Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
AdobeStock
Newsy

Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie

Częste stosowanie lubianych przez Polaków przypraw może mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia! Sprawdźcie, czego unikać.

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania zup, sosów albo gulaszu bez dodania kostki rosołowej. Ale czy wiecie, jak źle może ona wpłynąć na wasze zdrowie? Sprawdźcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy kostka rosołowa jest zdrowa?

Dostępne w sklepach gotowe przyprawy w formie kostki rosołowej choć poprawiają smak potraw, to niestety pełne są szkodliwych dla zdrowia dodatków. Znajdziecie tam m.in., sól w ogromnych ilościach, tłuszcze utwardzone, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i barwniki. Zwłaszcza utwardzone tłuszcze są bardzo niezdrowe, ponieważ przyczyniają się do rozwoju miażdżycy! Ponadto duże ilości soli zawarte w kostce zwiększają ryzyko zachorowania na raka żołądka.

Jeżeli nie możecie się obyć bez kostki rosołowej w kuchni, zróbcie ją sami z poniższego przepisu – jest o wiele zdrowsza niż to, co można kupić w sklepie!

Zobacz także
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha

Kupiliście mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To wcale nie musi być krew. Lepiej usiądźcie

Kupiliście mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To wcale nie musi być krew. Lepiej usiądźcie

Przepis na zdrową, domową kostkę rosołową

Do przygotowania naturalnej i zdrowej kostki rosołowej potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Kawałek korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 borowiki (świeże lub suszone)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 g morskiej soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • Pół łyżeczki płatków chili

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni oliwę i zeszklijcie cebulę. Po 5 minutach dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, borowiki i ziele angielskie. Wymieszajcie.
  2. Umyjcie por i odetnijcie liście tak, by pozostała tylko biała część. Pokrójcie ją na 4 kawałki, następnie w plasterki i wrzućcie na patelnię z cebulą i czosnkiem. Dolejcie jeszcze 2 łyżki oliwy i smażcie przez 3 minuty. Dodajcie pokrojone w plasterki łodygi selera.
  3. Zetrzyjcie pietruszkę, marchewki i selera na dużych oczkach. Dodajcie do smażonych warzyw i podsmażajcie przez 10 minut.
  4. Wlejcie 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz dodajcie sól, pieprz, kurkumę, oregano, tymianek, chili i słodką paprykę. Wlejcie gorącą wodę, zagotujcie i gotujcie przez 10 minut bez pokrywki.
  5. Na sam koniec wsypcie świeżą pietruszkę i podgrzejcie. Dodajcie starty parmezan, wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
  6. Gotową masę rozdrobnijcie w malakserze i przełóżcie do słoiczków. Przyprawę można przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Zobacz także:

 

Domowe kostki rosołowe
Gotujmy.pl/światzpiernika
Newsy
Skład popularnych kostek rosołowych przeraża. Zrobicie je sami z naturalnych składników, które macie w kuchni
Od lat powtarza się ostrzeżenia na temat używania kostek rosołowych. W swoim składzie mają one bowiem ogrom szkodliwych dla zdrowia substancji. Czym je zastąpić?

Rosół to jedna z najzdrowszych zup. Rozgrzewa, wzmacnia i doda wam energii. Sezon jesienno-zimowy to idealny czas na rosół w formie dania głównego. Pełen witamin i wartości odżywczych, stanowi domowy lek w sezonie przeziębień i grypy. Znamy sposób, jak go przyrządzić bez sięgania po kupne kostki rosołowe. Popularnym dodatkiem do rosołu jest kostka rosołowa Prawdziwym rosołem można nazwać wywar z warzyw i mięsa. Znajdziecie w nim warzywa takie jak: marchew, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść laurowy, cebula i czosnek. Dodatkiem do wywaru jest też kostka rosołowa. Można z niej zrezygnować już na starcie i bez żalu. Co znajduje się w kostkach rosołowych? Ich głównym składnikiem są tłuszcze utwardzone, które można uznać za jedną z przyczyn miażdżycy. Odkładają się one w tętnicach, blokując przepływ krwi. Nie pełnią żadnej roli fizjologicznej w organizmie. Co więcej, podczas procesu utwardzania, powstają kwasy trans. Mają one szkodliwe dla organizmu działanie. Odpowiadają za procesy prozapalne, zauważa się, że są czynnikiem rozwoju nowotworów. Elementy, które znajdują się najwyżej na liście składników kostek, to także sól, olej planowy i wzmacniacze smaku. Ale na tym nie koniec! Kolejna substancja, którą znajdziecie we wszystkich kostkach, to  glutaminian sodu, czyli substancja mająca silna działanie uzależniające. Przyzwyczaja wasz organizm do nienaturalnego smaku, co z kolei powoduje, że smaki naturalne przestają być dla was odczuwalne. W kostkach rosołowych nie brakuje też soli, która w nadmiarze szkodzi podobnie jak cukier. Cukry, które wyczuwacie z kostce rosołowej pełnią rolę wypełniacza i powstają w efekcie rozkładu skrobi. Kostki rosołowe, choć mogą wydawać się łagodne i słodkawe, nie nadają się...

Domowa kostka rosołowa? To możliwe. Już nigdy nie kupicie sklepowej SEO: Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!
Gotujmy.pl/światzpiernika
Newsy
Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!
Pyszna i aromatyczna kostka rosołowa bez konserwantów? To jak najbardziej możliwe. Przygotujcie ja z tego przepisu. Będziecie zachwyceni.

Nie jest łatwo zamknąć aromat warzyw i przypraw w małej objętości. Kostki rosołowe i bulionowe w dalszym ciągu są bardzo popularne w społeczeństwie, choć wiele osób już ich nie używa. Motywacja jest różna. Po pierwsze, kostki rosołowe są niezdrowe. Sklepowa kostka rosołowa jest pełna niezdrowego tłuszczu trans , soli i innych składników, których lepiej unikać we własnej diecie. Kolejnym powodem rezygnacji z kostek bulionowych jest ich smak. Po ich dodaniu wiele potraw faktycznie zyskuje głębszy aromat, jednak smak takich dań jest powtarzalny i identyczny. Jeśli przyprawiacie swoje zupy kostką bulionową, zagłuszacie smak świeżych składników, które zastosowaliście w zupie. Domowa kostka rosołowa Na szczęście jest możliwe skomponowanie domowej kostki rosołowej . Ma więcej smaku, jest naturalna i o wiele zdrowsza. Poznajcie najlepszy przepis na domową kostkę bulionową. Składniki na domową kostkę rosołową 2 korzenie pietruszki 3 marchewki Pół selera 2 łodygi selera naciowego Cebula 100 g pora Kilka ząbków czosnku 3 łyżki koperku 3 łyżki natki pietruszki 3łyżki lubczyku Kilka łyżeczek soli 2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek papryki słodkiej Łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej pietruszki Przygotowanie kostki rosołowej Warzywa obierzcie i oczyśćcie. Posiekajcie je za pomocą blendera lub tarki do warzyw. Cebulę i pora podsmażcie na oleju przez kilka minut. Dodajcie pozostałe warzywa i ok. 50 ml wody. Zmniejszcie gaz i duście przez ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajcie koperek, natkę pietruszki i lubczyk. Wyłączcie gaz. Dodajcie: sól, pieprz, paprykę słodką, suszoną bazylię i suszoną pietruszkę. Wymieszajcie z ciepłymi warzywami na patelni. Wyłóżcie do miseczki i...

Dodajcie do pomidorówki to warzywo zamiast mięsa. Będzie smaczna i pożywna
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do pomidorówki to warzywo zamiast mięsa. Będzie smaczna i pożywna
Ograniczacie spożycie mięsa? Przygotujcie pomidorówkę z dodatkiem tego warzywa - będzie wyjątkowo smaczna i pożywna.

Chcecie ugotować pyszną, bezmięsną pomidorówkę? Dodajcie do niej to warzywo. Wasza zupa będzie nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa i pożywna. Dodajcie do pomidorówki białą fasolę zamiast mięsa Zupa pomidorowa to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Jedni jadają ją z ryżem, drudzy z ziemniakami, a jeszcze inni z makaronem. Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu. W klasycznej pomidorówce nie może też oczywiście zabraknąć mięsa, na którym gotujemy wywar. Co jeśli jednak nie jemy mięsa? Ugotujcie pomidorówkę na samych warzywach, a mięso zastąpcie białą fasolą. Biała fasola nie tylko świetnie smakuje, ale też ma zbawienny wpływ na serce i wątrobę, a także obniża poziom cholesterolu, zmniejsza napady głodu oraz w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu, więc chroni nas przed nadciśnieniem. Zastąpcie nią mięso, a wasza zupa pomidorowa będzie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Zupa pomidorowa z fasolą Składniki: 2 szklanki białej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej 2 łyżki oliwy ¼ szklanki posiekanej cebuli 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę ½ szklanki posiekanego selera naciowego ½ szklanki marchewki 1,5 łyżki pasty pomidorowej 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 liść laurowy 1 gałązka świeżego rozmarynu ½ łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego ⅓ szklanki startego parmezanu Przygotowanie: Rozgrzejcie oliwę w garnku z grubym dnem lub w żeliwnym naczyniu. Dodajcie posiekaną cebulę, seler i czosnek i...

Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak
ONS/AdobeStock
Newsy
Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak
Szukacie ciekawego i niebanalnego przepisu na karkówkę? Koniecznie zajrzyjcie do przepisu Karola Okrasy. Nie uwierzycie, jak ją przygotowuje.

Na pewno robiliście kiedyś rybę po grecku. To danie, które składa się z usmażonych na oleju filetów ryby oraz gęstego sosu warzywnego na bazie marchewki, pietruszki, selera, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz przypraw (liść laurowy, sól, pierz, ziele angielskie, bazylia, oregano, słodka papryka). Potrawa smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, jedzona z chlebem. A powiecie na mięsną wersję tego dania? Przepis na karkówkę po grecku Karola Okrasy Karol Okrasa to prawdziwy mistrz gotowania. Tym razem słynny kucharz zabrał nas do świata karkówki. A konkretnie – karkówki po grecku. Jesteście ciekawi, co to za danie? To nic innego, jak jego własna interpretacja słynnej ryby po grecku - tyle że w wersji mięsnej. Jak ją przygotowuje? Sprawdźcie. Składniki: 6 plastrów karkówki grubości 1,5 cm 1 marchewka 1 seler 2 pietruszki korzeniowe ½ pora 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki kaparów 50 g masła 3 łyżki sosu ajvar 1 łyżka miodu 1 limonka 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego 1 garść siana 50 g zielonych oliwek bez pestek sól grubo mielony pieprz olej Przygotowanie: Na patelni rozgrzejcie olej, po czym smażcie na mocno rozgrzanym oleju oprószone pieprzem plastry karkówki na brązowy kolor z każdej strony. Odłóżcie podsmażone mięso w ciepłe miejsce. Na tym samym oleju usmażcie do zeszklenia czosnek pokrojony w plasterki, po czym dodajcie starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę. Doprawcie liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodajcie masło, odrobinę wody, sos ajvar, miód, startą skórkę z limonki. To właśnie...