Ukraiński zielony barszcz szczawiowy. Tak dobry, że Robert Makłowicz się nad nim rozpłynął
Wikipedia commons
Newsy

Ukraiński zielony barszcz szczawiowy. Tak dobry, że Robert Makłowicz się nad nim rozpłynął

Przepis na zielony barszcz szczawiowy z dodatkiem botwinki rodem z Ukrainy zachwyci każdego zwolennika ciekawej, naturalnej, ale i prostej kuchni.
Hubert Rój
maj 25, 2021

Zastanawialiście się kiedyś, skąd swoją nazwę wzięła zupa barszcz? Zwykle kojarzy się ona z burakami czerwonymi lub czymś przypominającym tradycyjny żurek. Tymczasem historycznie barszcz przyrządzano na bazie rośliny o takiej samej nazwie.

Barszcz zwyczajny nie ma oczywiście za wiele wspólnego z owianym złą sławą barszczem Sosnowskiego. Jednak o zupie z niego gotowanej w Polsce już dawno zapomniano. Mgliste wspomnienia o zielonym barszczu pozostały za to na sąsiedniej Ukrainie.

To właśnie u naszych wschodnich sąsiadów wciąż gdzieniegdzie jada się zielony barszcz z botwiną, szczawiem, koperkiem i szczypiorem, a także z jajkami. Do dania nie wykorzystuje się już raczej rośliny zwanej barszczem. Mimo tego podczas wizyty w ukraińskiej Odessie zachwycał się takim barszczem sam Robert Makłowicz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ukraiński zielony barszcz szczawiowy

Składniki:

  • Ok. 70 dag mięsa z kaczki
  • 1-2 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek botwiny (liście)
  • 1 pomidor
  • Świeży koperek
  • 1 pęczek szczawiu
  • Świeży szczypiorek
  • 100 ml śmietany
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Zalejcie mięso wodą i gotujcie przez ok. 1 godzinę, zbierając szumy. Odstawcie wywar do zupełnego ostygnięcia.
  2. Z gotowanego bulionu zbierzcie tłuszcz kaczki i przełóżcie go na patelnię.
  3. Jeżeli wasza kaczka była zbyt chuda i nie udało się wam uzyskać z niej zbyt wiele tłuszczu, dodajcie na patelnię odrobinę masła.
  4. Cebulę pokrójcie drobno, marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  5. Podsmażcie warzywa na tłuszczu na patelni.
  6. Wrzućcie podsmażone solidnie warzywa do gorącego bulionu, dodajcie posiekaną drobno botwinkę i szczaw.
  7. Ugotujcie w osobnym naczyniu jajka na twardo.
  8. Do środka zupy wetrzyjcie pomidora na tarce, na końcu doprawcie zupę solą i pieprzem.
  9. Przed zakończeniem gotowania dodajcie do zupy pokrojony drobno szczypiorek i koperek.
  10. Śmietanę dodawajcie według osobistego uznania dopiero po nałożeniu porcji zupy na talerz. Wtedy dodajcie także do środka ćwiartki pokrojonego na twardo jajka.
  11. Zupę najlepiej podawać w ukraińskim stylu, czyli z ciemnym, lekko słodkawym pieczywem kminkowym, a także z tradycyjną soloną słoniną.
  12. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze
Makłowicz i pierogi z rakiem
ons.pl, Adobe Stock
Newsy Makłowicz zdradził, co przygotuje na Wigilię. Jedno danie wprost zszokowało internautów
Co Robert Makłowicz przygotuje swojej rodzinie na Wigilię? Słynny podróżnik wie, co dobre. Tej potrawy nikt by się nie spodziewał.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

Była gwiazda TVP to postać niezwykle charyzmatyczna, ale i dość ekscentryczna. Makłowicz kocha tradycję i przywiązanie do dawnych zwyczajów, ale nie boi się także nowości i odważnych zmian. Także tych na talerzu. Pan Robert zjechał pół świata w poszukiwaniu tradycyjnych i smakowitych dań wielu narodów i ludów. Swoje odkrycia do niedawna prezentował na antenie telewizji. Ostatnio ten znany i lubiany showman przeniósł się do internetu. Makłowicz prowadzi swój kanał w serwisie YouTube, gdzie przybliża nam z kolei regionalne przysmaki kuchni polskiej. Wigilijne odkrycie Makłowicza Na swojej stronie internetowej podróżnik podzielił się swoim menu na wigilijny stół. Wśród tradycyjnych dań, takich jak barszcz czerwony, karp po żydowsku, czy kutia znaleźć możemy pewną niespodziankę. Zamiast uszek, Makłowicz w swoim jadłospisie umieścił pierogi z rakiem i kapustą! Brzmi odważnie, to prawda.  Nie uwierzycie, że to właśnie danie ma swój rodowód w dawnej, szlacheckiej, polskiej kuchni. Słynny znawca kulinariów przyznał, że natknął się na to wyszukane danie w warszawskim Hotelu Bristol i nie omieszkał zapytać o przepis na farsz. Podajemy go właśnie w tym oto miejscu: Składniki: 10 g suszonych grzybów (najlepiej smardzów) 20 dag kiszonej kapusty 2 cebule (pokrojone w drobną kostkę) 10 dag szyjek rakowych (wybierzmy te sprzedawane w zalewie, w słoiczkach) 1 jajko Łyżeczka majeranku Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Cebulkę smażymy na złoty kolor na patelni. Szyjki rakowe siekamy i dodajemy na patelnię. Przesmażamy razem z cebulą. Dodajemy pokrojoną dość drobno kapustę kiszoną i grzyby. Dusimy z dodatkiem majeranku, soli i pieprzu. Po ostudzeniu farszu, dodajemy do niego jajko. Lepimy...

Przeczytaj
Zupa z łososiem
Konik60/Adobe Stock
Przepisy Idealna zupa rybna, którą pokochasz! Nie będziesz już chciała jeść innej!
Zupy rybne kojarzą się nam raczej z kuchnią rosyjską. Dobrze przygotowana tego typu potrawa może jednak powalić na kolana gości podczas naprawdę wystawnego obiadu! Sprawdźcie przepis na doskonałą zupę rybną.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Tradycyjna rosyjska ucha, zawiesista zupa rybna, której smak być może już znacie, gotowana jest zwykle na bazie takich ryb słodkowodnych jak choćby płoć czy okoń. Nasza propozycja to zupa na wywarze z ryb nieco bardziej szlachetnych. Do takich gatunków zaliczymy na pewno leszcze i łososie, które razem posłużą nam za podstawę naszej zupy. Bulion z leszczy wzbogacony kilkoma wartościowymi warzywami i paroma istotnymi dodatkami to gwarantowany sukces. Tak wykwintną zupę, na którą przepis znajdziecie poniżej, spokojnie możecie podać gościom o najbardziej wybrednych podniebieniach. Składniki: 4 leszcze (nie są to duże ryby, wystarczy mniej niż 0,5 kg ich mięsa) 50 dag łososia (może być filet lub dzwonka) 2 marchewki 1 pietruszka Połowa selera Pomidory z puszki krojone 2 łyżki masła Papryka ostra Sól Pieprz Świeży koperek 15 dag  śmietany 18% Liście laurowe Ziela angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar z umytych uprzednio łososi i surowych warzyw, które zalewamy 2 l wody. Dodajemy do bulionu liść laurowy i ziele angielskie. Wywar przecedzamy po ok. pół godziny gotowania. Leszcze „wyławiamy”  i obieramy ze skórki, następnie wrzucamy je do wywaru z powrotem. Dodajemy pomidory, następnie masło i zagotowujemy ponownie. Wlewamy większość śmietany i dorzucamy mięso z łososia, po czym gotujemy zupę przez 10 min. Zupę doprawiamy do smaku, a na koniec przyozdabiamy koperkiem i kleksem z pozostałej śmietany. Źródło: przepisyjoli.com

Przeczytaj
przepis na pulpety
AdobeStock
Przepisy Przepyszne pulpety z niespodzianką. Tego dodatku na pewno się nie spodziewaliście!
Jeżeli znudziły ci się klasyczne pulpety, to musisz spróbować tego przepisu z niespodzianką!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką! Ekspresowe danie Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu. Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie: 4 jaja Pół kilo mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 cebulę Mąkę pszenną Porcję bulionu 200 ml śmietany 300g pieczarek 2 łyżki masła Świeży koperek Kilka liści kapusty pekińskiej Sól Pieprz Przygotowanie Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z...

Przeczytaj
Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Przeczytaj