Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy

Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku

Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku. Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą

Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa.

Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę.

Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem. 

Przepis na domową białą kiełbasę

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej 
  • 1,5 kg karkówki
  • 50 g soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 5 ząbków czosnku 
  • 300 ml zimnej wody
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • jelita
  • 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy

Sposób przygotowania: 

  1. Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi.
  2. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.  
  3. Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach.
  4. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól. 
  5. Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz. 
  6. Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki. 
  7. W międzyczasie przygotujcie flaki. Wymoczcie je najlepiej przez 3 godziny.
  8. Gdy wszystkie składniki będą już gotowe przy użyciu maszynki do mielenia i odpowiedniej nakładki oraz naturalnych flaków zróbcie pętka.
  9. Kiełbaski oddzielajcie od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku.
  10. Gotową białą kiełbasę włóżcie do wrzącej wody. Zgaście gaz - woda po włożeniu kiełbasy nie może wrzeć. Ma być bardzo gorąca.
  11. W tak przygotowanej kąpieli trzymajcie kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do podania.
  12. Kiełbasę możecie również zamrozić. Pamiętajcie by wcześniej ją odpowiednio ostudzić. 

Źródło: gotujmy.pl 


 

biała kiełbasa
Gotujmy.pl/Habibi&Cats
Newsy
Święta za pasem. Jak samodzielnie zrobić pyszną białą kiełbasę? Nie pomińcie 1 kroku, bo nigdy się nie uda
Nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego żurku bez kawałka białej kiełbasy. To kluczowy składnik dania, który nadaje mu odpowiedniego aromatu. Sprawdźcie, czy nie popełniacie błędu podczas przygotowywania mięsa, który może zrujnować całą potrawę!

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma rzeczami i potrawami, a między innymi święconką, pisankami, faszerowanymi jajami czy żurkiem, koniecznie z kawałkiem białej kiełbasy. Odpowiednie przygotowanie tej wędliny jest kluczowe, gdyż jeden zły krok może przyczynić się do katastrofy. Biała kiełbasa na wiele sposobów Biała kiełbasa jest głównie wykorzystywana podczas gotowania w okresie wielkanocnym. Wówczas przygotowuje się wiele potraw z jej udziałem. Najpopularniejszą jest oczywiście żurek bądź biały barszcz. Jednak wiele osób podaje ją również zapiekaną z cebulką pod pierzynką czy duszoną z warzywami. W każdej postaci jest niezwykle aromatyczna, co zawdzięcza również w głównej mierze odpowiedniemu przyrządzeniu. Patent na udaną domową białą kiełbasę Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie przygotowywane produkty są jeszcze lepsze niż te zakupione w sklepie. Wówczas macie pewność iż są świeże, dobrej jakości oraz przyprawione według waszego uznania. Jeśli zdecydujecie się na domową produkcję białej kiełbasy musicie pamiętać o jednej kluczowej rzeczy. Koniecznie wcześniej należy wypłukać jelita wieprzowe z nadmiaru soli, a także przez dłuższy czas je moczyć w wodzie, którą należy zmieniać możliwie często. Taki zabieg powinien trwać nawet kilka godzin, więc warto go wykonać dzień wcześniej. Dzięki temu przygotowana wędlina nie będzie zbyt słona, a jelita po ugotowaniu będą delikatne i rozpływające się w ustach. Składniki: 3,7 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1,2 kg podgardla 1 kg surowego boczku 600 ml bardzo zimnej wody 100 g soli 12 g czarnego mielonego pieprzu 10-20 g majeranku 2 duże główki czosnku 10 metrów solonych jelit wieprzowych Przygotowanie: Mięso dokładnie...

biała kiełbasa
Pixabay
Newsy
Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim
Wielkanocny żurek czy biały barszcz, nie mogą się obejść bez białej kiełbasy. To kluczowy składnik tych potraw. Jednak co roku pada pytanie, czy jelito jest jadalne? Można je jeść, ale pod pewnym warunkiem.

