jajecznica
Adobe Stock
Newsy

Usmażcie jajecznicę w ten sposób, a wyjdzie niesamowicie kremowa i aksamitna. Palce lizać

Idealne śniadanie nie obędzie się bez idealnej jajecznicy. Wystarczy dodać do niej kilka składników, by zwykłe codzienne jedzenie stało się wyjątkowa przyjemnością.
Hubert Rój
styczeń 11, 2021

Najbardziej ortodoksyjni zwolennicy jajecznicy pozostają przy zdaniu, że jajecznica powinna ograniczać się właśnie do jajek i masła. Najlepiej żeby jeszcze proces smażenia trwał jak najkrócej – tak oto prezentuje się właśnie klasyczna jajecznica.

Wydaje się jednak, że od czasu do czasu warto nieco urozmaicić to proste danie. Kilka szybkich, łatwych ruchów i dodatków sprawi, że jajecznica będzie znacznie ciekawsza.

Smażenie jajek na maśle samo w sobie sprawia, że są one dość delikatne w smaku. Za sprawą świeżej słodkiej śmietanki można sprawić, by była jeszcze bardziej aksamitna i kremowa.

Oprócz tego dodajcie do waszych jajek nieco warzyw. Najlepiej pasowały będą pomidorki cherry lub inne niewielkiego rozmiaru, ewentualnie duże, ale pokrojone na małe kawałki.

Całość warto udekorować warto świeżą rukolą. Nada nie tylko eleganckiej, świeżej zielonej barwy, ale także „podkręci” smak waszego dania.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jajecznica ze śmietanką z dodatkami – przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki masła
  • Łyżka słodkiej śmietanki 36% (najlepszy byłby odpowiednik francuskiej crème fraiche)
  • Pomidorki koktajlowe, cherry lub inne
  • Rukola – kilka listków
  • Nieco szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie:

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka na rozgrzaną patelnię i rozpuszczonym masłem.
  2. Krótko smażcie na średnim ogniu. Uważajcie, by zbyt dużo jajek nie przywarło do do dna patelni.
  3. Na sam koniec smażenia do jajek dodajcie słodką śmietankę i dobrze wymieszajcie, by konsystencja stała się należycie aksamitna. Doprawcie solą do smaku.
  4. Pomidorki można podpiec delikatnie na drugiej patelni lub ułożyć surowe na talerzu wokół jajecznicy.
  5. Szczypiorek drobno pokrójcie, udekorujcie jajka także rukolą.
  6. Użyjcie pieprzu wedle uznania i podawajcie ze świeżym pieczywem.
Komentarze
szakszuka przepis
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Macie dosyć zwykłej jajecznicy? Zróbcie szakszukę, a na stałe zagości w waszej kuchni
Szakszuka to wspaniała alternatywa dla zwykłej jajecznicy. Do jej przygotowania używacie bowiem nie tylko jajek, ale również pomidorów, ziół i przypraw. To danie nie tylko znakomicie zaspokoi wasz poranny głód, ale również rozgrzeje was od środka. Sami się przekonajcie.
Weronika Kępa
styczeń 10, 2021

Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Do jego przyrządzenia tradycyjnie wykorzystuje się pomidory, paprykę, cebulę, jajka oraz zioła.  Na temat szakszuki istnieje jednak wiele kulinarnych wariacji. W Polsce przyrządza się ją również z dodatkiem czosnku i sera. Tak przygotowana stanowi świetną alternatywę dla zwykłej jajecznicy.  Śniadanie w takiej formie na stałe zagościło w domach wielu znanych gwiazd. Jej smak ceni sobie chociażby znana modelka i celebrytka - Natalia Siwiec. Przepis na szakszukę Będziecie potrzebować 3 jajek 1 puszkę pomidorów krojonych 50 gramów sypanej mozzarelli lub tartego żółtego sera lub sera feta 1 ząbka czosnku Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli, bazylii, papryki ostrej, kminku Przygotowanie Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zeszklij. Po kilku minutach na patelni umieśćcie również pomidory wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką, bazylią i kminkiem. Sos wymieszajcie i duście przez ok 7 minut, na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu przy pomocy drewnianej lub plastikowej łyżki zróbcie w sosie 3 wgłębienia. Do każdego z nich wbijcie jajko. Danie przykryjcie pokrywką i duście aż do ścięcia białek. Na sam koniec posypcie wierzch szakszuki tartą mozzarellą, serem feta lub zwykłym, startym na tarce o grubych oczkach, serem żółtym. Danie zdejmijcie z ognia i poczekajcie chwilę aż ser całkowicie się roztopi. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przeczytaj
pasta jajeczna przepis
slodkokwasnakuchnia1 / gotujmy.pl
Newsy Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak zrobić przepyszną domową pastę jajeczną?
Co powiecie na pyszną, domową pastę jajeczną? Sprawdźcie ten przepis!
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Jajka są bardzo zdrowe – wie o tym każda mama. Niestety, część dzieci trudno jest przekonać do jedzenia jajek. Rodzice więc starają się przemycić je w różny sposób i często z marnym skutkiem. Zapach gotowanych jajek może być odrzucający dla wrażliwego węchu dziecka, dlatego warto przygotować je tak, by ich charakterystyczny zapach był jak najmniej wyczuwalny. Dobrze w tym przypadku sprawdza się klasyczna pasta jajeczna. Przepis na pastę jajeczną Jeśli przygotowujecie pastę z myślą o dzieciach, to najlepiej zdecydujcie się na najbardziej klasyczną i prostą wersję przepisu, bez ostrych i kwaśnych dodatków. Można je osobno dodać na kanapkę, według własnego uznania. Do przygotowania pasty jajecznej będą wam potrzebne poniższe składniki: 3 jajka rozmiar L 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Świeży szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie Jajka ugotujcie na twardo pilnując czasu gotowania. Jeśli będą się gotowały zbyt długo, to wyjdą za twarde i pasta nie będzie smaczna, a do tego żółtka zrobią się lekko sine – nie wygląda to apetycznie! Jajka powinny być we wrzątku około 10 minut od momentu zagotowania. Zawsze wkładajcie je do zimnej wody! Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek i pokrójcie bardzo drobno w kosteczkę. Możecie też rozgnieść je widelcem albo zblendować za pomocą blendera. Następnie jajka przełóżcie do miski i dodajcie dwie łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, posiekany świeży szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszajcie do połączenia się wszystkich składników. I gotowe! Tak przygotowana pasta będzie pyszna do kanapek. Jeżeli chcecie, możecie posypać ją dodatkowo cebulką, dodać pomidory albo ogórki kiszone lub konserwowe.

Przeczytaj
jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...

Przeczytaj