Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny
Adobe Stock
Newsy

Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny

Wielkanoc już za dwa dni, a wszystkie gospodynie domowe uwijają się przy przyrządzaniu świątecznych potraw. Podczas przygotowywania wielkanocnego śniadania, warto pamiętać o jednym aspekcie, aby nie popełnić krytycznego błędu.

Żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, domowe wędliny i słodkie wypieki - to tylko część potraw, jakie znajdą się na naszym świątecznym stole. Wiele osób czeka ten moment, kiedy będzie można bezkarnie skosztować tych wyjątkowych pyszności. Podczas przygotowywania śniadania należy pamiętać o zachowaniu jednej zasady.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przygotowania do Wielkanocy

Okres wielkanocny rozpoczyna się już od Środy Popielcowej inicjującej początek Wielkiego Postu, trwającego czterdzieści dni. Kluczowy jednak jest Wielki Tydzień, który jest zapoczątkowany przez Niedzielę Palmową. Samą kwintesencją przygotowań duchowych, jest Triduum Paschalne. To czas zadumy i refleksji przed wielkim świętowaniem Zmartwychwstania Chrystusa.

Zobacz także
 Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę

Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę

Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje

Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje

Obyczaje wielkanocne

Jak każde święta, tak i Wielkanoc, ma swoje typowe tradycje, które są kultywowane od wielu lat. Nastrajają one do przeżycia tych dni w odpowiedni sposób. Wśród tradycji wielkanocnych są takie jak:

  • przygotowywanie koszyczka,
  • święcenie pokarmów w kościele,
  • malowanie pisanek,
  • uroczyste śniadanie w rodzinnym gronie, 
  • czy dzielenie się jajkiem.

To część obyczajów, które sprawiają, że te święta mają szczególny charakter i są niepowtarzalne. Są czasem radości, spotkań rodzinnych oraz skosztowania wspaniałych dań.

Tradycyjne potrawy świąteczne

Wielkanoc charakteryzuje się kilkoma potrawami, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystego śniadania, gdyby którejś z nich zabrakło. Do tradycyjnych dań wielkanocnych zalicza się żurek z białą kiełbasą, biały barszcz, jajka faszerowane, pasztet jajeczny, babkę, paschę czy mazurek. Słodkości są doskonałym uwieńczeniem pysznych, wytrawnych potraw. 

Odpowiednie nakrycie stołu wielkanocnego

Przy świętach wielkanocnych nie tylko ważne jest przygotowanie smakowitych potraw, ale również odpowiednie ich podanie. Na środku stołu, w centralnym punkcie, powinny znaleźć się poświęcone pokarmy, aby każdy miał do nich swobodny dostęp.

Pozostałe dania należy umieścić wokół niego, aby tworzyły estetyczną i spójną całość. Nie należy przesadzać z ilością półmisków, aby nie krępować gości. Zastawiony po brzegi stół, bez możliwości ruchu i z utrudnionym dostępem do koszyczka, spowoduje iż będzie to niepraktyczne. Unikajcie tego błędu, a wielkanocny stół przygotujcie tak, by wasi goście mieli komfort podczas jedzenia posiłku.

Poza tym, warto rozłożyć kolorowy obrus w wiosennych kolorach. Nada on całości lekkości oraz przyjemniejszego klimatu. Warto również pamiętać o odpowiednim układzie zastawy stołowej, sztućców i nieprzesadzonej ilości dodatków. Kluczowy powinien być koszyczek z poświęconym pokarmem.
 

Czytaj także:

Tradycje wielkanocne Gessler
Gessler tradycje na Wielkanoc
Newsy
Magda Gessler edukuje Polaków przed świętami: „Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć...”
Posłuchajcie rad najbardziej znanej polskiej kucharki i restauratorki. Wasz wielkanocny stół będzie naprawdę tradycyjny i obfitujący w pyszne dania!

Przygotowanie stołu wielkanocnego to jedno z większych i ważniejszych zadań na Święta Wielkanocne. Na pewno macie jakieś kultowe potrawy, które jada się w waszych rodzinach, które co roku stawiacie na stole w trakcie Świąt Wielkanocnych. Sprawdźcie, co na temat wielkanocnych tradycji ma do powiedzenia Magda Gessler. Celebrytka dale Polakom rady jak przygotować piękny, pyszny i pełny stół wielkanocny. Magda Gessler od wielu lat znana jest jako polska restauratorka, która spełnia się w misji edukacji kulinarnej restauratorów. W autorskim programie telewizyjnym pomaga ona restauratorom w prowadzeniu biznesu i przede wszystkim: uczy ich jak smacznie gotować. Magda chętnie dzieli się też radami, które wy też możecie zastosować w swoich domach. Tym razem zdradza, jak według niej powinien wyglądać tradycyjny stół wielkanocny. Dekoracje na stole wielkanocnym Magdy Gessler Gwiazda nie owija w bawełnę, wymienia konkrety, które koniecznie powinny znaleźć się na wielkanocnym stole. Zaczyna od dekoracji: Biały obrus Bukszpan Świeżo wysiany owies Hiacynty Tulipany Inne świeże kwiaty i zielone wianki Pisanki Magda stawia na bardzo wiosenną dekorację stołu nawiązującą do budzącej się przyrody. Potrawy i produkty na wielkanocnym stole według Magdy Gessler Gwiazda szybko przechodzi do jadalnych elementów, które według niej koniecznie muszą zdobić stół na Wielkanoc. Wymienia: jajka na twardo jaja w każdej innej postaci potrawy z zieleniną i dużą ilością świeżych zielonych warzyw świeże borówki świeżo tarty chrzan wieprzowina zimne nóżki żurek z białą kiełbasą wielkanocna baba inne słodkie ciasto, najlepiej sernik lub pascha Stół wielkanocny w domu Magdy Gessler Magda Gessler jest...

Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik
Adobe Stock
Newsy
Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez tradycyjnego żurku. Świetną alternatywą jego podania jest chleb. Aby udało się to bez wpadki, warto zastosować pewien patent.

Wielkanoc to święta, które kojarzą się z charakterystycznymi potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Obowiązkowymi pozycjami w menu są: żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, pasztet jajeczny, a także słodkości w postaci paschy, mazurka i babki.  Tradycyjny żurek Jednym z klasycznych wielkanocnych dań, jest żurek podawany z białą kiełbasą oraz jajkiem ugotowanym na twardo. To charakterystyczna zupa, która jest przyrządzana na zakwasie. Jednak co dom to inny przepis na tę potrawę. Mimo wszystko, musi ona koniecznie pojawić się na każdym stole.  Do ugotowania tradycyjnego żurku, oprócz zakwasu żytniego, należy przygotować takie składniki jak: świeżo tarty chrzan, mięso (mogą być żeberka, wędzony boczek lub dziczyzna), majeranek, która nada odpowiedniego aromatu,  a także śmietankę będącą idealnym składnikiem do zagęszczenia zupy. Wbrew pozorom, żurek jest dość prostą w przyrządzeniu potrawą, z którą poradzi sobie nawet laik kulinarny. Sposób podania żurku  Gospodynie domowe najczęściej podają tę zupę po prostu w głębokich talerzach bądź też w niewielkich miseczkach. Obowiązkowo w każdym naczyniu musi znaleźć się kawałek jajka oraz białej kiełbasy, które idealnie uzupełniają całość. Coraz częściej można jednak spotkać się z podaniem żurku w chlebie. To wyjątkowa propozycja zaserwowania dania, która z pewnością zaskoczy waszych bliskich. Patent na żurek w chlebie  Żurek podany w chlebie nie tylko wygląda estetycznie, ale również smakowicie. Jednak, aby pieczywo spełniło swoje zadanie jako naczynie do podania zupy, należy zastosować pewien patent. Bochenek chleba przeznaczony na żurek, trzeba odpowiednio przygotować. Górę należy delikatnie odkroić, a...

Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą
Obieranie jajek to czynność znienawidzona przez wiele ludzi, a wszystko przez przywierającą skorupkę. Aby jaja za każdym razem idealnie się obierały, wystarczy zastosować jeden prosty patent!

Nie ma Wielkanocy bez jajek. To jeden z symboli tych świąt, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Niewdzięczną czynnością jest obieranie jajek, szczególnie kiedy skorupka nie chce ładnie odejść od białka. Brzydko obrane spędzają sen z powiek wielu gospodyń. Aby uniknąć tego problemu wystarczy zastosować jeden banalny trik! Jajka obowiązkowo na Wielkanoc Myśląc o świętach wielkanocnych na pierwszą myśl przychodzą jajka. To główny produkt, jaki wykorzystuje się podczas przygotowywania Wielkanocy. Są one podstawą większości potraw. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak: jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, żurek z jajkiem i białą kiełbasą, babka, pasztet jajeczny czy mazurek. Wszystkie te potrawy zawierają w swoim przepisie jajko, a to ze względu na swoją symbolikę, czyli nowe życie.  Jajka na co dzień, jak i od święta Jajka nie są produktem typowo świątecznym, pojawiają się w kuchni również na co dzień. Są składnikiem wielu dań, a większość osób nie wyobraża sobie życia bez nich. Dzięki nim można przygotować sporo pyszności. Na talerzu goszczą w głównej mierze w porze śniadaniowej w postaci jajecznicy, jajek sadzonych, ugotowanych na twardo lub miękko, omletów czy naleśników. Propozycji potraw z tym produktem jest mnóstwo, zaś wykorzystanie leży już w kwestii wyobraźni oraz indywidualnych preferencji.  Cenne składniki jaj O wartościowych składnikach jajek wiadomo nie od dziś. Stanowią one ważny element każdego, dobrze zbilansowanej diety. W swoim składzie mają sporo cennych witamin oraz mikroelementów, takich jak witaminy A, D, E, K, żelazo, wapń, potas czy cynk. Wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Wśród wielu właściwości jajek należy wyróżnić: dają uczucie...

Wielu Polaków popełnia ten błąd podczas wielkanocnego śniadania. Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay/ Adobe Stock
Newsy
Wielu Polaków popełnia ten błąd podczas wielkanocnego śniadania. Skutki mogą być katastrofalne
Święta kojarzą się w głównej mierze z sielankową, rodzinną atmosferą. Jednak wiele osób wciąż popełnia jeden błąd, który może przynieść negatywne skutki.

Na święta czekają z utęsknieniem niemal wszyscy. Nie tylko ze względu na pyszne jedzenie, spotkania z rodziną, ale także możliwość spokojnego odpoczynku. Istnieje również taka grupa, która niekoniecznie lubi ten czas i spędza go niemal z przymusu. Wówczas pojawiają się nie do końca pozytywne emocje, które nie powinny towarzyszyć ludziom w tym okresie.  Przygotowania świąteczne Święta wielkanocne są ruchome, toteż wypadają co roku w innym terminie. Zależy on od pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Są one poprzedzone czterdziestodniowym postem, który jest okresem przygotowań duchowych, a także tych bardziej przyziemnych. Gospodynie domowe już z wyprzedzeniem zaczynają krzątać się po domu, jednocześnie robiąc porządki po zimie, a także obmyślając świąteczne menu i je przyrządzając. To dość pracowity czas, który uwieńczony jest spotkaniem w rodzinnym gronie.  Tradycje wielkanocne  Jak każde święta, tak i Wielkanoc ma swoje wyjątkowe obyczaje, które są niezmiennie są przestrzegane od wielu lat. Wśród wielkanocnych tradycji, znajdują się takie jak: przygotowywanie koszyczka z pokarmem, święcenie święconki,  malowanie pisanek, uczestniczenie w Triduum Paschalnym,  wspólne śniadanie wielkanocne, dzielenie się jajkiem, czy polewanie wodą w Lany Poniedziałek. Każda z tych czynności wiąże się z pewnym przesłaniem. Wszystkie te obyczaje mają na celu zjednoczenie rodziny. Są jednak wyjątki, które wyłamują się z tych tradycji. Świąteczne potrawy  Wielkanoc wiąże się nie tylko z pewnymi tradycjami, jak święcenie pokarmu czy malowanie jajek, ale również i pysznym jedzeniem. Na tę część czeka zdecydowanie największa grupa ludzi. Moment zajęcia miejsca przy stole ze smakowitościami, to wyczekana chwila. Na...