
Najbardziej klasyczne polskie dania wywodzą się z kuchni biednych ludzi. Nie ma co się temu dziwić – w końcu większość Polaków ma chłopskie korzenie!
Uwielbiane przez wielu kluski ze skwarkami, gołąbki czy smaczne zupy jarzynowe przyrządza się ze składników, które dawniej były bardzo tanie i łatwo dostępne.
Przykładem dania takiej prostej kuchni jest zalewajka, zwana też „zupą na gwoździu” albo „zupą nic”. Wypróbujcie ten przepis!
Przepis na zalewajkę
Aby przygotować „zupę na gwoździu”, czyli zalewajkę, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Pół kilograma ziemniaków
- 200 g boczku wędzonego
- Zakwas z mąki pszennej na barszcz
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 100 g śmietany 18%
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Odetnijcie skórę z boczku i włóżcie do dużego garnka.
- Do boczku dodajcie 4 obrane ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 1 łyżeczkę ziela angielskiego oraz sól i pieprz. Wlejcie około 1,5 litra wody.
- Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie przez 20 minut.
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie do garnka i gotujcie jeszcze kwadrans.
- Następnie do zupy wlejcie zakwas na barszcz (możecie go zrobić sami lub kupić w sklepie – warto poświęcić czas i znaleźć dobrą piekarnię, w której można kupić zakwas dobrej jakości). Zakwas wlewajcie po trochu próbując, czy smak zupy wam odpowiada.
- Do małej miseczki wlejcie 100 g śmietany oraz kilka łyżek gorącej zupy. Wymieszajcie dokładnie i wlejcie do garnka, cały czas mieszając. Gotujcie do miękkości ziemniaków.
- W tym czasie boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na patelni. Połowę podsmażonego boczku dodajcie do zupy, a resztę odstawcie na później, do okraszenia.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie drobno.
- Na tłuszczu, który wytopił się ze smażonego boczku podmażcie pokrojoną cebulę. Kiedy się przyrumieni, wlejcie ją wraz z tłuszczem do zupy (pamiętajcie o tym, by wcześniej nieco ostudzić tłuszcz!)
I gotowe! Zalewajkę podaje się z okrasą z boczku i mielonym pieprzem. Smacznego!