grzanki
gotujmy.pl
Newsy

Ulubiony dodatek do zup i sałatek. Niezawodny przepis na chrupiące grzanki, które odmienią w smaku każde danie

Nie wiesz co zrobić z nie do końca świeżym pieczywem? Zróbcie domowe grzanki, które będą idealnym dodatkiem do zup czy zdrowych sałatek!

Można je kupić, ale zrobienie ich samodzielnie w domowej kuchni, wyjdzie o wiele taniej. Są szybkie w przygotowaniu, nie zajmą dłużej niż 15 minut. Poza tym są o wiele smaczniejsze, niż te ze sklepowych półek. Wysuszone kromki pieczywa nie muszą wylądować w koszu na śmieci. Mogą być pysznym dodatkiem do wielu dań! 

Zobacz także
wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Proste, a smaczne

Grzanki to nic innego jak drobno pokrojone w kostkę suche pieczywo. Można je przygotować z każdego rodzaju wypieku. 

Składniki:

  • wybrany rodzaj pieczywa
  • olej lub masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • zioła: majeranek, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn

Wykonanie:

  1. Pokrójcie pieczywo na niewielką kostkę. Ich wielkość zależy od Waszych preferencji. 

  2. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią olej bądź masło. Gdy się rozgrzeje, wsypcie przygotowane wcześniej pieczywo.

  3. Całość dokładnie wymieszajcie, aby kostki dobrze wchłonęły i pokryły się tłuszczem. Grzanki należy usmażyć na złotawo-brązowy kolor.

  4. Doprawcie pieczywo solą i pieprzem, a także ulubionym ziołami. Możecie dodać więcej tłuszczu lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wtedy grzanki będą jeszcze bardziej aromatyczne!

  5. Kiedy pieczywo będzie gotowe, należy je zdjąć z ognia i przestawić do ostygnięcia oraz wysuszenia. Tak przygotowane grzanki możecie przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.

  6. Grzanki idealnie sprawdzą się do każdego rodzaju zup czy sałatek. Sprawdźcie i sami się przekonajcie! Smacznego!

Rada: takie grzanki możecie przygotować również w piekarniku bądź tosterze. Jednak wtedy nie przejdą tak aromatem ziół jak na patelni. 
 

Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy
Rewolucyjny przepis na smażony chleb w jajku. Wystarczy dodać te składniki. Dzięki temu będzie jeszcze lepszy
Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie, co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować to proste i wspaniałe danie. Poniżej przedstawimy wam 3 wersje tej potrawy. Tradycyjny chleb z jajkiem Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty”. Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego. Składniki: 2-3 jaja tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane, ale może być to także olej roślinny albo smalec) chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!) Sól Przygotowanie: Jaja roztrzepcie w naczyniu na gładką masę i od razu dodajcie sól. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Chleb maczacie w masie jajecznej. Możecie dodać do jajek nieco mleka. Wtedy „grzanki” zyskają trochę na delikatności. Chleb smażcie na patelni na złoty kolor z obu stron. Chleb z jajkiem i żółtym serem (lub szynką) Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możecie dodać do masy jajecznej trochę ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił. Do masy jajecznej możecie dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Poniżej nasza propozycja:...

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka
Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki . Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa! Marnowanie żywności Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb! Co zrobić z czerstwego chleba? Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład: Zapiekankę z chleba Grzanki czosnkowe Zupę chlebową Tosty Knedle z bułek Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Około pół kilograma pieczywa 2 jajka 2-3 łyżki startego parmezanu Słodka papryka mielona Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie:...

robert makłowicz czerstwy chleb knedle
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Makłowicz zamiast bułki tartej, robi z czerstwego pieczywa to danie. O mamo, jakie to pyszne
Nieświeży, czerstwy chleb to zmora wielu ludzi. Przetwarzanie go na bułkę tartą nie zawsze się sprawdza. Rober Makłowicz wychodzi na przeciw takim osobom i proponuje pyszne danie, że aż ślinka cieknie. Szybki i pyszny pomysł na obiad. Koniecznie go wypróbujcie!

Robert Makłowicz to jedna z barwniejszych postaci na polskiej scenie kulinarnej. Z powodzeniem łączy pasję do gotowania, podróży i kultury. Poza tym lubi eksperymentować w kuchni, co wychodzi mu całkiem nieźle. Nie marnuje żywności, dzięki czemu stwarza coraz to nowsze oraz ciekawsze przepisy. Ostatnio podzielił się ze swoimi odbiorcami za pomocą mediów społecznościowych, pomysłem na wykorzystanie czerstwego chleba i wcale nie jest to bułka tarta.  Sposoby na wykorzystanie czerstwego chleba Niekiedy zdarza się kupić więcej pieczywa, które niestety zostaje i z czasem się zsycha. Nie jest wówczas zbyt smaczne, aby wykorzystać je do kanapek. Najczęściej wtedy jest przetwarzane na domową bułkę tartą. Niektórzy przyrządzają z jego udziałem różne dania jak tosty francuskie, zupę wodziankę czy grzanki do zupy krem bądź sałatki.  Szybkie danie z czerstwego chleba Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, jak i tym razem nie mogło być inaczej. Czerstwy, stary chleb wykorzystał w zupełnie nowy, ciekawy sposób, a mianowicie przygotował z niego knedle. To szybki pomysł na obiad. Wystarczy dodatkowo przyrządzić sos i danie gotowe. Doskonały sposób na ekspresowy posiłek bez marnowania żywności.   Przepis na knedle z czerstwego chleba Makłowicza Składniki: 200 g czerstwego pieczywa pszennego 2 łyżki masła 1 cebula 3 jajka 200 ml mleka 4-5 łyżek mąki sól pieprz Przygotowanie: Czerstwe pieczywo pszennej pokrójcie w niewielką kostkę i przełóżcie wraz z mąką do większej miski. Cebulę obierzcie oraz pokrójcie. Patelnię dobrze rozgrzejcie, dodajcie na nią masło. Kiedy tłuszcz się roztopi, to na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Gdy cebula będzie gotowa, przełóżcie ją do miski z...

7951
Własne
Newsy
„Bez chleba się nie najesz”. To zdanie słyszeli wszyscy. Czy powinno się jadać zupy z chlebem?
Do jakich zup podawać chleb, do jakich nie? A jeśli zupa jest podana w chlebie, to czy wypada go jeść? Podpowiadamy jak obchodzić się z chlebem do zupy.

Chleb dodawany do każdej niemal zupy to pozostałość po biednej kuchni staropolskiej. Coś więc było, w powiedzeniu, że zupą bez chleba nie można się najeść. Chleb jedzony był do zup, szczególnie tych „chudszych”, w okresach biedy czy na przednówku. Kromka pieczywa sprawiała, że obiad był bardziej sycący i kaloryczny. Dziś niektórzy do kapuśniaku, krupniku czy grochówki, jedzą nawet chleb posmarowany masłem. Robią tak nie tylko dlatego, że lubią chleb z masłem do zupy, ale także pod to, żeby się bardziej nasycić. Które zupy podawać z chlebem? Warto podawać do zupy chleb zwłaszcza wtedy, gdy uznajemy gęstą, esencjonalną i sycącą zupę, jako danie jednogarnkowe i nie podajemy po niej drugiego dania. W takim przypadku chleb nie tylko poprawi smak, ale sprawi, że zupa stanie się pełnowartościowym daniem obiadowym. Z kolei jeśli po zupie przystąpicie do jedzenia drugiego dania czy nawet deseru, warto ograniczyć objętość i kaloryczność tego pierwszego. Wówczas podajcie symboliczną ilość chleba, tylko dla smaku i zostawcie miejsce na kolejne potrawy. Zupy, do których warto podawać chleb: Żurek Kapuśniak Grochowa Fasolowa Ogórkowa Krupnik Koperkowa Barszcz czerwony Barszcz biały Ziemniaczana Flaki Gulaszowa Nie podawajcie z kolei pieczywa do zup owocowych, rosołu, zupy pomidorowej. Jakie inne pieczywo można podawać do zup? Są takie zupy, do których można i warto podawać inne pieczywo niż chleb. W zakresie podawania chleba do zupy zdania są podzielone wtedy, gdy mówimy o zupach kremach. Tu proponujemy zastosować następujące rozróżnienie: Jeśli zupy mają dodatek przypraw egzotycznych, curry, imbiru, kurkumy, można dodać do nich egzotyczne pieczywo w formie placków indyjskich, albo...