Zdrowe odżywianie skupia się w głównej mierze na nieprzetworzonych produktach, warzywach, owocach i innych pełnowartościowych składnikach. Takie działanie skupia się nie tylko na poprawieniu sylwetki, ale również zdrowia.

Zbilansowana dieta usprawnia funkcjonowanie organizmu. Jednak jak się okazuje dostępne w sklepach paczkowane sałaty nie należą do najzdrowszych produktów. 

Moc zielonych warzyw

W diecie zarówno odchudzającej, jak i tej mającej poprawić zdrowie zaleca się jak największą ilość spożywania zielonych warzyw. Do nich zalicza się: ogórki, roszponkę, sałatę masłową, szpinak, jarmuż, seler naciowy, cukinię, rukolę czy sałatę lodową. Oprócz wielu witamin oraz mikroelementów, ważnym składnikiem tego rodzaju produktów jest chlorofil, który w zbawienny sposób wpływa na organizm. Wśród cennych właściwości zdrowotnych zielonych warzyw należy wyróżnić:

  • poprzez zawartość luteiny poprawiają wzrok,
  • wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn,
  • pomagają radzić sobie ze stresem,
  • są niskokaloryczne,
  • idealnie sprawdzają się dla osób dbających o linię,
  • łagodzą stany zapalne,
  • przeciwdziałają anemii,
  • wspomagają pracę wątroby,
  • pomagają przy nieświeżym oddechu.

Dzięki temu szeregowi wartościowych czynników powinny być one stałym bywalcem na talerzu. Są nie tylko smaczne, zdrowe, ale i wspomagają wszelkie układy w organizmie człowieka.

Zobacz także:

Paczkowane warzywa

W ostatnim czasie można coraz częściej na sklepowych półkach spotkać się z warzywami już zapakowanymi w oddzielne opakowania. Pojawiają się również wszelkie ich mieszkanki.

Takie działanie miało na celu przede wszystkim ułatwić i przyspieszyć gotowanie. Różne kompozycje warzyw miały stanowić urozmaicenie diety. Najczęściej można spotkać się z miksem sałat, które jak sam producent podkreśla, idealnie sprawdzają się do sałatek.

Szkodliwe paczkowane sałaty

Mimo, iż ten rodzaj produktu miał ułatwić dla wielu osób życie oraz urozmaicić ich diety, to jak się okazuje mogą one zawierać szkodliwe substancje. Zagrażają one nie tyle co zdrowiu, ale nawet życiu!

Warzywa pakowane w foliowe opakowania to doskonałe środowisko dla rozwoju wszelkich bakterii, między innymi salmonelli czy E.coli.

Do takiego rozwoju może dojść poprzez nieodpowiedni transport, niezachowanie ostrożności podczas pakowania, niezachowanie odpowiedniej higieny przez pakowaczy, a także wilgotność w opakowaniu poprzez wcześniejsze umycie liści. 

Spożycie takich składników może skończyć się źle. Zamiast wybierać paczkowane zieleniny, zdecydowanie lepiej jest kupić dane warzywa w główkach. Jeśli jednak lubicie je kupować, pamiętajcie aby je umyć przed spożyciem.