Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"
Gotujmy.pl
Newsy

Unikatowy przepis na zupę ziemniaczaną. Smakiem przypomina PRL-owską "kartoflankę"

Ta przepyszna zupa przypomni wam smakiem „kartoflankę” z PRL-u. Jest tania i banalnie prosta do zrobienia.

Zupa ziemniaczana kojarzona jest przede wszystkim  z czasami PRL-u. Jej największym plusem było to, że składniki potrzebne do jej przyrządzenia można było kupić za grosze. Kulinarna klasyka tych czasów była niezwykle popularna również dlatego, że była prosta w przygotowaniu, a garnkiem tej pysznej zupy cała rodzina najadała się do syta. Zupa ziemniaczana jest bardzo pożywna. Ponadto ziemniaki są bardzo zdrowe i wspomagają odchudzanie. Zupę ziemniaczaną robi się bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Z dodatkiem przypraw na nowo zawróci wam w głowie! 

Zobacz także
kartoflanka po bawarsku

Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu

Jak zapobiec kwaśnieniu zupy?

Ugotowana zupa skwaśniała przez noc? Zróbcie z nią 1 rzecz a taka sytuacja nie będzie miała miejsca

Kotlety mielone

Przepis na zupę ziemniaczaną 

Składniki:

  • 2 kg młodych ziemniaków
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,75 l bulionu
  • Majeranek
  • Kminek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Plastry boczku pokrójcie w kostkę i podsmażcie w większym garnku do zarumienienia.
  2. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie ją w kostkę i dorzućcie do boczku, smażcie ją aż się zeszkli.
  3. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do garnka z boczkiem i cebulą.
  4. Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Połowę pokrójcie w mniejszą kostkę, a drugą połowę w większą. Kawałki ziemniaków dorzućcie do garnka.
  5. Wszystkie składniki smażcie przez 10 minut na średnim ogniu. 
  6. Po tym czasie do garnka wlejcie bulion. Całość gotujcie przez około 30 minut.
  7. W międzyczasie obierzcie marchewkę, pokrójcie ją w kostkę i dodajcie ją do garnka. Dodajcie także kminek i majeranek. Gotujcie kolejne 10 minut.
  8. Do garnka dorzućcie wcześniej obrane i pokrojone w kosteczkę pory i gotujcie przez kolejne 10 minut. Na koniec zupę doprawcie do smaku solą oraz pieprzem.

Kartoflankę możecie posypać świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego! 

Czytaj także:

kartoflanka po bawarsku
Adobe Stock
Newsy
Prosty przepis na kartoflankę po bawarsku. Szybka zupa, która smakuje każdemu
Rozgrzewająca i niezwykle sycąca kartoflanka po bawarsku, to idealna zupa na chłodniejsze dni. Jest szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu poradzi sobie z nią nawet laik kulinarny!

W chłodniejsze dni najlepiej sprawdzają się potrawy rozgrzewające i sycące. Dzięki temu organizm lepiej sobie radzi ze zmienną temperaturą na zewnątrz. Świetnym pomysłem na taki czas jest kartoflanka po bawarsku, czyli nic innego jak zupa ziemniaczana z dodatkami.  Kartoflanka po bawarsku  To delikatna, a jednocześnie rozgrzewająca potrawa. Swoją wyjątkowość zawdzięcza w głównej mierze ziemniakom, dzięki którym jest idealnie kremowa. Zupę można zblendować, przez co będzie jeszcze bardziej kremowa. Dodatek mięsa w postaci żeberek oraz wędzonego boczku, podbija sytość i smak całego dania. Przepis na kartoflankę po bawarsku Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 750 g ziemniaków 2 litry wody 300 g żeberek wieprzowych 300 wędzonego boczku 150 g śmietany 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę, korzeń pietruszki oraz kawałek selera umyjcie, a później obierzcie i włóżcie do większego garnka. Do włoszczyzny dodajcie białą część pora wraz z żeberkami wieprzowymi. Całość zalejcie dwoma litrami zimnej wody i gotujcie na niewielkim ogniu przez około 40 minut do miękkości mięsa. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w mniejsze kawałki. Na 20 minut przed końcem gotowania się zupy, dodajcie je do garnka. Cebulę obierzcie i posiekajcie drobno, zaś wędzony boczek pokrójcie w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju, a później dorzućcie pokrojony boczek. Krótko podsmażcie i dodajcie posiekaną cebulę. Całość wymieszajcie oraz smażcie do zeszklenia się. Z ugotowanej zupy wyjmijcie mięso, a pozostałe składniki zblendujcie za pomocą blendera. Konsystencja potrawy nie musi być jednolita, mogą...

grochówka przepis
elfi/gotujmy.pl
Newsy
Jaki boczek dodajecie do grochówki? Surowy czy podwędzany? Mistrzowie kuchni dodają tylko…
Na jakim mięsie robi się najlepszą grochówkę? Sprawdźcie sami - w przepisie jest wszystko!

Daniem, które sprawdza się zawsze i robi furorę jest zupa grochowa. Jest ciężka, ale za to jaka sycąca i aromatyczna! Chyba nie ma takiej drugiej zupy, której już sam zapach sprawia, że ślinka cieknie. Też uwielbiacie? A na jakim boczku robicie swoją grochówkę – wędzonym, czy surowym? Wybór ma znaczenie! Poznajcie ten przepis na genialną zupę grochową! Przepis na grochówkę Są dwie szkoły robienia grochówki. Jedni dodają do niej surowy boczek, inni tylko wędzony. Jaki sposób jest poprawny? Odpowiedź jest chyba oczywista – tylko wędzony! To właśnie podwędzane mięso sprawia, że zupa grochowa ma tak niepowtarzalny zapach i smak. Boczek stanowi ciekawy dodatek, ale podstawą są jednak wędzone żeberka i kiełbasa. Wędzonka jest dość rzadko spotykana w sklepach, dlatego najlepiej podejdźcie do swojego sklepu mięsnego i zapytajcie, kiedy będą mieli dostawę żeberek wędzonych. Zapiszcie się na liście oczekujących, bo na pewno nie będziecie jedyni! Zróbcie taką grochówkę, a nawet sąsiedzi przybiegną do was na obiad zwabieni zapachem! Do przygotowania zupy grochowej potrzebne wam będą poniższe składniki: 300 g wędzonych żeberek 250 grochu łuskanego 10 dag kiełbasy 10 dag boczku wędzonego 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku Pół szklanki startych warzyw (marchew, seler, pietruszka) 2 łyżki suszonego majeranku 2 liście laurowe 1 łyżka oleju 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz Przygotowanie: Do garnka włóżcie żeberka i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie przez około 20 minut oraz wsypcie groch, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i gotujcie do momentu, aż groch zmięknie. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Kiełbasę również pokrójcie w kosteczkę, a obraną...

Gotujecie kapuśniak na kiszonej kapuście? Spróbujcie tego przepisu, jest lepszy
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie kapuśniak na kiszonej kapuście? Zmieszajcie te 2 rodzaje kapusty. Zupa będzie gotowa w 30 min
Wypróbujcie nieco inne podejście do kapuśniaku. W przepisie łączymy dwie szkoły gotowania tej zupy i w ten sposób otrzymujemy sycący kapuśniak w 30 minut.

Są dwie szkoły gotowana kapuśniaku. Pierwsza polega na gotowaniu go na kiszonej kapuście, druga promuje tę słodką. I choć najczęściej gotujemy tę na kiszonej, to także słodka ma swoich zwolenników. Ci kucharze, którzy do kapuśniaku dorzucają słodką główkę, robią to, gdy jest jeszcze młoda. Wychodzi im wtedy pyszny, słodki i lekki kapuśniaczek. Nie chcemy was przekonywać go porzucenia kiszonej kapusty i zastąpienia jej w zupie słodką. Mamy za to zupełnie inną propozycję. Kapuśniak na dwóch rodzajach kapusty Gotowanie potrawy z dwóch rodzajów kapusty nie dziwi, gdy chodzi o bigos czy farsz do kulebiaków. W tych potrawach mieszamy kwaśną kapustę z tą świeżo pokrojoną i całkiem słodką. Zaletą zmieszania dwóch rodzajów jest bogatszy smak. Korzystamy jednocześnie z kwaskowatości kiszonki jak i słodyczy młodego, słodkiego warzywa. Kapuśniak tradycyjnie gotuje się na żeberkach wieprzowych. Do podanego przepisu też możecie wykorzystać wywar ugotowany na takim mięsie. Zupa będzie wtedy bardziej klasyczna i mocno mięsna w smaku. Ale możecie też skrócić czas przygotowywania i wykorzystać dowolny wywar przygotowany wcześniej lub kostkę rosołową własnej roboty. Jeśli zabieracie się gotowanie kapuśniaku z dwóch rodzajów kapusty według tego przepisu i użyjecie gotowego wywaru, dodatkowa zaletą jest to, że przygotowanie zupy nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Przepis na kapuśniak z 2 rodzajów kapusty Składniki 250 g białej kapusty 200 g kapusty kiszonej 150 g wędzonego boczku 1 włoszczyzna 4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szczypta kurkumy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego majeranku Szczypta soli Szczypta czarnego pieprzu 1,5 l mięsnego wywaru 4...

zalewajka przepis
Flickr
Newsy
Ukochane danie wielu smakoszy. Przepis na zupę na gwoździu czyli pyszną zalewajkę. Rozejdzie się błyskawicznie
Jak zrobić zupę z niczego? Przy pomocy kilku smacznych składników można wyczarować nawet zupę na gwoździu, znaną też jako zalewajka. Spróbujcie sami!

Najbardziej klasyczne polskie dania wywodzą się z kuchni biednych ludzi. Nie ma co się temu dziwić – w końcu większość Polaków ma chłopskie korzenie! Uwielbiane przez wielu kluski ze skwarkami, gołąbki czy smaczne zupy jarzynowe przyrządza się ze składników, które dawniej były bardzo tanie i łatwo dostępne. Przykładem dania takiej prostej kuchni jest zalewajka, zwana też „zupą na gwoździu” albo „zupą nic”. Wypróbujcie ten przepis! Przepis na zalewajkę  Aby przygotować „zupę na gwoździu”, czyli zalewajkę, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma ziemniaków 200 g boczku wędzonego Zakwas z mąki pszennej na barszcz 4 ząbki czosnku 1 cebula 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 100 g śmietany 18% Sól Pieprz Przygotowanie: Odetnijcie skórę z boczku i włóżcie do dużego garnka. Do boczku dodajcie 4 obrane ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 1 łyżeczkę ziela angielskiego oraz sól i pieprz. Wlejcie około 1,5 litra wody. Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie przez 20 minut. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie do garnka i gotujcie jeszcze kwadrans. Następnie do zupy wlejcie zakwas na barszcz (możecie go zrobić sami lub kupić w sklepie – warto poświęcić czas i znaleźć dobrą piekarnię, w której można kupić zakwas dobrej jakości). Zakwas wlewajcie po trochu próbując, czy smak zupy wam odpowiada. Do małej miseczki wlejcie 100 g śmietany oraz kilka łyżek gorącej zupy. Wymieszajcie dokładnie i wlejcie do garnka, cały czas mieszając. Gotujcie do miękkości ziemniaków. W tym czasie boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na patelni. Połowę podsmażonego boczku dodajcie do zupy, a...