Uczulenia na gluten może dać 2 różne objawy. Ten drugi jest mało znany.
Adobe Stock
Newsy

Uczulenie na gluten może dawać różne objawy. Ten drugi rodzaj zmian jest mało znany

Uczulenie w organizmie może wywoływać zjedzenie bardzo różnych pokarmów. Czy rezygnacja z glutenu to tylko fanaberia i moda czy prawdziwa choroba?

Gluten to białko występujące w ziarnach niektórych zbóż. Podobnie jak wiele innych składników pożywienia, może działać uczulająco. Niektórzy zauważają u siebie reakcje organizmu, wskazujące na alergię na orzechy, sezam, a nawet na seler.

Inni mają alergię właśnie na gluten zawarty w zbożach. Jedyną metodą uniknięcia wystąpienia odczynów alergicznych jest zrezygnowanie z jedzenia pieczywa, makaronów, pizzy oraz niektórych kasz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gluten to najważniejszy składnik mąki

To właśnie dzięki glutenowi mąka ma pożądane właściwości. Nadaje ciastu sprężystości, pozwala ładnie wyrastać pod wpływem drożdży czy zakwasu, a w gotowych wypiekach powoduje, że chleb i bułki są pulchne, mają porowatą strukturę i dłużej pozostają świeże.

W tych produktach naturalnie występuje gluten:

  • Zboża: pszenica, owies, jęczmień, żyto. Dotyczy to zarówno mąk jak i kasz wytwarzanych z tych zbóż 
  • Wszelkie pieczywo, o ile nie jest oznaczone jako bezglutenowe
  • Ciasta, ciastka, drożdżówki
  • Wędliny i wyroby garmażeryjne. Gluten zwykle jest dodawany dla poprawy wyglądu i konsystencji: kiełbas, kaszanki, pasztetowej, parówek, mielonki, pasztetów
  • Zupy, sosy w proszku, gotowe dressingi
  • Musztardy i majonezy
  • Przyprawy
  • Produkty zawierające słód i ekstrakt słodowy np. płatki śniadaniowe
  • Panierowana żywność
  • Jogurty owocowe, napoje czekoladowe
  • Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione
Zobacz także
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad

Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek

Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek

Jak objawia się uczulenie na gluten?

Najczęstszym objawem uczulenia na gluten są dolegliwości żołądkowe. Występują one w przebiegu celiakii,  schorzenia autoimmunologicznego, w którym białko zbóż wywołuje agresywną reakcję organizmu i atakuje kosmki jelit. W wyniku tego kosmki jelit zanikają i narząd przestaje prawidłowo trawić pokarmy.

Inna nieprawidłowa reakcja na gluten w pożywieniu związana jest z chorobą Dühringa, inaczej zwaną opryszczkowym zapaleniem skóry. Podstawowym objawem jest powstanie na powierzchni skóry plamek, grudek czy swędzących, a czasem nawet bolących pęcherzyków. Powstałe na ciele zmiany pod wpływem drapania mogą zamieniać się w ranki.

Zmianom skórnych towarzyszą podobnie jak w przypadku celiakii zmiany jelitowe, jednak te pierwsze są znacznie bardziej dotkliwe i to na ich podstawie z reguły stawiana jest diagnoza i zalecane zmiany w żywieniu polegające na odstawieniu pokarmów zawierających gluten.

Źródło: Onet.pl, wikipedia.pl

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego
Adobe Stock
Newsy
Macie te objawy? To może być uczulenie na jajka
Męczy was swędząca wysypka, lub kichacie po zjedzeniu jajecznicy? To może być alergia. Podpowiadamy, jakie mogą występować inne objawy i jak potwierdzić czy przyczyną rzeczywiście są jajka.

