Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku. Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole. 

Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą

Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa.

Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę.

Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem. 

Zobacz także:

Przepis na domową białą kiełbasę

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej 
  • 1,5 kg karkówki
  • 50 g soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 5 ząbków czosnku 
  • 300 ml zimnej wody
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • jelita
  • 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy

Sposób przygotowania: 

  1. Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi.
  2. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.  
  3. Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach.
  4. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól. 
  5. Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz. 
  6. Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki. 
  7. W międzyczasie przygotujcie flaki. Wymoczcie je najlepiej przez 3 godziny.
  8. Gdy wszystkie składniki będą już gotowe przy użyciu maszynki do mielenia i odpowiedniej nakładki oraz naturalnych flaków zróbcie pętka.
  9. Kiełbaski oddzielajcie od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku.
  10. Gotową białą kiełbasę włóżcie do wrzącej wody. Zgaście gaz - woda po włożeniu kiełbasy nie może wrzeć. Ma być bardzo gorąca.
  11. W tak przygotowanej kąpieli trzymajcie kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do podania.
  12. Kiełbasę możecie również zamrozić. Pamiętajcie by wcześniej ją odpowiednio ostudzić. 

Źródło: gotujmy.pl