Czekolada
beats_/Adobe Stock
Newsy

Ulubiony smakołyk dzieci i dorosłych będzie kosztował drożej. Nie uwierzysz, gdy poznasz powód

Ulubiony smakołyk dzieci i dorosłych będzie kosztował drożej. Nie uwierzysz, gdy poznasz powód

Polacy wychowani po 1989 roku nie pamiętają problemów ze słodkościami. Czekolada dostępna jest obecnie w sklepach we wszelkich możliwych wariantach. Są mleczne, nie brakuje białych, dla koneserów są także wersje z wysoką zawartością kakao. Choćby od 50% kakao w swoim składzie, aż do ponad 90%.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czekolada, miazga kakaowa i zamienniki

Dziś już mało kto pamięta czasy, w których za smakołyk uchodził tani zamiennik czekolady, czyli wyrób czekoladopodobny. W 2020 r. niektórym wybrednym dzieciom i taki średniej jakości produkt z czasów zamierzchłej „komuny”, nie przeszedłby nawet przez gardło.

Nieco inaczej byłoby pewnie ze smacznym blokiem czekoladowym swojej roboty. Ten z kolei przetrwał próbę czasu i nadal zaskakuje najmłodszych swoim smakiem. Jest jednak jeden haczyk – i do przygotowania bloku niezbędne jest kakao. Czyli produkt, który ma właśnie podrożeć.

O co tutaj chodzi?

Czy będziemy musieli się pożegnać z tabliczkami czekolady za mniej niż 2 zł? Czy kakao znów stanie się towarem deficytowym? Musimy was uspokoić - na razie się na to nie zanosi. Wygląda jedynie na to, że ziarna kakaowca nie będą już tak tanie, jak do tej pory.

Kakao spożywane przez nas i wykorzystywane do produkcji czekolady przez europejskie przedsiębiorstwa, pochodzi właściwie tylko z jednego zakątka świata. Są to przede wszystkim afrykańskie kraje – a wśród nich dwóch głównych graczy – Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana. Razem odpowiadają za ok. 60% całej światowej produkcji nasion kakao.

Światowy wyzysk

Sęk w tym, że kakaowym farmerom z tych krajów przypada jedynie maleńka część zysku z czekoladowego biznesu. Za tonę ziaren otrzymują nie więcej niż 1000 dolarów. Producenci kakao domagają się z kolei kwoty znacznie wyższej. Mówią o minimalnej cenie 2600 dolarów za tonę.

Do tej pory to kupujący z Europy i reszty świata dyktowali cenę za kakao. Grupa producentów postanowiła w końcu powalczyć o swoje. Oznacza to jedno – czekolada podrożeje. Jak dużo? Tego dokładnie nie można jeszcze określić.

Wydaje się jednak, że podwyżka cen ziaren kakaowca jest uzasadniona. Afrykańscy producenci, którzy nie przetwarzają swojego produktu choćby na miazgę kakaową, ograniczają się do dostarczania Zachodowi „prefabrykatu”. To, a także narzucanie cen sprawiało, że Afrykanie stali na straconej pozycji wobec  światowego  biznesu czekoladowego.

Oczywiście, żadna podwyżka nie wywoła uśmiechu na naszych twarzach. Jednak droższa czekolada może przynajmniej pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie – mniej czekolady, to mniej zbędnych kalorii!

Źródło: rp.pl

kakao
gotujmy.pl/kiwi
Newsy
Ten napój piją głównie dzieci, a jest świetny też dla dorosłych. Spowalnia starzenie i pomaga na krążenie
Poprawia samopoczucie, łagodzi nastrój, polepsza pamięć – to tylko niektóre z zalet kakao. Czarne ziarna to źródło zdrowia!

Europejczycy doprawdy powinni byli być wdzięczni Krzysztofowi Kolumbowi. Nie dość, że żeglarz rodem z włoskiej Genui odkrył Amerykę, to i przywiózł do Europy kakao! Napój z nasion kakaowca należał do najdroższych napitków Majów i Azteków z Ameryki Południowej. Do czasów Kolumba ziarna kakao służyły nawet jako środek płatniczy. Jak spożywać kakao, by przynosiło korzyści zdrowotne? Kakao sporo warte jest także i dziś. Jego uprawa jest podstawą gospodarki kilku afrykańskich państw, m.in. Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Na Starym Kontynencie kakao wielką popularność zyskało dopiero pod koniec XIX wieku. Od tamtego czasu jest podstawą czekoladek, pralinek, kremów i innych słodkich przysmaków. Kakao to jednak nie tylko sama słodka przyjemność. Spożywane w bardziej czystej postaci jest źródłem wielu cennych mikroelementów, a także korzystnie wpływa na zdrowie ludzi. Zanim przejdziemy do wyliczenia zalet kakao, musimy zaznaczyć, że jedynie spożywanie czekolad z wysoką zawartością kakao (powyżej 50%) i napojów kakaowych bez dużej ilości cukru będzie korzystne dla człowieka. Jak działa więc szlachetne, nie potraktowane nadmiernie cukrem kakao na zdrowie? Na co pomaga kakao? Wspomnieliśmy już, że kakao poprawia nastrój i polepsza pamięć – stąd wziął się stary, uczniowski zwyczaj zajadania się kostkami ciemnej czekolady podczas nauki. To zasługa znajdujących się w składzie nasion kakaowca flawonoidów i kofeiny. Duża ilość antyoksydantów w kakao skutkuje zaś spowalnianiem procesów starzenia u ludzi regularnie je spożywających. Osoby starsze, często cierpiące na problemy z układem krążenia, powinny spożywać gorzką czekoladę także ze względu na jej działanie przeciwzakrzepowe i zmniejszające poziom złego cholesterolu. Oprócz...

Puste półki sklepowe
Pixabay/jbarsky0
Newsy
Nie makaron i nie papier toaletowy. Podczas pandemii Polacy na potęgę wykupują jeden produkt
Pandemia, która zdominowała rok 2020, przyzwyczaiła nas do zmiany wielu nawyków. W kwestii zakupów, zmieniliśmy się wręcz nie do poznania.

COVID-19 nie daje za wygraną. Od początku roku zmusza społeczeństwa wielu krajów do zmian w różnych obszarach. Spotkania towarzyskie, kultura i długie wakacje poszły w odstawkę. Jak Polacy zareagowali na wybuch pandemii? Początkowo do kraju dochodziły szczątkowe, ale przerażające informacje dotyczące Francji czy Hiszpanii. Liczba chorych na koronawirusa u sąsiadów również nie napawała optymizmem. Jedyny o czym myślał przeciętny obywatel, to zrobienie odpowiedniej ilości zapasów. W mediach głośno mówiono o towarach znikających ze sklepowych półek. Za to za zakupami ustawiały się wieloosobowe kolejki. Na niektóre produkty czy wejście do sklepu trzeb było czekać nawet kilka godzin. Polacy na początku zaopatrywali się w artykuły higieniczne, apteczne i spożywcze. Paraliż służby zdrowia spowodowany COVID-19 Polacy zostali dotknięci przez koronawirusa w wielu obszarach. Niektóre sektory gospodarki ucierpiały na pandemii najbardziej. Branża restauracyjna i turystyczna to tylko przykłady. Kilka miesięcy po wybuchu pandemii służba zdrowia też nie miewa się najlepiej.  Na potrzeby przyjmowania chorych utworzono w całej Polsce szpitale tymczasowe. Jeden z większych znajduje się na Stadionie Narodowym. Jak długo potrwa ta trudna sytuacja? Tego nie wie nikt, jednak aktualny stan COVID-19 nie napawa na razie optymizmem. Co znika ze sklepowych półek w dobie pandemii? Oprócz problemów wielu handlarzy, zupełnie równolegle obserwuje się wzrost popytu na niektóre produkty spożywcze. Jak się okazuje, Polacy rzucili się na gorzką czekoladę! Cieszy się ona szczególną popularnością. Zaraz za papierem toaletowym, makaronem i drożdżami. Jak donoszą portale internetowe, dyrektor zarządzający LOTTE Wedel, chwali sprzedaż gorzkiej czekolady. Podobno w czasie...

murzynek przepis
WanilioweImprowizacj
Newsy
Z kuchni babci: lekki jak chmurka, banalnie łatwy murzynek z polewą. Smak taki jak dawniej
Kto ma ochotę na ciasto murzynek? Zrobicie je z łatwego przepisu – wychodzi przepyszne!

Sprężyste i leciutkie ciasto typu murzynek robiło prawdziwą furorę w czasach, gdy dobra czekolada była trudno dostępna. Wystarczyły klasyczne składniki na ciasto, czyli mąka, jajka i cukier oraz odrobina kakao. Choć dziś popularniejsze jest pieczenie brownie, czyli amerykańskiego ciężkiego ciasta czekoladowego, to wciąż wiele osób chętnie piecze murzynki. Ich przewagą jest to, że w przeciwieństwie do brownie, które jest lekko mokre i zawiera sporo czekolady, są o wiele lżejsze i bardziej puchate, a niektórzy preferują właśnie takie ciasta. Przypomnijcie sobie ten wspaniały smak i upieczcie murzynka z tego prostego przepisu! Przepis na murzynka z polewą Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebne wam będą poniższe składniki: 450 g mąki pszennej 250 g masła 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g) 75 g kakao 4 jajka rozmiar M 7 łyżek wody 1 łyżka proszku do pieczenia Sól Przygotowanie Do garnka włóżcie masło, cukier biały i waniliowy, kakao oraz 7 łyżek wody. Podgrzewajcie całość do połączenia składników, a następnie zagotujcie. Gotujcie przez minutę i odstawcie. Kiedy zawartość garnka już ostygnie, odlejcie z niej około pół szklanki – przyda się później do polania ciasta. Resztę wlejcie do dużej miski. Rozbijcie jajka, oddzielając żółtka od białek. W misce ubijcie białka na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Żółtka wlejcie do masy z cukru i kakao i zmiksujcie. Następnie przesiejcie mąkę do miski z masą i dodajcie proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie do masy na ciasto ubite białka i zamieszajcie. Tortownicę średniej wielkości wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie do niej ciasto i wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut...

Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie
akrobatka2/Gotujmy.pl
Newsy
Słodkie bajaderki z resztek ciast. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Chociaż bajaderki często tworzone są z resztek innych ciast, dla niektórych są prawdziwymi delicjami! Warto je przygotować, kiedy zostało nam dużo świątecznych ciast, których nie chcemy zmarnować, ale nie mamy już ochoty ich kończyć. 

Bajaderki to doskonały trik na wykorzystanie nie tylko resztek ciast, ale także tych, które nie wyszły przy pieczeniu. Wypiek ma w środku zakalec albo zbyt długo leżał na powietrzu i stał się suchy? Nawet z takich ciast możesz przygotować pyszną bajaderkę! Do tego deseru można dodać także dowolne dodatki, które lubimy: bakalie, wiórki kokosowe czy orzechy. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia! To błyskawiczny sposób na wyczarowanie świeżego, imponującego deseru, kiedy wpadają niespodziewani goście, a w domu nie ma niczego poza skrawkami ciast. Sposób na resztki ze świąt? Bajaderki! Chociaż przepis na bajaderki wziął się właśnie z chęci wykorzystywania resztek ciast i ciasteczek, często serwują je nawet najlepsze cukiernie. I ty możesz nauczyć się przyrządzać je prawdziwie profesjonalnie. Doskonałą okazją do przetestowania tego przepisu jest okres poświąteczny, kiedy zostają nam resztki własnych wypieków, a także tych, które przynieśli goście. Jeśli rodzina jest już przejedzona babkami i biszkoptami – przerób je na bajaderki! Przepis na bajaderki Składniki: 600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp. 2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast) 50 g masła 1/4 szkl mleka 1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie) 3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych 2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp. Dodatkowo: 100 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka masła kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek Przygotowanie: Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać. Masło zagotować z...