Zastanawialiście się kiedyś, skąd swoją nazwę wzięła zupa barszcz? Zwykle kojarzy się ona z burakami czerwonymi lub czymś przypominającym tradycyjny żurek. Tymczasem historycznie barszcz przyrządzano na bazie rośliny o takiej samej nazwie.

Barszcz zwyczajny nie ma oczywiście za wiele wspólnego z owianym złą sławą barszczem Sosnowskiego. Jednak o zupie z niego gotowanej w Polsce już dawno zapomniano. Mgliste wspomnienia o zielonym barszczu pozostały za to na sąsiedniej Ukrainie.

To właśnie u naszych wschodnich sąsiadów wciąż gdzieniegdzie jada się zielony barszcz z botwiną, szczawiem, koperkiem i szczypiorem, a także z jajkami. Do dania nie wykorzystuje się już raczej rośliny zwanej barszczem. Mimo tego podczas wizyty w ukraińskiej Odessie zachwycał się takim barszczem sam Robert Makłowicz.

Przepis na ukraiński zielony barszcz szczawiowy

Składniki:

  • Ok. 70 dag mięsa z kaczki
  • 1-2 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek botwiny (liście)
  • 1 pomidor
  • Świeży koperek
  • 1 pęczek szczawiu
  • Świeży szczypiorek
  • 100 ml śmietany
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zalejcie mięso wodą i gotujcie przez ok. 1 godzinę, zbierając szumy. Odstawcie wywar do zupełnego ostygnięcia.
  2. Z gotowanego bulionu zbierzcie tłuszcz kaczki i przełóżcie go na patelnię.
  3. Jeżeli wasza kaczka była zbyt chuda i nie udało się wam uzyskać z niej zbyt wiele tłuszczu, dodajcie na patelnię odrobinę masła.
  4. Cebulę pokrójcie drobno, marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  5. Podsmażcie warzywa na tłuszczu na patelni.
  6. Wrzućcie podsmażone solidnie warzywa do gorącego bulionu, dodajcie posiekaną drobno botwinkę i szczaw.
  7. Ugotujcie w osobnym naczyniu jajka na twardo.
  8. Do środka zupy wetrzyjcie pomidora na tarce, na końcu doprawcie zupę solą i pieprzem.
  9. Przed zakończeniem gotowania dodajcie do zupy pokrojony drobno szczypiorek i koperek.
  10. Śmietanę dodawajcie według osobistego uznania dopiero po nałożeniu porcji zupy na talerz. Wtedy dodajcie także do środka ćwiartki pokrojonego na twardo jajka.
  11. Zupę najlepiej podawać w ukraińskim stylu, czyli z ciemnym, lekko słodkawym pieczywem kminkowym, a także z tradycyjną soloną słoniną.
  12. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: