Wszyscy chyba się zgodzą, że czyszczenie piekarnika nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Uporczywy brud, zaschnięte resztki jedzenia i klejący się tłuszcz to nic przyjemnego! Z tego powodu często odwleka się czyszczenie piekarnika. Jednak przychodzi taki moment, że trzeba się w końcu zmierzyć z brudem i pozbyć go raz na zawsze! Na szczęście istnieje prosty trik, który pomoże wam szybciej i łatwiej wyczyścić piekarnik. Sprawdźcie sami!

Jak często powinno się czyścić piekarnik?

By czyszczenie piekarnika nie było tak trudne i nużące, powinno się go czyścić po każdym użyciu! Jeżeli nie zrobicie tego od razu, to resztki jedzenia zaschną w środku i będzie trudno je usunąć. Pieczenie po raz kolejny w brudnym piecu sprawi, że pojawi się w nim jeszcze więcej brudu, aż w końcu cały zarośnie trudną do usunięcia zwęgloną i tłustą warstwą resztek jedzenia.

Po każdym użyciu piekarnika poczekajcie, aż ostygnie i przetrzyjcie go środkiem do mycia piekarników. Tak częste mycie jest o wiele prostsze, ponieważ po jednym użyciu nie osadza się jeszcze tyle tłuszczu na ściankach urządzenia i ruszcie, dlatego łatwiej jest utrzymać je w czystości.

Jeśli nie macie możliwości umyć piekarnika po użyciu, róbcie to przynajmniej raz w tygodniu przy okazji domowych porządków.

Zobacz także:

Prosty sposób na wyczyszczenie piekarnika

W sklepach jest spory wybór środków do czyszczenia piekarników, jednak nie wszyscy przepadają za ich charakterystycznym, chemicznym zapachem, który pozostawiają. Dlatego warto wyczyścić piekarnik naturalnymi sposobami! Są równie skuteczne i nie zostawiają nieprzyjemnego zapachu w środku piekarnika.

Czyszczenie piekarnika sokiem z cytryny

W tym celu użyjcie tego, co macie pod ręką, czyli cytryn! Potrzebne wam będą 4 duże cytryny i naczynie żaroodporne. Wyciśnijcie sok z cytryn do naczynia i wstawcie je do piekarnika ustawionego na 250 stopni. „Pieczcie” tak sok przez około pół godziny. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, zostawiając naczynie z sokiem w środku i pozostawcie je tam do czasu, aż piekarnik całkiem się schłodzi.

Po tym czasie wyjmijcie naczynie z piekarnika i wyczyśćcie środek urządzenia mokrą ściereczką.

Jak to działa?

Kwas zawarty w cytrynie w naturalny sposób rozpuszcza uporczywy tłuszcz i brud zaschnięty na ściankach piekarnika i ruszcie. Z kolei użycie wysokiej temperatury pozwala znacznie przyśpieszyć ten proces! Dodatkowo, w trakcie pieczenia para z soku zaczyna się skraplać na ścianach piekarnika, dzięki czemu łatwiej jest później usunąć cały brud. Genialne, prawda?