udka pieczone na ryżu przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy

Udka z kurczaka pieczone na ryżu to kulinarny majstersztyk. Będziecie robili je codziennie

Nie ma nic lepszego niż mięso przyrządzone w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo, jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie. Nie inaczej jest w przypadku tych udek z kurczaka na ryżu.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt. 

Z powodzeniem możecie go więc smażyć, gotować, a nawet grillować. Jednak zdecydowanie najprostszym i najszybszym sposobem na jego przyrządzenie jest pieczenie.

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Magda Gessler odpowiada na pytania

Raz, dwa i gotowe!

Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy robią się praktycznie same, a na dodatek nie obciążają żołądka tak bardzo, jak smażone na oleju produkty. Nie inaczej jest w przypadku udek z kurczaka na ryżu. 

Przepis na to danie jest tak prosty, że zaskoczy każdego. Ponadto składniki są tanie, a wykonanie niesamowicie szybkie. Te trzy argumenty powinny zaważyć na decyzji dotyczącej waszego dzisiejszego obiadu. No to do dzieła.

Przepis na udka pieczone na ryżu

Będziecie potrzebować

  • 8 udek z kurczaka
  • 300 gramów ryżu
  • 5 dużych pieczarek
  • 500 ml wody
  • 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • Przypraw: soli, pieprzu, lubczyku, ostrej i słodkiej papryki

Przygotowanie

  1. Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wysypcie surowy ryż.
  2. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w średniej grubości plasterki. Połowę tak przygotowanych pieczarek umieśćcie na surowym ryżu.
  3. W małej miseczce umieśćcie obie papryki – słodką i ostrą. Wymieszajcie je ze sobą dokładnie.
  4. Udka z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw. 
  5. Mięso również ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Całość zasypcie pozostałymi pieczarkami.
  6. W niewielkim naczyniu umieśćcie wodę, koncentrat pomidorowy, lubczyk, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą zalejcie mięso.
  7. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C. Danie pieczcie przez ok. 1 godzinę.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

kurczak w zalewie miodowej przepis
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy
Nieziemsko pyszne podudzia z kurczaka. Dzięki marynacie chrupiące mięsko samo będzie odchodzić od kości
Kurczak w takim wydaniu to nie lada gratka dla wszystkich smakoszy. Marynata przyrządzona na bazie sosu sojowego i miodu, czyni to danie naprawdę wyjątkowym.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt. Z powodzeniem możecie go więc piec, smażyć, gotować, a nawet grillować. Gwarantujemy, że w każdym wydaniu będzie smakował wybornie. Z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu lub makaronu, zapełni wasze brzuchy na niemal cały dzień. Jeśli jesteście oddanymi fanami kurczaka i testujecie każdy przepis z jego udziałem, koniecznie spróbujcie przyrządzić go w zalewie miodowej. Wasze kubki smakowe oszaleją z radości. Przepis na podudzia z kurczaka w zalewie miodowej Będziecie potrzebować: 1 kilograma podudzi z kurczaka 3 łyżek miodu 1 łyżki sosu sojowego 2 ząbków czosnku 1 łyżki oleju 1 szklanki bulionu lub wody Przypraw: 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki   Przygotowanie: Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W niewielkiej miseczce umieśćcie miód, sos sojowy, sól, pieprz, papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do powstania jednolitej marynaty.  Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie mięso, umieśćcie je w dowolnym pojemniku lub naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 3 godziny. W tym czasie idealnie przejdzie smakami i aromatami. Po upływie tego czasu, wyjmijcie mięso z lodówki. Na patelni rozgrzejcie olej i umieśćcie na nim udka. Smażcie z każdej strony, aż do przyrumienienia. Do podsmażonych udek dolejcie ½ szklanki bulionu lub wody, przykryjcie danie pokrywką i duście...

kurczak
gotujmy.pl/netka
Newsy
Chrupiący z zewnątrz, soczysty w środku kurczak z ziemniaczkami z piekarnika. Obiad 2 w 1
Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy, robią się praktycznie same. Nie inaczej jest w przypadku pieczonego kurczaka z ziemniaczkami. Pycha!

Jeśli przytłacza was nadmiar obowiązków, ale macie ochotę na naprawdę dobry obiad, koniecznie przetestujcie nasz przepis na kurczaka z ziemniakami z piekarnika. Przygotujecie go używając zaledwie jednej blachy, miski i obieraczki. Nic więcej nie jest wam potrzebne. Żadnych dodatkowych garnków czy narzędzi, co oznacza również niewiele naczyń do umycia. Przepis jest szybki, tani i dziecinnie prosty. Do jego odwzorowania, potrzebujecie tylko mięsa, ziemniaków, oliwy i przypraw. W końcu w prostocie tkwi siła. Możecie więc być pewni, że wasza rodzina zachwyci się na widok takiego obiadu. Przepis na pieczonego kurczaka z ziemniakami Składniki: 500 gramów udek z kurczaka i 500 gramów skrzydełek lub nóżek z kurczaka (zamiast tego możecie też użyć kurczaka w całości) 2 kilogramów ziemniaków 100 ml oliwy Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, słodkiej papryki, tymianku i ziół prowansalskich Przygotowanie: Części kurczaka dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie czosnek granulowany, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Całość wymieszajcie aż do powstania jednej przyprawy, a następnie natrzyjcie nią mięso. Jeśli macie czas, możecie włożyć kurczaka do lodówki na 1 godzinę, tak aby nabrał aromatu i smaku. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i ułóżcie na niej zamarynowane wcześniej mięso. Każdy kawałek powinien mieć trochę miejsca, nie układajcie ich zbyt ciasno, bo się nie upieką. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki i umieśćcie w dużej misce. Polejcie je oliwą i oprószcie przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni lub dużej łyżki.  Tak...

sok wypływający z pieczonego kurczaka
Adobe Stock
Newsy
Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…
Faszerowany kurczak z piekarnika to jedno z najpyszniejszych dań, które można przyrządzić na rodzinny obiad. Jednak pieczone w całości mięso ma jeden minus – nie do końca wiadomo, kiedy jest gotowe. Na szczęście w przypadku kurczaka sprawa jest dosyć prosta.

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone.  Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu. Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą Będziecie potrzebować 1 kurczaka 200 gramów drobiowego mięsa mielonego 100 gramów ryżu (1 torebka) 70 gramów czerwonej soczewicy 100 gramów suszonych moreli 1 cebuli 2 ząbków czosnku Oleju Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia. W małej miseczce...

mięso z kurczaka w przyprawie do pizzy przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy
Kurczak w tej przyprawie to prawdziwy hit. Sprawdziliśmy - palce lizać
Choć w polskich domach kurczaka przyrządza się naprawdę bardzo często, niewiele osób marynuje go w… przyprawie do pizzy. To duży błąd. W takiej wersji smakuje naprawdę niesamowicie!

W skład przyprawy do pizzy wchodzi między innymi sól, papryka, bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki oraz chili. I choć taką mieszankę moglibyście przyrządzić samodzielnie, gotowa zawiera naprawdę wszystko czego potrzebujecie. W połączeniu z keczupem, miodem i musztardą, tworzy rewelacyjną marynatę. Naprawdę trudno jej się oprzeć. Przepis na kurczaka w przyprawie do pizzy Będziecie potrzebować 500 gramów udek lub skrzydełek z kurczaka 3 ząbków czosnku 2 łyżki keczupu 1 łyżkę musztardy 1 łyżeczkę miodu 1 łyżeczkę masła Oliwy Przypraw: 2 łyżeczek przyprawy do pizzy (robi ją chociażby Prymat i Kamis), 1 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, pieprzu i soli Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane udka lub skrzydełka natrzyjcie solą oraz pieprzem i odstawcie. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do małej miseczki. Umieśćcie w niej również keczup, musztardę, oliwę, miód, mieloną słodką paprykę oraz przyprawę do pizzy. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Przyprawionego kurczaka obtoczcie w powstałej marynacie, umieśćcie w szklanym naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do rękawa do pieczenia. Zanim go zamknięcie umieśćcie w środku trochę masła. Tak przygotowanego kurczaka włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 1 godzinę. Pamiętajcie jednak by 15 minut przed końcem rozciąć rękaw, dzięki temu mięso nabierze kolorów. Gotowe! Źródło: gotujmy