Wszyscy wiele razy słyszeliśmy porady dotyczące tego jakie owoce i warzywa jeść, by zachować zdrowie i wysoką odporność zimą. Ale czy wiecie, że nie wszystkie te produkty są dla nas dobre i zdrowe? Sprawdźcie, co można jeść, a czego się powinno unikać zimą.

Świat pędzi do przodu. Niestety, ewolucja nie nadąża za tym szaleńczym pędem. To, co dawniej było dla nas zupełnie niedostępne, dziś możemy bez problemu przez cały rok kupić w sklepie. Czy kilka tysięcy lat temu mieszkaniec Europy jadł zimą pomidory? Oczywiście, że nie. Co więcej – nie jadł ich także latem, ponieważ te warzywa przypłynęły do nas zaledwie kilka wieków temu na statkach pierwszych zdobywców Ameryki! A czy jeszcze dwieście lat temu Polacy zajadali się zimą cytrusami? Odpowiedź wydaje się być oczywista – wtedy pomarańcze jedli jedynie mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, a w Polsce jedzono to, co zawsze rosło w naszej części Europy. Bardzo często alergie pokarmowe spowodowane są właśnie tym, że różne owoce i warzywa są dla naszych organizmów czymś zupełnie nowym, ponieważ nasi przodkowie ich nie znali. Dlatego wbrew pozorom niektóre produkty mogą być dla nas szkodliwe – zwłaszcza zimą.

Czego nie powinno się jeść zimą?

Jeśli nie jesteśmy pewni, czy możemy zjeść dane warzywo lub owoc, spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie: „Czy mój przodek 200 lat temu miał dostęp do tych produktów?”. Można sobie łatwo wyobrazić, że w grudniu nikt nie jadł świeżych pomidorów albo truskawek. Królowała za to kapusta, kasza i suszone owoce.

Zasadniczo zimą powinno się unikać przede wszystkim egzotycznych owoców, które naturalnie nigdy w Polsce nie występowały oraz warzyw, na które nie ma aktualnie sezonu. Dlatego nie powinniście jeść:

Zobacz także:

  • Kiwi – te smaczne owoce mają właściwości wychładzające. Są błogosławieństwem latem, gdy żar leje się z nieba, jednak zimą lepiej ich nie jeść!
  • Bananów – czy wiecie, że banany przeznaczone na sprzedaż do dalekich krajów zrywane są, gdy są jeszcze całkowicie zielone? Transport trwa wiele miesięcy, dlatego owoce dojrzewają dopiero w trakcie. A do tego są spryskiwane dużą ilością konserwantów, które mają je zabezpieczyć przed gniciem.
  • Pomidorów – w naturze nie rosną zimą, więc skąd biorą się w naszych sklepach? Hodowane są w szklarniach, na specjalnej wełnie, która nasączona jest różnymi szkodliwymi dla zdrowia substancjami. Pomidory najlepiej jeść tylko podczas sezonu na te warzywa.
  • Cytrusy – pomarańcze i mandarynki podobnie jak kiwi mocno wychładzają organizm. W dodatku powodują częste alergie pokarmowe.