Szare kluski przygotowuje się z surowych ziemniaków, którym zawdzięczają swój siny kolor. Można się również spotkać z ich drugą nazwą, przecieraki. To tradycyjna potrawa do dziś głównie przyrządzana na Śląsku, Pomorzu czy w Wielkopolsce. 

Kraina ziemniaka

Prawdopodobnie sam pomysł na przygotowywanie ziemniaków w ten sposób, pojawił się w Wielkopolsce. To rejon Polski słynący z dań z tym warzywem. Szare kluski są obecne na wielkopolskich stołach od bardzo dawna, a ich receptura od lat nie ulegała zmianom. Podstawowym składnikiem dania są surowe, tarte ziemniaki, które nadają barwę i smak kluchom. Dawniej przecieraki były uważane za potrawę dla uboższej warstwy społeczeństwa. Dziś natomiast są podawane jako dodatek do różnych, wykwintnych dań.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka
  • sól
  • 20 g boczku wędzonego

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, dokładnie opłuczcie a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach lub aby ułatwić sobie pracę, w tej czynności możecie wyręczyć się robotem kuchennym.
  2. Tak przygotowane ziemniaki odstawicie na chwilę na bok, by puściły sok, który będzie trzeba odlać. Dzięki temu zabiegowi masa nie będzie zbyt rzadka.
  3. Do startych ziemniaków wbijcie dwa jajka, doprawcie solą do smaku oraz dodajcie mąkę. W tej kwestii jest sprawa indywidualna. Należy dodawać jej po trochę, a w między czasie mieszajcie masę i sprawdzajcie czy nie jest zbyt rzadka czy zbyt gęsta. W pierwszym przypadku należałoby dodać więcej mąki.
  4. Konsystencja przygotowanej masy powinna być jednolita, a także łatwo nabierać się na łyżkę.
  5. W garnku zagotujcie wodę i posólcie. Gdy zacznie wrzeć, nakładajcie łyżką kluski. Pomiędzy każdym nabraniem, łyżkę należy zamoczyć we wrzątku, aby kolejna porcja masy nie przyklejała się do powierzchni.
  6. Kluseczki gotujcie około 10 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
  7. W międzyczasie gotowania przygotujcie okrasę. 
  8. Wędzony boczek pokrójcie w niewielką kostkę i usmażcie na patelni na skwarki.
  9. Ugotowane kluski wybierzcie cedzakiem z wody, a następnie ułóżcie na talerzu. Całość polejcie przygotowaną okrasą. 

Tak przygotowane szare kluski mogą być również zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków jako dodatek do mięsnego obiadu. Osobom będącym na diecie wegetariańskiej, można tę potrawę podać w towarzystwie śmietany. Smacznego!