Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej gastronomii. Od lat prowadzi show „Kuchenne rewolucje”, w którym ratuje podupadające restauracje oraz jest bohaterką licznych programów kulinarnych. Na co dzień gwiazda zajmuje się prowadzeniem kilku prężnie działających restauracji. Jedna z nich otrzymała niedawno wyróżnienie w postaci prestiżowej gwiazdki Michelin.
Magda Gessler jest niekwestionowanym autorytetem w kwestii gotowania. Osobą, która zna się na kuchni, jak nikt inny. Koniecznie przetestujcie jej przepis na marynowane grzyby w occie. Sprawdziliśmy – smakują wprost wybornie.
Przepis na grzyby w occie Magdy Gessler
Grzyby w occie to idealny dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu. Doskonale się też sprawdzą jako zakąska na przyjęciu czy imprezie. Jeśli macie do dyspozycji leśne grzyby, zamarynujcie je w słoiku. Te z przepisu Magdy Gessler nie mają sobie równych. Sekretnym składnikiem zalewy jest użycie octu jabłkowego.
Składniki:
- 1 kg grzybów (np. opieńki, borowiki, podgrzybki)
- 2 szklanki wody
- szklanka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 cebule
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe
Przygotowanie:
- Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wkładamy je do osolonej wody i gotujemy przez 30 minut.
- Grzyby odcedzamy i wkładamy do wyparzonych słoików.
- Robimy zalewę - zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami.
- Całość doprawiamy solą i cukrem.
- Gotujemy 5 minut, a następnie wlewamy do słoików z grzybami (płyn powinien przykrywać grzyby, ale musi zostać trochę wolnej przestrzeni od wieczka).
- Słoiki zamykamy i ustawiamy do góry dnem (zassane wieczka to oznaka prawidłowego zabezpieczenia przetworów).
- Grzyby powinny pozostać w ciemnym miejscu przynajmniej przez miesiąc. Po upływie tego czasu są gotowe do spożycia.
Grzyby z przepisu Magdy Gessler są bardzo smaczne i intensywne w smaku. Świetnie się będą komponować zarówno z mięsem, jak i rybami. Doskonale pasują też do wędlin oraz jako zakąska na imprezę. Zróbcie je a nie pożałujecie!
Zobacz także:
Źródło: haps.pl