Zupa ziemniaczana kojarzona jest przede wszystkim  z czasami PRL-u. Jej największym plusem było to, że składniki potrzebne do jej przyrządzenia można było kupić za grosze. Kulinarna klasyka tych czasów była niezwykle popularna również dlatego, że była prosta w przygotowaniu, a garnkiem tej pysznej zupy cała rodzina najadała się do syta. Zupa ziemniaczana jest bardzo pożywna. Ponadto ziemniaki są bardzo zdrowe i wspomagają odchudzanie. Zupę ziemniaczaną robi się bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Z dodatkiem przypraw na nowo zawróci wam w głowie! 

Przepis na zupę ziemniaczaną 

Składniki:

  • 2 kg młodych ziemniaków
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,75 l bulionu
  • Majeranek
  • Kminek
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Plastry boczku pokrójcie w kostkę i podsmażcie w większym garnku do zarumienienia.
  2. Cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie ją w kostkę i dorzućcie do boczku, smażcie ją aż się zeszkli.
  3. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do garnka z boczkiem i cebulą.
  4. Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Połowę pokrójcie w mniejszą kostkę, a drugą połowę w większą. Kawałki ziemniaków dorzućcie do garnka.
  5. Wszystkie składniki smażcie przez 10 minut na średnim ogniu. 
  6. Po tym czasie do garnka wlejcie bulion. Całość gotujcie przez około 30 minut.
  7. W międzyczasie obierzcie marchewkę, pokrójcie ją w kostkę i dodajcie ją do garnka. Dodajcie także kminek i majeranek. Gotujcie kolejne 10 minut.
  8. Do garnka dorzućcie wcześniej obrane i pokrojone w kosteczkę pory i gotujcie przez kolejne 10 minut. Na koniec zupę doprawcie do smaku solą oraz pieprzem.

Kartoflankę możecie posypać świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego! 

Czytaj także: