Wykopki to dla wielu jedno z bardziej wyraźnych wspomnień z dzieciństwa na wsi. Wielogodzinny trud polegający na zbieraniu kartofli z pola był wynagradzany obowiązkowym jedzeniem pieczonego na powietrzu ziemniaka.
Jego smak to prawdziwa gratka, której nie sposób pomylić z niczym innym. Przesiąknięta dymem skórka, a pod nią świeży, pachnący i niezwykle gorący ziemniak, do którego trzeba było się dobierać dobrych kilka minut, by nie poparzyć sobie rąk i języka.
Jak zrobić ziemniaki jak z ogniska w domu?
Jak sobie go przypomnieć, gdy nie ma się ku temu warunków? Jeżeli ktoś mieszka w bloku, to sytuacja jest mocno utrudniona. Zwłaszcza jeżeli chodzi o robienie ogniska – w końcu rozpalanie ognia poza wyznaczonymi do tego miejscami jest surowo zabronione z powodu ryzyka pożaru...
Ale nie wszystko stracone! Możecie zrobić w domu przepyszne ziemniaczki, które smakują zupełnie jak te pieczone dawniej w ognisku. A do tego robi się je o wiele szybciej.
Zobacz także:
Pieczone ziemniaki polecamy podać z sosem kurkowym - jeśli macie dostęp do tych grzybów, nie zawahajcie się użyć ich w takim właśnie połączeniu. Będzie wprost wyśmienite!
Przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika z sosem kurkowym
Do przygotowania ziemniaczków, które smakują zupełnie jak z ogniska, potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- Kilogram ziemniaków
- 6 łyżek mąki pszennej typ 1850
- Łyżeczka soli
- 300 g kurek (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka śmietany 18%
- Natka pietruszki
- Olej
- Pieprz
Przygotowanie:
- Wsypcie do miski 6 łyżek mąki pszennej i łyżeczkę soli. Wymieszajcie.
- Dokładnie umyjcie ziemniaki (bez obierania). Nie osuszajcie ich – mokre wrzućcie do miski z mąką i solą. Obtoczcie dokładnie.
- Tak przygotowane ziemniaki ułóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w trybie góra/dół i pieczcie przez 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdźcie za pomocą noża, czy ziemniaki są już upieczone. Jeśli nie, to potrzymajcie je w piekarniku do godziny.
- Gdy ziemniaki będą się piekły, przygotujcie sos. Oczyśćcie kurki i umyjcie. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę, a pietruszkę posiekajcie drobno.
- Podsmażcie cebulę na oleju. Po chwili dodajcie kurki i podsmażajcie na średnim ogniu do momentu, aż zmiękną. Wlejcie oba rodzaje śmietany i podgrzewajcie, by zredukować sos.
- Doprawcie solą, pieprzem i natką pietruszki. Tak przygotowanym sosem polejcie upieczone ziemniaki. Smacznego!