Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźny kwas szczawiowy
Flickr
Newsy

Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźne toksyny

Łodygi świeżego rabarbaru to przepyszny, kwaśny dodatek przede wszystkim do ciast czy deserów. Warto jednak zachować zimną krew przy jego zbiorze, by później nie odczuć popełnionych błędów na własnej skórze.

Zbierając rabarbar w ogródku lub kupując go na targu, pamiętajcie o tym, by przed przygotowaniem dania, ciasta lub deseru z jego użyciem, koniecznie odciąć liście, które zawierają najwięcej groźnego dla zdrowia kwasu szczawiowego.

Oprócz kwasu szczawiowego, liście rabarbaru zawierają także inne niebezpieczne substancje w dość dużych ilościach. Mowa tutaj o kwasie cytrynowym i glikozydach. Z tego właśnie względu przyjęło się korzystać wyłącznie z łodyg rabarbaru, które z punktu widzenia biologicznego są jego… ogonkami liściowymi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na co uważać podczas zbioru rabarbaru?

Zawierające trujące substancje liście rabarbaru to nie jedyna pułapka, która może czyhać na was przy jego zbiorze i przyrządzaniu ciast z tego warzywa…  które jednak wielu z nas śmiało wlicza w poczet owoców.

Rabarbar rośnie szybko przez całą wiosnę i lato, ale jego zbiór powinien ograniczać się tylko do kwietnia – czerwca.  To także spowodowane jest kwasem szczawiowym, a raczej jego zwiększoną obecnością w „starszym” rabarbarze.

Jak działa kwas szczawiowy:

  • Może działać drażniąco na skórę i błony śluzowe
  • W reakcji z jonami wapnia zawartymi w jedzeniu może tworzyć groźny szczawian wapnia, czyli substancję, która odkłada się w nerkach jako tzw. kamienie
  • Przyczynia się do rozwoju kamicy nerkowej
Zobacz także
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni

Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźny kwas szczawiowy

Jak przechowywać rabarbar, aby jak najdłużej zachował świeżość?

Co można przygotować z rabarbaru na słodko i na wytrawnie?

Sezon na rabarbar trwa. Zrywajcie i wycinajcie ostrożnie jego łodygi i cieszcie się taki przepisami, jak chociażby ten na kruche ciasto, w którym kwaśny i zdecydowany smak rabarbaru łączy się z delikatnością i szlachetnością marcepanu.

Jako przykład na wytrawne użycie rabarbaru w kuchnie może posłużyć ten przepis na kotlety mielone z dodatkiem tej właśnie rośliny. Zdziwieni? Spróbujcie je przygotować, a będziecie mile zaskoczeni. Gwarantujemy ciekawe doznania smakowe dla całej rodziny.

Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Pixabay
Newsy
Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Mamy odpowiedź!

Rabarbar to popularna roślina sezonowa, którą możecie dostać w marketach, na ryneczkach, a może nawet samodzielnie hodujecie go na własnej działce. Rabarbar jest bardzo kwaśny, ale po lekkim posłodzeniu dobrze komponuje się z mięsami , smakuje wybitnie pod kruszonką i jest naprawdę smaczny w galaretce . Z rabarbaru można robić też lody i kompot. Rabarbar – warzywo czy owoc? Sezon na rabarbar w pełni. Może przy tej okazji zastanawialiście się kiedyś czy to warzywo czy owoc? Kulturowo przyjęło się, że rośliny spożywane na słodko, w deserach lub z dodatkiem cukru to owoce, a te podawane częściej w wytrawnej wersji, to warzywa. Tymczasem to nie jest poprawna klasyfikacja. Tak naprawdę owocem jest nawet… pomidor. Do jakiej grupy zaliczyć zatem rabarbar? Niby je się go na słodko, ale z drugiej strony przecież rabarbar wcale nie ma pestek, które są zazwyczaj w owocach? Okazuje się, ze rabarbar to warzywo. Inaczej rabarbar nazywa się rzewieniem. Najczęściej jada się jego łodygi. Liście i korzenie rabarbaru mogą być trujące . Czerwone łodygi rabarbaru są kwaśne i cierpkie, ale też lekko słodkie. Im bardziej intensywny kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. Mimo to, żeby wykorzystać go w kuchni najczęściej się go dosładza i dusi, lub piecze z dodatkiem cukru albo miodu. Właściwości odżywcze rabarbaru Rabarbar jest bardzo zdrowy, chociaż niektóre osoby powinny uważać i nie przesadzać z jego ilością z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego . W rabarbarze znajdziecie: Zdrowe kwasy organiczne: kwas cytrynowy i jabłkowy Minerały: potas, magnez, żelazo i trochę jodu Witaminę A (najwięcej mają mocno dojrzałe łodygi) Witaminę c Witaminę E Kwas foliowy Błonnik regulujący pracę jelit Włączcie rabarbar do swojej diety w różnych formach, a poprawicie jej...

Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej
Kotlety mielone to prawdziwa klasyka wśród polskich dań. Przygotujcie je w nieco innej wersji – z rabarbarem – a pokochacie ich wyrazisty i niebanalny smak. Zdradzamy przepis!

Co powiecie na mielone z... rabarbarem? Wielu kucharzy eksperymentuje i dodaje do mięsa mielonego dynię, marchewkę, cukinię , a nawet ogórki kiszone. Użytkowniczka serwisu gotujmy.pl proponuje rabarbar, a my jesteśmy zachwyceni tym połączeniem. To świetna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Zróbcie je na dzisiejszy obiad, a nie pożałujecie! Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, która regularnie gości w naszych domach. Istnieje wiele odmian tego dania, ale w tradycyjnej postaci jest to nic innego, jak mięso mielone z dodatkiem podsmażanej cebuli, przypraw i zamoczonej w mleku bułki, usmażone na rumiano na oleju. Kotlety mielone z rabarbarem Kotlety mielone z rabarbarem to niebanalna i bardzo smaczna propozycja na obiad. Właśnie trwa sezon na rabarbar. Warzywo to jest bogatym źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Zawiera też magnez, potas, kwas foliowy, sód, żelazo, wapń oraz błonnik, a także mnóstwo istotnych dla zdrowia antyoksydantów. Wskazówka! Jeśli planujecie kupić rabarbar, pamiętajcie, że jadalne są tylko łodygi. Liście zawierają toksyny i wysokie stężenie kwasu szczawiowego i pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać. Same łodygi są mięsiste i mają kwaskowaty smak. Chociaż można je jeść na surowo, wiele osób woli spożywać je po ugotowaniu. Przygotujcie klasyczne mielone z dodatkiem rabarbaru, a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że zaskoczą was swoim smakiem! Składniki: 300 g mielonego z łopatki 1 jajko 1 czerstwa bułka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 pęd rabarbaru bułka tarta sól i pieprz świeżo mielony do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie mielonych z rabarbarem: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie)...

Jest bogatym źródłem luteiny, poprawia nawodnienie i elastycznośc skóry. Zaczyna się na niego sezon
Adobe Stock
Newsy
Jest źródłem luteiny, poprawia nawodnienie i elastyczność skóry. Sezon na niego właśnie się zaczyna
Szykujcie przepisy i zakasajcie rękawy. Zaczyna się sezon, którego nie można zmarnować. To warzywo nie tylko jest smaczne, ale też zdrowe.

