Zastanawialiście się kiedyś, skąd swoją nazwę wzięła zupa barszcz? Zwykle kojarzy się ona z burakami czerwonymi lub czymś przypominającym tradycyjny żurek. Tymczasem historycznie barszcz przyrządzano na bazie rośliny o takiej samej nazwie.
Barszcz zwyczajny nie ma oczywiście za wiele wspólnego z owianym złą sławą barszczem Sosnowskiego. Jednak o zupie z niego gotowanej w Polsce już dawno zapomniano. Mgliste wspomnienia o zielonym barszczu pozostały za to na sąsiedniej Ukrainie.
To właśnie u naszych wschodnich sąsiadów wciąż gdzieniegdzie jada się zielony barszcz z botwiną, szczawiem, koperkiem i szczypiorem, a także z jajkami. Do dania nie wykorzystuje się już raczej rośliny zwanej barszczem. Mimo tego podczas wizyty w ukraińskiej Odessie zachwycał się takim barszczem sam Robert Makłowicz.
Przepis na ukraiński zielony barszcz szczawiowy
Składniki:
- Ok. 70 dag mięsa z kaczki
- 1-2 łyżeczki masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pęczek botwiny (liście)
- 1 pomidor
- Świeży koperek
- 1 pęczek szczawiu
- Świeży szczypiorek
- 100 ml śmietany
- 2 ugotowane na twardo jajka
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zalejcie mięso wodą i gotujcie przez ok. 1 godzinę, zbierając szumy. Odstawcie wywar do zupełnego ostygnięcia.
- Z gotowanego bulionu zbierzcie tłuszcz kaczki i przełóżcie go na patelnię.
- Jeżeli wasza kaczka była zbyt chuda i nie udało się wam uzyskać z niej zbyt wiele tłuszczu, dodajcie na patelnię odrobinę masła.
- Cebulę pokrójcie drobno, marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
- Podsmażcie warzywa na tłuszczu na patelni.
- Wrzućcie podsmażone solidnie warzywa do gorącego bulionu, dodajcie posiekaną drobno botwinkę i szczaw.
- Ugotujcie w osobnym naczyniu jajka na twardo.
- Do środka zupy wetrzyjcie pomidora na tarce, na końcu doprawcie zupę solą i pieprzem.
- Przed zakończeniem gotowania dodajcie do zupy pokrojony drobno szczypiorek i koperek.
- Śmietanę dodawajcie według osobistego uznania dopiero po nałożeniu porcji zupy na talerz. Wtedy dodajcie także do środka ćwiartki pokrojonego na twardo jajka.
- Zupę najlepiej podawać w ukraińskim stylu, czyli z ciemnym, lekko słodkawym pieczywem kminkowym, a także z tradycyjną soloną słoniną.
- Smacznego!
Czytaj także: