Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik
ONS/AdobeStock
Newsy

Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Planujecie zrobić grzyby w zalewie octowej? Zróbcie je z przepisu Magdy Gessler a nie pożałujecie.

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej gastronomii. Od lat prowadzi show „Kuchenne rewolucje”, w którym ratuje podupadające restauracje oraz jest bohaterką licznych programów kulinarnych. Na co dzień gwiazda zajmuje się prowadzeniem kilku prężnie działających restauracji. Jedna z nich otrzymała niedawno wyróżnienie w postaci prestiżowej gwiazdki Michelin.

Magda Gessler jest niekwestionowanym autorytetem w kwestii gotowania. Osobą, która zna się na kuchni, jak nikt inny. Koniecznie przetestujcie jej przepis na marynowane grzyby w occie. Sprawdziliśmy – smakują wprost wybornie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na grzyby w occie Magdy Gessler

Grzyby w occie to idealny dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu. Doskonale się też sprawdzą jako zakąska na przyjęciu czy imprezie. Jeśli macie do dyspozycji leśne grzyby, zamarynujcie je w słoiku. Te z przepisu Magdy Gessler nie mają sobie równych. Sekretnym składnikiem zalewy jest użycie octu jabłkowego.

Składniki:

  • 1 kg grzybów (np. opieńki, borowiki, podgrzybki)
  • 2 szklanki wody
  • szklanka octu jabłkowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
Zobacz także
''Na szali leżało moje zdrowie". Andrzej Grabowski opowiada o swojej przemianie

Andrzej Grabowski zrzucił 40 kg dzięki diecie, o której śpiewał Młynarski. Teraz pomaga innym

Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa

Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Wkładamy je do osolonej wody i gotujemy przez 30 minut.
  3. Grzyby odcedzamy i wkładamy do wyparzonych słoików.
  4. Robimy zalewę - zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami.
  5. Całość doprawiamy solą i cukrem.
  6. Gotujemy 5 minut, a następnie wlewamy do słoików z grzybami (płyn powinien przykrywać grzyby, ale musi zostać trochę wolnej przestrzeni od wieczka).
  7. Słoiki zamykamy i ustawiamy do góry dnem (zassane wieczka to oznaka prawidłowego zabezpieczenia przetworów).
  8. Grzyby powinny pozostać w ciemnym miejscu przynajmniej przez miesiąc. Po upływie tego czasu są gotowe do spożycia.

Grzyby z przepisu Magdy Gessler są bardzo smaczne i intensywne w smaku. Świetnie się będą komponować zarówno z mięsem, jak i rybami. Doskonale pasują też do wędlin oraz jako zakąska na imprezę. Zróbcie je a nie pożałujecie!

Źródło: haps.pl

Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?
ONS/AdobeStock
Newsy
Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?
Jak przygotowuje leśne przetwory Ewa Wachowicz? Mamy jej autorski przepis na grzyby marynowane w occie.

Marynowane grzyby to prawdziwa kwintesencja jesieni. To właśnie teraz w polskich domach nastał prawdziwy szał na robienie przetworów . Jeśli macie do dyspozycji leśne grzyby i chcecie je zamarynować, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na marynowane grzybki Ewy Wachowicz . Kto wie, może posmakują wam o wiele bardziej niż te od Magdy Gessler ? Kim jest Ewa Wachowicz? Ewa Wachowicz to polska producentka i prezenterka telewizyjna. Miss Polonia 1992 oraz sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka w latach 1993–1995. Ewa Wachowicz już od najmłodszych lat interesowała się gotowaniem. Pod koniec lat 90. rozpoczęła produkcję programu „Podróże kulinarne" Roberta Makłowicza , a w latach 2003–2005 produkowała program Polsatu „Domowa kawiarenka". Napisała kilka książek kulinarnych a w 2007 roku została producentką oraz prowadzącą autorski program kulinarny „Ewa gotuje dla Polsatu". W 2017 roku Ewa Wachowicz otworzyła restaurację Zalipianki w Krakowie. Jest uznawana za autorytet, jeżeli chodzi o gotowanie. Jak przygotowuje leśne grzyby w słoikach? Koniecznie sprawdźcie jej autorski przepis. Przepis na marynowane grzyby Ewy Wachowicz Marynowane grzyby świetnie pasują do obiadu lub jako zakąska na przyjęcie. Jak je przygotowuje Ewa Wachowicz? Składniki: 1 kg małych podgrzybków lub prawdziwków 2 marchewki obrane i pokrojone w talarki 2 cebule obrane, pokrojone w krążki lub mała dymka gorczyca biała Zalewa do marynowanych grzybów: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% ½ szklanki cukru 4 łyżeczki soli 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego Wykonanie: Grzyby dokładnie myjemy, opłukujemy i obgotowujemy przez ok. 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę sparzamy, a marchewki...

Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do słoika tę rzecz
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Dodajcie do nich tę rzecz
Marynowane grzyby to świetny dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu oraz idealna zakąska na imprezę. Niestety, często mają do siebie to, że ciemnieją. Jak temu zapobiec?

