Zupa wodzianka
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy

Znacie wodziankę, najprostszą zupę za grosze? To legendarne danie kuchni śląskiej

Koniecznie spróbujcie tej śląskiej zupy. Przygotowuje się ją błyskawicznie, potrafi ją zrobic każdy.

Każdy z regionów naszego kraju ma swoje własne, popisowe dania. Nie zawsze rozpowszechniają się na całą Polskę i można je zjeść wszędzie. Są takie, które cieszą się uznaniem jedynie w swoich stronach.  Jedną z takich potraw jest wodzianka. Choć pewnie każdy o niej słyszał, to pewnie nie każdy ją jadł. Wodzianka jest śląskim przysmakiem, który można przyrządzić w parę chwil.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najlepsze dania regionalne kuchni polskiej

Kotlet schabowy, rosół, gołąbki czy golonka to potrawy znane w całym kraju. Jednak każdy region ma swoją kulinarną odrębność i dania, w których się specjalizuje. Na przykład, na Lubelszczyźnie można zjeść jedyne w swoim rodzaju cebularze posypane makiem. Region mazurski słynie z kartaczy z mielonym mięsem, a moskole z byndzą zjecie tylko na Podhalu.

Województwo wielkopolskie szczyci się potrawami z ziemniaków. Sękacz, ciasto wypiekane na obracanym wałku pochodzi z Suwalszczyzny, zaś najlepsze zrazy wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą zjecie na Śląsku.

Wiele z tych dań przekroczyło granice swoich regionów i rozpowszechniło się w całym kraju. Teraz czas na śląską wodziankę. Jeśli jeszcze jej nie jedliście, koniecznie spróbujcie.

Zobacz także
Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie

Zupa ze Śląska, czyli wodzianka

Wodzianka, nazywana też wodzionką, to prosta zupa, której głównym składnikiem jest razowy chleb. Przygotowywano ją,  żeby wykorzystać czerstwy chleb i nie marnować pożywienia. Z tego powodu zupa jest uznawana za symbol oszczędności i skromności Ślązaków.

Do jej przygotowania potrzebujecie czerstwego chleba, czosnku oraz smalcu. Proste składniki, szybki czas przygotowania powodują, że zupa jest możliwa do zrobienia nawet przez osoby, które nie potrafią gotować i starają się trzymać z dala od kuchni.

Przepis na zupę wodziankę

Składniki

  • 4 kromki czerstwego suchego chleba
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
  • sól

Przygotowanie:

  1. W czajniku lub w garnku zagotujcie litr wody.
  2. Czosnek obierzcie z łupinek i rozetrzyjcie go razem z solą.
  3. Czerstwe kromki chleba pokrójcie w większe kawałki, a następnie rozłóżcie w głębokich talerzach.
  4. Na przygotowane pieczywo rozsypcie roztarty czosnek.
  5. Całość zalejcie wrzątkiem i dodajcie smalec ze skwarkami. Na koniec przyprawcie solą, albo przyprawą do zup. 
pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku
Flickr
Newsy
Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój
Tak wystrzałowych grzanek na słodko jeszcze nie jedliście. Uważajcie tylko z podawaniem ich dzieciom!

