Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt.
Z powodzeniem możecie go więc smażyć, gotować, a nawet grillować. Jednak zdecydowanie najprostszym i najszybszym sposobem na jego przyrządzenie jest pieczenie.
Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy robią się praktycznie same, a na dodatek nie obciążają żołądka tak bardzo, jak smażone na oleju produkty. Nie inaczej jest w przypadku udek z kurczaka na ryżu.
Przepis na to danie jest tak prosty, że zaskoczy każdego. Ponadto składniki są tanie, a wykonanie niesamowicie szybkie. Te trzy argumenty powinny zaważyć na decyzji dotyczącej waszego dzisiejszego obiadu. No to do dzieła.
Zobacz także:
Przepis na udka pieczone na ryżu
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 300 gramów ryżu
- 20 dag pieczarek
- 500 ml wody
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka
Przygotowanie
- Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wysypcie surowy ryż.
- Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w średniej grubości plasterki. Połowę tak przygotowanych pieczarek umieśćcie na surowym ryżu.
- W małej miseczce umieśćcie obie papryki – słodką i ostrą. Wymieszajcie je ze sobą dokładnie.
- Udka z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.
- Mięso również ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Całość zasypcie pozostałymi pieczarkami.
- W niewielkim naczyniu umieśćcie wodę, koncentrat pomidorowy, lubczyk, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą zalejcie mięso.
- Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C. Danie pieczcie przez ok. 1 godzinę.
Smacznego!