grzanki
gotujmy.pl
Newsy

Ulubiony dodatek do zup i sałatek. Niezawodny przepis na chrupiące grzanki, które odmienią w smaku każde danie

Nie wiesz co zrobić z nie do końca świeżym pieczywem? Zróbcie domowe grzanki, które będą idealnym dodatkiem do zup czy zdrowych sałatek!

Można je kupić, ale zrobienie ich samodzielnie w domowej kuchni, wyjdzie o wiele taniej. Są szybkie w przygotowaniu, nie zajmą dłużej niż 15 minut. Poza tym są o wiele smaczniejsze, niż te ze sklepowych półek. Wysuszone kromki pieczywa nie muszą wylądować w koszu na śmieci. Mogą być pysznym dodatkiem do wielu dań! 

Zobacz także
wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Proste, a smaczne

Grzanki to nic innego jak drobno pokrojone w kostkę suche pieczywo. Można je przygotować z każdego rodzaju wypieku. 

Składniki:

  • wybrany rodzaj pieczywa
  • olej lub masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • zioła: majeranek, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn

Wykonanie:

  1. Pokrójcie pieczywo na niewielką kostkę. Ich wielkość zależy od Waszych preferencji. 

  2. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią olej bądź masło. Gdy się rozgrzeje, wsypcie przygotowane wcześniej pieczywo.

  3. Całość dokładnie wymieszajcie, aby kostki dobrze wchłonęły i pokryły się tłuszczem. Grzanki należy usmażyć na złotawo-brązowy kolor.

  4. Doprawcie pieczywo solą i pieprzem, a także ulubionym ziołami. Możecie dodać więcej tłuszczu lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wtedy grzanki będą jeszcze bardziej aromatyczne!

  5. Kiedy pieczywo będzie gotowe, należy je zdjąć z ognia i przestawić do ostygnięcia oraz wysuszenia. Tak przygotowane grzanki możecie przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.

  6. Grzanki idealnie sprawdzą się do każdego rodzaju zup czy sałatek. Sprawdźcie i sami się przekonajcie! Smacznego!

Rada: takie grzanki możecie przygotować również w piekarniku bądź tosterze. Jednak wtedy nie przejdą tak aromatem ziół jak na patelni. 
 

Pieczywo
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy
Genialny trik na odświeżenie pieczywa. Będzie smakował jak prosto z piekarni
Pieczywo to nie tylko świetny komponent śniadania. To także dodatek do świątecznego bigosu, sałatki jarzynowej czy śledzi z cebulką.

Jeśli zrobiliście zapasy pieczywa, które mogą zostać niezjedzone w święta, podpowiadamy jak zaoszczędzić pieniądze i zjeść ten sam chleb chwilę później. Będzie się nadawał do jedzenia jak ten, dopiero co kupiony! Jak odzyskać czerstwe pieczywo? Kolejki w piekarniach to popularny, przedświąteczny widok. Polacy mają bowiem skłonność do zakupów na zapas. Pewnie też należycie do licznej grupy, która woli zamrozić niż wyrzucić. To bardzo dobre podejście, jednak nie wszystkie produkty nadają się do jedzenia po dłuższym czasie. Do odzyskania nadaje się m.in. chleb , którego z pewnością zostanie wam trochę po świętach. Czerstwy chleb, o ile nie macie na niego pomysłu, nie jest zbyt zachęcający do jedzenia. Najpopularniejszym sposobem na jego wykorzystanie jest dosuszenie go i przerobienie na bułkę tartą.  Innym, równie częstym pomysłem jest wykorzystanie go na grzanki, które mogą urozmaicić sałatkę lub zupę krem. Wystarczy uprażyć uprzednio pokrojony chleb na patelni z tłuszczem. Rumiany kolor wskaże wam czas, kiedy grzanki należy zdjąć z patelni.  Niezjedzony chleb można ponownie wykorzystać Nawet jeśli doszło do sytuacji, w której wilgoć zdążyła z niego wyparować i w ciągu dnia stał się twardy jak skała. Nic straconego! Taki chleb można jeszcze odświeżyć.  Warunkiem, który umożliwi wam decyzję będzie pleśń lub jej brak. Jeśli zauważacie choćby najmniejsze jej przejawy, chleb trzeba wyrzucić albo rozsypać w parku ptakom. Jak odświeżyć kilkudniowy  chleb? Potrzebujecie dwóch rzeczy, które macie z pewnością w domu. Przyda się bowiem woda i piekarnik rozgrzany do 150 stopni. Namoczony wodą chleb, np. przy pomocy spryskiwacza, należy umieścić na papierze do pieczenia i zostawić w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut. ...

Tosty
Adobe Stock
Przepisy
Uwielbiasz tosty, ale nie masz tostera? Wcale go nie potrzebujesz! Możesz zrobić je w inny sposób
Czym byłoby śniadanie bez rozpływających się w ustach tostów! Ci, którzy myślą, że ich zrobienie jest niemożliwe bez specjalnego opiekacza grubo się mylą. Do przyrządzenia przysmaku wystarczy… patelnia!

Choć śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, tak naprawdę niewiele osób ma czas na jego przygotowywanie. Najbardziej lubimy więc rozpoczynać poranek od w miarę szybkich i nieskomplikowanych posiłków. Obok płatków z mlekiem, jednym z najczęściej spożywanych przez Polaków śniadań są tosty. Tak naprawdę tosty to danie, które można zrobić na wiele sposobów i to chyba ich największa zaleta! Okazuje się, że z łatwością przyrządzisz je nie tylko w tradycyjnym opiekaczu, bądź tosterze, ale również na patelni! Całość zajmie ci nie więcej niż 7 minut. Przepis na tosty Będziesz potrzebować 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki ulubionej szynki 4 plasterki ulubionego sera (lub więcej jeśli chcesz) 2 plasterki cebuli 2 plasterki pomidora 4 plasterki ogórka 2 jajka Masło Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra Przygotowanie Chleb tostowy posmaruj masłem. Na 2 kromki chleba tostowego nałóż składniki w następującej kolejności: szynka, ser, plaster cebuli, pomidora i ogórka, a następnie znowu szynka, ser. Tak przygotowane kanapki nakryj pozostałymi dwoma kromkami chleba tostowego posmarowanego wcześniej masłem. W misce rozkłóć jajka, a następnie dopraw je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz ostrą. W jajku powoli zamocz przygotowane wcześniej kanapki. Tosty smaż na rozgrzanej patelni z masłem, na średnim ogniu, ok. 2 minut na każdej ze stron. Gotowe! Składniki potrzebne do przygotowania tego śniadania możesz dowolnie modyfikować wedle własnego uznania. Jeśli bardzo lubisz ser – daj go więcej. Jeśli nie przepadasz za szynką lub pomidorem – pomiń je lub zamień z czymś równie pysznym!

Panierka do kotletów schabowych
Adobe Stock
Przepisy
Dodajcie to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
Choć smażone na głębokim oleju mięso panierowane to nie najzdrowsza propozycja, od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie na nią pozwolić. Jeden banalnie porosty chwyt sprawi, że na nowo zakochacie się w swoich kotletach schabowych!

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Potrawa ta bowiem od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca  nowocześniejszym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. Przyznacie jednak, że po latach nawet przyrządzanie klasycznego schabowego może zacząć wychodzić uszami, ale i na to mamy sposób! Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak idealna panierka . Do jej przygotowania zazwyczaj używamy trzech składników: jajek, bułki tartej i mąki . Okazuje się jednak, że nic nie smakuje tak dobrze, jak panierka zrobiona z masy maślankowej! Sami się przekonajcie. Przepis na kotlety schabowe w panierce z maślanki Składniki: 600 g schabu bez kości 2 jajka (najlepiej wiejskie) 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej Olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy) Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła Przygotowanie: Schab dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na ok. 5 równych kawałków. Mięso połóżcie na desce, nakryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbijcie tłuczkiem do mięsa (kotlety mogą wyjść nawet bardzo duże, ważne żeby nie były zbyt grube). W plastikowej misce umieśćcie maślankę, jajka, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej. Powinno go być dosyć dużo – ok. 2 cm. Tłuszcz musi być naprawdę bardzo gorący, inaczej kotlety nie wyjdą. Do niewielkiego naczynia nasypcie mąki pszennej. Panierowanie mięsa zacznijcie od obtoczenia go w mące pszennej. Następnie zanurzcie kotleta w masie maślankowej i pozostawcie na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtoczcie mięso w mące pszennej. Tak przygotowane schabowe powoli...

Co zrobić z czerstwego chleba
Adobe Stock
Triki kulinarne
Zostało ci czerstwe pieczywo? Nie wyrzucaj go! Zdziwisz się, co możesz z niego zrobić!
Czerstwe pieczywo to nie koniec świata. Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu nie trzeba od razu karmić nim gołębi. Kilkudniowy chleb lub bułki wspaniale nadadzą się do wielu dań. Możesz z nich zrobić, na przykład przepyszną bruschettę!

Jeśli twoje pieczywo stało się twarde i czerstwe, nie wyrzucaj go! Nawet nie wiesz jak ogromny skarb masz w domu! Możesz go użyć między innymi do zrobienia grzanek do zupy lub sałatki. Wystarczy, że pokroisz czerstwy chleb w kostkę, a następnie wymieszasz go z trzema łyżkami oliwy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość wstaw do piekarnika na kilka chwil i gotowe! Z czerstwego pieczywa możesz również zrobić przepyszne tosty. Na tym jednak nie koniec. Twardniejące bułki idealnie nadadzą się na domową bułkę tartą . Wystarczy, że wysuszysz czerstwe pieczywo w piekarniku, a następnie zmiksujesz je w melekserze i gotowe! Nie zapominaj jednak, że kilkudniowe pieczywo idealnie sprawdzi się również jako składnik na bruschettę z pomidorami. Przepis na bruschettę z pomidorami Będziesz potrzebować Czerstwe pieczywo 2 dojrzałe pomidory 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mozzarella Oliwa Przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, tymianek Przygotowanie Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do niewielkiej miseczki. Połowę przeciśniętego czosnku zmieszaj z trzema łyżkami oliwy. Powstałą miksturą posmaruj kromki czerstwego chleba. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Na blaszce rozłóż nasmarowane oliwą i czosnkiem pieczywo i piecz przez ok. 5 minut , aż do ładnego zarumienienia (pilnuj, żeby się nie spaliły, jeśli zajdzie taka potrzeba otwórz piekarnik wcześniej lub zmniejsz temperaturę). Po upływie ok. 5 minut otwórz piekarnik i połóż na każdej kromce pokrojoną w plastry mozzarellę, a następnie zamknij piekarnik i piecz jeszcze przez ok. 2 minuty (ser powinien się nieco rozpuścić, nie powinien jednak spływać z kanapek). Pomidory umieść w odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalej je wrzącą wodą i pozostać na ok. 6 minut....