Jesień to czas na przygotowywanie przetworów z  grzybów . Co zrobić, żeby grzyby ładnie prezentowały się w słoiku i miały piękny, naturalny kolor? Dodajcie do nich odrobinę dwóch produktów i będzie po kłopocie. Dlaczego marynowane grzyby ciemnieją? Zebraliście w lesie grzyby i chcecie je zamarynować , ale nie wiecie, co zrobić, żeby nie ściemniały? Grzyby niestety mają to do siebie, że szybko ciemnieją (jest to efekt utleniania). Aby zapobiec ich ciemnieniu tuż po zamarynowaniu, wystarczy dodać do nich dwie rzeczy, które sprawią, że nasze grzyby będą miały ładny, elegancki i naturalny kolor. Chodzi o kombinację dwóch popularnych składników. Co zrobić, żeby grzyby nie ściemniały po zamarynowaniu? Planujecie zamarynować na zimę grzyby, ale obawiacie się, że ściemnieją w słoiku? Jest na to pewna rada. Wystarczy, że podczas obgotowywania grzybów dodacie do wody łyżkę octu oraz pól łyżki kwasku cytrynowego . Dzięki tej prostej miksturze wasze grzybki będą się pięknie prezentować po zamarynowaniu i na pewno nie będą miały ciemnej barwy. Jak zrobić marynowane grzyby? Jeśli szukacie prostego przepisu na smaczne marynowane grzyby, sprawdźcie nasz przepis na leśne grzyby w pysznej octowej marynacie. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu lub zakąska na przyjęciu. Składniki: 4 spore garści obranych grzybów leśnych 1 mała cebula 100 ml octu 300 ml wody ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty liść laurowy Przygotowanie: Grzyby obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Po 5 minutach zdjąć garnek z ognia, odlać od grzybów wodę. Przygotować 3 półlitrowe słoiczki. Każdy z nich wyparzyć, gwinty i pokrywki wytrzeć do sucha. Do każdego słoika wkładamy po 4...

Na przejedzenie i odchudzanie. Napój z tym sładnikiem zapewni wam ulgę, ale uwaga, pijcie go na ciepło
Adobe Stock
Newsy
Napój z tym 1 składnikiem jest dobry na przejedzenie i odchudzanie. Ale uwaga, pijcie go na ciepło
Szklanka dziennie, tego ciepłego napoju pomoże złagodzić dolegliwości przeciążonego żołądka oraz przyspieszy zużycie zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Oto jak go zrobić.

Przedstawiamy napój, którego działanie pomaga na żołądek nadwyrężony przejedzeniem. Stosujcie go więc zawsze po świętach, gdy układ pokarmowy jest przeciążony. Pomaga na wzdęcia, uczucie pełności i dyskomfort trawienny. Dodatkowo, przyspiesza spalane tłuszczu. Przyda się więc też przy odchudzaniu. Przygotowanie napoju z octu jabłkowego Składniki zawarte w jabłkach, a przez to także w occie jabłkowym, przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów. Nie są środkiem odchudzającym, od którego zrzucicie zbędne kilogramy, jednak jeśli stosujecie racjonalną dietę, ograniczacie podaż kalorii, a do tego regularnie pijecie napoje z dodatkiem octu jabłkowego, pomoże to organizmowi w zużyciu zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Jak przygotować napój z octu jabłkowego? Przygotowanie jest bardzo proste. Do szklanki ciepłej wody dodajcie łyżeczkę miodu i łyżkę octu jabłkowego. Dokładnie wymieszajcie, a następnie powoli wypijcie, gdy płyn nadal będzie ciepły. Jedna szklanka dziennie to całkowicie wystarczająca ilość. Nie nadużywajcie napoju z octem, bo zamiast załagodzić stan żołądka, możecie go dodatkowo podrażnić.  Jak zrobić własny ocet jabłkowy? Kluczowe przy produkcji własnego octu jest zachowanie czystości. Wszystkie naczynia powinny być dokładnie umyte i sparzone. Do mycia nie używajcie detergentów, tylko np. octu spirytusowego. Składniki: 1 kg świeżych, dorodnych jabłek 5 łyżek cukru 1 l wody przegotowanej lub przefiltrowanej  Potrzebne też będą: Czysty, wyparzony słoik Wygotowana ściereczka lub gaza Gumka recepturka lub sznurek Przygotowanie: Do słoika włóżcie jabłka pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Mogą mieć gniazda nasienne. Rozpuśćcie cukier w ciepłej wodzie i wypełnijcie nim słoik tak, żeby...

magda gessler przepisy wigilia
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler nauczyła się go od babci. Dziś zdradza Polakom przepis. Ten makowiec jest fenomenalny
Poznajcie przepis Magdy Gessler na makowiec, inspirowany sekretną recepturą jej babci Ireny - jest przepyszny!

Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie! Sekretny przepis Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie! Przepis na makowiec Magdy Gessler Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół litra mleka 300 g cukru 50 g drożdży 12 jaj 230 g masła 50 g smalcu 75 dag mąki 250 g maku 250 ml miodu Skórka z cytryny i pomarańczy 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży. Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia. Masa makowa: Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce. Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel. Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą...