Można je kupić, ale zrobienie ich samodzielnie w domowej kuchni, wyjdzie o wiele taniej. Są szybkie w przygotowaniu, nie zajmą dłużej niż 15 minut. Poza tym są o wiele smaczniejsze, niż te ze sklepowych półek. Wysuszone kromki pieczywa nie muszą wylądować w koszu na śmieci. Mogą być pysznym dodatkiem do wielu dań! 

Proste, a smaczne

Grzanki to nic innego jak drobno pokrojone w kostkę suche pieczywo. Można je przygotować z każdego rodzaju wypieku. 

Składniki:

  • wybrany rodzaj pieczywa
  • olej lub masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • zioła: majeranek, oregano, zioła prowansalskie, rozmaryn

Wykonanie:

  1. Pokrójcie pieczywo na niewielką kostkę. Ich wielkość zależy od Waszych preferencji. 

  2. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią olej bądź masło. Gdy się rozgrzeje, wsypcie przygotowane wcześniej pieczywo.

  3. Całość dokładnie wymieszajcie, aby kostki dobrze wchłonęły i pokryły się tłuszczem. Grzanki należy usmażyć na złotawo-brązowy kolor.

  4. Doprawcie pieczywo solą i pieprzem, a także ulubionym ziołami. Możecie dodać więcej tłuszczu lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wtedy grzanki będą jeszcze bardziej aromatyczne!

  5. Kiedy pieczywo będzie gotowe, należy je zdjąć z ognia i przestawić do ostygnięcia oraz wysuszenia. Tak przygotowane grzanki możecie przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.

  6. Grzanki idealnie sprawdzą się do każdego rodzaju zup czy sałatek. Sprawdźcie i sami się przekonajcie! Smacznego!

Rada: takie grzanki możecie przygotować również w piekarniku bądź tosterze. Jednak wtedy nie przejdą tak aromatem ziół jak na patelni.