Kartacze albo cepeliny to narodowa potrawa Litwinów. Bliskość geograficzna sprawiła, że te ziemniaczane kluski z nadzieniem są też specjałem kuchni podlaskiej. Dawne terytoria Wielkiego Księstwa Litewskiego, dziś znajdujące się po dwóch stronach granicy, łączą więc dalej kulinaria.

Ulubiony przysmak Litwinów i mieszkańców Podlasia różni się od znanych wszystkim Polakom pyz. Kiedy pyzy przyrządza się z ugotowanych ziemniaków, do kartaczów wykorzystuje się także kartofle surowe.

Starte na tarce surowe bulwy zapewniają temu daniu charakterystyczny szary wygląd. Różnicą w stosunku do pyz jest także rozmiar cepelinów. Niektóre gospodynie przyrządzają nawet 10-centymetrowe kluchy! I tu właśnie leży tajemnica nazwy tego dania. Kartacze to spore dawne pociski artyleryjskie, a cepeliny to przedwojenne sterowce…

Przepis na kartacze

Składniki:

  • 1,5 kg mączystych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól i pieprz
  • Ok. 40 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • Cebula
  • Majeranek
  • Skwarki
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Śmietana

Przygotowanie:

  1. 1/3 ziemniaków obierzcie, ugotujcie w osolonej wodzie, utłuczcie na puree i ostudźcie.
  2. Pozostałe 2/3 kartofli zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
  3. Połączcie ziemniaki gotowane, przeciśnięte przez praskę i surowe, świeżo starte na tarce.
  4. Do masy ziemniaczanej dodajcie mąkę ziemniaczaną i trochę soli.
  5. Czas na farsz. Cebulę skrójcie drobno, dodajcie do mięsa, doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie dobrze farsz.
  6. Formujcie kartacze z ciasta wielkości jajka. Rozpłaszczcie ciasto i nadziewajcie je farszem, a następnie nadajcie ciastu podłużny kształt (długość ok. 8-10 cm).
  7. Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez nawet 20-30 min (w zależności od rozmiaru kartaczy).
  8. Kartacze podawajcie ze skwarkami, z boczkiem lub podsmażoną cebulką i z kleksem śmietany. Warto pokusić się o element zieleni w postaci koperku czy szczypiorku.

Smacznego! 

Zobacz także: