Jak zapobiec kwaśnieniu zupy?
Adobe Stock
Newsy

Ugotowana zupa skwaśniała przez noc? Zróbcie z nią 1 rzecz a taka sytuacja nie będzie miała miejsca

Jeśli ugotowana poprzedniego dnia zupa skwaśniała, prawdopodobnie popełniliście jeden istotny błąd dotyczący jej studzenia. Koniecznie zmieńcie swoje nawyki.

Aromatyczny rosołek, przepyszna pomidorówka czy smakowite flaczki – jeśli nieprawidłowo z nimi postępujecie każda z tych zup może skwaśnieć w ciągu zaledwie jednej nocy. Koniecznie sprawdźcie, jak temu zapobiec. W końcu szkoda, by wasze starania za każdym razem szły na marne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego zupa kwaśnieje w ciągu nocy?

Jeśli przyrządzona przez was zupa skwaśniała w ciągu nocy, prawdopodobnie popełniliście jeden błąd – przykryliście garnek z gorącym wywarem pokrywką. Okazuje się, że potrawa bez dostępu do powietrza bardzo szybko się psuje. Jeśli więc chcecie ją zabezpieczyć następnym razem nakryjcie garnek zwykłą, cienką ściereczką kuchenną. To powinno zapobiec kiśnięciu.

Pamiętajcie, że nieschowana na noc do lodówki zupa również kiśnie. Dlatego, kiedy wywar osiągnie temperaturę pokojową od razu wstawcie go do chłodziarki. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Koniecznie weźcie sobie do serca nasze rady, szczególnie jeśli planujecie przyrządzić zupę serową.

Przepis na zupę serową

Będziecie potrzebować:

  • 2 litrów domowego bulionu
  • 300 gramów serka topionego śmietankowego
  • 200 gramów niebieskiego sera pleśniowego brie
  • 2 cebul
  • 3 ząbków czosnku
  • 2 pęczków szczypiorku
  • 2 czerstwych kajzerek
  • 2 łyżek oliwy
  • Przypraw: pieprzu, kurkumy, tymianku

Przygotowanie:

  1. Cebule obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę.
  2. W średniej wielkości garnku rozgrzejcie oliwę, a następnie umieśćcie w nim posiekaną cebulę, dodajcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zeszklijcie.
  3. Po kilku minutach zeszkloną cebulę z czosnkiem zalejcie bulionem (nie musi być ciepły, wystarczy w temperaturze pokojowej). Całość zagotujcie.
  4. Ser brie podzielcie na mniejsze kawałki i dodajcie do gotującej się zupy. Po ok. 5 minutach w wywarze umieśćcie również serek topiony. Postarajcie się rozdrobnić składniki przy pomocy drewnianej łyżki, jednak jeśli ta nie pomaga zdejmijcie garnek z ognia i zblendujcie zupę przy pomocy blendera.
  5. Szczypiorek posiekajcie i połączcie z kremem. Dodajcie do niego również przyprawy – pieprz, kurkumę oraz tymianek. Całość dokładnie wymieszajcie.
  6. Na koniec czerstwe kajzerki pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na jednej łyżce oliwy. W ten sposób powstaną wam domowe grzanki. Posypcie nimi rozlaną do miseczek zupę serową.

Smacznego!

zupa pomidorowa sekretny składnik
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Ten genialny trik szefów kuchni odmieni smak zupy pomidorowej. Będziecie zaskoczeni jak bardzo
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów. Sprawdźcie, jak podbić jej smak.

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Większość osób przerabia bulion w pomidorówkę przy pomocy koncentratu pomidorowego. Choć sposób działa, nie wydobywa z mikstury wszystkiego co najlepsze. Szefowie kuchni postanowili więc zdradzić swój trik na idealną zupę pomidorową.  Okazuje się, że do jej przygotowania wystarczy użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki. Danie można również wzbogacić o świeże pomidory. Dzięki temu wasz obiad będzie smakował naprawdę wybornie.  Przepis na idealną pomidorówkę Składniki: 2 litrów bulionu Warzyw: 1 cebuli, 2 marchewek, kawałka selera 1 kartonika passaty pomidorowej 2 świeżych pomidorów 2 łyżek oliwy Śmietany 18 proc. Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, bazylii Przygotowanie: Marchewki i kawałek selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa podsmażcie na rozgrzanej oliwie. W dużym garnku podgrzejcie bulion i umieśćcie w nim podsmażone wcześniej warzywa. Całość zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na patelni, na której wcześniej smażyły się warzywa (możecie dodać 1 łyżkę oliwy). Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również passatę pomidorową. Pomidory umyjcie, pokrójcie drobno i również umieśćcie na patelni. Całość duście jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie połączcie z gorącym bulionem. Zupę doprawcie solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz bazylią....

zupa pomidorowa z papryką przepis
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Jesteście fanami pomidorowej? Zróbcie ją z tym składnikiem, a będziecie żałować, że tak późno poznaliście ten przepis
Zupa pomidorowa to istny klasyk polskiej kuchni. Przyrządzana na bazie esencjonalnego rosołu od lat pieści podniebienia łasuchów. Ale czy kiedykolwiek próbowaliście dodać do niej pieczoną paprykę?