Gdy zauważacie dolegliwości po jedzeniu, często pierwszą myślą jest, że to alergia. Wysypka, kaszel czy katar mogą być reakcją uczuleniową na jedzenie, czy inne alergeny. Jednak, żeby to potwierdzić często potrzeba czasu, konieczna jest wizyta u lekarza i cierpliwe obserwowanie jak organizm reaguje na kolejne potrawy. Uczulenie na jajka – objawy Uczulenie na gluten występujący w mące, z której produkowane jest pieczywo, na laktozę, znajdującą się w mleku czy jajka, to bardzo częste alergie pokarmowe. Dużo ludzi w dzisiejszym świecie nie może też jeść niektórych owoców, np. truskawek, owoców morza np. krewetek, a nawet zwykłego selera. Wymienione produkty to najczęstsza alergeny, czyli składniki występujące w żywności, wywołujące uczulenie. Jeśli po zjedzeniu jajek macie takie objawy, to może być uczulenie na jajka: Pojawia się wysypka czy pokrzywka, która może występować na całym ciele Macie niestrawność Pojawiają się skurcze żołądka Macie nudności i wymioty Cierpicie na biegunkę Występują stany zapalne jamy ustnej Męczy was kaszel Macie zatkany nos, katar, ciągle kichacie Pojawia się świszczący oddech Czujecie ucisk w klatce piersiowej, macie duszności i trudności w oddychaniu Oczy stają się czerwone i łzawią Pojawiają się zawroty głowy Jak sprawdzić, czy coś uczula? Najczęstszą przyczyną alergii pokarmowych jest nieszczelność jelit. Z tego powodu dochodzi do przedostawania się z jelit do krwiobiegu niestrawionych białek pokarmowych, toksyn bakteryjnych i innych patogenów. Do uczuleń dochodzi z bardzo różnych powodów, m.in. mogą być towarzyszącym objawem wielu innych chorób, jak: choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Hashimoto. Na coraz większą ilość diagnozowanych alergii...

Jakie diety stosują gwiazdy? Nie wszystkie są zdrowe!
ONS.pl
Newsy
Jakie diety stosują gwiazdy? Nie wszystkie są zdrowe!
Gwiazdorskie diety często obiecują fenomenalne efekty, dlatego wzbudzają zainteresowanie fanów na całym świecie. Czy jest na pewno wszystkie są bezpieczne?

Wiele gwiazd zachwyca perfekcyjnymi figurami, którymi chwalą się na sesjach zdjęciowych, czerwonych dywanach oraz w mediach społecznościowych. Nic dziwnego, że internauci i widzowie chcą osiągnąć te same efekty i często wzorują się na jadłospisach swoich idoli. Czasem jednak można to przypłacić zdrowiem, a nie każda gwiazda korzysta z usług rzetelnego i kompetentnego dietetyka… Czy diety gwiazd są zdrowe? Dieta SIRT. To dzięki niej Adele schudła 45 kg – to mało inwazyjna dieta, która opiera się na dosyć krótkim detoksie, a następnie na prowadzeniu jadłospisu bez ograniczeń kalorycznych, jednak z jak największą ilością produktów stymulujących produkcję sirtuin. Są to m.in. truskawki, orzechy włoskie, seler naciowy, jarmuż, pietruszka, papryczka chili lub daktyle, a nawet… czerwone wino! Dietetycy są zgodni, że może zapewnić optymalną utratę wagi, a jednocześnie dostarczać zbilansowanych składników odżywczych. Dieta 5:2 , którą stosują Jennifer Lopez czy niektóre modelki Victoria’s Secret – dieta ta polega na jedzeniu bez ograniczeń przez 2 dni w tygodniu oraz głodówkach (do 500 kcal) przez następne 2 dni. Czy jest ona zdrowa? Zdania są podzielone, a skuteczność uwarunkowana pewnymi czynnikami.  Dwudniowe głodówki powinny być oparte na produktach bogatych w błonnik i pełnowartościowe białko takie jak warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, pestki czy jajka – ale uwaga, w dni „postu” możecie spożywać maksymalnie 500 kcal.  Chociaż te krótkie głodówki mogą obniżać zły cholesterol czy poziom cukru, ale niekoniecznie przyczynią się do spadku wagi. Jeśli przez 5 dni będziecie jeść zupełnie bez ograniczeń, włącznie z produktami tłustymi, przetworzonymi i bogatymi w cukier, nie ma co liczyć na...

Te napoje wspierają pracę mózgu i poprawiają pamięć. Pijcie codziennie do późnej starości
Adobe Stock
Newsy
Te napoje wspierają pracę mózgu i poprawiają pamięć. Pijcie codziennie do późnej starości
Ile kefiru dziennie należy pić, żeby działał pozytywnie na zdrowie? Wyjaśniamy też, czy jogurt i kefir można zastąpić innym rodzajem fermentowanej żywności.

