Można je kupić, ale zrobienie ich samodzielnie w domowej kuchni, wyjdzie o wiele taniej. Są szybkie w przygotowaniu, nie zajmą dłużej niż 15 minut. Poza tym są o wiele smaczniejsze, niż te ze sklepowych półek. Wysuszone kromki pieczywa nie muszą wylądować w koszu na śmieci. Mogą być pysznym dodatkiem do wielu dań!
Proste, a smaczne
Grzanki to nic innego jak drobno pokrojone w kostkę suche pieczywo. Można je przygotować z każdego rodzaju wypieku.
Składniki:
- wybrany rodzaj pieczywa
- olej lub masło do smażenia
- sól
- pieprz
- zioła: majeranek, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn
Wykonanie:
-
Pokrójcie pieczywo na niewielką kostkę. Ich wielkość zależy od Waszych preferencji.
-
W międzyczasie rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią olej bądź masło. Gdy się rozgrzeje, wsypcie przygotowane wcześniej pieczywo.
-
Całość dokładnie wymieszajcie, aby kostki dobrze wchłonęły i pokryły się tłuszczem. Grzanki należy usmażyć na złotawo-brązowy kolor.
-
Doprawcie pieczywo solą i pieprzem, a także ulubionym ziołami. Możecie dodać więcej tłuszczu lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wtedy grzanki będą jeszcze bardziej aromatyczne!
-
Kiedy pieczywo będzie gotowe, należy je zdjąć z ognia i przestawić do ostygnięcia oraz wysuszenia. Tak przygotowane grzanki możecie przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.
-
Grzanki idealnie sprawdzą się do każdego rodzaju zup czy sałatek. Sprawdźcie i sami się przekonajcie! Smacznego!
Rada: takie grzanki możecie przygotować również w piekarniku bądź tosterze. Jednak wtedy nie przejdą tak aromatem ziół jak na patelni.