Udka w tej marynacie wyjdą soczyste i delikatne. Wykorzystajcie słoiczki zalegające w lodówce
Getty Images
Newsy

Udka w tej marynacie wyjdą soczyste i delikatne. Wykorzystajcie słoiczki zalegające w lodówce

Lubicie smak soczystych w środku, odchodzących od kości, a jednocześnie chrupiących z zewnątrz udek? Koniecznie przetestujcie ten przepis na udka w marynacie majonezowo-ketchupowej.

Nie ma chyba prostszego w przygotowaniu mięsa niż drób. A już zwłaszcza udka z kurczaka. W przeciwieństwie do kapryśnej piersi nie dają się łatwo wysuszyć podczas obróbki termicznej. Zawdzięczają to większej ilości tłuszczu.

Lepiej smakują także po odgrzaniu i równie dobrze nabierają smaku w wyniku marynowania i doprawiania poszczególnymi przyprawami.

Jednak wielu z nas nie ma ani czasu, ani ochoty, by sterczeć godzinami w kuchni nad marynatą do codziennego obiadu. Wszyscy w końcu wolą szybkie i sprawdzone rozwiązania.

Kotlety mielone

Sposób na łatwą marynatę do udek z kurczaka

Właśnie takie znaleźliśmy dzisiaj specjalnie dla was. Zamiast wymyślnych przypraw i składników, postawcie na to, co zalega wam w lodówce. W tym przepisie na marynatę od pałek kurczaka pierwsze skrzypce gra zwykły majonez i ketchup!

Te dwa składniki świetnie podkreślą smak udek. Dość tłusty majonez sprawi, że udka nabiorą pięknych rumieńców podczas pieczenia i staną się wspaniale kruche. Z kolei ketchup sprawi, że dostaną odrobinę słodyczy i kwasowości.

Zobacz także
Soczysta pierś z kurczaka, odchodzące od kości udka. Zalejcie je tą mieszanką, a potem upieczcie

Soczysta pierś z kurczaka, odchodzące od kości udka. Zalejcie je tą mieszanką, a potem upieczcie

Udka w śliwowej marynacie

Najlepsza marynata do udek pod słońcem. Fenomenalny balans wszystkich smaków

Przepis na udka z kurczaka w marynacie majonezowo-ketchupowej

Składniki:

  • 2 kg udek z kurczaka
  • 2-3 łyżki ketchupu (wybierzcie ten rodzaj ketchupu, który wolicie lub ten, który właśnie macie w swojej lodówce)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Kilka ząbków czosnku
  • Łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Szczypta papryki chilli w proszku (jeżeli nie lubicie ostrego smaku, zrezygnujcie z tej przyprawy)
  • Łyżeczka majeranku w proszku
  • Łyżeczka soli do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszajcie w dużym i głębokim naczyniu.
  2. Udka oczyśćcie i dokładnie wymieszajcie je w marynacie.
  3. Kiedy przyprawy i sosy dobrze „oblepią” mięso, przykryjcie je pokrywką i odstawcie w chłodne miejsce na kilka godzin. Dobrym rozwiązaniem będzie także odstawienie udek do lodówki nawet na 12 godzin. W tym czasie powinny dobrze przejść smakiem przypraw z marynaty.
  4. Pieczcie udka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. godzinę. Po tym czasie sprawdźcie stan dopieczenia udek i ewentualnie przedłużcie czas pieczenia. Można zrobić to poprzez wyłączenie rozgrzanego piekarnika i zostawienie w nim mięsa na kilka-kilkanaście dodatkowych minut.

Smacznego!

Udka w śliwowej marynacie
Gotujmy.pl/Berys18
Newsy
Najlepsza marynata do udek pod słońcem. Fenomenalny balans wszystkich smaków
Połączenie smaku ostrego, kwaśnego i słodkiego to najlepsza z możliwych kombinacji. Udka w takiej marynacie wyjdą wam perfekcyjnie!

Pieczone udka to polska klasyka. Smaczne mięso drobiowe, które dodatkowo nie przerazi nikogo swoją wygórowaną ceną. Do udek z kurczaka trzeba mieć jednak cierpliwość. Zwykłe, szybkie upieczenie ich w piekarniku nie wystarczy, by cieszyć się perfekcyjnym smakiem. Mięso z uda kurczaka, w przeciwieństwie do piersi, potrzebuje długiej, cierpliwej obróbki termicznej w nie za wysokiej temperaturze. Dzięki temu stanie się odpowiednio miękkie, dopieczone, a przede wszystkim zacznie wspaniale odchodzić od kości. A o to przecież chodzi w całej zabawie z udkami! Oprócz tego warto dopilnować, by udka miały jakiś ciekawszy smak. Jak dobrze zamarynować i upiec udka? Najprościej będzie wtedy, gdy przyrządzicie do udek specjalną marynatę. Całonocne marynowanie mięsa sprawi, że po upieczeniu będzie smakowało idealnie. By domownicy wylizywali po waszych udkach talerze, trzeba dobrze skomponować składniki marynaty. To wbrew pozorom nie jest aż tak prosta czynność. Głównie ze względu na to, że wiele składników w gorącym piekarniku może się po prostu spalić. Dotyczy to między innymi czosnku – na pewno znacie jego wyjątkowo paskudny smak po przypaleniu. Nie inaczej jest z papryką w proszku. Ta potrafi przypalić się wyjątkowo szybko. Źle długie pieczenie znoszą także kwaśne dodatki – np. ketchup, sok z cytryny, czy dodawany niekiedy ocet. Co z tym fantem zrobić? Kluczem będzie nieprzesadzenie z tymi dodatkami. Po drugie dobrze byłoby zaopatrzyć się w naczynie żaroodporne. Wypieczone w nim udka raczej nie powinny się zanadto przypalić z zewnątrz. Uważajcie także na temperaturę pieczenia. Ta może różnić się w zależności od piekarników i programów pieczenia. Najlepiej będzie gdy wybierzecie tryb „góra-dół’’, a temperaturę ustawicie na poziomie ok. 160-170 st. C. Z racji niedużej stosunkowo temperatury, wydłuży się nieco czas...

W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
AdobeStock
Newsy
W Lidlu udka z kurczaka za pół ceny. Tak tanio nigdzie ich nie kupicie
Taniej już nie będzie – Lidl sprzedaje udka z kurczaka za pół darmo. Sprawdźcie szczegóły.

Lidl znów kusi promocjami. Teraz kupicie tam udka z kurczaka w bardzo atrakcyjnej cenie – sprawdźcie! Promocje w Lidlu Od 6 do 8 maja w Lidlu będzie można kupić poniższe produkty przecenione nawet o 60%! Pomidory truskawkowe: 5,99 zł/kg Olej rzepakowy VitaD’Or: 3,29 zł za sztukę przy zakupie 3 sztuk Polskie udka z kurczaka Rzeźnik: 4,49 zł/kg Brokuł: 3,49 zł/szt. Przepis na pieczone udka z kurczaka Udka z kurczaka oraz pomidory przydadzą się wam do zrobienia pysznych, pieczonych udek z warzywami. Do ich przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 udek z kurczaka 1 kilogram ziemniaków Świeże oregano Pomidorki koktajlowe Płaska łyżka soli Do marynaty: 4 ząbki czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki słodkiej papryki Ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy Szczypta pieprzu Przygotowanie: Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Do miski wsypcie wszystkie przyprawy do marynaty, dodajcie przeciśnięte przez praskę i obrane ząbki czosnku, olej, ketchup, miód i musztardę oraz sos sojowy. Wymieszajcie. Włóżcie udka z kurczaka do rękawa do pieczenia i wlejcie marynatę (odłóżcie około 3 łyżki). Natrzyjcie mięso marynatą i zawiążcie rękaw. Odłóżcie na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Umieśćcie rękaw do pieczenia w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 70 minut w trybie góra-dół. Podczas gdy kurczak będzie się piekł, obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 20 minut. Odcedźcie....

Udka z kurczaka
gotujmy/ania321
Newsy
Genialny sposób na marynatę do udek z kurczaka. Dodajcie ten 1 składnik, a wyjdą tak dobre jak nigdy
Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Wystarczy ciekawie doprawić udka, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania domowników!

Mięso z udek kurczaków idealnie nadaje się długiego pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze. Spoczywając w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie udka spokojnie i leniwie stają się z minuty na minutę coraz bardziej miękkie. Właśnie powolne pieczenie jest sekretem wspaniałego, soczystego smaku i jednocześnie efektu odchodzenia mięsa od kości.  Zanim jednak przejdziecie do pieczenia swoich udek, warto je smacznie zamarynować. Mięso z kurczaka jest do tego wręcz stworzone. Dlaczego marynowane udka nieraz zbytnio się przypalają? Przygotowując marynatę, pamiętajcie o jednym. Należy być ostrożnym z kwaśnymi dodatkami, a także z papryką w proszku i czosnkiem. Dlaczego? Zarówno sok z cytryny, ocet, jak i papryka w proszku szybko spalą się w dużej temperaturze. Zamiast eleganckiej skórki i smacznego mięsa pod nią, wszystkie udka w mig przejdą nieprzyjemnym zapachem spalenizny. Tego trzeba uniknąć za wszelką cenę. Co dodać do marynaty do udek, by poprawić ich smak? Zamiast dużej ilości tego typu składników, warto dodać do marynaty nieco cukru. Karmelizujący się cukier nada udkom fantastyczny połysk. Na skórce powstanie charakterystyczna, przepyszna glazura. To jednak nie wszystko. Szczypta cukru do mięsnej marynaty to gwarancja podbitego smaku. Słodycz cukru podkręca działanie innych przypraw, których listę znajdziecie poniżej. Przepis na marynowane udka Składniki: Ok. 1 kg udek z kurczaka 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Ząbek czosnku (wystarczy jeden, gdyż w większej ilości czosnek przypiekłby się za bardzo podczas pieczenia) 1 łyżka soku z cytryny Szczypta kminu rzymskiego Szczypta mielonej kolendry w proszku Szczypta imbiru w proszku Szczypta kozieradki w proszku (kmin, kolendrę, imbir i kozieradkę można zastąpić łyżką przyprawy curry). 1 łyżka oregano suszonego...

Udka po cygańsku
Gotujmy.pl
Newsy
Przejadły wam się tradycyjne pieczone udka? Zróbcie udka po cygańsku. Powalają smakiem
Lubicie jeść udka z kurczaka, ale marzy wam się coś innego i bardzo pysznego? Zróbcie udka po cygańsku, z dużą ilością gęstego sosu, warzyw i aromatycznych przypraw.

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami. Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis. Składniki: 5 udek z kurczaka ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku 1 cebula Pół kilograma pieczarek 2 czerwone papryki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka wody 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Szczypta chili Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku. 2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem. 4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami. Smacznego!