Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
AdobeStock
Newsy

Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie

Częste stosowanie lubianych przez Polaków przypraw może mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia! Sprawdźcie, czego unikać.

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania zup, sosów albo gulaszu bez dodania kostki rosołowej. Ale czy wiecie, jak źle może ona wpłynąć na wasze zdrowie? Sprawdźcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy kostka rosołowa jest zdrowa?

Dostępne w sklepach gotowe przyprawy w formie kostki rosołowej choć poprawiają smak potraw, to niestety pełne są szkodliwych dla zdrowia dodatków. Znajdziecie tam m.in., sól w ogromnych ilościach, tłuszcze utwardzone, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i barwniki. Zwłaszcza utwardzone tłuszcze są bardzo niezdrowe, ponieważ przyczyniają się do rozwoju miażdżycy! Ponadto duże ilości soli zawarte w kostce zwiększają ryzyko zachorowania na raka żołądka.

Jeżeli nie możecie się obyć bez kostki rosołowej w kuchni, zróbcie ją sami z poniższego przepisu – jest o wiele zdrowsza niż to, co można kupić w sklepie!

Zobacz także
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha

Kupiliście mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To wcale nie musi być krew. Lepiej usiądźcie

Kupiliście mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To wcale nie musi być krew. Lepiej usiądźcie

Przepis na zdrową, domową kostkę rosołową

Do przygotowania naturalnej i zdrowej kostki rosołowej potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Kawałek korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 borowiki (świeże lub suszone)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 g morskiej soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • Pół łyżeczki płatków chili

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni oliwę i zeszklijcie cebulę. Po 5 minutach dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, borowiki i ziele angielskie. Wymieszajcie.
  2. Umyjcie por i odetnijcie liście tak, by pozostała tylko biała część. Pokrójcie ją na 4 kawałki, następnie w plasterki i wrzućcie na patelnię z cebulą i czosnkiem. Dolejcie jeszcze 2 łyżki oliwy i smażcie przez 3 minuty. Dodajcie pokrojone w plasterki łodygi selera.
  3. Zetrzyjcie pietruszkę, marchewki i selera na dużych oczkach. Dodajcie do smażonych warzyw i podsmażajcie przez 10 minut.
  4. Wlejcie 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz dodajcie sól, pieprz, kurkumę, oregano, tymianek, chili i słodką paprykę. Wlejcie gorącą wodę, zagotujcie i gotujcie przez 10 minut bez pokrywki.
  5. Na sam koniec wsypcie świeżą pietruszkę i podgrzejcie. Dodajcie starty parmezan, wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
  6. Gotową masę rozdrobnijcie w malakserze i przełóżcie do słoiczków. Przyprawę można przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Zobacz także:

 

Domowe kostki rosołowe
Gotujmy.pl/światzpiernika
Newsy
Skład popularnych kostek rosołowych przeraża. Zrobicie je sami z naturalnych składników, które macie w kuchni
Od lat powtarza się ostrzeżenia na temat używania kostek rosołowych. W swoim składzie mają one bowiem ogrom szkodliwych dla zdrowia substancji. Czym je zastąpić?

Rosół to jedna z najzdrowszych zup. Rozgrzewa, wzmacnia i doda wam energii. Sezon jesienno-zimowy to idealny czas na rosół w formie dania głównego. Pełen witamin i wartości odżywczych, stanowi domowy lek w sezonie przeziębień i grypy. Znamy sposób, jak go przyrządzić bez sięgania po kupne kostki rosołowe. Popularnym dodatkiem do rosołu jest kostka rosołowa Prawdziwym rosołem można nazwać wywar z warzyw i mięsa. Znajdziecie w nim warzywa takie jak: marchew, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść laurowy, cebula i czosnek. Dodatkiem do wywaru jest też kostka rosołowa. Można z niej zrezygnować już na starcie i bez żalu. Co znajduje się w kostkach rosołowych? Ich głównym składnikiem są tłuszcze utwardzone, które można uznać za jedną z przyczyn miażdżycy. Odkładają się one w tętnicach, blokując przepływ krwi. Nie pełnią żadnej roli fizjologicznej w organizmie. Co więcej, podczas procesu utwardzania, powstają kwasy trans. Mają one szkodliwe dla organizmu działanie. Odpowiadają za procesy prozapalne, zauważa się, że są czynnikiem rozwoju nowotworów. Elementy, które znajdują się najwyżej na liście składników kostek, to także sól, olej planowy i wzmacniacze smaku. Ale na tym nie koniec! Kolejna substancja, którą znajdziecie we wszystkich kostkach, to  glutaminian sodu, czyli substancja mająca silna działanie uzależniające. Przyzwyczaja wasz organizm do nienaturalnego smaku, co z kolei powoduje, że smaki naturalne przestają być dla was odczuwalne. W kostkach rosołowych nie brakuje też soli, która w nadmiarze szkodzi podobnie jak cukier. Cukry, które wyczuwacie z kostce rosołowej pełnią rolę wypełniacza i powstają w efekcie rozkładu skrobi. Kostki rosołowe, choć mogą wydawać się łagodne i słodkawe, nie nadają się...

Domowa kostka rosołowa? To możliwe. Już nigdy nie kupicie sklepowej SEO: Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!
Gotujmy.pl/światzpiernika
Newsy
Przepis na domową kostkę rosołową. Już nigdy nie kupicie takiej ze sklepu!
Pyszna i aromatyczna kostka rosołowa bez konserwantów? To jak najbardziej możliwe. Przygotujcie ja z tego przepisu. Będziecie zachwyceni.

Nie jest łatwo zamknąć aromat warzyw i przypraw w małej objętości. Kostki rosołowe i bulionowe w dalszym ciągu są bardzo popularne w społeczeństwie, choć wiele osób już ich nie używa. Motywacja jest różna. Po pierwsze, kostki rosołowe są niezdrowe. Sklepowa kostka rosołowa jest pełna niezdrowego tłuszczu trans , soli i innych składników, których lepiej unikać we własnej diecie. Kolejnym powodem rezygnacji z kostek bulionowych jest ich smak. Po ich dodaniu wiele potraw faktycznie zyskuje głębszy aromat, jednak smak takich dań jest powtarzalny i identyczny. Jeśli przyprawiacie swoje zupy kostką bulionową, zagłuszacie smak świeżych składników, które zastosowaliście w zupie. Domowa kostka rosołowa Na szczęście jest możliwe skomponowanie domowej kostki rosołowej . Ma więcej smaku, jest naturalna i o wiele zdrowsza. Poznajcie najlepszy przepis na domową kostkę bulionową. Składniki na domową kostkę rosołową 2 korzenie pietruszki 3 marchewki Pół selera 2 łodygi selera naciowego Cebula 100 g pora Kilka ząbków czosnku 3 łyżki koperku 3 łyżki natki pietruszki 3łyżki lubczyku Kilka łyżeczek soli 2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek papryki słodkiej Łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej pietruszki Przygotowanie kostki rosołowej Warzywa obierzcie i oczyśćcie. Posiekajcie je za pomocą blendera lub tarki do warzyw. Cebulę i pora podsmażcie na oleju przez kilka minut. Dodajcie pozostałe warzywa i ok. 50 ml wody. Zmniejszcie gaz i duście przez ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajcie koperek, natkę pietruszki i lubczyk. Wyłączcie gaz. Dodajcie: sól, pieprz, paprykę słodką, suszoną bazylię i suszoną pietruszkę. Wymieszajcie z ciepłymi warzywami na patelni. Wyłóżcie do miseczki i...

Dzięki temu trikowi bulion warzywny będzie smakował jak tradycyjny rosół
Adobe Stock
Newsy
Dzięki 1 trikowi bulion warzywny będzie smakował jak tradycyjny rosół. Sekret tkwi w skrobaniu garnka
Jeśli gotując wywary warzywne, zalewacie warzywa od razu wodą, to popełniacie duży błąd. Zacznijcie wydobywać z warzyw cały aromat.

Uważacie, że mięsisty, aromatyczny rosół można ugotować jedynie na mięsie? Pokażemy wam, że same warzywa, odpowiednio dobrane przyprawy, właściwa technika gotowania i parę dodatków sprawią, że ugotujecie wywar, który sami nazwiecie rosołem. Przygotujcie do niego dobre, domowej roboty kluski i garść kopru, a potem już tylko delektujcie się jego smakiem. Jak właściwie zrobić warzywny bulion? Poznajcie dwie największe tajemnice doskonałego warzywnego bulionu. Pierwsza z nich to podsmażenie warzyw w przyprawach na niewielkiej ilości oleju. Warzywa przed dalszą obróbką muszą się wyraźnie zeszklić i nabrać pięknego, intensywnego koloru. Takie podsmażone w przyprawach warzywa nabierają też niezwykłego aromatu, którego nie osiągnięcie nigdy gotując je w wodzie. Drugą tajemnicą jest deglasowanie warzyw alkoholem. To technika kucharska wywodząca się z kuchni francuskiej. Chodzi w niej o to, żeby odzyskać smak podsmażonych składników, które zaczynają przywierać do dna. Polega na dodaniu wina czy innego, mocniejszego alkoholu, zagotowanie go, żeby zaczął rozpuszczać glazurę tworząca się na dnie, a następnie mocne zeskrobanie podsmażonych składników z całym ich smakiem. Przepis na idealny warzywny bulion, który smakuje tak jak rosół Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka ¼ selera 1 cebula ½ zielonej łodygi pora Kilka listków kapusty włoskiej 1 łodyga selera naciowego 6 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 1 gwiazdka anyżu 1 goździk 1 szczypta kurkumy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego ¼ szklanki białego wytrawnego wina Sól i pieprz mielony do smaku Olej do smażenia 2 litry wody Przygotowanie: Cebule obierzcie i pokrójcie na...

Śledź w kimchi
Newsy
Polacy pokochali przepyszne domowe śledziki z tym dodatkiem. Idealne na postny obiad i wczesną kolację
Koniecznie spróbujcie tak przygotowanych śledzi! Zaskakują smakiem!

Śledzie to jedne z tańszych i bardziej dostępnych ryb w Polsce. Uwielbiacie je za słony smak, mięsistą strukturę i wiele opcji na przygotowanie ich z ciekawymi dodatkami. Nawet jeśli jesteście fanami śledzi przygotowanych na różne sposoby, na pewno zaskoczy was ten pomysł.  Śledzie w kuchni Na pewno jedliście w swoim życiu śledzie na wiele sposobów. Śledź po kaszubsku na słodko z korzennymi dodatkami, klasyczny śledź w oleju z cebulką, śledź z piklowanymi ogórkami, śledź w sosie pomidorowym, albo obiadowa wersja śledzia z ziemniakami, najczęściej w śmietanie z dodatkiem jabłka. Przygotowaliśmy jednak zupełnie inny pomysł na przygotowanie tej klasycznej ryby. Kimchi – co to jest i jak zrobić? Kimchi to ciekawy rodzaj przygotowania kapusty pochodzący z Korei. Można powiedzieć, że to narodowe danie Koreańczyków. Od wielu lat kimchi zachwyca ludzi na całym świecie, a moda na ten składnik, dotarła też już do Polski. Do śledzi będziecie potrzebowali właśnie kimchi. Możecie kupić je w większych marketach albo zrobić samemu. Składniki na kimchi Kapusta pekińska Rzepa Łyżka cukru Łyżka soli Łyżka tartego imbiru 4 ząbki czosnku Szczypiorek 2 małe marchewki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Łyżka papryki chili Przygotowanie kimchi Kapustę i rzepę posiekajcie. Dodajcie do nich sól i cukier, odstawcie na kilka godzin. Kiedy z warzyw wycieknie trochę wody, przyciśnijcie je czymś ciężkim i odstawcie na noc do lodówki. Rano odcedźcie kapustę i rzepę z wody. Posiekajcie drobno czosnek, imbir, szczypiorek. Marchewkę pokrójcie w małe kostki lub zetrzyjcie na tarce. Wymieszajcie sos sojowy z sosem rybnym, chili i cukrem, by powstał jednolity sos. Możecie dodać do niego trochę wody. Wetrzyjcie sos w warzywa, dodajcie...