Ułóżcie karkówkę na warzywach i posypcie łyżeczką tej przyprawy. Nie będzie potrzebna nawet marynata
AdobeStock
Newsy

Ułóżcie karkówkę na warzywach i posypcie łyżeczką tej przyprawy. Nie będzie potrzebna nawet marynata

Takiej karkówce nie oprze się nikt. Wystarczą świeże warzywa i przyprawa, która nada mięsu wspaniałego smaku.

Karkówka zwykle kojarzy się raczej z grillem, ale można ją przecież zrobić nawet poza sezonem. Wystarczy ją podsmażyć, a następnie upiec - koniecznie z warzywami i dodatkiem aromatycznych przypraw. Do takiej karkówki nie trzeba nawet przygotowywać wcześniej marynaty. Zobaczcie, jak ją zrobić. 

Jakie przyprawy najlepiej pasują do karkówki?

To mięso doskonale smakuje z klasycznym, prostym zestawem przypraw w postaci papryki, czosnku i ziół - majeranku i kminku. Poza słodką papryką i dodatkiem ostrej lub chili, użyjcie jeszcze jednego rodzaju - papryki wędzonej. Ma ona bardzo silny aromat, który nada mięsu wspaniałego smaku.

Możecie obtoczyć karkówkę w przyprawach wcześniej lub dopiero tuż przed smażeniem. Skorzystajcie z poniższego przepisu na to danie. 

Zobacz także
Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domową kiełbasę na kanapki. Pycha

Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domową kiełbasę z karkówki i boczku na kanapki

Dolejcie ten sok do karkówki i poczekajcie 2 godziny. Kruchość mięsa was zaskoczy

Dolejcie ten sok do karkówki i poczekajcie 2 godziny. Kruchość mięsa was zaskoczy

Przepis na karkówkę pieczoną na warzywach

Składniki:

  • pół kilograma karkówki

  • 1 mała cukinia

  • 1 marchewka

  • 2 ziemniaki

  • 1 cebula

  • pół żółtej papryki

  • pół zielonej papryki

  • kawałek białej części pora

  • świeża natka pietruszki 

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • szczypta chili

  • pół szklanki bulionu 

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie sypkie przyprawy wymieszajcie w miseczce. 

  2. Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w plastry, a następnie posypcie przyprawami. Warto odstawić karkówkę na około godzinę, by przeszła smakiem przypraw, ale możecie pominąć ten krok.

  3. Rozgrzejcie olej na patelni. Wyłóżcie karkówkę i podsmażcie z obu stron, aż się mocno przyrumieni. Odstawcie na bok.

  4. Obierzcie cukinię, ziemniaki i marchew i pokrójcie w kostkę wraz z papryką. Cebulę pokrójcie w piórka, a pora w krążki o szerokości ok. pół centymetra. 

  5. Połowę wszystkich pokrojonych już warzyw włóżcie do naczynia żaroodpornego. Następnie połóżcie na nim podsmażoną wcześniej karkówkę i posypcie ją jeszcze szczyptą wędzonej papryki. Z wierzchu wyłóżcie resztę warzyw oraz świeżą pietruszkę. 

  6. Podlejcie całość bulionem. Przykryjcie naczynie pokrywką i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez godzinę. Na około 10 minut przed końcem możecie ściągnąć pokrywkę, by warzywa przypiekły się na rumiano z wierzchu. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki
oddaszfartucha/Instagram, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki
Przepisy Tomasza Strzelczyka nie mają sobie równych, jednak ten przebija wszystko. Przygotowanie tej mięsnej rolady wymaga trochę cierpliwości, ale uwierzcie - naprawdę warto.

Nie ma to jak domowe wędliny - nie dość, że wychodzą taniej niż te ze sklepu, to swoim smakiem biją na głowę wszystko inne. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi swoją roladę z karkówki z mięsnym farszem. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, ale możecie też zrobić ją „ot tak” jak mówi Tomasz, gdy przyjdzie wam ochota na domową wędlinę na kanapki. Zrobicie ją z poniższego przepisu, który serdecznie polecamy.  Przepis na mięsną roladę Tomasza Strzelczyka Składniki: ok. 2,5 kg karkówki pół kilograma udźca z indyka 300g żołądków z indyka  450g udziec z indyka  1 bułka kajzerka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki musztardy sól pieprz Na glazurę: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Zacznijcie od rozpłatowania karkówki. Należy ciąć ją na cienkie płaty, ostrym nożem, ale bez odcinania - mięso powinno pozostać w jednym kawałku.  Tak przygotowaną karkówkę rozłóżcie na stolnicy, przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem. Możecie odciąć zewnętrzne fragmenty mięsa, by je nieco wyrównać. Teraz posypcie karkówkę solą oraz świeżo roztartym pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso. Następnie złóżcie karkówkę i odstawcie na bok, by się „przegryzła”. Teraz czas na farsz. Weźcie żołądki oraz udziec z indyka. Usuńcie chrząstki, kości, błonki i inne niepożądane elementy. Tomasz sugeruje, by nie wyrzucać kości - mogą się wam jeszcze przydać do ugotowania mięsnego wywaru. Pokrójcie mięso na kawałki tak, by zmieściło się do maszynki do mięsa. Zmielcie na grubych oczkach....