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród nich znajdują się takie smakołyki jak mazurek, babka, faszerowane jajka oraz żurek, bądź zamiennie - biały barszcz. Dodatkiem obowiązkowym do zup jest jajko ugotowane na twardo, świeże pieczywo oraz oczywiście kawałek białej kiełbasy.  Tradycyjna biała kiełbasa Jest odpowiednikiem wędzonej wędliny. Jednak tę przygotowuje się poprzez parzenie. Jest przyrządzona na bazie mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i umieszcza się ją w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych, podczas których podaje się ją nie tylko do żurku czy białego barszczu, ale również przyrządza się samodzielne dania, przykładowo zapiekaną białą kiełbasę z dodatkami. Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tego produktu.  Spożywanie osłonki białej kiełbasy  Co roku w okresie świąt wielkanocnych pojawia się pytanie czy zjada się osłonkę białej kiełbasy? Mimo upływu lat, ten temat wciąż powraca. Spożycie takiej osłonki jest możliwe tylko wtedy, jeśli jest ona naturalna, czyli wykonana z cienkiego jelita wieprzowego. W każdym innym przypadku należy ją przed jedzeniem ściągnąć.  Przepis na domową białą kiełbasę w jelicie wieprzowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki ½ kg wołowiny gulaszowej 1 kg surowego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli ½ szklanki wody cienkie jelita wieprzowe Przygotowanie: Przyrządzenie domowej białej kiełbasy rozpocznijcie od namoczenia jelit wieprzowych w zimnej wodzie. Powinny się one moczyć przez minimum dwie godziny. Po tym czasie dokładnie je wypłuczcie i...

biała kiełbasa
Gotujmy.pl
Newsy
Biała kiełbasa zapiekana w białym winie to idealna propozycja na świąteczny obiad. Wielkanoc bez tego dania to jak mazurek bez bakalii
Już niedługo będziemy obchodzili święta wielkanocne. Wiele gospodyń domowych już teraz zastanawia się, co zaserwuje gościom na świąteczny obiad. Co powiecie na białą kiełbasę pieczoną w białym winie? Te smak na pewno zawładnie wami na długo.

Już za niecały miesiąc Wielkanoc. Czy myślicie już powoli o tym, co przygotujecie na święta? Jeżeli szukacie inspiracji, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem na przepyszną białą kiełbasę pieczoną w białym winie. Wykonanie jest banalne. Kiełbaska wychodzi przepyszna i soczysta i na pewno zasmakuje każdemu bez wyjątku. Biała kiełbasa pieczona w białym winie Wielkanoc bez białej kiełbasy to jak mazurek bez bakalii. Biała kiełbasa pieczona w białym winie to prosty pomysł na pyszny wielkanocny obiad. Tak przygotowana kiełbasa smakuje obłędnie a wszystko to dzięki aromatycznym ziołom – majerankowi, kminkowi i oregano, a także dodatkowi czosnku, cebuli i jabłek. Kiełbasa zapieczona w wytrawnym białym winie to prawdziwe mistrzostwo świata. Zróbcie na święta tę potrawę a goście na pewno będą do was wracać. Niebo w gębie! Składniki: Pół kilograma parzonej białej kiełbasy 5 cebul Mała główka czosnku 1 winne jabłko Pół szklanki białego wytrawnego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól morska 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki ziołowego pieprzu Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z ziołami. Gdy cebulka zmięknie, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego na dno. Następnie dodajemy pokrojone w cząstki jabłko. Całość zalewam winem. Do środka wkładamy przekrojoną na pół główkę czosnku. Na wierzchu kładziemy białą kiełbasę. Całość ponownie posypujemy ziołami. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Po upływie tego czasu ustawiamy piekarnik na grill i zrumieniamy danie na złocisto. Danie podajemy na gorąco. Smacznego!

Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę w sklepie? Zwróćcie uwagę na ten szczegół i nie dajcie się oszukać
Starannie wyselekcjonowana biała kiełbasa to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych. Zanim ją kupicie koniecznie zwróćcie uwagę na jej wygląd.

Wybór dobrej jakości białej kiełbasy to sztuka, którą do perfekcji opanowały tylko doświadczone gospodynie. Na co należy zwrócić szczególną uwagę zanim podejdziecie z produktem do sklepowej kasy? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Jaką wybrać dobrą białą kiełbasę? Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać. Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana. Przepis na żurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 300 gramów białej kiełbasy 500 ml domowego zakwasu 1 litra bulionu  1 łyżki masła 4 jajek 1 pęczku świeżej natki pietruszki Garści suszonych borowików Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku Przygotowanie: Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone...