kluski
Gotujmy.pl/agu88sia
Newsy

Unikalna receptura na prawdziwe szare kluchy. Zrobicie je bez problemu, dzięki tym zapomnianym wskazówkom

Dla wielu to powrót do smaków dzieciństwa! Szare kluski z okrasą to coś, czego nie można zapomnieć! Ich przygotowanie z naszymi wskazówkami będzie jeszcze prostsze, sprawdźcie!

Szare kluski przygotowuje się z surowych ziemniaków, którym zawdzięczają swój siny kolor. Można się również spotkać z ich drugą nazwą, przecieraki. To tradycyjna potrawa do dziś głównie przyrządzana na Śląsku, Pomorzu czy w Wielkopolsce. 

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kraina ziemniaka

Prawdopodobnie sam pomysł na przygotowywanie ziemniaków w ten sposób, pojawił się w Wielkopolsce. To rejon Polski słynący z dań z tym warzywem. Szare kluski są obecne na wielkopolskich stołach od bardzo dawna, a ich receptura od lat nie ulegała zmianom. Podstawowym składnikiem dania są surowe, tarte ziemniaki, które nadają barwę i smak kluchom. Dawniej przecieraki były uważane za potrawę dla uboższej warstwy społeczeństwa. Dziś natomiast są podawane jako dodatek do różnych, wykwintnych dań.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka
  • sól
  • 20 g boczku wędzonego

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, dokładnie opłuczcie a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach lub aby ułatwić sobie pracę, w tej czynności możecie wyręczyć się robotem kuchennym.
  2. Tak przygotowane ziemniaki odstawicie na chwilę na bok, by puściły sok, który będzie trzeba odlać. Dzięki temu zabiegowi masa nie będzie zbyt rzadka.
  3. Do startych ziemniaków wbijcie dwa jajka, doprawcie solą do smaku oraz dodajcie mąkę. W tej kwestii jest sprawa indywidualna. Należy dodawać jej po trochę, a w między czasie mieszajcie masę i sprawdzajcie czy nie jest zbyt rzadka czy zbyt gęsta. W pierwszym przypadku należałoby dodać więcej mąki.
  4. Konsystencja przygotowanej masy powinna być jednolita, a także łatwo nabierać się na łyżkę.
  5. W garnku zagotujcie wodę i posólcie. Gdy zacznie wrzeć, nakładajcie łyżką kluski. Pomiędzy każdym nabraniem, łyżkę należy zamoczyć we wrzątku, aby kolejna porcja masy nie przyklejała się do powierzchni.
  6. Kluseczki gotujcie około 10 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
  7. W międzyczasie gotowania przygotujcie okrasę. 
  8. Wędzony boczek pokrójcie w niewielką kostkę i usmażcie na patelni na skwarki.
  9. Ugotowane kluski wybierzcie cedzakiem z wody, a następnie ułóżcie na talerzu. Całość polejcie przygotowaną okrasą. 

Tak przygotowane szare kluski mogą być również zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków jako dodatek do mięsnego obiadu. Osobom będącym na diecie wegetariańskiej, można tę potrawę podać w towarzystwie śmietany. Smacznego!

Szare kluski ze skwarkami
Gotujmy.pl/agu88sia
Newsy
Z kuchni babci: prosty przepis na szare kluski. Idealne na obiad
Szare kluski nie mają sobie równych. Pewnie sięgacie po nie rzadko, a niesłusznie! Przepis na szare kluski jest dziecinnie prosty.

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami . Nazewnictwo bierze się głównie od ich sinego koloru. Do ich przygotowania potrzebne wam będą tarte, surowe ziemniaki, które w tracie ucierania ciemnieją. Stąd ich szarawy odcień.  Szare kluski jako tradycyjne danie na Śląsku Kuchnia śląska jest tłusta i pożywna. Obok wodzianki , knedli i kompotu z suszonych śliwek znajdziecie w niej również kluski, na które przepis podajemy na końcu artykułu. Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach. Z czym podawać szare kluski? Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Na Kujawach często posypane są dodatkowo białym pokruszonym twarogiem. Szare kluski  to wyśmienity dodatek do ciemnych mięs duszonych w zawiesistym sosie.  Smakują równie świetnie z zasmażaną kiszoną kapustą. W wielu regionach stanowią też tradycyjny dodatek do czerniny . Kluski śląskie możecie także podać do dań bardziej klasycznych, takich jak kotlet schabowy, mielony, czy sos na bazie grzybów. Pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe Szare kluski można jeść jako pełne danie obiadowe. Jeśli wolicie inne pomysły, nic nie szkodzi. Kluski można podawać na wiele sposobów, okraszone boczkiem i cebulą lub z duszoną kapustą, sosem pieczarkowym lub grzybowym, posypane kruszonym białym serem i boczkiem, a nawet jako zwykły dodatek do gulaszu. Każdy sposób jest doskonały i zależy jedynie od waszych upodobań. Ciasto na kluski, podobnie jak na naleśniki czy plaski ziemniaczane, jest dość gęste, dlatego każdy z was musi znaleźć idealną dla siebie konsystencję. Może ona zależeć m.in. od stopnia odcedzenia masy ziemniaczanej. ...

https://newsy.gotujmy.pl/newsy/jasiek-kuron-podal-przepis-na-zelazne-kluski-jajek-sie-nie-dodaje-bo-i-po-co-skwitowala-fanka-7782-r1/
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń podał przepis na żelazne kluski. „Jajek się nie dodaje, bo i po co?" – skrytykowała go fanka
Jasiek Kuroń podzielił się z fanami jednym ze swoich ulubionych smaków dzieciństwa. W jego przepisie, zdaniem jego obserwatorki, pojawił się jednak pewien błąd...

