Bulion1
gotujmy.pl/admin
Newsy

Unikalny przepis na znakomity bulion. Dzięki niemu zupy, sosy i gulasze będą mieć perfekcyjny smak

Magdalena Kieblesz
styczeń 27, 2021

Dobry bulion to podstawa wielu dań, nie tylko zup. Dlatego warto zrobić go samemu, zamiast kupować w sklepie kostki rosołowe. W swoim składzie mają one bardzo dużo soli, barwników, tłuszczu palmowego oraz substancji wzmacniających smak, m.in. glutaminian sodu.

Jak wiemy nie wpływają one pozytywnie na nasze cenne zdrowie. Są wręcz dla niego niebezpieczne! Co innego zrobiony na dobrym mięsie i warzywach domowy bulion. Nada aromatu i głębi smaku niejednej potrawie. 

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Bulion to baza wielu pysznych potraw 

Bulion to rosół bez dodatków. Najczęściej gotuje się go na mięsie wołowym lub drobiowym. Można też, połączyć oba rodzaje tych mięs. Warzywny bulion też jest wspaniałą bazą do dań. Robi się go tak samo jak ten mięsny. Jedyne czego potrzeba, by zrobić naprawdę dobry bulion to czas, ponieważ powinien gotować się przez dobrych kilka godzin. Tylko wtedy dokładnie wchłonie intensywny smak z mięsa, warzyw i przypraw.  

Bulion zawsze warto mieć w domu. Jego przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne. Po zamrożeniu lub zawekowaniu, można przechowywać go przez długi czas i używać do potraw kiedy tylko chcemy. 

Zobacz także

Prosty przepis na bulion mięsny

Będziecie potrzebować:

  • 2 litry wody
  • 800 g mięsa najlepiej z kością 
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • Natka pietruszki i koperek
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • Łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Do większego garnka włóżcie mięso i zalejcie je zimną wodą. Gotujcie je pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę, pamiętając o zbieraniu szumowin.
  2. Następnie przygotujcie warzywa. Obierzcie je i dokładnie umyjcie. Marchewki, pietruszkę, pora i selera pokrójcie na kawałki. Cebulę przypalcie nad palnikiem lub na patelni.
  3. Pokrojone warzywa włóżcie do gotującego się wywaru, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól oraz posiekaną pietruszkę z koperkiem. Całość przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez około 2 godziny.
  4. Następnie odcedźcie wywar i gotowe!
     
Komentarze