owoce niezdrowe
AdobeStock
Newsy

Unikajcie tego jedzenia zimą. Bardzo szkodzi zdrowiu

Nawet z pozoru zdrowa żywność może być szkodliwa dla naszych organizmów zimą - sprawdźcie dlaczego!

Wszyscy wiele razy słyszeliśmy porady dotyczące tego jakie owoce i warzywa jeść, by zachować zdrowie i wysoką odporność zimą. Ale czy wiecie, że nie wszystkie te produkty są dla nas dobre i zdrowe? Sprawdźcie, co można jeść, a czego się powinno unikać zimą.

Świat pędzi do przodu. Niestety, ewolucja nie nadąża za tym szaleńczym pędem. To, co dawniej było dla nas zupełnie niedostępne, dziś możemy bez problemu przez cały rok kupić w sklepie. Czy kilka tysięcy lat temu mieszkaniec Europy jadł zimą pomidory? Oczywiście, że nie. Co więcej – nie jadł ich także latem, ponieważ te warzywa przypłynęły do nas zaledwie kilka wieków temu na statkach pierwszych zdobywców Ameryki! A czy jeszcze dwieście lat temu Polacy zajadali się zimą cytrusami? Odpowiedź wydaje się być oczywista – wtedy pomarańcze jedli jedynie mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a w Polsce jedzono to, co zawsze rosło w naszej części Europy. Bardzo często alergie pokarmowe spowodowane są właśnie tym, że różne owoce i warzywa są dla naszych organizmów czymś zupełnie nowym, ponieważ nasi przodkowie ich nie znali. Dlatego wbrew pozorom niektóre produkty mogą być dla nas szkodliwe – zwłaszcza zimą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czego nie powinno się jeść zimą?

Jeśli nie jesteśmy pewni, czy możemy zjeść dane warzywo lub owoc, spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie: „Czy mój przodek 200 lat temu miał dostęp do tych produktów?”. Można sobie łatwo wyobrazić, że w grudniu nikt nie jadł świeżych pomidorów albo truskawek. Królowała za to kapusta, kasza i suszone owoce.

Zasadniczo zimą powinno się unikać przede wszystkim egzotycznych owoców, które naturalnie nigdy w Polsce nie występowały oraz warzyw, na które nie ma aktualnie sezonu. Dlatego nie powinniście jeść:

  • Kiwi – te smaczne owoce mają właściwości wychładzające. Są błogosławieństwem latem, gdy żar leje się z nieba, jednak zimą lepiej ich nie jeść!
  • Bananów – czy wiecie, że banany przeznaczone na sprzedaż do dalekich krajów zrywane są, gdy są jeszcze całkowicie zielone? Transport trwa wiele miesięcy, dlatego owoce dojrzewają dopiero w trakcie. A do tego są spryskiwane dużą ilością konserwantów, które mają je zabezpieczyć przed gniciem.
  • Pomidorów – w naturze nie rosną zimą, więc skąd biorą się w naszych sklepach? Hodowane są w szklarniach, na specjalnej wełnie, która nasączona jest różnymi szkodliwymi dla zdrowia substancjami. Pomidory najlepiej jeść tylko podczas sezonu na te warzywa.
  • Cytrusy – pomarańcze i mandarynki podobnie jak kiwi mocno wychładzają organizm. W dodatku powodują częste alergie pokarmowe.
Sklepowe pomidory
Newsy
Jecie takie pomidory? Liczcie się z konsekwencjami. Mogą być trujące 
Lepiej nie sięgajcie po nie w sklepie! Są znacznie zdrowsze alternatywy.

Wiele osób od dawna narzeka na smak warzyw i owoców w dzisiejszych czasach. Najmłodsze pokolenie nie ma porównania, bo dla nich owoce i warzywa mają taki smak od zawsze. Wy też sądzicie, że dziś warzywa i owoce nie smakują już tak samo, jak wcześniej? Okazuje się, że to nie tylko kwestia gustu i upodoba smakowych. Coraz gorzej wpływają też na wasz organizm! Znikająca sezonowość warzyw i owoców Z jednej strony to luksus, że możemy obecnie kupić niemal wszystkie warzywa i owoce o każdej porze roku. To dzięki temu, że handel międzynarodowy jest coraz lepiej rozwinięty, ale też dzięki coraz bardziej nowoczesnej uprawie warzyw i owoców. Nikogo nie dziwią już truskawki albo świeże maliny na półkach zimą. Czy warto jednak wybierać takie warzywa i owoce? Dlaczego pomidory i inne warzywa nie smakują jak dawniej? Znacie jałowy smak pomidorów z marketu, które tak naprawdę wcale nie mają żadnego zapachu i smaku? Podobny problem dotyczy na przykład truskawek czy marchewek, które są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Naukowcy postanowili zbadać ten problem i sprawdzić, czy to tylko subiektywne odczucia konsumentów, czy faktycznie warzywa i owoce tracą smak. Okazuje się, że faktycznie w większości uprawianych obecnie odmian, brakuje genu odpowiadającego za charakterystyczny smak pomidorów. Naukowcy pracują nad opracowaniem nowych odmian warzyw, które byłyby wydajne w uprawie i jednocześnie smaczne. Czy warzywa z marketu w zimie są mniej zdrowe? Oprócz tego, że te produkty spożywcze nie mają smaku, nie mają też za wiele wartości odżywczych. Sprawdzono, że pomidory i inne warzywa cechują się największym ubytkiem: Wapnia Potasu Witaminy B2 Witaminy C Witaminy A To przez coraz większe jałowienie gleby i nieprzestrzeganie zasad dotyczących...

Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Pixabay
Newsy
Czy jedzenie zielonych pomidorów jest bezpieczne? Tego nikt się nie spodziewał
Niektórzy nie jedzą zielonych pomidorów w obawie przed zatruciem. Czy rzeczywiście jest się czego bać?

Od dziecka powtarza się nam, że owoce i warzywa są bardzo zdrowe i powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Mało kto jednak mówi o tym, że nie wszystkie te produkty są zdrowe – co więcej, niektóre mogą nawet powodować groźne zatrucia! Sprawdźcie, jak się uchronić przed nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jedzenie zielonych pomidorów Zielone pomidory to po prostu klasyczne odmiany pomidorów, które nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Jada się je od dosyć dawna – kiedyś jadano je ze zwykłej oszczędności, ponieważ rolnicy nie chcieli wyrzucać pod koniec sezonu tych pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i decydowali się zjadać je jeszcze zielone. Dużą popularność zielone pomidory zawdzięczają książce „Smażone zielone pomidory” wydanej w 1987 roku i filmowi o tym samym tytule. Jeśli chcielibyście spróbować, jak smakują, wypróbujcie nasz przepis na smażone zielone pomidory . Choć wiele osób robi  sałatki z zielonych pomidorów  lub marynuje zielone pomidory w słoikach z zalewą , niektórzy boją się jeść zielone pomidory w obawie, że mogą być trujące. Jak jest naprawdę? Właściwości zielonych pomidorów W zielonych pomidorach znajdują się dokładnie te same witaminy i minerały, co w czerwonych, dojrzałych okazach – po prostu jest ich nieco mniej. W pomidorach znajdziecie zatem: Witaminę A Witaminę C Witaminę K Błonnik Potas Flawonoidy Karetonoidy Dzięki tym składnikom pomidory wspaniale podnoszą odporność organizmu, oczyszczają z toksyn i pomagają zmniejszyć poziom stresu. Ponadto wspomagają koncentrację i spowalniają procesy starzenia się. Czy zielone pomidory są trujące? Od pewnego czasu zielone pomidory mają złą sławę ze względu na znajdującą się w nich tomatynę –...

Wszyscy myślą, że to połączenie jest trujące. To bzdura, jedzcie tak na zdrowie
Pixabay
Newsy
Wszyscy myślą, że to połączenie jest trujące. To bzdura, jedzcie tak na zdrowie
Na pewno ktoś kiedyś namawiał was do rezygnacji z tego połączenia. To bez sensu!