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami . Dla wielu z nas to prawdziwy smak dzieciństwa. Skąd się wzięła ich nietypowa nazwa? Otóż pochodzi ona od ich sinego koloru, który bierze się od tego, że tarte, surowe ziemniaki w tracie ucierania ciemnieją. Kluski szare są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach. Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu żelazne kluski podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przepis Jaśka Kuronia na kluski żelazne  Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól woda do gotowania dodatki: ser biały, boczek, cebula Przygotowanie: Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puszczą sok, odlewamy go i dodajemy mąkę pszenną, a następnie wbijamy jajko i wszystko dobrze mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wykładamy na wrzątek kluski przy pomocy łyżki i gotujemy przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski podajemy z cebulką podsmażoną na boczku, z pokruszonym serem białym lub wędzonym. Równie dobrze smakują także z kiełbasą. Danie Jaśka zrobiło spore wrażenie na komentujących, którzy dziękowali mu w...

placki
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia
Idealnie chrupiące, aromatyczne i pyszne. Na pewno to znacie. Placki ziemniaczane to zdecydowanie jedna z najlepszych potraw przygotowywana z tego warzywa. Sprawdźcie, co trzeba zrobić, aby nie ciemniały podczas przygotowywania!

Regionem słynącym z potraw ziemniaczanych jest Podlasie. To niekwestionowany lider w przygotowywaniu smakołyków, które podbijają serca największych smakoszy. Odwiedzając tereny północno-wschodniej części Polski, aż żal nie spróbować kołdunów , kartaczy , babki ziemniaczanej czy placków. Wiele osób zapomina, że ziemniaki są źródłem wielu cennych wartości dla zdrowia człowieka . Najcenniejszy w nich jest potas, ale ważne również są takie składniki jak mangan, żelazo, wapń, cynk czy fosfor. Dzięki wielu wartościom odżywczym są niezastąpionym składnikiem codziennej diety każdego człowieka. Np. jako podstawa do zrobienia placków ziemniaczanych. Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały? Ziemniaki po obraniu reagują z powietrzem. Wszystko przez pewien enzym, który można znaleźć w ich składzie.  Ciemne ziemniaki nie tracą walorów smakowych , ale niestety wyglądają nieestetycznie, a przez to wydają się mało apetyczne. Aby zapobiec temu procesowi, wystarczy zastosować jeden patent. Chodzi o zalanie ich w garnku wodą po ubraniu ze skórki. Jeśli chcecie, aby starte na tarce ziemniaki na placki również nie ściemniały, to do przygotowanej masy należy dodać odrobinę śmietany . Ten trik zdecydowanie spowolni proces uwalniania się enzymu, a ziemniaki nie będą ciemne i nieestetyczne. Koniecznie przetestujcie ten patent podczas przygotowywania placków ziemniaczanych. Jakie dania można przygotowywać z ziemniaków? Ziemniaki jako warzywo powszechnie lubiane są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. W końcu chyba każdy lubi zjeść schabowego z ziemniakami i mizerią. Co na to są wielbiciele mielonego z ziemniaczkami i burakami na ciepło? Cóż, oczywiście obydwie obiadowe opcje są równie dobre. ...

Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Adobe Stock
Triki kulinarne
Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Jak je zrobić, by były sprężyste i miękkie jednocześnie?

Kluski śląskie to rodzaj popularnych klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki. Specjalne formowanie polega na mocnym spłaszczeniu kulki i okrągłym wgłębieniu. Śląskie robi się szybko a ich gotowanie w osolonym wrzątku to także moment i gotowe! Kluski śląskie jada się w całej Polsce Śląskie to nie całkiem zwyczajne kluski. Oficjalnie są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego.  Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku , ale nie tylko. Kluski śląskie jada się w całej Polsce do obiadów mięsnych i sosów pieczeniowych . W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę białokremową, lekko żółtą, a nawet koloru żółtka. Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzyma się podany z potrawą sos. „Dziurka” pomaga także równomiernie ugotować śląskie. Czy można jeść kluski śląskie na słodko? Kluski śląskie podaje się zwłaszcza jako dodatek do pieczonych dań mięsnych. Często spotykaną wersją śląskich jest podanie ich z sosem lub z przyrządzaną na rozmaite sposoby kapustą. Na Śląsku jada się je tradycyjnie z roladą i modrą kapustą . Występują także jako danie okraszone stopioną słoniną. Kluski śląskie można podawać również na słodko z dodatkiem cukru. Przepis na kluski śląskie „z dziurką": Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: Obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą. Dosypujemy sól wedle uznania i gotujemy. Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę i dokładnie ugniatamy w misce. Dzielimy...