Z ryżem, makaronem lub grzankami – bez względu na to, którą wersję wolicie, zupa pomidorowa z pewnością często gości w waszym jadłospisie. Z reguły przyrządza się ją w poniedziałki. Bowiem pozostały z niedzieli rosół, stanowi niezastąpioną bazę tej tradycyjnej potrawy. Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą, gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny, kremowy smak.  Ale czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić ją z dodatkiem papryki? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Pomidorówka w takiej wersji smakuje naprawdę wybornie. Przepis na zupę pomidorową z papryką Będziecie potrzebować 4 pomidorów 4 czerwone papryki 1 cebuli 2 ząbków czosnku 1 łyżki oliwy 1 łyżki masła ¾ szklanki wody lub bulionu Przypraw: soli, pieprzu, bazylii, lubczyku Przygotowanie Papryki umyjcie, przekrójcie, usuńcie z nich gniazda nasienne i pestki, a następnie umieśćcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane warzywa włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie papryki z piekarnika i kiedy nieco ostygną, zacznijcie obierać je ze skórki, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Pomidory umyjcie, natnijcie od spodu, umieśćcie w średniej wielkości misce i zalejcie wrzątkiem. Po ok. 15 minutach obierzcie je ze skórki i również pokrójcie na mniejsze kawałki. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. Czosnek obierzcie i pokrójcie na bardzo cienkie talarki. W dużym garnku rozpuśćcie masło z dodatkiem oliwy, a następnie...

zupa ziemniaczana przepis
Gotujmy.pl/Agnieszka Rec
Newsy
Dodajcie 1 składnik do tej ziemniaczanej zupy z kiełbasą, a zachwycicie całą rodzinę. Będą chcieli dokładkę
Niezwykle prosta w przyrządzeniu zupa ziemniaczana najlepiej smakuje z... dodatkiem chili. Ta przyprawa sprawi, że danie niesamowicie rozgrzeje was od środka. Przepis jest dziecinnie prosty. Wszystkie potrzebne składniki na pewno macie w swojej kuchni.

Po zjedzeniu zupy ziemniaczanej z kiełbasą i chili żaden mróz wam nie straszny. W końcu taki obiad jest nie tylko niezwykle zdrowy i pożywny, ale również fantastycznie rozgrzewający. Jeśli zostało wam trochę bulionu, koniecznie zabierzcie się za jego przygotowanie. Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 300 gramów kiełbasy Warzyw: 5 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku 1 łyżki mąki pszennej 1 łyżki śmietany 1 łyżki oleju Świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, chili Przygotowanie Bulion umieśćcie w średniej wielkości garnku i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę.  Tak przygotowane warzywa wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem umieśćcie w gotującym się bulionie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażcie aż do zarumienienia. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z bulionem. Z zimnej wody i mąki stwórzcie zawiesinę, a następnie dodajcie ją do gotującej się zupy. Po ok. 2 minutach całość doprawcie solą oraz chili, zamieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia. W niewielkim pojemniku umieśćcie chochlę gorącej zupy i dodajcie do niej śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z resztą wywaru. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

zupa serowa przepis
Gotujmy.pl/Editha
Newsy
Jak zrobić zupę serową z klopsikami? Sycąca, aromatyczna i idealna na chłodny dzień
Zupę można przyrządzić dosłownie ze wszystkiego, nawet z topionych serków, które zazwyczaj kładziecie na kanapkach. Możecie być pewni, że to danie nie tylko zaspokoi wasz głód, ale również niesamowicie rozgrzeje wasz organizm.

Jeśli macie w lodówce resztkę rosołu i nie wiecie co z nim zrobić, koniecznie wykorzystajcie go do przyrządzenia tej przepysznej zupy. Potrawa zasmakuje nie tylko fanom kulinarnych, serowych wariacji. Wasza rodzina będzie nią zachwycona! Przepis jest banalnie prosty. Całość wieńczy oczywiście mięsna wkładka w postaci klopsików. Jeśli przyrządzicie tego typu danie, możecie śmiało odpuścić sobie rozmyślanie na temat drugiego dania. Cała rodzina nasyci się taką zupą bez problemu! Przepis na zupę serową z klopsikami Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 litr bulionu 1 por 1 jajko 4 serki topione 100 gramów ulubionego sera żółtego w kostce 100 ml śmietany 12 proc. 3 łyżki bułki tartej Oliwa lub olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie: Mięso mielone umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, bułkę tartą, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego mięsa uformujcie niewielkie kulki (tak żeby mieściły się na łyżce do zupy). Na rozgrzanej patelni umieśćcie oliwę lub olej, a następnie kuleczki uformowane z mięsa. Smażcie z każdej ze stron, aż do uzyskania złotego koloru. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i dodajcie do niego przesmażone klopsy. Całość gotujcie przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie z rosołu klopsy, a do wywaru dodajcie serki topione i dokładnie wymieszajcie zupę. Pora pokrójcie w plasterki lub półplasterki, a następnie przesmażcie na oleju lub oliwie. Tak przygotowane umieśćcie w wywarze wraz z startym, żółtym serem. Całość zagotujcie. Na koniec zdejmijcie garnek z ognia i dodajcie do zupy śmietanę. Całość wymieszajcie i podawajcie wraz z klopsikami. Smacznego! Źródło:...