Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler
Wikimedia Commons, AdobeStock
Newsy

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

W najnowszym odcinku „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler podała przepis Kaliny Jędrusik na jej ulubioną sałatkę. Wypróbujcie go!

W ostatnim odcinku „Kuchennych Rewolucji” Magda Gessler przeżyła niemały szok. Odwiedzając trójmiejską restaurację na pewno nie spodziewała się tego, że w menu nie znajdzie ani jednej potrawy przyrządzanej z ryby! Znalazła jednak inny pomysł na upadający lokal, a jednym z serwowanych w nim popisowych dań jest sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu Magdy Gessler!

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Niezłe Kino” w Gdyni

Ratowanym lokalem było bistro „Neptun”, znajdujące się w miejscu, w którym wcześniej było kino. Magda Gessler wymyśliła zmianę nazwy restauracji na „Niezłe Kino” oraz menu – znalazły się w nim ulubione potrawy znanych polskich aktorek i aktorów. Jedną z potraw jest zapomniany przepis na sałatkę Kaliny Jędrusik. Podobno aktorka słynęła ze swoich sałatek, które zawsze przyrządzała na spotkania ze znajomymi. Zróbcie ją sami z poniższego przepisu Magdy Gessler!

Zobacz także

Jakie jest ulubione danie Magdy Gessler? Jest pikantne, jak diabli. Podpowiadamy, jak je zrobić!

Dodajcie to do jedzenia a w życiu nie będziecie mieli wzdęć. Trik polecany przez samą Magdę Gessler

Dodajcie to do jedzenia, a w życiu nie będziecie mieli wzdęć. Trik polecany przez samą Magdę Gessler

Przepis na sałatkę Kaliny Jędrusik

Do przygotowania ulubionej sałatki gwiazdy polskiego kina, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Pół pęczka koperku
  • Sos winegret
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę pęczak wsypcie do garnka z osoloną wodą i gotujcie przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedźcie i odstawcie do ostudzenia.
  2. Umyjcie pęczek pietruszki, szczypiorku i koperku i posiekajcie drobno. Pamiętajcie, by odciąć łodygi – potrzebne wam będą tylko liście.
  3. Ogórki obierzcie ze skóry i pokrójcie w kostkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  4. W misce wymieszajcie kaszę z ziołami, czosnkiem i ogórkiem.
  5. Wlejcie sos winegret oraz doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu sałatka przejdzie smakiem wszystkich przypraw, a kasza napęcznieje od sosu i będzie jeszcze smaczniejsza!

I gotowe! Przed podaniem do sałatki możecie dodać na przykład kawałki sera feta – będą doskonale do niej pasować. Smacznego!

Czytaj także:

Czy wszystkie lokale nad morzem muszą serwować ryby? Magda Gessler była zdumiona, że tak nie jest
ONS.pl
Newsy
Czy wszystkie lokale nad morzem muszą serwować ryby? Magda Gessler była zdumiona, że tak nie jest
W ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji” Magdę Gessler czekało spore wyzwanie – jak uratować restaurację w trakcie pandemii koronawirusa?

Można by się spodziewać, że restauracje działające w nadmorskich miejscowościach koniecznie powinny mieć w swoim menu dania z ryb. Dotyczy to zwłaszcza trójmiejskich lokali! Jednak w ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji” okazało się, że ryby na stole wcale nie muszą być regułą. Przeczytajcie, jak przebiegła wizyta Magdy Gessler w bistro „Neptun” w Gdyni. Zdeterminowani właściciele Prowadzenie restauracji w trakcie pandemii koronawirusa jest ogromnym wyzwaniem. Niektórzy nawet się zastanawiali, czy program „Kuchenne rewolucje” nie zostanie w związku z tym zdjęty z ramówki ! Jednak mimo wielu utrudnień, Magda Gessler wciąż jeździ po Polsce i ratuje upadające lokale w 22. już sezonie popularnego show. W ostatnim odcinku wybrała się do trójmiejskiej restauracji „Neptun”, której właścicielka poprosiła Gessler o pomoc. W Gdyni dawniej funkcjonowało kino „Neptun”, a dziś w tym miejscu znajduje się bistro o tej samej nazwie. Pani Klaudia, właścicielka lokalu wyznała, że była zmuszona zamknąć swoją restaurację przez pandemię koronawirusa, jednak była tak zdeterminowana, że spróbowała ponownie otworzyć bistro. Niestety, miejsce przynosiło same straty. Trudny los restauracji „Neptun” Bistro radziło sobie tak fatalnie, że obecnie funkcjonuje tylko dzięki mężowi Pani Klaudii, który każdego miesiąca dokłada z własnej pensji 3 tysiące złotych do interesu. Takie poświęcenie nie zrobiło jednak wrażenia na Magdzie Gessler która stwierdziła, że skoro męża nie ma nigdy na miejscu, to nie kocha on swojej żony. „Rosół z kury przemysłowej” i brak ryb w menu Jak w każdym odcinku, Magda Gessler odwiedziny restauracji rozpoczyna od spróbowania kilku dań z karty. Była nimi ogromnie rozczarowana –...

Sałatka ze świeżych warzyw. Przepis na sałatkę na grilla
Gotujmy.pl/Zewa
Newsy
Sałatka ze świeżych warzyw. Świetnie pasuje do dań z grilla
Sezon grillowy trwa w najlepsze. Zaskoczcie swoich gości ekspresową sałatką ze świeżych, sezonowych warzyw. Będzie smakowała idealnie z kawałkami upieczonego na ruszcie mięsa. Jak ją przygotować? To dziecinnie proste!

Sezon grillowy trwa. Wielu z was na pewno urządzało już w tym roku grilla i piekło karkówkę , szaszłyki czy kiełbaski . Ale czy pomyśleliście o przygotowaniu sałatki? Sałatka ze świeżych warzyw sezonowych to idealny dodatek do grillowanych mięs. Ta z naszego przepisu robi się w ekspresowym tempie. Podajcie ją swoim gościom, a będą ją zajadać ze smakiem. Jak ją przygotować? Czytajcie dalej! Przepis na sałatkę na grilla Jeżeli szukacie prostego, szybkiego i smacznego przepisu na sałatkę , koniecznie sprawdźcie propozycję jednej z naszych czytelniczek. Lista składników jest bardzo krótka – do przygotowania tej pysznej i ekspresowej sałatki, potrzebujecie jedynie pomidorków koktajlowych, rzodkiewek , sera feta i garści ulubionych przypraw. Przygotujcie taką prostą sałatkę na grilla, a każdy na pewno poprosi was o dokładkę! Składniki: 1 opakowanie mix sałatkowy 10 pomidorków koktajlowych 3 łyżki fety w kostkach z ziołami 5 rzodkiewek 2 saszetki sosu bazyliowego Przygotowanie: Mix sałatkowy wrzucić do miski. Dodać wcześniej umyte i pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, dodać fetę odsączoną z zalewy i pomidorki (całe, ale można także pokroić). Na koniec gotową sałatkę polać sosem bazyliowym. Sałatkę można podać w takiej postaci lub wymieszać i podać po pięciu minutach, gdy smaki się lekko przegryzą. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj też:  Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika
ONS.pl
Newsy
Największy błąd przy robieniu sałatki jarzynowej. Magda Gessler nigdy nie dodaje do niej 1 składnika
Dlaczego znana polska restauratorka Magda Gessler nigdy nie doda jednego popularnego składnika do sałatki jarzynowej? Sprawdźcie!

Kto jak kto, ale Magda Gessler dobrze wie, jak zrobić idealną sałatkę jarzynową ! Poznajcie jej przepis na sałatkę oraz garść porad na temat tego, jakich błędów unikać, by sałatka wyszła idealna. Wypróbujecie je? Błędy przy przyrządzaniu sałatki Czasami sałatka nie wychodzi tak smaczna , jak powinna. Magda Gessler podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, jakie błędy powodują, że sałatka jarzynowa nie wychodzi. Ogórki kiszone Restauratorka podkreśliła, że bardzo ważne jest, aby przed dodaniem ogórków do sałatki dokładnie je odcisnąć. Jeśli tego nie zrobicie, to zrobi się ona bardzo wodnista i nie będzie wyglądać zbyt apetycznie. Cebula O dziwo, Gessler w ogóle nie dodaje do sałatki cebuli ! Powody są dwa. Po pierwsze, sałatkę trzeba przygotowywać z myślą o tym, by smakowała wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A dzieci często nie przepadają za ostrym smakiem cebuli! Drugi powód do zapach. Polska cebula ma bardzo intensywny zapach i dodana do sałatki sprawia, że danie przesiąka tym smakiem i zapachem, a do tego w całej lodówce czuć tylko cebulę. Dlatego lepiej nie dodawać jej do sałatki jarzynowej! Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler Do przygotowania sałatki jarzynowej z przepisu Magdy Gessler potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 4 ogórki kiszone 2 jajka 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 2 ziemniaki Majonez Kurki Chrzan Musztarda Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Warzywa obierzcie i ugotujcie – najlepiej w rosole. Po ugotowaniu pokrójcie je w kostkę. Odsączcie groszek z zalewy, a ogórki kiszone i jabłko zetrzyjcie na tarce i odciśnijcie z nadmiaru wody. Wszystkie...

Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym sie różnią od popularnych ruskich?
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym się różnią od ruskich?
Dwa łatwo dostępne składniki powodują, że pierogi z serem nie smakują jak zwykłe ruskie. Tak smakują pierogi litewskie.

Pierogi ruskie dobrze znacie. Można je dostać w każdym polskim barze, potrafi je zrobić każda polska gospodyni. Ale czy wiecie jak smakują pierogi litewskie? Dodaje się do nich dwie nietypowe przyprawy, dzięki którym smakują całkiem inaczej. Magda Gessler proponuje do nich zielony, ziołowy sos. Bar „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim po „Kuchennych rewolucjach” Niektóre „Kuchenne rewolucje" nie kończą się sukcesem restauracji i poprawą smaku dań. Właściciele często nie słuchają porad, a po zakończonej rewolucji wracają do starych nawyków. Ta metamorfoza, którą Magda Gessler przeprowadziła w gorzowskim barze „Agata”, funkcjonującym nieprzerwanie od 1965 roku, przyniosła doskonałe rezultaty. Jednym z dań zaproponowanych przez restauratorkę w ramach zrewolucjonizowanego menu były pierogi litewskie. Podpowiadamy jak je zrobić. Przepis na litewskie pierogi Magdy Gessler Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli 200 ml ciepłej wody Składniki na farsz litewski 1 szklanka białego sera 1 szklanka purée z ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mięty 1 łyżeczka posiekanego koperku i natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Składniki na zielony sos do pierogów: 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 200 ml jogurtu 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki Sok z cytryny do smaku Cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ze wszystkich podanych składników zagniećcie ciasto. Owińcie je folią i odstawcie na 30 minut. W międzyczasie rozdrobnijcie widelcem twaróg, a poszatkowaną cebulę zeszklijcie na łyżce oleju. Do twarogu...