
Nie ma chyba prostszego w przygotowaniu mięsa niż drób. A już zwłaszcza udka z kurczaka. W przeciwieństwie do kapryśnej piersi nie dają się łatwo wysuszyć podczas obróbki termicznej. Zawdzięczają to większej ilości tłuszczu.
Lepiej smakują także po odgrzaniu i równie dobrze nabierają smaku w wyniku marynowania i doprawiania poszczególnymi przyprawami.
Jednak wielu z nas nie ma ani czasu, ani ochoty, by sterczeć godzinami w kuchni nad marynatą do codziennego obiadu. Wszyscy w końcu wolą szybkie i sprawdzone rozwiązania.
Sposób na łatwą marynatę do udek z kurczaka
Właśnie takie znaleźliśmy dzisiaj specjalnie dla was. Zamiast wymyślnych przypraw i składników, postawcie na to, co zalega wam w lodówce. W tym przepisie na marynatę od pałek kurczaka pierwsze skrzypce gra zwykły majonez i ketchup!
Te dwa składniki świetnie podkreślą smak udek. Dość tłusty majonez sprawi, że udka nabiorą pięknych rumieńców podczas pieczenia i staną się wspaniale kruche. Z kolei ketchup sprawi, że dostaną odrobinę słodyczy i kwasowości.
Przepis na udka z kurczaka w marynacie majonezowo-ketchupowej
Składniki:
- 2 kg udek z kurczaka
- 2-3 łyżki ketchupu (wybierzcie ten rodzaj ketchupu, który wolicie lub ten, który właśnie macie w swojej lodówce)
- 2-3 łyżki majonezu
- Kilka ząbków czosnku
- Łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- Szczypta papryki chilli w proszku (jeżeli nie lubicie ostrego smaku, zrezygnujcie z tej przyprawy)
- Łyżeczka majeranku w proszku
- Łyżeczka soli do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki marynaty wymieszajcie w dużym i głębokim naczyniu.
- Udka oczyśćcie i dokładnie wymieszajcie je w marynacie.
- Kiedy przyprawy i sosy dobrze „oblepią” mięso, przykryjcie je pokrywką i odstawcie w chłodne miejsce na kilka godzin. Dobrym rozwiązaniem będzie także odstawienie udek do lodówki nawet na 12 godzin. W tym czasie powinny dobrze przejść smakiem przypraw z marynaty.
- Pieczcie udka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. godzinę. Po tym czasie sprawdźcie stan dopieczenia udek i ewentualnie przedłużcie czas pieczenia. Można zrobić to poprzez wyłączenie rozgrzanego piekarnika i zostawienie w nim mięsa na kilka-kilkanaście dodatkowych minut.
Smacznego!