Karkówka zwykle kojarzy się raczej z grillem, ale można ją przecież zrobić nawet poza sezonem. Wystarczy ją podsmażyć, a następnie upiec - koniecznie z warzywami i dodatkiem aromatycznych przypraw. Do takiej karkówki nie trzeba nawet przygotowywać wcześniej marynaty. Zobaczcie, jak ją zrobić. 

Jakie przyprawy najlepiej pasują do karkówki?

To mięso doskonale smakuje z klasycznym, prostym zestawem przypraw w postaci papryki, czosnku i ziół - majeranku i kminku. Poza słodką papryką i dodatkiem ostrej lub chili, użyjcie jeszcze jednego rodzaju - papryki wędzonej. Ma ona bardzo silny aromat, który nada mięsu wspaniałego smaku.

Możecie obtoczyć karkówkę w przyprawach wcześniej lub dopiero tuż przed smażeniem. Skorzystajcie z poniższego przepisu na to danie. 

Zobacz także:

Przepis na karkówkę pieczoną na warzywach

Składniki:

  • pół kilograma karkówki

  • 1 mała cukinia

  • 1 marchewka

  • 2 ziemniaki

  • 1 cebula

  • pół żółtej papryki

  • pół zielonej papryki

  • kawałek białej części pora

  • świeża natka pietruszki 

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • szczypta chili

  • pół szklanki bulionu 

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie sypkie przyprawy wymieszajcie w miseczce. 

  2. Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w plastry, a następnie posypcie przyprawami. Warto odstawić karkówkę na około godzinę, by przeszła smakiem przypraw, ale możecie pominąć ten krok.

  3. Rozgrzejcie olej na patelni. Wyłóżcie karkówkę i podsmażcie z obu stron, aż się mocno przyrumieni. Odstawcie na bok.

  4. Obierzcie cukinię, ziemniaki i marchew i pokrójcie w kostkę wraz z papryką. Cebulę pokrójcie w piórka, a pora w krążki o szerokości ok. pół centymetra. 

  5. Połowę wszystkich pokrojonych już warzyw włóżcie do naczynia żaroodpornego. Następnie połóżcie na nim podsmażoną wcześniej karkówkę i posypcie ją jeszcze szczyptą wędzonej papryki. Z wierzchu wyłóżcie resztę warzyw oraz świeżą pietruszkę. 

  6. Podlejcie całość bulionem. Przykryjcie naczynie pokrywką i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez godzinę. Na około 10 minut przed końcem możecie ściągnąć pokrywkę, by warzywa przypiekły się na rumiano z wierzchu. Smacznego!