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...

Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
AdobeStock
Newsy
Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
Jeżeli skończyły się wam już pomysły na obiady, spieszymy z pomocą. Mamy przepis na coś pysznego - składnik, który zwykle wykorzystujecie do prostych dań z makaronu, tym razem przyda się wam jako pyszny farsz do naleśników.

Macie ochotę na naleśniki inaczej? Jeżeli znudziły się wam te z dżemem, serem lub ze szpinakiem, polecamy wam naleśniki w wersji mięsnej. Farsz z mięsa mielonego, papryki i aromatycznych przypraw wychodzi pyszny, a dodany do naleśników sprawi, że stworzycie smaczny i bardzo sycący obiad. W dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu - zobaczcie, jak to zrobić.  Farsz z mięsa mielonego do naleśników Warto pamiętać, że mięso mielone, choć tak doskonale pasuje do kotletów, gołąbków czy spaghetti, ma wiele innych zastosowań. Można z niego wykonać genialny farsz do pierogów czy naleśników - tę drugą opcję wybiera mniej osób, a szkoda. Ciasto naleśnikowe świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, tworząc pyszne danie, które posmakuje każdemu. A jeżeli nie chcecie dodawać papryki i pomidorów, możecie zrobić farsz jedynie z mięsem mielonym i cebulą - też wyjdzie smacznie.  Przepis na naleśniki z mięsem mielonym Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 jajka 4 łyżki oleju 2 szczypty soli Farsz: pół kilograma mięsa mielonego pół zielonej papryki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  szczypta pieprzu  Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wsypcie przesypaną wcześniej mąkę, dodajcie jajka oraz mleko i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko mikserem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajcie do niego nieco mąki. Jeśli za gęste - wlejcie mleko.  Po przygotowaniu odłóżcie miskę z ciastem na kwadrans. Umyjcie papryki i pokrójcie je w...

Patent na wyborny schab gotowany w mleku. Wystarczy wcześniej zrobić 1 rzecz z folią spożywczą
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Patent na wyborny schab gotowany w mleku. Wystarczy wcześniej zrobić 1 rzecz z folią spożywczą
Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno - gotowany schab to prosta do przygotowania domowa wędlina i zawsze się sprawdzi. Zobaczcie, co zrobić, by zapewnić mu maksimum smaku.

Kiedy ceny w sklepach nieustannie rosną, warto wrócić do starych zwyczajów przygotowywania różnych pyszności samodzielnie w domu. Na przykład wędlin - gotowany schab to genialna propozycja na kanapki, a do tego wychodzi o wiele taniej i zdrowiej niż ten, który można kupić w sklepie. Sprawdzi się też na święta czy do obiadu. Zobaczcie, jak przygotować najlepszy schab w mleku.  Jak zamarynować schab? Gotowany schab nie może się oczywiście obyć bez przypraw. Obsypcie go hojnie majerankiem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, nie zapominając oczywiście o soli i pieprzu. Do tego liście laurowe, ziele angielskie i możecie mieć gwarancję, że wasz schab będzie pięknie pachniał i doskonale smakował. By mieć pewność, że mięso ściśle przejdzie aromatem przypraw, zastosujcie nasz trik. Po obsypaniu schabu ziołami, zawińcie go bardzo ciasno folią spożywczą i odłóżcie do lodówki, a następnego dnia ugotujcie w mleku według poniższego przepisu.  Przepis na schab gotowany w mleku Składniki: 1 kilogram chudego schabu (najlepiej środkowego lub tylnego) 1 litr mleka 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka soli pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki pieprzu  Przygotowanie: Do miski wsypcie wszystkie przyprawy, z pominięciem liści laurowych i ziela angielskiego.  Taką mieszanką posypcie umyty i osuszony wcześniej schab. Następnie zawińcie mięso ciasno folią spożywczą tak, by wszystkie przyprawy ściśle do niego przylegały i włóżcie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc (maksymalnie 24 godziny). Kiedy wyjmiecie już schab z...