Jest kwaśny i właśnie dlatego jest tak bardzo lubiany. Wyostrza smak drożdżowych placków, jest świetnym składnikiem kompotu, galaretek i dżemów. Można go dodawać do mięs, którym nadaje całkiem nowego charakteru. Jego kwaśny smak zdradza, że w łodygach znajduje się dużo kwasu jabłkowego i szczawiowego. Ma wyjątkowe właściwości, warto wykorzystać więc to, że zaczyna się na niego sezon. Wartości zdrowotne rabarbaru Rabarbar był warzywem jedzonym przez Chińczyków już 2700 lat przed naszą erą. Od tamtych czasów ceniono nie tylko jego kwaskowy smak, nadający wyrazistości daniom, ale także jego właściwości zdrowotne. Rabarbar jest cennym źródłem błonnika i witaminy C. Zawiera dużo witamin A i E, a także potasu i magnezu. Po 20 minutach pieczenia wytwarzają się w nim polifenole, stanowiące ochronę przed nowotworami. Stąd wielki sens mają więc wypieki z rabarbarem. Jedzenie rabarbaru dobrze wpływa na perystaltykę jelit. Warzywo ma też właściwości ściągające i antyseptyczne. Rabarbar jest  bogatym źródłem luteiny, która ma duży wpływ za zdrowie skóry i oczu. Działa poprawiając nawodnienie i elastyczność skóry, ogranicza procesy utleniania lipidów w skórze. Jakie dania warto przyrządzać z rabarbarem? Najprostszy sposób podania łodyżek rabarbaru to maczanie jego kwaśnych łodyg w cukrze. Z reguły jednak przyrządza się go w bardziej wyrafinowany sposób. Najpowszechniej przygotowywane dania z wykorzystaniem rabarbaru to placek z rabarbarem i kompot. Jednak warzywo nadaje się na znacznie więcej potraw a jego kwaskowy smak dobrze komponuje się zarówno w daniach słodkich jak i słonych. Potrawy słodkie z rabarbarem: Orzeźwiająca lemoniada Kompot Owsianka z rabarbarem Dżem rabarbarowy Zupa owocowa z rabarbaru...

Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek
Pixabay
Newsy
Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek
Rabarbar jest niezwykle zdrowy – pod warunkiem, że nie zjadacie go w całości! Na jaką część tego warzywa trzeba uważać?

Rabarbar dostępny jest tylko wiosną i latem, dlatego musicie się spieszyć, jeśli chcecie się nim nacieszyć. Jego słodko-cierpki smak wykorzystywany jest do gotowania kompotów, dżemów, a także przygotowywania wymyślnych wypieków. Bądźcie jednak uważni – rabarbar zjedzony w całości, może mieć tragiczne skutki dla zdrowia! Rabarbar – właściwości i składniki odżywcze Chociaż w Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo, w Stanach Zjednoczonych roślina ta sklasyfikowana jest jako owoc. Przez wiele osób rabarbar często uważany jest właśnie za owoc z racji na swoje zastosowanie w słodkich wypiekach i potrawach. Rabarbar zawiera bardzo wiele składników korzystnych dla zdrowia: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Potas Kwas foliowy Magnez Sód Wapń Błonnik Jest on także bogaty w antyoksydanty i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu poleca się go osobom zmagającym się wysokim cukrem. Rabarbar to bardzo niskokaloryczne warzywo -  w 100 g zawiera jedynie 21 kalorii. Która część rabarbaru jest trująca? Kupując rabarbar w sklepie, najczęściej znajdziecie wyłącznie jego łodygi. Jeśli jednak hodujecie rabarbar sami lub kupujecie go prosto od rolnika, pod żadnym pozorem nie jedzcie jego liści! Chociaż wydawałoby się, że wszystkie warzywa wyhodowane we własnym ogrodzie, nie mają prawa być trujące – liście rabarbaru zawierają naprawdę szkodliwe toksyny, które mogą spowodować problemy z oddychaniem, drgawki, niewydolność nerek, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Należy pilnować, aby do tego warzywa nie miały dostępu dzieci, które mogą sięgnąć po trujący liść i wziąć go do buzi. Nigdy nie podawajcie liści rabarbaru także domowym zwierzętom (np. gryzoniom) i osłaniajcie rosnący rabarbar w ogrodzie przed psami czy kotami,...