Gluten to białko występujące w ziarnach niektórych zbóż. Podobnie jak wiele innych składników pożywienia, może działać uczulająco. Niektórzy zauważają u siebie reakcje organizmu, wskazujące na alergię na orzechy, sezam, a nawet na seler.

Inni mają alergię właśnie na gluten zawarty w zbożach. Jedyną metodą uniknięcia wystąpienia odczynów alergicznych jest zrezygnowanie z jedzenia pieczywa, makaronów, pizzy oraz niektórych kasz.

Gluten to najważniejszy składnik mąki

To właśnie dzięki glutenowi mąka ma pożądane właściwości. Nadaje ciastu sprężystości, pozwala ładnie wyrastać pod wpływem drożdży czy zakwasu, a w gotowych wypiekach powoduje, że chleb i bułki są pulchne, mają porowatą strukturę i dłużej pozostają świeże.

W tych produktach naturalnie występuje gluten:

Zobacz także:

  • Zboża: pszenica, owies, jęczmień, żyto. Dotyczy to zarówno mąk jak i kasz wytwarzanych z tych zbóż 
  • Wszelkie pieczywo, o ile nie jest oznaczone jako bezglutenowe
  • Ciasta, ciastka, drożdżówki
  • Wędliny i wyroby garmażeryjne. Gluten zwykle jest dodawany dla poprawy wyglądu i konsystencji: kiełbas, kaszanki, pasztetowej, parówek, mielonki, pasztetów
  • Zupy, sosy w proszku, gotowe dressingi
  • Musztardy i majonezy
  • Przyprawy
  • Produkty zawierające słód i ekstrakt słodowy np. płatki śniadaniowe
  • Panierowana żywność
  • Jogurty owocowe, napoje czekoladowe
  • Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione

Jak objawia się uczulenie na gluten?

Najczęstszym objawem uczulenia na gluten są dolegliwości żołądkowe. Występują one w przebiegu celiakii,  schorzenia autoimmunologicznego, w którym białko zbóż wywołuje agresywną reakcję organizmu i atakuje kosmki jelit. W wyniku tego kosmki jelit zanikają i narząd przestaje prawidłowo trawić pokarmy.

Inna nieprawidłowa reakcja na gluten w pożywieniu związana jest z chorobą Dühringa, inaczej zwaną opryszczkowym zapaleniem skóry. Podstawowym objawem jest powstanie na powierzchni skóry plamek, grudek czy swędzących, a czasem nawet bolących pęcherzyków. Powstałe na ciele zmiany pod wpływem drapania mogą zamieniać się w ranki.

Zmianom skórnych towarzyszą podobnie jak w przypadku celiakii zmiany jelitowe, jednak te pierwsze są znacznie bardziej dotkliwe i to na ich podstawie z reguły stawiana jest diagnoza i zalecane zmiany w żywieniu polegające na odstawieniu pokarmów zawierających gluten.

Źródło: Onet.pl, wikipedia.pl