Karkówka zwykle kojarzy się raczej z grillem, ale można ją przecież zrobić nawet poza sezonem. Wystarczy ją podsmażyć, a następnie upiec - koniecznie z warzywami i dodatkiem aromatycznych przypraw. Do takiej karkówki nie trzeba nawet przygotowywać wcześniej marynaty. Zobaczcie, jak ją zrobić.
Jakie przyprawy najlepiej pasują do karkówki?
To mięso doskonale smakuje z klasycznym, prostym zestawem przypraw w postaci papryki, czosnku i ziół - majeranku i kminku. Poza słodką papryką i dodatkiem ostrej lub chili, użyjcie jeszcze jednego rodzaju - papryki wędzonej. Ma ona bardzo silny aromat, który nada mięsu wspaniałego smaku.
Możecie obtoczyć karkówkę w przyprawach wcześniej lub dopiero tuż przed smażeniem. Skorzystajcie z poniższego przepisu na to danie.
Zobacz także:
Przepis na karkówkę pieczoną na warzywach
Składniki:
-
pół kilograma karkówki
-
1 mała cukinia
-
1 marchewka
-
2 ziemniaki
-
1 cebula
-
pół żółtej papryki
-
pół zielonej papryki
-
kawałek białej części pora
-
świeża natka pietruszki
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka wędzonej papryki
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżeczka suszonego czosnku
-
szczypta chili
-
pół szklanki bulionu
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Wszystkie sypkie przyprawy wymieszajcie w miseczce.
-
Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w plastry, a następnie posypcie przyprawami. Warto odstawić karkówkę na około godzinę, by przeszła smakiem przypraw, ale możecie pominąć ten krok.
-
Rozgrzejcie olej na patelni. Wyłóżcie karkówkę i podsmażcie z obu stron, aż się mocno przyrumieni. Odstawcie na bok.
-
Obierzcie cukinię, ziemniaki i marchew i pokrójcie w kostkę wraz z papryką. Cebulę pokrójcie w piórka, a pora w krążki o szerokości ok. pół centymetra.
-
Połowę wszystkich pokrojonych już warzyw włóżcie do naczynia żaroodpornego. Następnie połóżcie na nim podsmażoną wcześniej karkówkę i posypcie ją jeszcze szczyptą wędzonej papryki. Z wierzchu wyłóżcie resztę warzyw oraz świeżą pietruszkę.
-
Podlejcie całość bulionem. Przykryjcie naczynie pokrywką i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez godzinę. Na około 10 minut przed końcem możecie ściągnąć pokrywkę, by warzywa przypiekły się na rumiano z wierzchu. Smacznego!