
Każdy z regionów naszego kraju ma swoje własne, popisowe dania. Nie zawsze rozpowszechniają się na całą Polskę i można je zjeść wszędzie. Są takie, które cieszą się uznaniem jedynie w swoich stronach. Jedną z takich potraw jest wodzianka. Choć pewnie każdy o niej słyszał, to pewnie nie każdy ją jadł. Wodzianka jest śląskim przysmakiem, który można przyrządzić w parę chwil.
Najlepsze dania regionalne kuchni polskiej
Kotlet schabowy, rosół, gołąbki czy golonka to potrawy znane w całym kraju. Jednak każdy region ma swoją kulinarną odrębność i dania, w których się specjalizuje. Na przykład, na Lubelszczyźnie można zjeść jedyne w swoim rodzaju cebularze posypane makiem. Region mazurski słynie z kartaczy z mielonym mięsem, a moskole z byndzą zjecie tylko na Podhalu.
Województwo wielkopolskie szczyci się potrawami z ziemniaków. Sękacz, ciasto wypiekane na obracanym wałku pochodzi z Suwalszczyzny, zaś najlepsze zrazy wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą zjecie na Śląsku.
Wiele z tych dań przekroczyło granice swoich regionów i rozpowszechniło się w całym kraju. Teraz czas na śląską wodziankę. Jeśli jeszcze jej nie jedliście, koniecznie spróbujcie.
Zupa ze Śląska, czyli wodzianka
Wodzianka, nazywana też wodzionką, to prosta zupa, której głównym składnikiem jest razowy chleb. Przygotowywano ją, żeby wykorzystać czerstwy chleb i nie marnować pożywienia. Z tego powodu zupa jest uznawana za symbol oszczędności i skromności Ślązaków.
Do jej przygotowania potrzebujecie czerstwego chleba, czosnku oraz smalcu. Proste składniki, szybki czas przygotowania powodują, że zupa jest możliwa do zrobienia nawet przez osoby, które nie potrafią gotować i starają się trzymać z dala od kuchni.
Przepis na zupę wodziankę
Składniki
- 4 kromki czerstwego suchego chleba
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
- sól
Przygotowanie:
- W czajniku lub w garnku zagotujcie litr wody.
- Czosnek obierzcie z łupinek i rozetrzyjcie go razem z solą.
- Czerstwe kromki chleba pokrójcie w większe kawałki, a następnie rozłóżcie w głębokich talerzach.
- Na przygotowane pieczywo rozsypcie roztarty czosnek.
- Całość zalejcie wrzątkiem i dodajcie smalec ze skwarkami. Na koniec przyprawcie solą, albo przyprawą do zup.