Bulion1
gotujmy.pl/admin
Newsy

Unikalny przepis na znakomity bulion. Dzięki niemu zupy, sosy i gulasze będą mieć perfekcyjny smak

Unikalny przepis na znakomity bulion. Dzięki niemu zupy, sosy i gulasze będą mieć perfekcyjny smak

Dobry bulion to podstawa wielu dań, nie tylko zup. Dlatego warto zrobić go samemu, zamiast kupować w sklepie kostki rosołowe. W swoim składzie mają one bardzo dużo soli, barwników, tłuszczu palmowego oraz substancji wzmacniających smak, m.in. glutaminian sodu.

Jak wiemy nie wpływają one pozytywnie na nasze cenne zdrowie. Są wręcz dla niego niebezpieczne! Co innego zrobiony na dobrym mięsie i warzywach domowy bulion. Nada aromatu i głębi smaku niejednej potrawie. 

Zobacz także
Agnieszka Kotońska dieta przepis

Agnieszka Kotońska schudła aż 30 kg. Zdradziła przepis na obiad, którym się zajada. Jest banalnie prosty

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bulion to baza wielu pysznych potraw 

Bulion to rosół bez dodatków. Najczęściej gotuje się go na mięsie wołowym lub drobiowym. Można też, połączyć oba rodzaje tych mięs. Warzywny bulion też jest wspaniałą bazą do dań. Robi się go tak samo jak ten mięsny. Jedyne czego potrzeba, by zrobić naprawdę dobry bulion to czas, ponieważ powinien gotować się przez dobrych kilka godzin. Tylko wtedy dokładnie wchłonie intensywny smak z mięsa, warzyw i przypraw.  

Bulion zawsze warto mieć w domu. Jego przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne. Po zamrożeniu lub zawekowaniu, można przechowywać go przez długi czas i używać do potraw kiedy tylko chcemy. 

Zobacz także
Katarzyna Zielińska zdradziła, jaką dietę stosowała, by zejść z rozmiaru L do S. Co króluje w jej menu?

Katarzyna Zielińska zdradziła, jaką dietę stosowała, by zejść z rozmiaru L do S. Co króluje w jej menu?

Prosty przepis na bulion mięsny

Będziecie potrzebować:

  • 2 litry wody
  • 800 g mięsa najlepiej z kością 
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • Natka pietruszki i koperek
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • Łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Do większego garnka włóżcie mięso i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie je pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę, pamiętając o zbieraniu szumowin.
  2. Następnie przygotujcie warzywa. Obierzcie je i dokładnie umyjcie. Marchewki, pietruszkę, pora i selera pokrójcie na kawałki. Cebulę przypalcie nad palnikiem lub na patelni.
  3. Pokrojone warzywa włóżcie do gotującego się wywaru, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól oraz posiekaną pietruszkę z koperkiem. Całość przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez około 2 godziny.
  4. Następnie odcedźcie wywar i gotowe!
     
Pyszny rosół kolor i zapach
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Jak ugotować gęstszy rosół? Wystarczy dodać 1 składnik, który każdy ma w domu
Marzy się wam esencjonalny i gęsty rosół? Dodajcie do niego odrobinę tego składnika!

Ugotowany przez was rosół jest smaczny, ale brakuje mu gęstości i chcielibyście, żeby był bardziej esencjonalny? Taki bulion wychodzi wówczas, gdy gotuje się go na kościach. Jednak przygotowanie w ten sposób rosołu jest bardzo czasochłonne i nie wszyscy przepadają za jego charakterystycznym zapachem. Można to jednak łatwo obejść – sprawdźcie, jak sprawić, by rosół był gęsty! Co zrobić, by rosół był gęstszy? Niezawodnym sposobem na to, by rosół był gęstszy jest dodanie do niego odrobiny… octu ! Zdziwieni? Ocet, a raczej kwas octowy odpowiada za rozpuszczanie tkanki łącznej oraz tkanki chrzęstnej, które znajdują się w mięsie, na którym gotuje się rosół. Dzięki temu smak rosołu będzie znacznie lepszy , zapach bardziej mięsny, a sam rosół nabierze wartości odżywczych i będzie bardziej gęsty . Nie martwcie się, że ocet zmieni smak i zapach zupy – w ogóle na to nie wpłynie. Jaki ocet wybrać do rosołu? Tak naprawdę rodzaj wybranego octu nie ma większego znaczenia , ponieważ każdy spełni swoje zadanie. Niektórzy preferują zwykły ocet spirytusowy, choć warto zamiast tego użyć nieco łagodniejszego w smaku octu jabłkowego . Dobrze sprawdzi się też biały ocet winny. Nie polecamy octu balsamicznego z oczywistego powodu – zmieni on delikatnie kolor zupy. Przepis na gęsty rosół Do przygotowania gęstego i esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 udka drobiowe 1 porcja rosołowa z kurczaka (korpus) 2 żeberka wołowe 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Pół korzenia selera 2 łyżki octu jabłkowego Lubczyk Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Wypłuczcie mięso, włóżcie do garnka i...

Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
AdobeStock
Newsy
Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
Jak długo gotujecie rosół? Kilka godzin, a może cały dzień? Czy istnieje idealny czas gotowania rosołu? Sprawdźcie.

Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku? Jak długo gotować rosół? Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy , to będzie dobry nawet po 1,5 godziny. Ważne jest, by nie gotować go zbyt długo, ponieważ bardzo długo gotowany rosół może się zrobić po prostu niesmaczny. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu! Przepis na bulion wołowy Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 pietruszki 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula Por Świeża natka pietruszki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny. Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika. Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso, a zupę przelejcie przez sito. I gotowe! Tak przygotowany...

Dzięki temu trikowi bulion warzywny będzie smakował jak tradycyjny rosół
Adobe Stock
Newsy
Dzięki 1 trikowi bulion warzywny będzie smakował jak tradycyjny rosół. Sekret tkwi w skrobaniu garnka
Jeśli gotując wywary warzywne, zalewacie warzywa od razu wodą, to popełniacie duży błąd. Zacznijcie wydobywać z warzyw cały aromat.

Uważacie, że mięsisty, aromatyczny rosół można ugotować jedynie na mięsie? Pokażemy wam, że same warzywa, odpowiednio dobrane przyprawy, właściwa technika gotowania i parę dodatków sprawią, że ugotujecie wywar, który sami nazwiecie rosołem. Przygotujcie do niego dobre, domowej roboty kluski i garść kopru, a potem już tylko delektujcie się jego smakiem. Jak właściwie zrobić warzywny bulion? Poznajcie dwie największe tajemnice doskonałego warzywnego bulionu. Pierwsza z nich to podsmażenie warzyw w przyprawach na niewielkiej ilości oleju. Warzywa przed dalszą obróbką muszą się wyraźnie zeszklić i nabrać pięknego, intensywnego koloru. Takie podsmażone w przyprawach warzywa nabierają też niezwykłego aromatu, którego nie osiągnięcie nigdy gotując je w wodzie. Drugą tajemnicą jest deglasowanie warzyw alkoholem. To technika kucharska wywodząca się z kuchni francuskiej. Chodzi w niej o to, żeby odzyskać smak podsmażonych składników, które zaczynają przywierać do dna. Polega na dodaniu wina czy innego, mocniejszego alkoholu, zagotowanie go, żeby zaczął rozpuszczać glazurę tworząca się na dnie, a następnie mocne zeskrobanie podsmażonych składników z całym ich smakiem. Przepis na idealny warzywny bulion, który smakuje tak jak rosół Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka ¼ selera 1 cebula ½ zielonej łodygi pora Kilka listków kapusty włoskiej 1 łodyga selera naciowego 6 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 1 gwiazdka anyżu 1 goździk 1 szczypta kurkumy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego ¼ szklanki białego wytrawnego wina Sól i pieprz mielony do smaku Olej do smażenia 2 litry wody Przygotowanie: Cebule obierzcie i pokrójcie na...

sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy
Marzy wam się bogaty i esencjonalny rosół? Dodajcie do wywaru te liście. Wcale nie chodzi o liście laurowe
Aby rosół był idealny w smaku, trzeba wiedzieć jakie zioła i przyprawy należy do niego dodać. Używacie tych liści?

Smaczny rosół gotowany na dobrym mięsie i dużej ilości warzyw, jest nie tylko pyszną zupą, ale także bazą do sosów i innych zup. By był idealnie klarowny, aromatyczny i miał piękną barwę, warto gotować go według starych wskazówek naszych babć. Ogromnie ważna w gotowaniu bulionu jest cierpliwość! Zrobicie dobry rosół nawet w godzinę, ale w smaku nigdy nie będzie tak dobry, jak bulion gotowany przez kilka godzin. Trzeba też zwracać uwagę na składniki – lubczyk zagwarantuje wam wyjątkowy aromat zupy. Podobnie jest z łodygami selera! W większości przepisów pojawia się jedynie korzeń selera, a liście i łodygi są pomijane. Wielka szkoda, ponieważ łodyżki selera naciowego są niezwykle aromatyczne i nadają zupie wspaniały smak i zapach! Spróbujcie sami, a już zawsze będziecie dodawać je do zupy. Przepis na aromatyczny rosół Do przygotowania złotego bulionu, który będzie niezwykle esencjonalny, potrzebne wam będą poniższe składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 1 skrzydło z indyka 5 marchewek 1 mały korzeń selera 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1 mały por 4 łodygi selera naciowego Pęczek pietruszki Pół pęczka lubczyku Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie Mięso umyjcie i włóżcie do garnka. Dodajcie do niego pieprz, pięć liści laurowych i 4 ziarna ziela angielskiego. Zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gdy woda zacznie się gotować, skręćcie gaz i gotujcie. W tym czasie przygotujcie warzywa. Obierzcie seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i podpieczcie na suchej patelni (nigdy nie opiekajcie cebuli nad gazowym palnikiem, ponieważ przechodzi ona wówczas trującymi substancjami zawartymi w gazie). Umyjcie pora i łodygi selera. Kiedy woda z...