Uczulenia na gluten może dać 2 różne objawy. Ten drugi jest mało znany.
Adobe Stock
Newsy

Uczulenie na gluten może dawać różne objawy. Ten drugi rodzaj zmian jest mało znany

Uczulenie w organizmie może wywoływać zjedzenie bardzo różnych pokarmów. Czy rezygnacja z glutenu to tylko fanaberia i moda czy prawdziwa choroba?

Gluten to białko występujące w ziarnach niektórych zbóż. Podobnie jak wiele innych składników pożywienia, może działać uczulająco. Niektórzy zauważają u siebie reakcje organizmu, wskazujące na alergię na orzechy, sezam, a nawet na seler.

Inni mają alergię właśnie na gluten zawarty w zbożach. Jedyną metodą uniknięcia wystąpienia odczynów alergicznych jest zrezygnowanie z jedzenia pieczywa, makaronów, pizzy oraz niektórych kasz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gluten to najważniejszy składnik mąki

To właśnie dzięki glutenowi mąka ma pożądane właściwości. Nadaje ciastu sprężystości, pozwala ładnie wyrastać pod wpływem drożdży czy zakwasu, a w gotowych wypiekach powoduje, że chleb i bułki są pulchne, mają porowatą strukturę i dłużej pozostają świeże.

W tych produktach naturalnie występuje gluten:

  • Zboża: pszenica, owies, jęczmień, żyto. Dotyczy to zarówno mąk jak i kasz wytwarzanych z tych zbóż 
  • Wszelkie pieczywo, o ile nie jest oznaczone jako bezglutenowe
  • Ciasta, ciastka, drożdżówki
  • Wędliny i wyroby garmażeryjne. Gluten zwykle jest dodawany dla poprawy wyglądu i konsystencji: kiełbas, kaszanki, pasztetowej, parówek, mielonki, pasztetów
  • Zupy, sosy w proszku, gotowe dressingi
  • Musztardy i majonezy
  • Przyprawy
  • Produkty zawierające słód i ekstrakt słodowy np. płatki śniadaniowe
  • Panierowana żywność
  • Jogurty owocowe, napoje czekoladowe
  • Produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione
Zobacz także
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad

Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek

Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek

Jak objawia się uczulenie na gluten?

Najczęstszym objawem uczulenia na gluten są dolegliwości żołądkowe. Występują one w przebiegu celiakii,  schorzenia autoimmunologicznego, w którym białko zbóż wywołuje agresywną reakcję organizmu i atakuje kosmki jelit. W wyniku tego kosmki jelit zanikają i narząd przestaje prawidłowo trawić pokarmy.

Inna nieprawidłowa reakcja na gluten w pożywieniu związana jest z chorobą Dühringa, inaczej zwaną opryszczkowym zapaleniem skóry. Podstawowym objawem jest powstanie na powierzchni skóry plamek, grudek czy swędzących, a czasem nawet bolących pęcherzyków. Powstałe na ciele zmiany pod wpływem drapania mogą zamieniać się w ranki.

Zmianom skórnych towarzyszą podobnie jak w przypadku celiakii zmiany jelitowe, jednak te pierwsze są znacznie bardziej dotkliwe i to na ich podstawie z reguły stawiana jest diagnoza i zalecane zmiany w żywieniu polegające na odstawieniu pokarmów zawierających gluten.

Źródło: Onet.pl, wikipedia.pl

Jakie diety stosują gwiazdy? Nie wszystkie są zdrowe!
ONS.pl
Newsy
Jakie diety stosują gwiazdy? Nie wszystkie są zdrowe!
Gwiazdorskie diety często obiecują fenomenalne efekty, dlatego wzbudzają zainteresowanie fanów na całym świecie. Czy jest na pewno wszystkie są bezpieczne?

Wiele gwiazd zachwyca perfekcyjnymi figurami, którymi chwalą się na sesjach zdjęciowych, czerwonych dywanach oraz w mediach społecznościowych. Nic dziwnego, że internauci i widzowie chcą osiągnąć te same efekty i często wzorują się na jadłospisach swoich idoli. Czasem jednak można to przypłacić zdrowiem, a nie każda gwiazda korzysta z usług rzetelnego i kompetentnego dietetyka… Czy diety gwiazd są zdrowe? Dieta SIRT. To dzięki niej Adele schudła 45 kg – to mało inwazyjna dieta, która opiera się na dosyć krótkim detoksie, a następnie na prowadzeniu jadłospisu bez ograniczeń kalorycznych, jednak z jak największą ilością produktów stymulujących produkcję sirtuin. Są to m.in. truskawki, orzechy włoskie, seler naciowy, jarmuż, pietruszka, papryczka chili lub daktyle, a nawet… czerwone wino! Dietetycy są zgodni, że może zapewnić optymalną utratę wagi, a jednocześnie dostarczać zbilansowanych składników odżywczych. Dieta 5:2 , którą stosują Jennifer Lopez czy niektóre modelki Victoria’s Secret – dieta ta polega na jedzeniu bez ograniczeń przez 2 dni w tygodniu oraz głodówkach (do 500 kcal) przez następne 2 dni. Czy jest ona zdrowa? Zdania są podzielone, a skuteczność uwarunkowana pewnymi czynnikami.  Dwudniowe głodówki powinny być oparte na produktach bogatych w błonnik i pełnowartościowe białko takie jak warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, pestki czy jajka – ale uwaga, w dni „postu” możecie spożywać maksymalnie 500 kcal.  Chociaż te krótkie głodówki mogą obniżać zły cholesterol czy poziom cukru, ale niekoniecznie przyczynią się do spadku wagi. Jeśli przez 5 dni będziecie jeść zupełnie bez ograniczeń, włącznie z produktami tłustymi, przetworzonymi i bogatymi w cukier, nie ma co liczyć na...

jajka kolor żółtka
AdobeStock
Newsy
Dlaczego niektóre żółtka są ciemne, a inne jasne? Mało kto wie z czego to wynika
Czy kolor żółtka w jajku ma znaczenie? I jak rozpoznać dobre jajka? Sprawdźcie!

Jajka są podstawowym składnikiem wypieków i różnych dań. Niezbędne w kuchni, a do tego zdrowe i smaczne! Czasami jednak zawartość jajek wzbudza wątpliwości. Żółtko w niektórych z nich może być bardzo ciemne albo jasne. Z czego wynika ta różnica w kolorach? Czy wpływa to na smak i właściwości zdrowotne jajek? Prawda może być zaskakująca. Właściwości jajek Kurze jaja to nie tylko składnik ciast, ale przede wszystkim niesamowicie bogate źródło wielu witamin i minerałów! Najważniejsze jest oczywiście białko, którego jajka dostarczają bardzo dużo do ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego wegetarianom zaleca się jedzenie jaj w wysokich ilościach, których białko zastąpi to przyjmowane zwykle z mięsa. Ponadto jajka są źródłem witaminy A, D, K i E oraz witamin z grupy B , a żółtko zawiera luteinę i beta-karoten, które chronią oczy przed wpływem promieniowania słonecznego.   Od czego zależy kolor żółtka? Dziś, w czasach hodowli zwierząt na masową skalę, kolor żółtka w jajkach zależy głównie od paszy, jaką karmiono kury. Znajdują się w niej karotenoidy - naturalne barwniki, które odpowiadają za kolor żółtka. Najwięcej można ich znaleźć w kukurydzy oraz paszach glutenowych. Które żółtko jest zdrowsze – ciemne, czy jasne? Według specjalistów im ciemniejsze żółtko tym więcej witamin i minerałów ono zawiera. Z czego to wynika? Zwykle bardzo ciemne żółtka można znaleźć w jajkach od kur z wolnego chowu. Zwierzęta te karmione są zdrowszymi paszami ekologicznymi , a także mają dostęp do naturalnego dla nich jedzenia, czyli świeżych roślin . W dodatku kury z wolnego wybiegu (jak sama nazwa wskazuje) mogą swobodnie się poruszać, a ruch wpływa na ich zdrowie. Im zdrowsza...

Te pozornie zdrowe produkty mogą zrujnować ludzkie zdrowie. Lepiej na nie uważać
AdobeStock
Newsy
Te pozornie zdrowe produkty mogą zrujnować ludzkie zdrowie. Lepiej na nie uważać
Czy płatki owsiane i jogurty owocowe rzeczywiście są takie zdrowe? Możecie się zdziwić.

Kupujecie produkty spożywcze, które są reklamowane jako bardzo odżywcze, zdrowe i odpowiednie dla osób na diecie? Zachowajcie czujność! Wiele z nich nie różni się wiele od tych uważanych powszechnie za niezdrowe. Sprawdźcie, których z nich lepiej unikać. „Zdrowe” śniadanie Produktem, który często poleca się na śniadanie, jest owsianka . Najlepiej z dodatkiem orzechów , nasion słonecznika i świeżych owoców. I właśnie tak przyrządzona owsianka rzeczywiście jest zdrowa, jednak w sklepach można kupić gotowe mieszanki płatków z dodatkiem suszonych owoców, a nawet kawałków czekolady. Takie produkty pełne są cukru, który przyczynia się do wzrostu wagi. Równie dobrze moglibyście zjeść na śniadanie kawałek słodkiego tortu – efekt dla organizmu byłby podobny. Dlatego najlepiej komponować owsiankę samodzielnie, używając do niej płatków bez dodatków, świeżych kawałków owoców i orzechów. Uwaga na gotowe produkty Coraz częściej w sklepach można kupić gotowe, pozornie zdrowe produkty, które nadają się na przekąskę lub drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Popularnością cieszą się smoothie , czyli koktajle owocowe lub owocowo-warzywne. Ważne jest, by patrzeć na skład tych produktów i kupować te pozbawione konserwantów i ulepszaczy. Nie przesadzajcie też z koktajlami owocowymi, ponieważ często są to prawdziwe bomby kaloryczne ! Owoce choć zdrowe, zawierają bardzo dużo cukru. Jeżeli się odchudzacie, picie takich koktajli może sabotować wasze wysiłki. Podobnie jest w przypadku mrożonek . Poza mrożonymi warzywami, w sklepach sprzedawane są także gotowe dania składające się na przykład z warzyw, kaszy i mięsa. Wiele z nich zawiera bardzo duże ilości soli, która pełni rolę naturalnego konserwantu. Nic więc...

Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Pixabay
Newsy
Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Myślicie, że nie ma różnicy w zawartości składników odżywczych w jajku w zależności od sposobu przygotowania? Okazuje się, że jest i to całkiem spora!

Większość z was lubi pewnie jajka. To jedne z podstawowych produktów spożywczych, które każdy ma raczej w swojej lodówce. Być może kupujecie wiejskie jajka ze sprawdzonego źródła, a może macie nawet własne kury i od nich czerpiecie jajka do spożycia. Na pewno zauważacie różnicę w smaku pomiędzy takimi wiejskimi jajkami a tymi z supermarketu. Różnica w zawartości składników odżywczych też jest dość znacząca. Jajka od kur z wolnego wybiegu i tych karmionych lepszą jakościowo paszą, mogą nawet zawierać niezwykle zdrowe kwasy omega 3. Czy wiedzieliście jednak o tym, że na wartość odżywczą jajka wpływa też sposób jego przygotowania? Jajko na miękko różni się od tego na twardo. Jajko na miękko czy jajko na twardo – które zdrowsze? Jest kilka aspektów, które warto wziąć pod uwagę przy wskazywaniu na to, który sposób gotowania jajek jest zdrowszy. Omawiamy niektóre z nich. Przyswajalność białek Podgrzewanie i gotowanie jajek powoduje, że białko zawarte w jajach staje się bardziej przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Jest lepiej strawne, ale też mocniej się wchłania i może być lepiej rozdysponowane. Wykazano, że ludzki organizm jest w stanie użyć aż 91% protein z jajka gotowanego, a tylko 51% z jaja surowego. Nie ma też wątpliwości, że koniecznie należy gotować białko (w rozumieniu białej części) jaj. Surowe białko zawiera awidynę, która ogranicza wchłanianie jednej z cenniejszych witamin z jajka – biotyny. W surowym żółtku nie ma jednak awidyny, więc nie trzeba się obawiać jego jedzenia pod tym względem. Zawartość witamin Wysoka temperatura powoduje rozłożenie części witamin. Im dłużej narażacie jajko na działanie wysokiej temperatury, tym więcej witamin się rozłoży. Zawartość witaminy A...