jajecznica
Adobe Stock
Newsy

Usmażcie jajecznicę w ten sposób, a wyjdzie niesamowicie kremowa i aksamitna. Palce lizać

Idealne śniadanie nie obędzie się bez idealnej jajecznicy. Wystarczy dodać do niej kilka składników, by zwykłe codzienne jedzenie stało się wyjątkowa przyjemnością.

Najbardziej ortodoksyjni zwolennicy jajecznicy pozostają przy zdaniu, że jajecznica powinna ograniczać się właśnie do jajek i masła. Najlepiej żeby jeszcze proces smażenia trwał jak najkrócej – tak oto prezentuje się właśnie klasyczna jajecznica.

Wydaje się jednak, że od czasu do czasu warto nieco urozmaicić to proste danie. Kilka szybkich, łatwych ruchów i dodatków sprawi, że jajecznica będzie znacznie ciekawsza.

Smażenie jajek na maśle samo w sobie sprawia, że są one dość delikatne w smaku. Za sprawą świeżej słodkiej śmietanki można sprawić, by była jeszcze bardziej aksamitna i kremowa.

Oprócz tego dodajcie do waszych jajek nieco warzyw. Najlepiej pasowały będą pomidorki cherry lub inne niewielkiego rozmiaru, ewentualnie duże, ale pokrojone na małe kawałki.

Całość warto udekorować warto świeżą rukolą. Nada nie tylko eleganckiej, świeżej zielonej barwy, ale także „podkręci” smak waszego dania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajecznica ze śmietanką z dodatkami – przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • Łyżka słodkiej śmietanki 36% (najlepszy byłby odpowiednik francuskiej crème fraiche)
  • Pomidorki koktajlowe, cherry lub inne
  • Rukola – kilka listków
  • Nieco szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie:

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka na rozgrzaną patelnię i rozpuszczonym masłem.
  2. Krótko smażcie na średnim ogniu. Uważajcie, by zbyt dużo jajek nie przywarło do do dna patelni.
  3. Na sam koniec smażenia do jajek dodajcie słodką śmietankę i dobrze wymieszajcie, by konsystencja stała się należycie aksamitna. Doprawcie solą do smaku.
  4. Pomidorki można podpiec delikatnie na drugiej patelni lub ułożyć surowe na talerzu wokół jajecznicy.
  5. Szczypiorek drobno pokrójcie, udekorujcie jajka także rukolą.
  6. Użyjcie pieprzu wedle uznania i podawajcie ze świeżym pieczywem.
jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
AdobeStock
Newsy
Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
Wiecie, co trzeba dodać do jajecznicy, żeby wyszła wyjątkowo aksamitna? Poznajcie ten prosty sposób!

Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie). A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica! Jak zrobić smaczną jajecznicę? Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną. Jajka Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute. Sposób smażenia Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Tłuszcz Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny. Śmietanka Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej...

Jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Kiedy solić jajecznicę? Jeśli zrobicie to w złym momencie, wyjdzie wodnista
Smażenie jajecznica to sztuka. Chociaż przygotowanie jajek na śniadanie to zasadniczo proste zadanie, należy przyłożyć się nawet do solenia zawartości patelni.

