Upieczcie tak ziemniaki, a będą smakować jak te z ogniska. Doskonałe do obiadu
AdobeStock
Newsy

Upieczcie tak ziemniaki, a będą smakować jak te z ogniska. Doskonałe do obiadu

Nie macie kominka ani warunków do zrobienia ogniska, a marzą się wam pieczone ziemniaczki? Łatwo zrobicie je w piekarniku!
Katarzyna Wyborska
marzec 31, 2021

Gdy przychodzą pierwsze ciepłe, wiosenne dni, każdy od razu ma ochotę na różne pyszności z grilla i ogniska. Jeżeli pogoda pozwoli, to już w kwietniu można komfortowo posiedzieć na zewnątrz przy ognisku z kiełbaskami!

Ale co zrobić, gdy nie ma się ku temu warunków? Jeżeli ktoś mieszka w bloku, to sytuacja jest mocno utrudniona. Zwłaszcza jeżeli chodzi o robienie ogniska – w końcu rozpalanie ognia poza wyznaczonymi do tego miejscami jest surowo zabronione z powodu ryzyka pożaru. Ale nie wszystko stracone! Możecie zrobić w domu przepyszne ziemniaczki, które smakują zupełnie jak te pieczone w ognisku. A do tego robi się je o wiele szybciej

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika z sosem kurkowym

Do przygotowania ziemniaczków, które smakują zupełnie jak z ogniska, potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • 6 łyżek mąki pszennej typ 1850
  • Łyżeczka soli
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Natka pietruszki
  • Olej
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do miski 6 łyżek mąki pszennej i łyżeczkę soli. Wymieszajcie.
  2. Dokładnie umyjcie ziemniaki (bez obierania). Nie osuszajcie ich – mokre wrzućcie do miski z mąką i solą. Obtoczcie dokładnie.
  3. Tak przygotowane ziemniaki ułóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w trybie góra/dół i pieczcie przez 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdźcie za pomocą noża, czy ziemniaki są już upieczone. Jeśli nie, to potrzymajcie je w piekarniku do godziny.
  4. Gdy ziemniaki będą się piekły, przygotujcie sos. Oczyśćcie kurki i umyjcie. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę, a pietruszkę posiekajcie drobno.
  5. Podsmażcie cebulę na oleju. Po chwili dodajcie kurki i podsmażajcie na średnim ogniu do momentu, aż zmiękną. Wlejcie oba rodzaje śmietany i podgrzewajcie, by zredukować sos.
  6. Doprawcie solą, pieprzem i natką pietruszki. Tak przygotowanym sosem polejcie upieczone ziemniaki. Smacznego!
Komentarze