Aromatyczny rosołek, przepyszna pomidorówka czy smakowite flaczki – jeśli nieprawidłowo z nimi postępujecie każda z tych zup może skwaśnieć w ciągu zaledwie jednej nocy. Koniecznie sprawdźcie, jak temu zapobiec. W końcu szkoda, by wasze starania za każdym razem szły na marne.

Dlaczego zupa kwaśnieje w ciągu nocy?

Jeśli przyrządzona przez was zupa skwaśniała w ciągu nocy, prawdopodobnie popełniliście jeden błąd – przykryliście garnek z gorącym wywarem pokrywką. Okazuje się, że potrawa bez dostępu do powietrza bardzo szybko się psuje. Jeśli więc chcecie ją zabezpieczyć następnym razem nakryjcie garnek zwykłą, cienką ściereczką kuchenną. To powinno zapobiec kiśnięciu.

Pamiętajcie, że nieschowana na noc do lodówki zupa również kiśnie. Dlatego, kiedy wywar osiągnie temperaturę pokojową od razu wstawcie go do chłodziarki. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Koniecznie weźcie sobie do serca nasze rady, szczególnie jeśli planujecie przyrządzić zupę serową.

Przepis na zupę serową

Będziecie potrzebować:

  • 2 litrów domowego bulionu
  • 300 gramów serka topionego śmietankowego
  • 200 gramów niebieskiego sera pleśniowego brie
  • 2 cebul
  • 3 ząbków czosnku
  • 2 pęczków szczypiorku
  • 2 czerstwych kajzerek
  • 2 łyżek oliwy
  • Przypraw: pieprzu, kurkumy, tymianku

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę.
  2. W średniej wielkości garnku rozgrzejcie oliwę, a następnie umieśćcie w nim posiekaną cebulę, dodajcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zeszklijcie.
  3. Po kilku minutach zeszkloną cebulę z czosnkiem zalejcie bulionem (nie musi być ciepły, wystarczy w temperaturze pokojowej). Całość zagotujcie.
  4. Ser brie podzielcie na mniejsze kawałki i dodajcie do gotującej się zupy. Po ok. 5 minutach w wywarze umieśćcie również serek topiony. Postarajcie się rozdrobnić składniki przy pomocy drewnianej łyżki, jednak jeśli ta nie pomaga zdejmijcie garnek z ognia i zblendujcie zupę przy pomocy blendera.
  5. Szczypiorek posiekajcie i połączcie z kremem. Dodajcie do niego również przyprawy – pieprz, kurkumę oraz tymianek. Całość dokładnie wymieszajcie.
  6. Na koniec czerstwe kajzerki pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na jednej łyżce oliwy. W ten sposób powstaną wam domowe grzanki. Posypcie nimi rozlaną do miseczek zupę serową.

Smacznego!

Zobacz także: