Każdy z regionów naszego kraju ma swoje własne, popisowe dania. Nie zawsze jednak rozpowszechniają się one na całą Polskę i można je zjeść wszędzie. Są takie, które cieszą się uznaniem raczej tylko w swoich stronach. Jedną z takich potraw jest wodzianka, a szkoda, bo ta pozycja ze śląskiej kuchni zasługuje na większy rozgłos.
Być może wielu z was o niej słyszało (wyłączamy Ślązaków, dla których to znany i lubiany przysmak). Jednak pewne jest to, że nie każdy Polak jej kiedykolwiek próbował, pomimo tego że różne warianty wodzianki funkcjonują w Polsce pod tak ciekawymi nazwami ślepy rosół czy też kapłon...
Jeśli jednak nie jedliście jeszcze tej smacznej zupki, nic nie stoi na przeszkodzie, by w końcu to zmienić. Wodzianka jest śląskim przysmakiem, który można przyrządzić w parę chwil.
Zupa ze Śląska, czyli wodzianka
Wodzianka, nazywana też wodzionką, to prosta zupa, której głównym składnikiem jest razowy chleb. Przygotowywano ją dawniej, żeby wykorzystać czerstwy chleb i nie marnować pożywienia. Z tego powodu zupa jest uznawana za symbol oszczędności i skromności Ślązaków.
Zobacz także:
Do jej przygotowania potrzebujecie czerstwego chleba, czosnku oraz smalcu. Proste składniki, szybki czas przygotowania powodują, że zupa jest możliwa do zrobienia nawet przez osoby, które nie potrafią gotować i starają się trzymać z dala od kuchni.
Przepis na zupę wodziankę
Składniki
- Ok. 4 kromki czerstwego suchego chleba
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
- sól
Przygotowanie:
- W czajniku lub w garnku zagotujcie litr wody.
- Czosnek obierzcie z łupinek i rozetrzyjcie go razem z solą.
- Czerstwe kromki chleba pokrójcie w kawałki, a następnie rozłóżcie je od razu w głębokich talerzach.
- Na przygotowane pieczywo rozsypcie roztarty czosnek.
- Całość zalejcie wrzątkiem i dodajcie rozpuszczony na patelni smalec ze skwarkami. Na koniec w razie potrzeby przyprawcie solą i pieprzem..