Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
AdobeStock
Newsy

Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie

Częste stosowanie lubianych przez Polaków przypraw może mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia! Sprawdźcie, czego unikać.
Katarzyna Wyborska
marzec 30, 2021

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania zup, sosów albo gulaszu bez dodania kostki rosołowej. Ale czy wiecie, jak źle może ona wpłynąć na wasze zdrowie? Sprawdźcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy kostka rosołowa jest zdrowa?

Dostępne w sklepach gotowe przyprawy w formie kostki rosołowej choć poprawiają smak potraw, to niestety pełne są szkodliwych dla zdrowia dodatków. Znajdziecie tam m.in., sól w ogromnych ilościach, tłuszcze utwardzone, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i barwniki. Zwłaszcza utwardzone tłuszcze są bardzo niezdrowe, ponieważ przyczyniają się do rozwoju miażdżycy! Ponadto duże ilości soli zawarte w kostce zwiększają ryzyko zachorowania na raka żołądka.

Jeżeli nie możecie się obyć bez kostki rosołowej w kuchni, zróbcie ją sami z poniższego przepisu – jest o wiele zdrowsza niż to, co można kupić w sklepie!

Zobacz także

Przepis na zdrową, domową kostkę rosołową

Do przygotowania naturalnej i zdrowej kostki rosołowej potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Kawałek korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 borowiki (świeże lub suszone)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 g morskiej soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • Pół łyżeczki płatków chili

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni oliwę i zeszklijcie cebulę. Po 5 minutach dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, borowiki i ziele angielskie. Wymieszajcie.
  2. Umyjcie por i odetnijcie liście tak, by pozostała tylko biała część. Pokrójcie ją na 4 kawałki, następnie w plasterki i wrzućcie na patelnię z cebulą i czosnkiem. Dolejcie jeszcze 2 łyżki oliwy i smażcie przez 3 minuty. Dodajcie pokrojone w plasterki łodygi selera.
  3. Zetrzyjcie pietruszkę, marchewki i selera na dużych oczkach. Dodajcie do smażonych warzyw i podsmażajcie przez 10 minut.
  4. Wlejcie 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz dodajcie sól, pieprz, kurkumę, oregano, tymianek, chili i słodką paprykę. Wlejcie gorącą wodę, zagotujcie i gotujcie przez 10 minut bez pokrywki.
  5. Na sam koniec wsypcie świeżą pietruszkę i podgrzejcie. Dodajcie starty parmezan, wymieszajcie i odstawcie do ostudzenia.
  6. Gotową masę rozdrobnijcie w malakserze i przełóżcie do słoiczków. Przyprawę można przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Zobacz także:

 

kostka rosołowa przepis
Gotujmy.pl/oziri
Newsy Domowy zamiennik kostki rosołowej jest prosty do zrobienia. A do tego dużo zdrowszy i smaczniejszy
Nie wyobrażasz sobie gotowania bez kostki rosołowej? Gdy dowiesz się, ile jest w niej chemii i konserwantów, to szybko zmienisz sposób gotowania. Lub... zrobisz domową kostkę rosołową!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Bądźmy szczerzy – jeśli używamy kostki rosołowej , to nie możemy tego nazywać wykwintnym gotowaniem. Kostka to tak naprawdę sprasowane przyprawy, olej i glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku. Kto stara się gotować bez dodatku konserwantów i niezdrowych dodatków ten kostki rosołowej nawet nie dotyka. Jednak zdecydowanie skraca ona czas gotowania wielu potraw – co więc należy zrobić? Na przykład przygotować własne, domowej roboty kostki rosołowe! Domowe zawsze najlepsze Lubimy się chwalić, że wszystko przygotowujemy same i nasze jedzenie jest zdrowe. Ale czy rzeczywiście takie jest, jeśli używamy kostki rosołowej? Tej przyprawie daleko jest do naturalności, a wiele osób nawet nie wie jak zrobić bez niej rosół! Ktoś jeszcze pamięta jak dawniej robiono zupy na kościach? Były znacznie zdrowsze i smaczniejsze, ale niestety ich przygotowywanie zabierało znacznie więcej czasu, stąd popularność kostki rosołowej. Przepis na kostkę rosołową Jeżeli nie możecie żyć bez tej przyprawy, to zróbcie jej domową wersję! Jest znacznie zdrowsza i nie zawiera konserwantów. Przygotujcie: 2 korzenie pietruszki 3 marchwie Pół selera 2 łodygi selera naciowego 2 cebule Zieloną część z 1 pora 8 ząbków czosnku 3 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki lubczyku 70g soli 3 łyżki mielonej słodkiej papryki Łyżka pieprzu Łyżeczka bazylii suszonej Łyżka pietruszki suszonej Foremki do babeczek Przygotowanie Warzywa (oprócz pora i cebuli) obrać, posiekać drobno i zblendować. Cebulę i por posiekać i zeszklić na patelni. Następnie dodać zblendowane warzywa, wlać ¼ szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Całość...

Przeczytaj
Spaghetii księcia Williama
ons
Newsy Tą potrawą Książę William skradł serce Kate Middleton. Każdy umie ją zrobić!
Pochodzący z brytyjskiej rodziny królewskiej, Książe William, postanowił zdradzić przepis na danie, które w czasach studenckich skradło serce jego obecnej żony. Jeden z polskich portali donosi, że Kate zakochała się bowiem w przygotowywanym przez męża spaghetti, a w zasadzie jego autorskim podejściu do sosu bolońskiego!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Choć Książe William nie jest zawodowym kucharzem z łatwością wymienia nazwę swojego popisowego dania. Kto by pomyślał, że jest nim właśnie, znane na całym świecie, spaghetti. Okazuje się jednak, że przygotowywany przez Księcia sos boloński nie jest zwyczajnych. Ilość składników jest naprawdę imponująca. W końcu to dzięki tej potrwie zdoby serce swojej obecnej żony. Przepis na spaghetti Księcia Williama Składniki: 250 g makaronu typu spaghetti 350 g mielonej wołowiny 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ½ szklanki mleka 1 szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżki oliwy 2 łyżek masła parmezan natkia pietruszki przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na mieszance rozgrzanego masła i oliwy. Marchewkę i selera obierz, pokrój w kosteczkę, a następnie dodaj do cebuli. Smaż przez ok. 7 minut, pamiętając o mieszaniu. Po upływie tego czasu na patelni umieść również mielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i smaż aż do zarumienienia mięsa. Po kilku minutach do powstającego sosu dodaj wino. Duś aż do momentu, w którym alkohol wyparuje. Następnie dodaj mleko. Całość dopraw gałką muszkatołową i ponownie duś aż do momentu, w którym płyn odparuje. Po kolejnych kilku minutach na patelni możesz umieścić pomidory z puszki i koncentrat. Sos dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Na koniec zmieszaj makaron z sosem. Całość posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Przeczytaj
gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Przeczytaj
gulasz wieprzowy przepis
Adobe Stock
Newsy Przepis na oryginalny gulasz. Wyśmienity w smaku. Mięso rozpływa się w ustach
Gulasz wieprzowy to świetny pomysł na rodzinny obiad. W końcu soczyste mięso i aksamitny sos tworzą połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Zaserwowany w towarzystwie najzwyczajniejszej bagietki zachwyci każdego!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Każdy Polak średnio zjada ok. 40 kilogramów mięsa wieprzowego w ciągu roku. To wygrywa nawet z wydawać by się mogło popularnym drobiem. Statystyki mówią same za siebie – wieprzowina jest po prostu najpyszniejsza! A przyrządzony z niej gulasz smakuje wybornie! Przepis na gulasz wieprzowy Będziesz potrzebować  1 kilogram wieprzowiny (najlepiej szynki lub łopatki) 1 marchewka ½ pora 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Woda lub bulion Przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, papryka ostra, liść laurowy, majeranek  Przygotowanie Mięso dokładnie umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kawałki mięsa nie mogą być za duże, powinny mieścić się w buzi „na raz”, tak aby dodatkowo ich nie kroić podczas jedzenia. Tak przygotowane mięso dopraw solą, pieprzem oraz papryką i odstaw. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.  Po kilku minutach do cebuli dodaj pokrojone mięso. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Marchewkę i pora obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.  Tak przygotowane warzywa dodaj do smażącego się mięsa. Całość zalej wodą lub bulionem, tak aby przykryła wszystkie składniki i duś przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu do wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, paprykę, majeranek, liść laurowy, a także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zamieszaj i duś jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 15 minut lub więcej, aż do miękkości mięsa i warzyw. W razie gdyby sos był zbyt rzadki możesz go zagęścić łyżeczką mąki, ale równie dobrze sprawdzi się śmietana.  Gotowe!

Przeczytaj