Produkty spożywcze mogą stawać się przez łączenie ich z innymi produktami zdrowe i bardziej wartościowe, lub tracić dużo na wartości . Niestety, wokół szkodliwości połączeń produktów krąży bardzo wiele mitów. Wiele z nich słyszeliście pewnie podczas spotkań rodzinnych, a może natknęliście się też na nieprawdziwe porady w internecie. Przedstawiamy wam dziś jeden bardzo popularny mit na temat połączenia produktów spożywczych. Jeśli faktycznie stosujecie się do tej zasady, naprawdę dużo tracicie! Mit na temat szkodliwości produktów Chodzi o połączenie pomidora z ogórkiem. Wiele osób głosi, że przez zawartość askorbinazy, takie połączenie jest szkodliwe. To nieprawda! Skąd wziął się mit o szkodliwości połączenia ogórka z pomidorem? Propagatorzy tego mitu opierają się na tym, że świeże ogórki zawierają enzym askorbinazę. To enzym rozkładający kwas askorbinowy, czyli czynną formę witaminy C. Przez to łączenie ogórka (z askorbinazą) z pomidorem (źródłem witaminy C) ma być szkodliwe. Niektórzy idą nawet dalej i mówią, że wytwarzają się tam wtedy toksyny. Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Świeże surowe ogórki faktycznie zawierają askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C. Dzieje się to jednak naprawdę w minimalnym stopniu. Poza tym, pomidory nie są wcale specjalnie znaczącym źródłem witaminy C w diecie. Jeśli chcielibyście stosować się do tej zasady, musielibyście unikać połączenia ogórków z każdym innym warzywem i owocem, bo prawie wszystkie zawierają witaminę C. Jedzcie ogórki z pomidorami na zdrowie. Łączcie je w: Sałatce greckiej Różnorodnych wiosennych sałatkach Sałatce szopskiej popularnej w Bułgarii Tradycyjnej gruzińskiej sałatce z...

Owoce i warzywa w Polsce droższe od mięsa. Już wiadomo dlaczego
Adobe Stock
Newsy
Owoce i warzywa w Polsce droższe od mięsa. Już wiadomo dlaczego
Nie od dziś wiadomo, że zimą ceny warzyw i owoców w warzywniakach, sklepach, a także na targach jest dość wysoka.

Oczywiście ma to związek z  sezonowością danych produktów na rynku. W tym roku wydaje się jednak, że wahanie cen wymknęło się spod kontroli. Pomidory, ogórki, sałata, kalafiory, brokuły – wszystkie te warzywa w zimie dostarczają na polski rynek zagraniczni producenci. Polscy klienci często nie są nawet świadomi, że na ich stołach w styczniu, lutym, czy marcu goszczą warzywa i owoce z różnych zakątków świata. Dlaczego warzywa importowane są teraz tak drogie? Jak już wspomnieliśmy, ceny tych eksportowych produktów w sezonie zimowo-wiosennym nigdy nie należały do najbardziej zachęcających. Taki stan był jednak czymś naturalnym. Obecnie na tego typu produkty mogą pozwolić sobie tylko naprawdę dobrze sytuowani mieszkańcy naszego kraju. Kilka tygodni temu pisaliśmy już o tym, że cena na przykład pomidorów dosłownie zwala z nóg, a do niedawna podstawowy produkt stał się niemalże towarem deficytowym. Cena importowanych pomidorów dosłownie szaleje. Zwykłe pomidory średniej jakości, które nigdy nie dorównają tym z sezonu kosztują nieraz nawet 10 zł za kilogram. Tego typu ceny w delikatesach i małych sklepach są czymś normalnym. To jednak nie wszystko. Niewiele lepiej jest nawet w supermarketach czy na bazarach. Gdzie leży przyczyna wzrostu cen importowanych warzyw i owoców? Czy chodzi tutaj o wzrastającą w ostatnim czasie inflację? Odpowiedź brzmi: niekoniecznie. Oczywiście inflacja ma pewne przełożenie na ceny wszystkich produktów spożywczych, ale w tym przypadku jest ono minimalne. Przyczyn drożyzny należy szukać gdzie indziej. Po pierwsze winna jest pandemia. Zrzucanie winy na koronawirusa stało się modne niemal we wszystkich aspektach naszego życia, ale nie da się uciec od tego rodzaju odpowiedzi. Dlaczego pomidory kosztują tyle co mięso?...