Uważajcie na marynowane mięso na grilla ze sklepu. Taki skład to trucizna
Pixabay
Newsy

Uważajcie na marynowane mięso na grilla ze sklepu. Taki skład to trucizna

Mięso na grilla ze sklepu to jeden z najczęściej kupowanych produktów podczas długiego weekendu majowego. Okazuje się jednak, że niektóre z nich mogą bardzo wam zaszkodzić.

Majówka niezmiennie od lat kojarzy się z grillowaniem. Choć w tym roku pogoda na majówkę niestety nie zachęca do aktywnego wypoczynku i spożywania posiłków na świeżym powietrzu, supermarkety i dyskonty i tak oferują bogatą gamę gotowych i pół-gotowych dań mięsnych na grilla, które cieszą się wielkim zainteresowaniem. Eksperci zbadali więc składy najpowszechniejszych produktów na grilla sprzedawanych w popularnych dyskontach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które mięso na grilla jest szkodliwe?

  • Schab wieprzowy w marynacie – zawiera on jedynie 78 proc. mięsa, 10 proc. to marynata bogata w wodę, sól, przyprawy, dekstrozę (odmianę cukru), hydrolizat białka roślinnego, octany sodu, odradzaną przez lekarzy gumę guar oraz naturalne aromaty. W 100 g takiego schabu znajdziecie aż 1,6 grama soli, czyli aż jedna trzecia dozwolonej dziennej dawki dla dorosłego człowieka. Sól powinna być ograniczana z racji na wiążące się z nią ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
  • Kręciołki z boczku w marynacie z papryką wędzoną – zawierają 88 proc. boczku, jednak reszta składu jest zbliżona do tej, którą znajdziecie w powyższym schabie. Producent jednak dodał do mięsa także dym wędzarniczy, zaś papryka (która widnieje na opakowaniu) to zaledwie… 0,1 procenta składu. 
Zobacz także
Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o tym wie

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o niej wie

Zastanawiające jest jednak to, że większość terminów ważności produktów na grilla upływa tuż po majówce. Eksperci uważają, że jest to dość dziwne, jak na produkty bogate w sól i cukier, które są naturalnymi konserwantami. Dietetycy zaś radzą, aby dokładnie studiować skład gotowych produktów mięsnych i nie sięgać po te, które zawierają dużo nieznanych nam składników oraz popularnych wzmacniaczy smaku oznaczanych symbolami „E”. 

Czytaj też:

Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Adobe Stock
Newsy
Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe pojawienie się w sklepach różnych artykułów spożywczych na grilla. Ich bogata różnorodność pozwala wybrać satysfakcjonujący produkt. Każdy z nich różni się drobnostkami, ale nie wszystkie z nich są zdrowe. Tej kiełbasy nie kupujcie na grilla.

Majówka oznacza jedno, początek sezonu grillowego. Wiele osób wówczas nie wyobraża sobie nieprzygotowania dania z rusztu. Smak i aromat są nie do podrobienia, to zdecydowanie jeden z symboli rozpoczynającego się lata. Dania z grilla Trzeba przyznać, że wiele dań smakuje pysznie tylko i wyłącznie z grilla. Przygotowane w piekarniku czy na patelni nie są już tak samo dobre. Z tego też powodu, wiele osób czeka na pierwsze grillowanie. Na ruszcie nie może zabraknąć takich rzeczy jak: karkówka w marynacie skrzydełka kaszanka szaszłyki ziemniaczki z masłem i przyprawami czy żeberka .    Bogaty asortyment w sklepach na grilla   Wraz z nadejściem cieplejszych dni, a także przed zbliżającą się majówką, wiele sklepów wprowadza do sprzedaży szereg produktów do grillowania. Są to między innymi jednorazowe grille, podpałki, brykiet, jednorazowe sztućce czy naczynia, a także różnego rodzaju mięsa. Najczęściej w lodówkach są już pakowane kiełbasy specjalnie przeznaczone na ruszt, a także zestawy karkówek, żeberek bądź innych mięsnych dań w marynacie. Wystarczy wówczas takie mięso jedynie umieścić na grillu i upiec. To zdecydowanie ułatwienie dla wielu osób, które nie mają czasu bądź smykałki do przyrządzania takich rzeczy. Takiej kiełbasy nie kupujcie na grilla  Późniejszą wiosną oraz latem, półki sklepowe w lodówkach wręcz uginają się od towaru przeznaczonego na grillowanie. Szeroki asortyment nieraz wprowadza w zagubienie, co utrudnia odpowiedni wybór właściwego produktu. Wszystkie wyroby mięsne wyglądają dobrze, ale nie każdy z nich jest odpowiednim wyborem. Kiełbasy, jakiej zdecydowanie nie należy wybierać, to ta pakowana hermetycznie w folię. Niestety zazwyczaj nie ma...

Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni
Adobe Stock
Newsy
Czy grillowane mięso jest mocno rakotwórcze? Będziecie zaskoczeni
Pyszne, aromatyczne i soczyste mięso z grilla nie ma sobie równych. To jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Jednak nie wszyscy wiedzą o skutkach jego jedzenia.

Majówka i cały okres letni nie mogą się obyć bez grilla. To wręcz obowiązkowy punkt tej pory roku. To świetna okazja do spotkania z bliskimi na świeżym powietrzu oraz skosztowanie pysznych dań przyrządzanych na ruszcie. Chyba nie ma osoby, która potrafiłaby przejść obojętnie obok takich pyszności.  Najlepsze dania z grilla Wraz z rozpoczęciem majówki, startuje również sezon grillowy. Wówczas męska część rodziny zajmuje się przygotowaniem sprzętu i rusztu, zaś gospodynie domowe przyrządzają pyszności, jakie się na nim znajdą. Każdy ma swoją ulubioną potrawę, ale wszystkie są równie pyszne. Ich pieczenie jest połączone z niezwykłym zapachem, jaki roznosi się po całej okolicy. Wśród dań, które koniecznie muszą znaleźć swoje miejsce na grillowym ruszcie są: szaszłyki z kurczakiem i warzywami klasyczna kiełbasa kaszanka karkówka w marynacie żeberka skrzydełka czy ziemniaczki z przyprawami . Oczywiście na stole pojawiają się również różnego rodzaju dodatki do tych mięsnych potraw, jak sosy czy świeże sałatki.  Mięso w diecie Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w codziennej diecie nie sprzyja organizmowi. Zazwyczaj jest ono sprzedawane z różnymi dodatkami, które w konsekwencji zaburzają pracę wielu układów w organizmie. Wiele lat temu, kiedy ten produkt nie był tak popularny, ludzie mniej chorowali. Obecnie można zauważyć szereg chorób, jakie towarzyszą na co dzień społeczności. Specjaliści zalecają mniejszą ilość spożywanego mięsa i ograniczenie go do dwóch, trzech razy w ciągu jednego tygodnia. Niebezpieczne mięso z grilla Jak wynika z przeprowadzonych badań przez amerykańskich naukowców, grillowane mięso jest niebezpieczne dla organizmu. Wysoka temperatura, jaka...

Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!
AdobeStock
Newsy
Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie!
W sklepach można kupić już doprawione kiełbasy, które wyglądają naprawdę apetycznie. Ale czy są zdrowe?

Coraz ładniejsza pogoda zachęca do grillowania w ogródku i na działce. W sklepach można kupić apetycznie wyglądające mięso i kiełbasy, a niektóre z nich są już nawet wcześniej przyprawione! Czy warto kupować te produkty? Dietetyk współpracujący z portalem AbcZdrowie wydał opinię na temat popularnych kiełbas i mięs na grilla. Jakie kiełbasy na grilla? Jeśli kuszą was sprzedawane w supermarketach już przyprawione i gotowe do smażenia na grillu karkówki i kiełbasy, sprawdźcie najpierw, czy na pewno ich kupienie będzie słusznym wyborem. Poniżej przedstawiamy opinie dietetyka na temat dostępnych w supermarketach wędlin przeznaczonych do grillowania: Kiełbaski bawarskie Bratwurst Bell na grilla Parzone kiełbasy bawarskie od firmy Bell to typowe kiełbasy typu bratwurst – cienkie, białe kiełbaski, idealne na grilla. Zawierają aż 85% mięsa, co jest świetnym wynikiem jak na tego typu produkt. Znajdziecie w nich jednak przeciwutleniacze i stabilizatory w postaci difosforanów i trifosforanów. Częste spożywanie tych dodatków do żywności może powodować zaburzenia wchłaniania żelaza, magnezu i wapnia. Ponadto w kiełbaskach znajduje się karboksymetyloceluloza – u niektórych osób zjedzenie dużych ilości tych substancji spowoduje ból brzucha, nieprzyjemne wzdęcia i biegunkę. Kiełbaski białe surowe Czas na Grill W przypadku tych kiełbas koniecznie zwróćcie uwagę na ich kolor. Nie powinny być mocno różowe – taki kolor oznacza, że do ich produkcji użyto dużej ilości konserwantów. Kiełbasy marki Czas na Grill nie zawierają wielu sztucznych dodatków, ale znajdują się w nich siarczany oraz dwutlenek siarki – substancje, które mogą powodować wymioty i bóle głowy, a u osób cierpiących na astmę nawet duszności. Kiełbaski...

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy
Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Na grillowym ruszcie najczęściej pojawia się karkówka, szaszłyki czy kiełbasa. Każdy ma swój autorski przepis na te dania. Jednak nie wszyscy wiedzą, że nakłuwanie mięsa jest wielkim błędem.

Powszechnie przyjęło się, że pierwszego grilla po długiej zimie rozpala się właśnie w majówkę. To świetna opcja na celebrowanie długiego weekendu i spotkań z rodziną czy znajomymi. Poza tym właśnie w tym okresie przypadają pierwsze prawdziwie ciepłe dni, kiedy można bezkarnie cieszyć się chwilą na świeżym powietrzu. Wiele osób uważa, że majówka nie może odbyć się bez grillowania. Czy nakłuwać mięso i kiełbasę przed grillowaniem? Wiele osób, nawet nie zdając sobie z tego sprawy, podczas każdego grillowania popełnia poważny błąd, który wpływa nie tylko smak mięsa, ale i na nasze zdrowie. Podczas przygotowywania dań większość ludzi nakłuwa mięso widelcem lub nacina je nożem. To niesie ze sobą poważne konsekwencje dla zdrowia. Podczas grillowania z mięs wycieka wówczas sok i tłuszcz, który spada na rozżarzone węgle. W tym momencie wytwarza się szkodliwa substancja, która ma działanie rakotwórcze. Spożywanie potraw z grilla w nadmiarze może też skutkować bólami brzucha czy problemami żołądkowymi. Pod żadnym pozorem nie powinno się nacinać mięsa przed położeniem go na grillu. Warto też używać tacek aluminiowych do grillowania mięs, by tłuszcz nie kapał bezpośrednio na węgiel. Dania z grilla a zdrowie Eksperci ostrzegają, że potrawy przygotowane na grillu nie należą do najzdrowszych. Poza samym sposobem obróbki mięs, uwagę należy zwrócić też na produkty, jakie lądują na ruszcie. Powinny mieć prosty skład, bez zbędnych dodatków. We wszystkim najlepiej sprawdza się umiar. Jedzenie od czasu do czasu potraw z grilla, nie zaszkodzi, warto jednak zachowywać ostrożność w przygotowywaniu mięs: nie nakłuwać ich, nie smażyć bezpośrednio na ruszcie i nie dolewać podpałki, gdy jedzenie jest już na grillu. Dania z grilla  Mimo że...