Najbardziej klasyczne polskie dania wywodzą się z kuchni ludzi raczej ubogich. Nie ma co się temu dziwić – w końcu większość Polaków ma chłopskie korzenie.

Uwielbiane przez wielu kluski ze skwarkami, gołąbki z kaszy czy smaczne zupy jarzynowe przyrządza się ze składników, które dawniej były bardzo tanie i łatwo dostępne.

Na czym gotuje się zalewajkę?

Przykładem dania takiej prostej kuchni jest zalewajka, zwana też „zupą na gwoździu”. Wypróbujcie ten przepis. Zawiera on mięsną wkładkę w postaci boczku wędzonego, ale równie dobrze można przygotować ją w wersji postnej, tak jak jadano ją przez wieloma laty - czyli wyłącznie na żytnim zakwasie. To właśnie sprawia, że wiele osób myli zalewajkę właśnie z żurkiem.

Przepis na zalewajkę 

Składniki:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego
  • Zakwas z mąki żytniej na żurek lub pszenny na barszcz biały
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 100 g śmietany 18%
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Odetnijcie skórę z boczku i włóżcie do dużego garnka.
  2. Do boczku dodajcie 4 obrane ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 1 łyżeczkę ziela angielskiego oraz sól i pieprz. Wlejcie około 1,5 litra wody.
  3. Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie przez 20 minut.
  4. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie do garnka i gotujcie jeszcze kwadrans.
  5. Następnie do zupy wlejcie zakwas na barszcz (możecie go zrobić sami lub kupić w sklepie – warto poświęcić czas i znaleźć dobrą piekarnię, w której można kupić zakwas dobrej jakości). Zakwas wlewajcie po trochu próbując, czy smak zupy wam odpowiada.
  6. Do małej miseczki wlejcie 100 g śmietany oraz kilka łyżek gorącej zupy. Wymieszajcie dokładnie i wlejcie do garnka, cały czas mieszając. Gotujcie do miękkości ziemniaków.
  7. W tym czasie boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na patelni. Połowę podsmażonego boczku dodajcie do zupy, a resztę odstawcie na później, do okraszenia.
  8. Cebulę obierzcie i posiekajcie drobno.
  9. Na tłuszczu, który wytopił się ze smażonego boczku podmażcie pokrojoną cebulę. Kiedy się przyrumieni, wlejcie ją wraz z tłuszczem do zupy (pamiętajcie o tym, by wcześniej nieco ostudzić tłuszcz)

I gotowe! Zalewajkę podaje się z okrasą z boczku i mielonym pieprzem. Smacznego!

Zobacz także: