Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt. 

Z powodzeniem możecie go więc smażyć, gotować, a nawet grillować. Jednak zdecydowanie najprostszym i najszybszym sposobem na jego przyrządzenie jest pieczenie.

Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy robią się praktycznie same, a na dodatek nie obciążają żołądka tak bardzo, jak smażone na oleju produkty. Nie inaczej jest w przypadku udek z kurczaka na ryżu. 

Przepis na to danie jest tak prosty, że zaskoczy każdego. Ponadto składniki są tanie, a wykonanie niesamowicie szybkie. Te trzy argumenty powinny zaważyć na decyzji dotyczącej waszego dzisiejszego obiadu. No to do dzieła.

Zobacz także:

Przepis na udka pieczone na ryżu

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 300 gramów ryżu
  • 20 dag pieczarek
  • 500 ml wody
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka

Przygotowanie

  1. Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wysypcie surowy ryż.
  2. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w średniej grubości plasterki. Połowę tak przygotowanych pieczarek umieśćcie na surowym ryżu.
  3. W małej miseczce umieśćcie obie papryki – słodką i ostrą. Wymieszajcie je ze sobą dokładnie.
  4. Udka z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw. 
  5. Mięso również ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Całość zasypcie pozostałymi pieczarkami.
  6. W niewielkim naczyniu umieśćcie wodę, koncentrat pomidorowy, lubczyk, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą zalejcie mięso.
  7. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C. Danie pieczcie przez ok. 1 godzinę.

Smacznego!