jak wyczyścić piekarnik cytryną
AdobeStock
Newsy

Upieczcie sok z cytryny w piekarniku, a efekt powali was na kolana. Będziecie przecierać oczy z wrażenia

Lubicie naturalne sposoby na sprzątanie? Wypróbujcie trik z sokiem z cytryny!
Katarzyna Wyborska
marzec 14, 2021

Wszyscy chyba się zgodzą, że czyszczenie piekarnika nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Uporczywy brud, zaschnięte resztki jedzenia i klejący się tłuszcz to nic przyjemnego! Z tego powodu często odwleka się czyszczenie piekarnika. Jednak przychodzi taki moment, że trzeba się w końcu zmierzyć z brudem i pozbyć go raz na zawsze! Na szczęście istnieje prosty trik, który pomoże wam szybciej i łatwiej wyczyścić piekarnik. Sprawdźcie sami!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak często powinno się czyścić piekarnik?

By czyszczenie piekarnika nie było tak trudne i nużące, powinno się go czyścić po każdym użyciu! Jeżeli nie zrobicie tego od razu, to resztki jedzenia zaschną w środku i będzie trudno je usunąć. Pieczenie po raz kolejny w brudnym piecu sprawi, że pojawi się w nim jeszcze więcej brudu, aż w końcu cały zarośnie trudną do usunięcia zwęgloną i tłustą warstwą resztek jedzenia.

Po każdym użyciu piekarnika poczekajcie, aż ostygnie i przetrzyjcie go środkiem do mycia piekarników. Tak częste mycie jest o wiele prostsze, ponieważ po jednym użyciu nie osadza się jeszcze tyle tłuszczu na ściankach urządzenia i ruszcie, dlatego łatwiej jest utrzymać je w czystości.

Jeśli nie macie możliwości umyć piekarnika po użyciu, róbcie to przynajmniej raz w tygodniu przy okazji domowych porządków.

Prosty sposób na wyczyszczenie piekarnika

W sklepach jest spory wybór środków do czyszczenia piekarników, jednak nie wszyscy przepadają za ich charakterystycznym, chemicznym zapachem, który pozostawiają. Dlatego warto wyczyścić piekarnik naturalnymi sposobami! Są równie skuteczne i nie zostawiają nieprzyjemnego zapachu w środku piekarnika.

Czyszczenie piekarnika sokiem z cytryny

W tym celu użyjcie tego, co macie pod ręką, czyli cytryn! Potrzebne wam będą 4 duże cytryny i naczynie żaroodporne. Wyciśnijcie sok z cytryn do naczynia i wstawcie je do piekarnika ustawionego na 250 stopni. „Pieczcie” tak sok przez około pół godziny. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, zostawiając naczynie z sokiem w środku i pozostawcie je tam do czasu, aż piekarnik całkiem się schłodzi.

Po tym czasie wyjmijcie naczynie z piekarnika i wyczyśćcie środek urządzenia mokrą ściereczką.

Jak to działa?

Kwas zawarty w cytrynie w naturalny sposób rozpuszcza uporczywy tłuszcz i brud zaschnięty na ściankach piekarnika i ruszcie. Z kolei użycie wysokiej temperatury pozwala znacznie przyśpieszyć ten proces! Dodatkowo, w trakcie pieczenia para z soku zaczyna się skraplać na ścianach piekarnika, dzięki czemu łatwiej jest później usunąć cały brud. Genialne, prawda?

Komentarze
jak umyć piekarnik
Adobe Stock
Newsy Najprostszy sposób, żeby wyczyścić piekarnik na błysk po świątecznym pieczeniu
Święta Bożego Narodzenia to intensywny czas, również dla waszych sprzętów kuchennych. Nie ulega wątpliwości, że największe wyzwanie stanowi poświąteczne czyszczenie piekarnika. Bez proszku do prania trudno będzie doprowadzić go do ładu.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Ciasta, ciasteczka, wypieki – to one zajmują większość czasu, który spędzacie na przygotowaniach do wigilijnej kolacji. Nie ulega wątpliwości, że bez pomocy piekarnika nie powstałby żaden piernik, ciasto marchewkowe, makowiec czy też miodownik. Aby tradycji stała się zadość konieczne jest jego użycie. Jeśli choć raz zdarzyło wam się szykować święta we własnym domu z pewnością wiecie, że kuchnia zamienia się wtedy w istny plac boju. Na blatach nie brakuje rozsypanej mąki, kawałków wylatującego z miksera ciasta i klejącego się miodu. W nie lepszym stanie jest wnętrze pracującego na pełnych obrotach piekarnika. Znienawidzona czynność Czyszczenie piekarnika z pewnością nie należy do waszych ulubionych czynności domowych. Wynika to z faktu, że wiele osób zwyczajnie nie wie, jak prawidłowo rozpuścić tłuszcz i zaschnięte oraz przypalone kawałki ciasta. Okazuje się, że zakupione w sklepie detergenty często nie dają sobie z tym rady. Do gry muszą więc wkroczyć niezawodne, domowe sposoby. Jak prawidłowo wyczyścić blachy do pieczenia? Przede wszystkim zacznijcie od wyjęcia z piekarnika wszystkich blach oraz grilla. Jeśli macie w domu wannę, wyłóżcie ją starym ręcznikiem, tak aby jej nie porysować. Jeśli jednak macie w domu tylko prysznic, do czyszczenia użyjcie miski, w której będziecie mogli położyć blachy na płasko. Wyjęte z piekarnika blachy zalejcie gorącą wodą z kranu. Dodajcie proszku do prania ubrań, sody oczyszczonej lub ewentualnie płynu do naczyń , który jednak będzie miał najsłabsze działanie. Tak przygotowane blachy zostawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przy pomocy szorstkiej gąbki oczyśćcie dokładnie blachy. Brud powinien odchodzić z łatwością. Umyte blachy osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego lub zwykłego starego ręcznika.  Czego użyć...

Przeczytaj
tarta z miętą
Pixabay
Przepisy Takiej tarty w życiu nie próbowałaś! Dwa nietypowe składniki dodadzą jej wyjątkowo orzeźwiającego smaku!
Może być słodka, wytrawna a nawet pikantna. Tarta - bo o niej mowa - to ciasto, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Nasz jest naprawdę wyjątkowy!
Anna Borkowska
listopad 23, 2020

Może być słodka, wytrawna, pikantna a nawet kwaśna. Sposobów na przygotowywanie tarty jest naprawdę wiele. Tarta to chrupiące, lekko słodkie i cudownie maślane ciasto, które stanowi idealną bazę do przygotowywania całego repertuaru fantastycznych dań. Przygotowanie tarty jest o niebo łatwiejsze niż wykonanie kruchego ciasta. Wystarczy, że wymieszasz roztopione masło z cukrem i odrobiną soli, a następnie dodasz mąkę - lub w przypadku naszego dania - śmietankę 30%, aby uformować ciasto. Marzy ci się przygotowanie oryginalnej w smaku i niebanalnej tarty? To świetnie! Podpowiemy ci, jak upiec orzeźwiającą tartę o cytrynowo-miętowym smaku! Do wykonania tego ciasta potrzebne będą: blacha do tart dwie miski łyżka Składniki do wykonania ciasta: 1,5 kostki masła 2 opakowania ciastek owsianych Z czego powstaje nadzienie? Potrzebujesz: 500ml śmietanki 30% pół szklanki soku z cytryny skórkę z 3 cytryn kilka listków mięty pół szklanki brązowego cukru szczyptę soli Wykonanie Zanim przystąpisz do wykonania ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie możesz zacząć wykonywać ciasto. Do miski wsypujemy ciasteczka i bardzo drobno je rozgniatamy. Następnie dodajemy masło i wszystko łączymy w całość. Wykładamy formę do tart ciastem, po czym wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut. Jak przygotować nadzienie? To banalnie proste! Najpierw drobno siekamy miętę. Do miski wlewamy śmietankę 30%, po czym dodajemy miętę, cukier brązowy, sok i skórkę z cytryny. Dobrze łączymy ze sobą składniki. Na upieczony spód wylewamy nadzienie. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika dekorujemy je wedle uznania. Smacznego!