To jedno z tych dań, od których  może zaszumieć w głowie. I to dosłownie! Wszystko przez maczanie czerstwego chleba w winie, najlepiej czerwonym… Jakby tego było mało, „pijani rycerze” muszą być smażeni w naprawdę potężnej dawce masła. Wszystko po to by potem rozpływały się w ustach. „Pijani rycerze” nasiąkają alkoholem Wino i masło, a także jajko, w którym trzeba obtoczyć „pijanych rycerzy” przed zasmażeniem… Lepiej nie przesadzać z ich jedzeniem w trosce o swój żołądek. Raz na jakiś czas, warto jednak zdecydować się na przygotowanie tego typu deseru. To świetna odmiana od zwykłych grzanek w jajku, które przyrządzacie zwykle na śniadanie. Uwaga! Należy zachować szczególną ostrożność w karmieniu „pijanymi rycerzami” swoich dzieci. Dla bezpieczeństwa lepiej przyrządzić je, kiedy wasi mali podopieczni będą poza domem. Grzanki na słodko z czerstwego chleba lub bułek W zależności od tego, jak długo i obficie moczyliście grzanki w winie, wasi „rycerze” mogą mocniej nasiąknąć procentami. Dodatek cukru sprawia, że ten wymyślny deser przypomina nieco tosty francuskie – czyli grzanki na jajku z dodatkiem cukru i cynamonu. Ten przepis też warto zapamiętać. A teraz czas już na przygotowanie „pijanych rycerzy”. Do ich przygotowania nada się czerstwy chleb. Jeżeli chcecie, możecie użyć także bułki. Przepis na grzanki w jajku: „pijani rycerze” Składniki: 4-6 kromek czerstwego chleba Kieliszek białego lub czerwonego wina 2 jajka Opcjonalnie - 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Pół łyżeczki zmielonego cynamonu Kilka łyżek masła do smażenia Przygotowanie: Kromki zalejcie winem i poczekajcie, aż...

Zupa z czerstwego chleba wodzionka
Gotujmy.pl/Justyna92
Newsy
Nie wyrzucajcie do kosza czerstwego chleba. Zróbcie z niego obłędnie pyszną zupę w 10 minut
W kuchni nic nie może się zmarnować. Macie na zbyciu czerstwy chleb? Pora na skromną, tanią, ale szalenie smaczną wodziankę!

Zmienił się stosunek Polaków do chleba. Kiedyś na wsiach odnoszono się do bochenków niemalże ze świętością. Kiedy okruszek pieczywa spadał na ziemię, ludzie podejmowali go z podłogi z pełną nabożnością, czasem całowali i natychmiast zjadali. Często towarzyszył temu nawet wykonany znak krzyża. Tradycja szacunku do chleba ma wielowiekową tradycję. Rozumiemy rozżalenie wielu osób, które nie mogą przeboleć tego, że marnuje się tak dużo pieczywa. Mamy na to pewne rozwiązanie. Kiedy w chlebaku zalega niezjedzony bochenek sprzed paru dni, a w brzuchach domowników burczy, zróbcie wodziankę! Tak właśnie na Śląsku i w okolicach mówi się na zupę z czerstwego chleba. Wystarczy dodać podsmażoną cebulę, czosnek, doprawić tymiankiem i pożywne pierwsze danie gotowe. Przepis na zupę z czerstwego chleba Składniki: 20-25 dag dowolnego czerstwego pieczywa  (około pół tradycyjnego bochenka) 3-4 ząbki czosnku 2 cebule Marchewka Korzeń pietruszki Natka pietruszki Sól i pieprz Tymianek suszony Olej Przygotowanie: Do garnka wrzućcie obraną i pokrojoną (albo startą) marchewkę i pietruszkę. Zalejcie warzywa wodą. Zagotujcie. Im mniej wody nalejecie, tym gęstsza będzie wasza wodzianka. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie cebulkę na oleju, na koniec dodajcie na patelnię czosnek. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajcie do garnka podsmażoną cebulę z czosnkiem, a także pokruszony na mniejsze kawałki chleb. Zupę doprawcie pieprzem i solą, a także tymiankiem. Wodziankę można także zmielić blenderem, by miała bardziej aksamitną strukturę. Podawajcie zupę z odrobiną świeżej zielonej pietruszki.  

Przepis na smalec według Magdy Gessler. 1 składnik zaskakuje
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler podała przepis na smalec. Dodaje do niego 2 nietypowe składniki
Macie ochotę na smalec? Nie kupujcie go, tylko zróbcie go sami w domu. Ten z przepisu Magdy Gessler zachwyci was swoim smakiem.

Polacy wprost uwielbiają smak domowego smalcu. Najlepiej smakuje on w połączeniu z pysznymi skwarkami i pajdą świeżego chleba. Jak przygotowuje go Magda Gessler? Słynna restauratorka dodaje do niego bardzo nietypowy składnik, jakim są… sezamki. Jak zrobić pyszny, domowy smalec? Większość z nas zwykle kupuje gotowy smalec w sklepie. Spróbujcie kiedyś zrobić go samodzielnie, ponieważ wcale nie jest to trudne. Jak się do tego zabrać? Sprawdźcie przepis na smalec według Magdy Gessler. Słynna restauratorka dodaje do niego czosnek, cebulę, aromatyczne zioła oraz dwa nietypowe składniki – suszone morele i pokruszone sezamki. Jak przygotować smalec według receptury Magdy Gessler?  Przepis na smalec Magdy Gessler Magda Gessler podała przepis na oryginalny smalec, który wzbogaca kilkoma ciekawymi składnikami Sprawdźcie, jak go przygotować. Składniki: 50 dag słoniny wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego kilka kromek podsuszonego, niesłodzonego wiejskiego razowca kilka suszonych moreli 5 cebul 4 ząbki czosnku 10 dag kiełbasy chorizo słodka mielona papryka gałązka świeżego rozmarynu paczka sezamków Przygotowanie: Oczyśćcie słoninę i natrzyjcie ją przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku. Obłóżcie słoninę jedną pokrojoną cebulą i posiekanym drobno rozmarynem. Odstawcie na dobę w chłodne miejsce. Następnego dnia pokrójcie słoninę w grubą kostkę. Podgardle oczyśćcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia z sitem o dużych oczkach. Słoninę i podgardle umieśćcie w garnku z grubym dnem. Podgrzewajcie na niewielkim ogniu, aż wytopi się tłuszcz. Skwarki wyjmijcie łyżką cedzakową i przełóżcie na talerzyk. Morele pokrójcie w drobną kostkę, dodajcie do smalcu razem z mieloną papryką....

Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
AdobeStock
Newsy
Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
To nie takie oczywiste! Jeden typ pieczywa poleca się szczególnie dla osób odchudzających się, ale nie tylko…

Jeśli zapytacie znajomych o sposoby na odchudzanie, pewnie jedną z pierwszych wymienionych przez nich rad będzie: zamieńcie pieczywo z białego na ciemne. Czy to na pewno dobry trop? Mocno się zdziwicie, jak zobaczycie porównanie kaloryczności pieczywa. Niewątpliwie jedyną i skuteczną metodą na odchudzanie jest dostarczanie mniejszej ilości kalorii. Żeby jeść mniej kaloryczne posiłki i chudnąć, warto przestrzegać kilku trików . Czasami niepozorna zamiana produktów może mieć ogromne znaczenie. Jeśli chodzi o pieczywo , nie jest to jednak takie proste. Okazuje się, że ciemne razowe pieczywo niekoniecznie sprzyja odchudzaniu… Jakie pieczywo jeść na diecie? Jeśli chcecie pozbyć się kilku kilogramów, musicie koniecznie zadbać o zmniejszenie kaloryczności diety, ale też zadbać o to, żeby dieta była sycąca. Naturalna wydaje się zamiana pieczywa białego na ciemne, razowe, które jest zdrowsze. Niestety ciemne pieczywo nie jest wcale niskokaloryczne! 100 g białego chleba pszennego dostarcza 258 kcal, a chleb żytni razowy ma już 277 kcal w 100 g. Jeszcze ciekawsza sprawa jest z pieczywem z dodatkiem ziaren. Słonecznik , pestki dyni i inne ziarna to wszystko zdrowe dodatki, które są jednak bardzo kaloryczne. Kolejna sprawa to masa kromki. Jednak kromka białego chleba waży ok. 25 g, dostarcza więc 65 kcal. Kromka chleba żytniego jest cięższa i dostarcza aż 96 kcal. Jeśli zamiast dwóch kromek białego chleba zjecie 2 kromki chleba żytniego razowego, nie schudniecie, a nawet możecie przytyć! Który chleb jest zdrowszy? Nie oznacza to oczywiście, że pszenny chleb jest zdrowszy niż żytni razowy. Chleb z pełnoziarnistej, razowej mąki lepiej syci, jedząc z nim kanapki, zmniejszacie szansę podjadania, prędzej dotrwacie do kolejnego posiłku. Chleb żytni razowy ma też inne zalety: Ma więcej błonnika,...