
Zupa ziemniaczana kojarzona jest przede wszystkim z czasami PRL-u. Jej największym plusem było to, że składniki potrzebne do jej przyrządzenia można było kupić za grosze. Kulinarna klasyka tych czasów była niezwykle popularna również dlatego, że była prosta w przygotowaniu, a garnkiem tej pysznej zupy cała rodzina najadała się do syta. Zupa ziemniaczana jest bardzo pożywna. Ponadto ziemniaki są bardzo zdrowe i wspomagają odchudzanie. Zupę ziemniaczaną robi się bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Z dodatkiem przypraw na nowo zawróci wam w głowie!
Przepis na zupę ziemniaczaną
Składniki:
- 2 kg młodych ziemniaków
- 5 plastrów wędzonego boczku
- 2 pory
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,75 l bulionu
- Majeranek
- Kminek
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Plastry boczku pokrójcie w kostkę i podsmażcie w większym garnku do zarumienienia.
- Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie ją w kostkę i dorzućcie do boczku, smażcie ją aż się zeszkli.
- Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do garnka z boczkiem i cebulą.
- Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Połowę pokrójcie w mniejszą kostkę, a drugą połowę w większą. Kawałki ziemniaków dorzućcie do garnka.
- Wszystkie składniki smażcie przez 10 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie do garnka wlejcie bulion. Całość gotujcie przez około 30 minut.
- W międzyczasie obierzcie marchewkę, pokrójcie ją w kostkę i dodajcie ją do garnka. Dodajcie także kminek i majeranek. Gotujcie kolejne 10 minut.
- Do garnka dorzućcie wcześniej obrane i pokrojone w kosteczkę pory i gotujcie przez kolejne 10 minut. Na koniec zupę doprawcie do smaku solą oraz pieprzem.
Kartoflankę możecie posypać świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
Czytaj także: