Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny
Adobe Stock
Newsy

Unikajcie tego błędu przy nakrywaniu wielkanocnego stołu. Jest karygodny

Wielkanoc już za dwa dni, a wszystkie gospodynie domowe uwijają się przy przyrządzaniu świątecznych potraw. Podczas przygotowywania wielkanocnego śniadania, warto pamiętać o jednym aspekcie, aby nie popełnić krytycznego błędu.

Żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, domowe wędliny i słodkie wypieki - to tylko część potraw, jakie znajdą się na naszym świątecznym stole. Wiele osób czeka ten moment, kiedy będzie można bezkarnie skosztować tych wyjątkowych pyszności. Podczas przygotowywania śniadania należy pamiętać o zachowaniu jednej zasady.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przygotowania do Wielkanocy

Okres wielkanocny rozpoczyna się już od Środy Popielcowej inicjującej początek Wielkiego Postu, trwającego czterdzieści dni. Kluczowy jednak jest Wielki Tydzień, który jest zapoczątkowany przez Niedzielę Palmową. Samą kwintesencją przygotowań duchowych, jest Triduum Paschalne. To czas zadumy i refleksji przed wielkim świętowaniem Zmartwychwstania Chrystusa.

Zobacz także
 Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę

Gdzie kupicie najtańsze mięso w Polsce? W 3 województwach na schabowego trzeba wydać małą fortunę

Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje

Jak zrobić kruche ciasto? Tylko z tego przepisu zawsze się udaje

Obyczaje wielkanocne

Jak każde święta, tak i Wielkanoc, ma swoje typowe tradycje, które są kultywowane od wielu lat. Nastrajają one do przeżycia tych dni w odpowiedni sposób. Wśród tradycji wielkanocnych są takie jak:

  • przygotowywanie koszyczka,
  • święcenie pokarmów w kościele,
  • malowanie pisanek,
  • uroczyste śniadanie w rodzinnym gronie, 
  • czy dzielenie się jajkiem.

To część obyczajów, które sprawiają, że te święta mają szczególny charakter i są niepowtarzalne. Są czasem radości, spotkań rodzinnych oraz skosztowania wspaniałych dań.

Tradycyjne potrawy świąteczne

Wielkanoc charakteryzuje się kilkoma potrawami, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie uroczystego śniadania, gdyby którejś z nich zabrakło. Do tradycyjnych dań wielkanocnych zalicza się żurek z białą kiełbasą, biały barszcz, jajka faszerowane, pasztet jajeczny, babkę, paschę czy mazurek. Słodkości są doskonałym uwieńczeniem pysznych, wytrawnych potraw. 

Odpowiednie nakrycie stołu wielkanocnego

Przy świętach wielkanocnych nie tylko ważne jest przygotowanie smakowitych potraw, ale również odpowiednie ich podanie. Na środku stołu, w centralnym punkcie, powinny znaleźć się poświęcone pokarmy, aby każdy miał do nich swobodny dostęp.

Pozostałe dania należy umieścić wokół niego, aby tworzyły estetyczną i spójną całość. Nie należy przesadzać z ilością półmisków, aby nie krępować gości. Zastawiony po brzegi stół, bez możliwości ruchu i z utrudnionym dostępem do koszyczka, spowoduje iż będzie to niepraktyczne. Unikajcie tego błędu, a wielkanocny stół przygotujcie tak, by wasi goście mieli komfort podczas jedzenia posiłku.

Poza tym, warto rozłożyć kolorowy obrus w wiosennych kolorach. Nada on całości lekkości oraz przyjemniejszego klimatu. Warto również pamiętać o odpowiednim układzie zastawy stołowej, sztućców i nieprzesadzonej ilości dodatków. Kluczowy powinien być koszyczek z poświęconym pokarmem.
 

Czytaj także:

Stół wigilijny
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Jak pięknie nakryć świąteczny stół? Goście wprost oniemieją z wrażenia
Oprócz tego, co zjecie na Wigilię, ważne jest również, jak to podacie. Kilka prostych sztuczek sprawi, że wasz stół zachwyci waszych bliskich.

Nie trzeba być znawcą feng shui, żeby eksperymentować z dekoracją stołu. Wystarczy, że wiecie kogo będziecie gościć, co będziecie jeść oraz co to za okazja do wspólnego biesiadowania.  Wigilia zgodna z zasadami savoir-vivre Savoir-vivre może przetłumaczyć jako „znajomość życia”. To także ogłada, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności funkcjonujących w określonej grupie. Savoir-vivre to również wiedza, jak zachować się przy stole.  Znajomość zasad savoir-vivre jest jednym z wyznaczników kultury osobistej człowieka. jest uwarunkowana kulturowo, a więc znacząco różni się w zależności od regionu świata. Dotyczy w dużej mierze obszarów kulinarnych, m.in. nakrywania i podawania do stołu, sposobów jedzenia oraz picia.  Obrus - najważniejszy element nakrycia świątecznego stołu Do świąt pozostało już niewiele czasu. Nigdy nie jest jednak za późno, aby sprawdzić czy jesteście przygotowani do nakrycia bożonarodzeniowego stołu. Jego nakrycie trzeba zacząć od obrusa. Najlepiej sprawdzi się ponadczasowy, śnieżnobiały. To także oznaka elegancji i wyjątkowości okazji. Jeśli jesteście artystycznymi duszami lub lubcie kolory, nie zaszkodzą obrusy w innych odcieniach. Najlepiej w barwach czerwonych, złotych, srebrnych lub zielonych.  Kontrastem dla białego obrusu będzie wzorzysta zastawa, dla wzorzystego obrusa - lepsza będzie prosta. Bieżnik ustawiony wzdłuż stołu Macie drewniany stół? Można postawić na nim bieżnik ułożony wzdłuż albo kilka bieżników, postawionych w poprzek, na szerokość stołu. To jedna z ciekawszych i dosyć nowoczesnych dekoracji świątecznego stołu. Właśnie na nim kładzie się wigilijne potrawy, świece albo symboliczne...

Zupa kresowa, zupa migdałowa
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszna i prosta w przygotowaniu kresowa zupa na Wigilię. Główny składnik sprawi, że wytrzeszczycie oczy
Danie wigilijne można do woli urozmaicać. Można też zastępować je przepisami, których do tej pory nie jedliście. Mamy pewną świąteczną, przepyszną i nietuzinkową propozycję.

Tradycyjne zupy wigilijne to barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Co roku zaczynamy od nich Wigilię. 12 potraw na świątecznym stole Dań na świątecznym stole powinno być 12. O tym mówi nasza wieloletnia tradycja, ale także religijne uwarunkowanie świąt Bożego Narodzenia. Potrawy powinny być postne i składać się m.in. z kapusty, grzybów, maku, orzechów, miodu i bakalii.  Wszystko, mając na myśli Wigilię, ma znaczenie. Każde danie symbolizuje bowiem coś innego. Choć kuchnia świąteczna nie należy do najlżejszych, tego wieczoru należy spróbować całej dwunastki. Wystarczą małe porcję, chodzi o wspomnianą symbolikę. Dania mają nam przynieść w nowym roku dużo dobra! Kresowy specjał wigilijny Można ją podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością docenią ją najmłodsi biesiadnicy. Mowa o zupie migdałowej, która jest lekka i pożywna. Możecie podać ją podczas Wigilii. U niektórych wpisała się w świąteczną tradycję już na stałe. Migdały posiadają wiele właściwości odżywczych Szczególnie właściwości prozdrowotnych. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić na odchudzanie, gdyż szybko sycą i zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając miażdżycy i cukrzycy.  To nasiona migdałowca, pochodzące w rejonów Bliskiego Wschodu. Mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika (12,5g/100g). Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych. Sprawdzą się w diecie wegetarian. Świąteczna zupa migdałowa Nasiona migdałowca nadają się do celów spożywczych. Ich właściwości, w połączeniu z...

królowa elżbieta ciekawostki
ONS
Newsy
Jaka jest ulubiona świąteczna potrawa królowej Elżbiety II? Przyklaśniecie z wrażenia
Brytyjska monarchini może sobie pozwolić na najbardziej wykwintne dania podczas świąt! Dowiedzcie się, jaka jest jej ulubiona bożonarodzeniowa potrawa.

Brytyjska rodzina królewska jest prawdziwym światowym fenomenem. Nie ma drugiej takiej monarchii, w której władająca rodzina byłaby tak popularna. I to na całym świecie! Ludzie z chęcią śledzą życie członków królewskiej rodziny. Kochali księżną Dianę, a dziś uwielbieniem cieszy się książę William, jego żona księżna Kate i ich dzieci. Jednak największą gwiazdą pozostaje królowa Elżbieta II! Swoje decyzje konsultował z nią jeszcze Winston Churchill, a podczas jej panowania Stany Zjednoczone miały aż 11 prezydentów – oczywiście każdego z nich poznała. Jakie są ulubione bożonarodzeniowe potrawy brytyjskiej monarchini? Sprawdźcie! Dzieci jedzą osobno W Wielkiej Brytanii nie świętuje się Wigilii i Boże Narodzenie zaczyna się tam 25 grudnia. Królewska rodzina rozpoczyna ten dzień od świątecznego śniadania, które w całości składa się tylko z potraw podawanych na ciepło! Później udają się na bożonarodzeniową mszę. Następnie rodzina wraca na lunch, na który tradycyjnie podaje się pieczonego indyka. Jeden z dworskich kucharzy zdradził, że na święta zawsze przygotowywano aż trzy indyki – dwa dla rodziny i gości, a jeden dla dzieci, które obiad jadły w osobnym pomieszczeniu. Ten zwyczaj praktykowany jest u Windsorów od bardzo dawna. Tam nie do pomyślenia jest, by małe dzieci jadły wraz z dorosłymi! Dopóki nie nauczą się spokojnie siedzieć przy stole i jeść zgodnie z zasadami dobrych manier, posiłki spożywają w pokoju dziecięcym w towarzystwie niań. Ulubione świąteczne danie królowej Elżbiety Kolejnym punktem dnia jest obowiązkowa herbata równo o godzinie piątej po południu. Do herbaty podaje się ciasteczka i ciasto w kształcie polana drewna, o nazwie „Yule log”. To czekoladowa rolada z ciasta biszkoptowego w polewie z czekolady....

Stół wigilijny, stół na Boże Narodzenie
Pixabay/Ben Lescure
Newsy
Co symbolizują wigilijne potrawy? Na bank nie znacie wszystkich
Do Bożego Narodzenia zostały niecałe dwa tygodnie. Już niedługo usiądziemy z bliskimi przy wigilijnym stole. Podczas tego posiłku każde danie kryje w sobie niezwykłe znaczenie i przepowiednię.

Symbolika wigilijnych potraw ma znaczenie kulturowe i religijne. Posiłki na Wigilię powinny być przygotowywane z płodów ziemi, m.in. maku, ryb, kapusty, grochu i miodu. To przepowiednia witalności, dostatku i zapowiedź doświadczania szczęścia w nadchodzącym roku. 12 potraw wigilijnych Skąd wzięła się taka, a nie inna liczba? Dawniej musiała być nieparzysta. Dań na wigilijnym stole mogło być 7 lub 11. Nieparzystość miała zapewnić szczęście domownikom. Do 12 dochodzili wyłącznie zamożni przedstawiciele społeczeństwa. Właśnie liczba 12 odpowiadała za bogactwo i dostatek. Dwunastka ma też znaczenie religijne, gdyż Biblia przedstawia 12 apostołów. Z astrologicznego punktu widzenia mamy też 12 miesięcy w roku. Wedle wierzeń ludowych to ważna i wyłaniająca porządek rzeczy liczba. Jeśli szykujecie wszystkie potrawy, obowiązkiem jest skosztować podczas Wigilii każdą z nich. Poszczególne dania na świątecznym stole mają różną symbolikę. Ominięcie któregoś z nich, może spowodować także ominięcie korzyści z niego płynącej. Na dodatek wigilijna wieczerza to przesłanie o cudzie nowego życia. To nowy początek dla wszystkiego, co nie udało się w mijającym roku. Kaloryczność i symbolika potraw na Wigilię Dania wigilijne, jakkolwiek pyszne, mają dużą kaloryczność. Bywają także ciężkostrawne. Szczególnie, jeśli chcemy spróbować wszystkich 12 dań. Tradycja jednak wymaga, by chociaż w ten wieczór nie liczyć kalorii i skupić się na symbolach, które kryją w sobie pyszne, wigilijne dania.  Czerwony barszcz z uszkami. Buraki to bardzo zdrowe warzywo, o którym warto pamiętać także w codziennej diecie. Mają zapewniać powodzenie i pomyślność. Buraki na Wigilii to także gwarancja długich lat w zdrowiu. Karp smażony. Kto zdecyduje się na rybę w wigilijny...