paczkowana sałata
Adobe Stock
Newsy

Uważajcie na paczkowaną sałatę. Jej zjedzenie może skończyć się w szpitalu. Jest niebezpieczna dla zdrowia

Myśląc sałata to w głowie pojawiają się same pozytywne skojarzenia, bo przecież jest zdrowa! Jak się okazuje nie wszystkie produkty dostępne w sprzedaży są tego definicją. Paczkowana sałata niestety jest niebezpieczna dla zdrowia.

Zdrowe odżywianie skupia się w głównej mierze na nieprzetworzonych produktach, warzywach, owocach i innych pełnowartościowych składnikach. Takie działanie skupia się nie tylko na poprawieniu sylwetki, ale również zdrowia.

Zbilansowana dieta usprawnia funkcjonowanie organizmu. Jednak jak się okazuje dostępne w sklepach paczkowane sałaty nie należą do najzdrowszych produktów. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Moc zielonych warzyw

W diecie zarówno odchudzającej, jak i tej mającej poprawić zdrowie zaleca się jak największą ilość spożywania zielonych warzyw. Do nich zalicza się: ogórki, roszponkę, sałatę masłową, szpinak, jarmuż, seler naciowy, cukinię, rukolę czy sałatę lodową. Oprócz wielu witamin oraz mikroelementów, ważnym składnikiem tego rodzaju produktów jest chlorofil, który w zbawienny sposób wpływa na organizm. Wśród cennych właściwości zdrowotnych zielonych warzyw należy wyróżnić:

  • poprzez zawartość luteiny poprawiają wzrok,
  • wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn,
  • pomagają radzić sobie ze stresem,
  • są niskokaloryczne,
  • idealnie sprawdzają się dla osób dbających o linię,
  • łagodzą stany zapalne,
  • przeciwdziałają anemii,
  • wspomagają pracę wątroby,
  • pomagają przy nieświeżym oddechu.

Dzięki temu szeregowi wartościowych czynników powinny być one stałym bywalcem na talerzu. Są nie tylko smaczne, zdrowe, ale i wspomagają wszelkie układy w organizmie człowieka.

Paczkowane warzywa

W ostatnim czasie można coraz częściej na sklepowych półkach spotkać się z warzywami już zapakowanymi w oddzielne opakowania. Pojawiają się również wszelkie ich mieszkanki.

Takie działanie miało na celu przede wszystkim ułatwić i przyspieszyć gotowanie. Różne kompozycje warzyw miały stanowić urozmaicenie diety. Najczęściej można spotkać się z miksem sałat, które jak sam producent podkreśla, idealnie sprawdzają się do sałatek.

Szkodliwe paczkowane sałaty

Mimo, iż ten rodzaj produktu miał ułatwić dla wielu osób życie oraz urozmaicić ich diety, to jak się okazuje mogą one zawierać szkodliwe substancje. Zagrażają one nie tyle co zdrowiu, ale nawet życiu!

Warzywa pakowane w foliowe opakowania to doskonałe środowisko dla rozwoju wszelkich bakterii, między innymi salmonelli czy E.coli.

Do takiego rozwoju może dojść poprzez nieodpowiedni transport, niezachowanie ostrożności podczas pakowania, niezachowanie odpowiedniej higieny przez pakowaczy, a także wilgotność w opakowaniu poprzez wcześniejsze umycie liści. 

Spożycie takich składników może skończyć się źle. Zamiast wybierać paczkowane zieleniny, zdecydowanie lepiej jest kupić dane warzywa w główkach. Jeśli jednak lubicie je kupować, pamiętajcie aby je umyć przed spożyciem.  
 

Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje
Pixabay
Newsy
Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje
Jak się okazuje, nie wszystkim pomidory służą. Ich nadmiar w codziennej diecie, może powodować poważne konsekwencje zdrowotne.

Warzywa to podstawa każdej diety. Mają one w swoim składzie wiele cennych witamin oraz mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na rynku w sprzedaży można spotkać się z szeregiem różnych produktów będących idealnym uzupełnieniem żywienia. Jednym z takich składników są pomidory. Właściwości zdrowotne pomidorów Wiele osób z utęsknieniem wyczekuje lata, a wraz z nim jędrnych i czerwonych pomidorów. Wówczas mają najlepszy smak. Poza tym zawierają one szereg cennych składników odżywczych, które w zbawienny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych pomidorów można wyróżnić takie jak: opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy czy chorób serca, poprawiają działanie układu odpornościowego czy nerwowego, wspomagają trawienie, a także mają działanie moczopędne. Te walory zdecydowanie zachęcają, by pomidory częściej gościły w naszym jadłospisie.  Wykorzystanie pomidorów w kuchni  Zazwyczaj pomidor w codziennym żywieniu, pojawia się jako dodatek na kanapce, a można z jego udziałem przygotować wiele smakowitych dań. Przede wszystkim, świetnie sprawdza się do różnego rodzaju sosów, sałatek czy przyrządzenie zupy pomidorowej. Wiele osób przygotowuje z nich przetwory na zimę. Świetnie sprawdzają się w postaci soków, przetworów bądź marynowanych w occie. Im bardziej dojrzały owoc, tym bardziej aromatyczna i esencjonalna potrawa.  Te osoby nie powinny jeść pomidorów Dietetycy zalecają, aby w naszej codziennej diecie, znalazła się jak największa ilość warzyw. Wskazuje na to...

Dlaczego nie należy kupować paczkowanej sałaty?
Pixabay
Newsy
Macie taką sałatę w lodówce? Lepiej ją wyrzucić. Mężczyzna zmarł po jej zjedzeniu 
Paczkowane mieszanki sałat to wygodne rozwiązanie. Nic dziwnego, że sięga po nie tak wielu Polaków. Ich spożywanie może jednak stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia a nawet życia.

Pakowane hermetycznie mieszanki sałat, kuszą nie tylko swoim wyglądem. Są przecież bardzo wygodnym rozwiązaniem, dzięki któremu w mig przygotujemy zdrową przekąskę. Wystarczy wysypać ją do miski, dodać kilka pokrojonych warzyw, sos i gotowe. Ale czy takie danie na pewno pozytywnie wpływa na  organizm? Bakteria E. Coli w paczkowanych sałatach Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazały, że sprzedawane w sklepach paczkowane sałaty, wcale nie są zdrowe. W 2016 roku w Anglii tego typu produktami zatruły się aż 144 osoby, odnotowano również kilka ofiar śmiertelnych. Ze wspomnianej grupy ponad 60 osób wymagało natychmiastowej hospitalizacji.  Okazało się, że w spożytych przez nich produktach, znajdowała się patologiczna bakteria E. Coli, szczególnie niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz tych z obniżoną odpornością. Do najczęstszych objawów zatrucia zalicza się wymioty oraz ostre biegunki. Na tym jednak nie koniec. Bakteria E. Coli jest najczęstszą przyczyną zakażeń dróg moczowych, ale również wywołuje zapalenie opon mózgowych oraz otrzewnej, czego skutkiem może być nawet sepsa. Brytyjskie media informowały, że za taki stan rzeczy najprawdopodobniej odpowiada skażona woda, w której sałata została umyta. Zmarł po zjedzeniu paczkowanej sałaty Paczkowane sałaty zostały przebadane przez niemieckich naukowców. W ich wyniku okazało się, że tego typu produkty są bogate w różnego rodzaju, groźne dla ludzkiego życia i zdrowia, patogeny – nie tylko bakterie E. Coli, ale również pałeczki Salmonelli.  Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, że powodem występowania Salmonelli w żywności jest brak prawidłowej higieny. Udowodniono, że paczkowana sałata najczęściej jest myta w brudnej wodzie, pracownicy, którzy mają z nią...

rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy
Nie kupujcie rzodkiewek, jeśli zauważycie na nich ten szczegół. To znaczy, że mogą zawierać trujące substancje
Rzodkiewki kojarzą się głównie z wiosną, kiedy świeże można kupić w sklepie bądź na bazarze. Idealnie pasują do śniadań lub mogą stanowić przekąskę w ciągu dnia. Podczas zakupów należy jednak zwrócić uwagę na jeden szczegół, który może warunkować jego właściwości zdrowotne.

Twarożek ze szczypiorkiem, sałatki czy pasty kanapkowe to jedne z wielu dań, gdzie idealnie wkomponowują się rzodkiewki. Charakterystyczne warzywo nadaje smaku potrawom, a jego cenne właściwości wspomagają funkcjonowanie organizmu. Jednak nie wszystkie te produkty w sprzedaży dobrze wpływają na zdrowie, gdyż mogą mieć w składzie substancje trujące.  Idealny dodatek do potraw Rzodkiewka ma dość specyficzny smak, można by rzec, iż jest delikatnie pikantna. Dzięki temu idealnie wpasowuje się do wielu dań. Nadaje im wówczas innego charakteru oraz chrupkości. Są świetnym uzupełnieniem twarożku ze szczypiorkiem, różnych sałatek, farszu do jajek, kanapek, chłodniku, a nawet guacamole. Poza aromatem wprowadzają do danych potraw wiele cennych właściwości. Z własnego ogródka  Nie ma nic lepszego niż własne zbiory. Rzodkiewki nie są zbyt wymagającą rośliną, toteż można je spokojnie posadzić w doniczce na balkonie. W żyznej ziemi należy zasiać w odpowiedniej odległości ziarenka, a następnie regularnie aczkolwiek nie obficie je podlewać. Pierwszymi warzywami można się już cieszyć po trzech tygodniach. Najlepiej smakują solo, ale też stanowią świetny dodatek do innych dań. Właściwości zdrowotne rzodkiewek Rzodkiewki zawierają sporo cennych wartości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. W swoim składzie mają takie witaminy jak A, C, K, kwas foliowy, niacynę czy tiaminę. Szczególnie ważną zaletą jest ich kaloryczność. Jedynie sto gram produktu liczy jedynie 16 kcal! To świetna informacja dla osób będących na diecie. Wśród właściwości zdrowotnych rzodkiewek należy wyróżnić: wspomagają proces odchudzania, zapobiegają łamaniu się paznokci i wypadaniu włosów, mają podobne działanie do antybiotyków,  wspomagają organizm przy anemii, sprawdzają się...

Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest ziarno prawdy
Adobe Stock
Newsy
Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest chociaż trochę prawdy
Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wiedza o tym, jakoby sałata nie powinna być krojona nożem. Ile w tym wszystkim prawdy?

Sałata masłowa, lodowa, rzymska – wybór „zieleniny” na obiad jest szeroki obecnie nie tylko w sezonie letnim, ale i poza nim. Niemniej jednak, to właśnie letnie miesiące upływają wielu z was pod znakiem uzupełniania witamin z tego typu właśnie sałatek podawanych do obiadów. Każda gospodyni domowa ma swój własny, autorski sposób na przygotowanie tego rodzaju świeżej, zielonej sałatki . Niektóre mieszają sałatę z ogórkami i pomidorami, inne wolą skromne liście sałaty ze szczypiorem i cebulą w sosie, zwanym nieraz dressingiem. W jaki sposób panie domu przygotowują sałatę? Kwestia doprawienia sałaty sosem lub jak kto woli dressingiem, także dzieli polskie panie domu na kilka obozów. Jedne pozostają wierne tradycji jedzenia na przykład sałaty masłowej z solą i śmietaną. Inne dodają do sałatki trochę octu, soli i cukru, jeszcze inne eksperymentują z musztardą, oliwą i innymi, różnego rodzaju fantazyjnymi dodatkami i przyprawami, które wpływają na finalny smak całej sałatki A czy na smak sałatki wpływa sposób w jaki rozdrabniało się duże zielone liście? Jedni sałatę kroją nożem, drudzy unikają tego jak ognia i ograniczają się do ręcznego rwania, mając na myśli między innymi nabieranie goryczki po kontakcie zielonego warzywa z metalowym nożem. Czy sałata gorzknieje i ciemnieje w wyniku krojenia nożem? Ile w tym wszystkim prawdy? Na dzień dobry musimy obalić jeden z mitów na temat krojenia sałaty. Wziął się on z rzeczywistego zagrożenia zaistnienia nietypowej reakcji chemicznej między metalowym nożem a sałatą. Kontakt z żelazem miał rzekomo powodować gorzknienie i ciemnienie różnych typów sałat, a nawet pozbawienie ich witaminy C. Jest w tym ziarno prawdy, z tym że obecnie takie zagrożenie niemal nie występuje. Dlaczego? W...