Świeże, smaczne jajka od kurki zielononóżki, dobra patelnia z nieprzywierającą powłoką i kawałek masła – tak wygląda odpowiednio dobrany zestaw do przygotowania jajecznicy. Celowo nie wymieniamy w nim od razu soli. To właśnie od niej zaczynają się błędy podczas przygotowania jajek na śniadanie. Rozwodniona jajecznica? Błąd! Wielu z was ten błąd przydarza się od wielu lat, przez co nie możecie cieszyć się z pełni smaku jajecznicowego śniadania. O co chodzi? Nie powinno się solić jajecznicy jeszcze przed rozpoczęciem smażenia! Niektórzy lubią rozkłócić jajka w misce i od razu dodać do nich sól z pieprzem. To gruby błąd. Zacznijmy od tego, że pieprz nie do końca musi wszystkim odpowiadać w duecie z delikatnym masłem. Jeszcze gorzej sprawa wygląda z solą. Jeśli dodacie ją do jajecznicy zbyt wcześnie, wasze śniadaniowe danie może stać się zbyt wodniste. Wtedy jedynym kołem ratunkowym jest dłuższe smażenie. To z kolei przełoży się na utratę i dużej części smaku, i po prostu sporej ilości potrawy, która wyparuje w powietrze. Kiedy posolić jajecznicę? Aby tego uniknąć, nie pozostaje nic innego jak przełożyć solenie na nieco późniejszy etap przygotowań. Powinno się solić smażone jajka tuż przed końcem smażenia. Jeszcze bezpieczniejszą opcją wydawałoby się posolenie jajecznicy już po nałożeniu na talerzyk. Inna sprawa, że przy takim późnym soleniu danie może już nieco inaczej smakować. Nie ma co ukrywać – sól potrzebuje nieco czasu, by równomiernie rozprzestrzenić się po daniu. Zostańcie więc przy soleniu jajek na patelni, podczas smażenia. Wybierzcie jednak odpowiedni dla tej czynności moment – nie zostawiajcie miejsca na przypadek!

jak zrobić jajecznicę z mąką i mlekiem
Adobe Stock
Newsy
Taką jajecznicą zajadano się w latach 50. Zdziwicie się, co do niej dodawano. Skusilibyście się?
Nie mieli nasi przodkowie łatwego życia. Lata 50. to jeden z najczarniejszych okresów w naszej najnowszej historii. Widać to nawet w ówczesnych potrawach.

Kraj ledwo dźwignął się z pożogi II wojny światowej, a w powietrzu czuć było zagrożenie kolejnym światowym konfliktem. Tym razem nuklearnym. Komunistyczną wierchuszkę na czele ze Stalinem i jego polskimi odpowiednikami – Bierutem i Bermanem – ogarnął zimnowojenny szał. W Polsce, jak i w całym bloku wschodnim, z początkiem lat 50. rozpoczęły się okrutne represje. Gospodarka była z kolei wystawiona na ciężką próbę ze względu na zwiększone wydatki na armię. To wszystko było powodem fatalnej sytuacji materialnej polskich rodzin. Trzeba też pamiętać, że większość Polaków żyła wówczas jeszcze na wsiach. Tam nasi rodacy mieli zwykle dostęp do płodów rolnych, z tym że musieli się nimi wciąż dzielić z władzą. Nadal obowiązywał system obowiązkowych dostaw, czyli kontyngentów znanych choćby z czasów okupacji niemieckiej. Nawet jeśli rolnicy mieli więc własne kury i jajka, musieli gospodarować nimi naprawdę ostrożnie, oszczędnie i z głową. Jak dawniej Polacy smażyli jajecznicę? Nic zatem dziwnego, że to właśnie z lat 50., pochodzi nietypowo brzmiący dziś przepis na obiad w postaci jajecznicy z dodatkiem mąki. Zaradne i oszczędne gospodynie, z kilku jajek potrafiły wykombinować wartościowy obiad dla całej rodziny. Taka jajecznica w swoim smaku musiała nieco przypominać niektóre dzisiejsze omlety, w których przecież nie brak czasami mąki. Tego typu potrawę podawano często jako II danie. Jajecznicy towarzyszyły ugotowane ziemniaki, a do tego nieraz podawano szklankę kwaśnego mleka. Takie danie dla dzisiejszego, sytego pokolenia może brzmieć jak bajki z mchu i paproci albo jak opowieści o żelaznym wilku. Warto przenieść się jednak w czasie i przygotować tego typu posiłek. Jego smak podkreśli omasta ze skwarków lub z podsmażonej cebulki....