zupa wodzianka
Adobe Stock
Newsy

Ugotujcie wodziankę, czyli najprostszą zupę za grosze. To legendarne danie kuchni śląskiej

Tak szybkiej i łatwej w przygotowaniu zupy jeszcze nie jedliście! Koniecznie spróbujcie to legendarne danie ze Śląska, dosłownie za kilka groszy!

W Polsce jest kilka tradycyjnych potraw, które wszyscy znają i uwielbiają. Jednak każdy region ma również swoje popisowe dania. Nie zawsze są one popularne w innych częściach kraju, ale zdecydowanie cieszą się uznaniem w swoich stronach. Jedną z potraw, którą można zjeść tylko na Śląsku to słynna wodzianka, zupa szybka i tania. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Smaki regionów

Kotlet schabowy, rosół, gołąbki czy golonka - te potrawy znają wszyscy w całym kraju. Jednak każdy region ma swoją kulinarną odrębność i potrawy, w których się specjalizuje. Przykładowo tylko na Lubelszczyźnie można zjeść jedyne w swoim rodzaju cebularze posypane makiem. Region mazurski słynie z kartaczy z mielonym mięsem. 

Województwo wielkopolskie szczyci się potrawami z ziemniaków pod każdą postacią. Ciasto sękacz o nieregularnej formie wypiekane na obracanym wałku pochodzi z Suwalszczyzny, zaś zrazy wołowe z kluskami śląskimi zjemy tylko jak sama nazwa wskazuje na Śląsku. Oczywiście można podjąć próbę przygotowania takich dań, aczkolwiek tradycyjna receptura drzemie w ich rdzennych rejonach.

Zupa ze Śląska, czyli wodzianka

Śląsk głównie słynie ze swojego tradycyjnego dania, jakim są zrazy wołowe serwowane razem z kluskami i modrą kapustą. Podawane jest wówczas na wszelkie uroczystości, a także na niedzielny obiad. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ten region ma w zapasie również inne ciekawe, pyszne regionalne potrawy. Jedną z nich jest zupa wodzianka. Jak sama nazwa wskazuje, potrawa w głównej mierze składa się z wody, ale nie tylko. Do jej przyrządzenia należy również przygotować czerstwy chleb, czosnek oraz smalec. Proste składniki, szybki czas przygotowania, a smak zupy jest nie do podrobienia. Koniecznie musicie ją spróbować!

Zobacz także

Składniki:

  • 4 kromki czerstwego suchego chleba
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
  • sól

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotujcie litr wody.
  2. Czosnek obierzcie z łupinek i rozetrzyjcie go razem z solą.
  3. Czerstwe kromki chleba pokrójcie w większe kawałki, a następnie rozłóżcie je w głębokich talerzach.
  4. Na przygotowane pieczywo rozsypcie roztarty czosnek.
  5. Całość zalejcie wrzątkiem i dodajcie smalec ze skwarkami. Na koniec przyprawcie solą bądź przyprawą do zup. Smacznego!
     
Komentarze
Beata Szydło, Wigilia
ONS/Flickr, del mich
Newsy Beata Szydło przyrządza na Wigilię dość nietypową zupę. Będziecie zaskoczeni tą recepturą
Na wigilijnym stole oprócz śledzi i barszczu znajdziecie z pewnością i zupy. Barszcz czerwony i grzybowa to prawdziwa polska klasyka. Co zamiast nich planuje jeść w świąteczny wieczór Beata Szydło?
Aleksandra Jaworska
grudzień 24, 2020

Wigilia to jeden z ulubionych dni w roku, zresztą nie tylko najmłodszych. Polacy lubią klimat świąt i rodzinnego biesiadowania. W tym roku, świąteczny czas, będzie bardziej nietypowy. Jak się domyślamy, pandemia nie pokrzyżuje wam jednak planów, by spotkać się nawet w minimalnym gronie. 12 tradycyjnych potraw Obchodzenie Wigilii ma długą historię i dla osób religijnych, jest podwójnie symboliczne. To moment narodzin Jezusa, zwiastujący początek nowych spraw i wydarzeń. Jeśli podchodzicie do Bożego Narodzenia na serio, wiecie, że każda ze spożywanych wówczas potraw ma ogromne znaczenie. Symbolizują one dostatek, pomyślność i szczęście w nadchodzącym roku. Zgodnie z chrześcijańską tradycją liczba 12 symbolizuje 12 apostołów. Według wierzeń ludowych liczba wigilijnych potraw to nawiązanie do 12 miesięcy w roku. Wcześniej na 12 potraw przy wigilijnym stole było stać tylko dobrze sytuowanych. Obecnie Polacy radzą sobie z przyrządzeniem całej dwunastki. Przed kolacją podzielicie się także opłatkiem, symbolem chleba - aby chleba nie zabrakło w przyszłym, 2021 roku. Dawniej gospodarz dawał opłatek również zwierzętom, co miało uchronić je od nieszczęść i chorób. Wigilia w domu Beaty Szydło jest bardzo tradycyjna Była premier jest wielką fanką tradycji. Na jej wigilijnym stole moglibyście znaleźć ryby z karpiem na czele. W końcu karp to najbardziej świąteczna z ryb. Razem ze śledziem stanowią idealne połączenie, które ma wam przynieść nowe kierunki. Ryba to przecież symbol narodzin, nowego życia. Oprócz ryb Beata Szydło podaje jedną, dość nietypową zupę. Oryginalność zapewnia pewien składnik, często przez wszystkich pomijany. Kilka lat temu była premier zdradziła mediom, jak wyglądają święta w jej rodzinnym domu. Jak się słusznie domyślacie, to Wigilia...

Przeczytaj
Ruloniki z szynką
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy Ruloniki z szynki z obłędnym farszem to numer jeden tegorocznego Sylwestra. Zaserwujcie gościom a posypią się pochwały
Jeśli, co bardzo prawdopodobne, nie wybieracie się nigdzie na Sylwestra, wystarczy kilka kulinarnych trików, aby ten domowy był równie udany jak jego poprzednie edycje. Zachwyćcie bliskich prostą i pyszną przekąską.
Aleksandra Jaworska
grudzień 27, 2020

Przekąski i przystawki to potrawy, które nie są traktowane jako pełne danie. Są raczej podawane przed głównymi posiłkami lub jako małe przysmaki, które zaspokajają głód pomiędzy śniadaniem, obiadem czy kolacją. Sylwester jest jedną z okazji, do której przystawki pasują jak ulał. Mamy dla was prosty przepis! Przystawki jako rodzaj potrawy Przekąski i przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi. Przystawki podawane są podczas wielu różnych imprez − najczęściej kulturalnych − jak wernisaże, festiwale, bankiety, szczególnie wtedy, gdy od przybycia gości do rozpoczęcia głównej części wydarzenia, upływa dość dużo czasu. Przystawkom towarzyszą rozmaite napoje. Mamy na myśli zarówno te alkoholowe, jak i bezalkoholowe. Każda przystawka będzie wybornie smakować z kieliszkiem szampana, drinkiem z palemką lub schłodzonym piwem. Przekąska dla wybrednych O ile przekąską można nazwać prostą potrawę lub nawet podany zestaw kilku produktów spożywczych, takie jak zestaw wędlin i bukiet warzyw, to przystawka oznacza też danie przygotowane i udekorowane w sposób bardziej wyrafinowany. Przystawki to małe dzieła sztuki! Mają starczać na jeden kęs i macie nieograniczone możliwości w kwestii ich przyrządzania.  Przystawki to posiłek serwowany przed daniem głównym Przystawka ma na celu zaostrzenie apetytu i przygotowanie kubków smakowych na właściwe danie. W restauracjach na przystawkę podaje się pieczywo z pastami kanapkowymi, grissini, tatara lub drobne paszteciki. W każdym właściwie sezonie możecie także skorzystać z bogactwa polskich warzyw. Przystawki mają być na tyle drobne, by można było wziąć je w dłoń i zjeść w krótkim czasie. Pomysł na przekąski uzależniony jest od wyobraźni kucharza. Najszybszymi i prostymi przystawkami...

Przeczytaj