Przeczytaj
karp po żydowsku przepis
ons/Adobe Stock
Newsy Karp po żydowsku z rodzynkami. To ulubione wigilijne danie Maryli Rodowicz
Karp po żydowsku to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. W tym temacie tradycjonalistką okazuje się również znana piosenkarka, Maryla Rodowicz. Kobieta przyznaje, że święta nie mogą się obejść bez przepysznej ryby w rodzynkach!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Znana polska piosenkarka, Maryla Rodowicz w rozmowie z jednym z polskich portali zdradziła, że w jej rodzinnym domu nigdy nie brakuje karpia po żydowsku. - Oczywiście, że będę mieć karpia na stole wigilijnym, bo to nasza tradycja. Wigilia mi się kojarzy właśnie z karpiem. Sama przyrządzam rybę po żydowsku z rodzynkami. To pyszne danie! W kwestii smakowitości przyznajemy rację i udostępniamy przepis na tę niezwykłą potrawę. Przepis na karpia po żydowsku Będziesz potrzebować 1 świeży karp w całości lub gotowe dzwonki 3 cebule 120 gramów rodzynek 250 ml półwytrawnego, białego wina 2 cytryny 50 gramów masła Przyprawy: sól, cynamon, 10 goździków Przygotowanie Cytryny umyj, a następnie, przy pomocy specjalnego narzędzia lub zwykłej tarki, zetrzyj z nich skórkę. Tą umieść w małej miseczce.  Tak przygotowane cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich sok wprost do czystej miseczki. Jeśli zakupiony przez ciebie karp jest w całości, najpierw musisz go sprawić, a następnie podzielić na nieduże dzwonki. Tak przygotowaną rybę natrzyj solą i polej sokiem wyciśniętym z cytryn. Całość odstaw na ok. 30 minut do zamarynowania. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach na patelni umieść również cynamon, goździki oraz rodzynki. Całość zamieszaj i smaż przez ok. 3 minuty. Na patelnie wlej swoje ulubione, półwytrawne wino. W powstałej miksturze zanurz zamarynowanego karpia wraz z sokiem. Całość duś pod pokrywką, na małym ogniu, przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej skórkę z cytryny i pozostaw jeszcze przez chwilę na ogniu, tak aby danie mogło nieco odparować. Gotowe!

Przeczytaj
Grejpfruty
Pixabay/JamesDeMers
Newsy Została wam skórka z grejpfruta? Wykorzystajcie ją. O takim triku jeszcze nie słyszeliście
Jedzenie świeżych owoców to zdrowy i smaczny nawyk. Skórki zazwyczaj wyrzucamy, a niesłusznie. Mogą się przydać na kilka sprytnych sposobów.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Odpady po owocach można wykorzystać. Niektóre z ich zastosowań mogą cię zaskoczyć! Nie wyrzucam Odpady to prawdziwa zmora naszej planety. Śmiecimy za dużo. Poza tym nie wszyscy odpady segregujemy. To wcale nie sztuka! Warto też pamiętać, że z nie wszystkimi odpadami musimy się pożegnać na dobre. Odpady organiczne znajdują szerokie zastosowanie. Wykorzystaj, co masz Możesz użyć wielu rzeczy, które w pierwszym odruchu wylądowałyby w koszu. Nauka ograniczania odpadów może okazać się cenna lekcją. Nauka ponownego korzystania ze skórek i warzyw owocowych, tym bardziej. Zwolnij miejsce w szafkach i zostaw więcej pieniędzy w portfelu. Proponujemy kilka zaskakujących sposobów, dzięki którym spojrzysz na skórki w zupełnie inny sposób. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na czyszczenie, chcesz świeżego zapachu cytrusów w całym domu, czy pragniesz poznać świetny sposób na galaretę z resztek. Grejpfruty, pomarańcze i awokado są idealne do uprawy nasion i są przede wszystkim dzięki takiemu zastosowaniu maksymalnie ekologiczne. Jeśli kochasz własne guacamole i masz tendencję do zastanawiania się, co można zrobić z resztek owocu, wyobraź sobie własne biodegradowalne sadzonki. Wystarczy skórki wsypać do ziemi w doniczce i czekać do wiosny. Skórka z cytryny lub grejpfruta jest idealna do czyszczenia plam ze szklanych garnków do kawy lub karafek. Wystarczy dodać trochę soli, lodu i wrzucić resztki skórki z owoców. Przygotowanym roztworem nacieramy garnek i solidnie płuczemy. Naczynia będą lśniły jak nowe!  Zamiast wyrzucać skórki i wydawać pieniądze dekoracje zapachowe, spróbuj zrobić niewielkim kosztem własne. Wszelkie skórki cytrusowe, skórki granatu, skórki...

Przeczytaj