Najbardziej klasyczne polskie dania wywodzą się z kuchni ludzi raczej ubogich. Nie ma co się temu dziwić – w końcu większość Polaków ma chłopskie korzenie.
Uwielbiane przez wielu kluski ze skwarkami, gołąbki z kaszy czy smaczne zupy jarzynowe przyrządza się ze składników, które dawniej były bardzo tanie i łatwo dostępne.
Na czym gotuje się zalewajkę?
Przykładem dania takiej prostej kuchni jest zalewajka, zwana też „zupą na gwoździu”. Wypróbujcie ten przepis. Zawiera on mięsną wkładkę w postaci boczku wędzonego, ale równie dobrze można przygotować ją w wersji postnej, tak jak jadano ją przez wieloma laty - czyli wyłącznie na żytnim zakwasie. To właśnie sprawia, że wiele osób myli zalewajkę właśnie z żurkiem.
Przepis na zalewajkę
Składniki:
- Pół kilograma ziemniaków
- 200 g boczku wędzonego
- Zakwas z mąki żytniej na żurek lub pszenny na barszcz biały
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 100 g śmietany 18%
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Odetnijcie skórę z boczku i włóżcie do dużego garnka.
- Do boczku dodajcie 4 obrane ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 1 łyżeczkę ziela angielskiego oraz sól i pieprz. Wlejcie około 1,5 litra wody.
- Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie przez 20 minut.
- Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Wrzućcie do garnka i gotujcie jeszcze kwadrans.
- Następnie do zupy wlejcie zakwas na barszcz (możecie go zrobić sami lub kupić w sklepie – warto poświęcić czas i znaleźć dobrą piekarnię, w której można kupić zakwas dobrej jakości). Zakwas wlewajcie po trochu próbując, czy smak zupy wam odpowiada.
- Do małej miseczki wlejcie 100 g śmietany oraz kilka łyżek gorącej zupy. Wymieszajcie dokładnie i wlejcie do garnka, cały czas mieszając. Gotujcie do miękkości ziemniaków.
- W tym czasie boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na patelni. Połowę podsmażonego boczku dodajcie do zupy, a resztę odstawcie na później, do okraszenia.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie drobno.
- Na tłuszczu, który wytopił się ze smażonego boczku podmażcie pokrojoną cebulę. Kiedy się przyrumieni, wlejcie ją wraz z tłuszczem do zupy (pamiętajcie o tym, by wcześniej nieco ostudzić tłuszcz)
I gotowe! Zalewajkę podaje się z okrasą z boczku i mielonym pieprzem. Smacznego!