makowiec
gosiapiotrek23/Gotujmy.pl
Newsy

Upiekłeś makowiec, ale w środku jest dziura? Zapomniałeś zrobić 1 rzeczy przed pieczeniem

Niedługo święta i czas na tradycyjne wypieki! Jeżeli makowiec zwykle wam nie wychodził, to nie zniechęcajcie się - wiemy, jak temu zaradzić!

Makowiec to jedno z tradycyjnych świątecznych ciast, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Wszyscy goście się go spodziewają, dlatego robisz wszystko, by makowiec wyszedł idealny. Mimo to zdarza się, że w środku ciasta jest… dziura. Dlaczego tak się dzieje?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zawijany makowiec

Strudel z makiem, zwany po prostu zawijanym makowcem, to podstawa w polskiej kuchni. Ten rodzaj ciasta przyszedł do nas najprawdopodobniej z dawnych Austro-Węgier, ponieważ był tam bardzo popularny. Jest nieco podobne do ciasta francuskiego, choć w Polsce często robi się strudel z ciasta drożdżowego. Obowiązkowo musi się w nim znaleźć słodkie nadzienie, np. jabłka, wiśnie albo masa makowa.

Skąd dziura w makowcu?

Jak to się dzieje, że w zawijanym makowcu tworzy się dziura i ciasto wygląda zdecydowanie mniej efektownie? Są aż trzy powody, dla których tak się dzieje!

  1. Powietrze – tak, najczęściej wszystkiemu winne jest… powietrze! W trakcie pieczenia gromadzi się ono między warstwami ciasta i ciężkiej masy makowej. Nie może znaleźć ujścia, więc „rozpycha” się w środku. W efekcie gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika i przekroimy, powietrze nareszcie ucieka z makowca, a sam wypiek zmniejsza swoją objętość o połowę.
  2. Technika – jeżeli nie mamy wprawy, to łatwo możemy zepsuć makowca poprzez stosowanie złej techniki zawijania ciasta. Jeśli będziemy to robić zbyt delikatnie, to wówczas również w środku makowca po upieczeniu pojawi się dziura.
  3. Farsz – mamy złą wiadomość dla sknerusów! Oszczędzanie w gotowaniu zwykle zupełnie się nie opłaca i podobnie jest w przypadku makowców. Jeżeli damy do środka zbyt mało farszu, to ciasto będzie puste w środku i mało apetyczne.

Sposób na idealny makowiec

Aby makowiec był taki, jak trzeba, wystarczy zastosować małą kuchenną sztuczkę. Po zawinięciu strucli, należy ponakłuwać ją wykałaczką w kilku miejscach. Dzięki temu w trakcie pieczenia powietrze znajdzie ujście i wydostanie się na zewnątrz, zamiast wypełniać przestrzenie w cieście!

Makowiec popękał podczas pieczenia? To na pewno wina tego składnika
Flickr
Newsy
Makowiec popękał podczas pieczenia? To na pewno wina tego składnika, uważajcie
Makowiec to ciasto, które cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza pod koniec roku kalendarzowego. Ten pracochłonny zawijaniec niekiedy jednak rozczarowuje swoim wyglądem. Powodem nie jest tu nierównomiernie rozłożony mak, lecz mocno spękana skórka. Dlaczego tak się dzieje? 

Popękany makowiec zdarza się nie tylko niedoświadczonym paniom domu. Również cukiernicy borykają się z tym problemem. Jeżeli zdarzy się wam niefortunny wypiek, możecie zamaskować go większą ilością lukru i siekanych orzechów. Możecie również przyjrzeć się zawczasu jego składnikom i samemu procesowi przygotowania ciasta, aby więcej nie popełniać podstawowych błędów.  Co powoduje pękanie makowca?  Obok masy makowej w tym wypieku ważną rolę odgrywa ciasto drożdżowe. To ono stanowi wierzchnią warstwę makowca, czyli jego skórkę. Może ona popękać, gdy do przygotowania ciasta użyjecie zbyt dużo drożdży. Skutkuje to gwałtownym rozrostem makowca w piekarniku, a tym samym rozerwaniem jego górnej powłoki. Aby przygotować niepękający wypiek, powinniście przestrzegać zalecanych proporcji drożdży i mąki. Ta właściwa to 15 g świeżych drożdży na 1 kg mąki. Jeżeli używacie suchego spulchniacza, to wówczas musicie użyć 5 g na 1 kg mąki.  Ciasto na bazie drożdży lubi długo wypoczywać w ciepłym miejscu. Ten spulchniacz potrzebuje zwykle 2-3 godzin, aby doprowadzić surową masę do optymalnych rozmiarów. Ma to wpływ na odpowiednie, spokojne i równomierne rośnięcie makowca w piekarniku, a co za tym idzie zminimalizowanie ryzyka pękania do minimum.  Jak przygotować makowiec, aby nie popękał?  Drożdże to główny winowajca pękania tego placka z makiem, jednak niejedyny. Jeżeli chcecie mieć pewność, że przygotujecie nie tylko smaczny, ale i pięknie wyglądający makowiec powinniście zadbać o kilka rzeczy:  Wszystkie składniki wykorzystywane do jego zrobienia powinny mieć podobną temperaturę. Rekomendowana jest tzw. temperatura pokojowa. Oznacza to, że jajka powinniście wyjąć wcześniej z lodówki, a masę makową musicie przestudzić przed nałożeniem na ciasto.  Mąka pszenna powinna być...

Makowiec
Pixabay/ pasja1000
Newsy
Babcine porady dzięki, którym makowiec nigdy nie będzie pękał. Ciasto będzie lepsze niż z cukierni
Makowiec to klasyka świątecznych słodkości. Polewany lukrem, mieszany z bakaliami, potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Wigilijne potrawy to nie tylko kapusta z grzybami czy barszcz czerwony, ale również pyszne ciasta. Jednym z najlepszych jest makowiec. To z pozoru łatwe ciasto można jednak zepsuć. Jak sprawić, by wyszedł aromatyczny i nie pękał? Krótka historia makowca To typowe danie wigilijne, które niegdyś gościło tylko na stołach w zamożnych domach.  W niektórych rejonach kraju rozpowszechnił się dopiero po drugiej wojnie światowej m.in. za sprawą osiedleńców z Polski wschodniej. Regionalnie przybiera różną formę, np. formę składanych bułeczek z nadzieniem, placków przekładanych makiem. Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia ma zapewniać szczęście i chronić przed działaniem złych sił .  Sposoby na przyrządzenie makowca Przed zrobieniem makowca należy w szczególny sposób podejść do samego maku. Mak przeznaczony na masę należy odpowiednio przygotować przed zmieleniem. Jednym ze sposobów jest sparzenie ziaren na sitku, następnie staranne odsączenie i odparowanie. Inna metoda to zalanie maku mlekiem lub wodą i odstawienie na pewien czas. Według większości przepisów, po sparzeniu lub namoczeniu ziaren należy je jeszcze dodatkowo podgotować. Następnie trzeba mak zmienić z cukrem, a na koniec dodać ulubione bakalie. To mogą być rodzynki, orzechy włoskie, żurawina, skórka pomarańczowa. Pamiętaj, że orzechy powinny być drobno posiekane. Makowce to najczęściej zwijana gruba warstwa masy makowej i ciasta drożdżowego, kruchego lub półkruchego. Gotowe makowce oblewa się zazwyczaj gotowanym lukrem, ozdabia surowymi ziarenkami maku lub kandyzowanej skórki pomarańczowej. To prawdziwie świąteczna eksplozja smaków. Co zrobić, żeby makowiec nie pękał? Ciasto makowe mimo wyjątkowego smaku, może się nie...

Wystarczy zaledwie kilka łyżek, a makowiec będzie puszysty i pyszny
Flickr
Newsy
Wystarczy zaledwie kilka łyżek, a masa makowa będzie wilgotna, puszysta i pyszna
Masa makowa w cieście wychodzi wam sucha po upieczeniu? Można temu łatwo zapobiec, stosując ten prosty trik.

Żadne święta nie mogą się obyć bez makowca. To ciasto praktycznie każdemu kojarzy się z Bożym Narodzeniem oraz Wielkanocą. Makowce przyrządza się na różne sposoby - to może być drożdżowy zawijaniec, ciężki makowiec na kruchym cieście albo makowiec japoński, czyli wersja, w której ciasto to składa się wyłącznie z masy makowej i dodatków. Łączy je jedno - dobry makowiec powinien być pulchny i wilgotny. Sprawdźcie, co należy do niego dodać, by wyszedł właśnie taki.  Co zrobić, by makowiec był smaczny? Jeśli obawiacie się, że masa makowa po upieczeniu ciasta zrobi się sucha jak wiór, mamy na to sposób. Wystarczy dodać do niej kilka łyżek musu jabłkowego albo starte jabłka. Wilgoć z owoców zapobiegnie wysychaniu masy, a dodatkowo sprawi, że będzie ona bardziej puszysta. Polecamy wam wypróbować tę metodę przyrządzając makowiec japoński - przepyszne, ciężkie od dużej ilości maku i bakalii ciasto. Będzie doskonałe na święta i wszystkie inne, podniosłe okazje.  Przepis na makowiec japoński z jabłkami Składniki: Ciasto kruche: 250g margaryny lub masła 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 250g margaryny lub masła ¼ szklanki cukru 8 żółtek 60 dag startych jabłek (odcisnąć sok) puszka masy makowej (850g) 2,5 łyżeczki proszku 8 łyżeczek kaszki manny olejek migdałowy Piana: 8 białek ¾ szklanki cukru Opcjonalnie: cukier puder garść skórki pomarańczy Przygotowanie: Składniki na ciasto wyróbcie rękoma i wylepcie nim blaszkę wyłożoną papierem. Zostawcie troszkę ciasta na wierzch....

Chleb nie wyrósł w trakcie pieczenia? Popełniliście 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Chleb nie wyrósł w trakcie pieczenia? Na pewno popełniliście 1 błąd
Planujecie upiec samodzielnie chleb? Trzymajcie się poniższych wskazówek, a wyjdzie wam chleb idealny.

Z uwagi na rosnące ceny chleba, coraz więcej osób decyduje się upiec go samemu w domu. Czy to trudne? Nie, ale powinniście trzymać się kilku kluczowych zasad, dzięki którym wasz chleb będzie idealny w smaku. Jak upiec idealny chleb? Pieczenie chleba jest tańsze niż jego kupowanie, ale tylko wtedy, gdy zjadamy go do końca i nie pozwalamy, by się zmarnował. Podobnie jak w przypadku gotowania, nasza umiejętność pieczenia poprawia się wraz z praktyką. Regularne pieczenie chleba ma swoje zalety - dzięki niemu możecie nabrać wprawy i wyeliminować ryzyko popełniania tych samych błędów w przyszłości.  Dlaczego chleb nie wyrasta podczas pieczenia? Czasami zdarza się, że chleb w ogóle nie wyrasta w trakcie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika jest oklapnięty. Dlaczego tak się dzieje? Prawdopodobnie miała na to wpływ zbyt duża wilgotność ciasta użytego do uformowania bochenka. Innym powodem może być dodanie zbyt dużej ilości soli, która powoduje mniejszą aktywność drożdży. Winą może być też cukier - jego zbyt mała ilość lub brak. Cukier to pożywka dla drożdży - gdy dodamy go do ciasta za mało lub nie dodamy go wcale - nasz chleb nie wyrośnie. Kolejnym powodem może też być to, że chleb piekł się w zbyt niskiej temperaturze. Najczęstsze błędy podczas pieczenia chleba Istnieje wiele błędów, jakie można popełnić w trakcie przygotowywania i pieczenia chleba. Oto tylko niektóre z nich. Skórka waszego upieczonego chleba jest blada i nieprzyrumieniona? Wygląda na to, że piekliście swój chleb w zbyt niskiej temperaturze. Wasze ciasto nie podwoiło się po wyrośnięciu? Chodzi o drożdże. Kiedy drożdże zaczynają się namnażać, wytwarzają dużo bąbelków dwutlenku węgla. Te bąbelki zostają uwięzione w cieście,...