Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku. Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.
Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą
Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa.
Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę.
Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.
Zobacz także:
Przepis na domową białą kiełbasę
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1,5 kg karkówki
- 50 g soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- 300 ml zimnej wody
- 4 łyżki suszonego majeranku
- jelita
- 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy
Sposób przygotowania:
- Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi.
- Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.
- Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach.
- Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.
- Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.
- Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.
- W międzyczasie przygotujcie flaki. Wymoczcie je najlepiej przez 3 godziny.
- Gdy wszystkie składniki będą już gotowe przy użyciu maszynki do mielenia i odpowiedniej nakładki oraz naturalnych flaków zróbcie pętka.
- Kiełbaski oddzielajcie od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku.
- Gotową białą kiełbasę włóżcie do wrzącej wody. Zgaście gaz - woda po włożeniu kiełbasy nie może wrzeć. Ma być bardzo gorąca.
- W tak przygotowanej kąpieli trzymajcie kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do podania.
- Kiełbasę możecie również zamrozić. Pamiętajcie by wcześniej ją odpowiednio ostudzić.
Źródło: gotujmy.pl