Są takie napoje, a znajdziecie je w każdym sklepie, które poprawiają pamięć i wydłużają zdolność zapamiętywania nawet do późnego wieku. Pijcie je codziennie. Można je pić pomiędzy posiłkami, nawadniając jednocześnie organizm, lub włączyć do posiłków. W tradycyjnej kuchni polskiej znane są przepisy,  w których te napoje są ważnymi składnikami. Domyślacie się, o czym mowa? Fermentowana produkty mleczne Chodzi oczywiście o fermentowane produkty mleczne. To przetwory, które w naszym kraju są pite i jadane na co dzień. Powstają dzięki działaniu bakterii, pod których wpływem mleko zmienia swoją strukturę i właściwości. Staje się lżej strawne i zyskuje wiele nowych wartość. Są nimi: Jogurt. Fermentacja następuje pod wpływem specjalnych szczepów bakterii jogurtowych. Proces trwa 4-5 godzin i odbywa się w temperaturze 40-50 st. Celsjusza. Podczas fermentacji następuje częściowy rozkład laktozy, wzrasta strawność białka mleka, a także przyswajalność wapnia, żelaza. W jogurcie znajduje się o 20% więcej witaminy B niż w mleku i pięciokrotnie więcej kwasu foliowego. Wybierajcie jogurty naturalne, unikajcie kupnych owocowych. Jeśli lubicie jogurty owocowe, zróbcie je sami: dodajcie owoce, nie dodawajcie dodatkowego cukru. Kefir. Bakterie kefirowe zwane „grzybkami kefirowymi” przekształcają mleko na drodze fermentacji mlekowo-alkoholowej. Ten proces trwa 24 do 36 godzin i odbywa się w temperaturze ok. 20 st. Celsjusza. W wyniku fermentacji powstaje m.in. kwas mlekowy. Kefiru najczęściej używamy do picia. Jest składnikiem chłodnika, wychodzą z nich smaczne koktajle owocowe, można go używać do pieczenia ciast i ciastek. Maślanka. To produkt uboczny powstały podczas wytwarzania masła. W jej skład wchodzą kwas mlekowy i lecytyna, podobnie jak w skład mózgu i tkanki nerwowej. Maślanka jest...

Kiedy najlepiej solić potrawy? Jajecznica zyska, a warzywa i mięso stracą, gdy posolicie je w tym momencie
Adobe Stock
Newsy
Kiedy najlepiej solić potrawy? Jajecznica zyska, a warzywa i mięso stracą, gdy posolicie je w tym momencie
Na początku gotowania czy pod koniec, przed smażeniem, czy po zdjęciu z patelni? To kiedy solić potrawy przestanie być już dla was zagadką.

Zawsze zastanawiacie się kiedy solić potrawy i nigdy nie jesteście tego do końca pewni? Macie rację, moment solenia potraw jest bardzo ważny. Może wpłynąć nie tylko na smak, ale też na to czy potrawa będzie odpowiednio miękka, soczysta i tak smaczna, jak powinna być. Podpowiadamy kiedy solić niektóre potrawy. Dlaczego moment solenie ma wpływ na potrawę? Sól kuchenna, inaczej zwana solą stołową, to niemal czysty chlorek sodu, czyli substancja chemiczna, której struktura wpływa na strukturę potraw, a przede wszystkim na budowę białek i na to jak produkty reagują na wodę, w której się gotują lub którą zawierają. Dodając sól w różnym momentach przetwarzania potraw można osiągnąć różne rezultaty, ponieważ białko zaczyna na nią reagować i się zmieniać. Niektóre produkty stają się twardsze, inne miękną. Zmienia się też ich konsystencja. To jak przebiegają te zmiany można łatwo sprawdzić w warunkach domowych. Wystarczy wstawić dwa osobne garnki ziemniaków w jednym posolić warzywa przed gotowaniem, w drugim pod koniec. Zauważycie, że ziemniaki w nieco innym czasie będą gotowe, będą miały różny smak i inaczej będą się zachowywać nakłute widelcem. To samo sprawdzicie smażąc równolegle dwie jajecznice. Jak myślicie, która będzie smaczniejsza: ta posolona na początku czy pod koniec smażenia? Kiedy solić jajecznicę, a kiedy mięso? Podajemy najlepsze momenty solenia potraw O to kiedy solić potrawy toczą się spory, a zwyczajowe receptury ulegają zmianie. W ostatnich latach głośna stała się sprawa testu przeprowadzonego z soleniem fasoli. I jeśli zawsze soliliście ją pod koniec gotowania, to może się zdziwicie, ale kilka powtórzonych prób kucharskich udowodniło, że fasola szybciej się gotuje i jest bardziej kremowa jeśli posolicie...