Kartacze albo cepeliny to narodowa potrawa Litwinów. Bliskość geograficzna sprawiła, że te ziemniaczane kluski z nadzieniem są też specjałem kuchni podlaskiej. Dawne terytoria Wielkiego Księstwa Litewskiego, dziś znajdujące się po dwóch stronach granicy, łączą więc dalej kulinaria.
Ulubiony przysmak Litwinów i mieszkańców Podlasia różni się od znanych wszystkim Polakom pyz. Kiedy pyzy przyrządza się z ugotowanych ziemniaków, do kartaczów wykorzystuje się także kartofle surowe.
Starte na tarce surowe bulwy zapewniają temu daniu charakterystyczny szary wygląd. Różnicą w stosunku do pyz jest także rozmiar cepelinów. Niektóre gospodynie przyrządzają nawet 10-centymetrowe kluchy! I tu właśnie leży tajemnica nazwy tego dania. Kartacze to spore dawne pociski artyleryjskie, a cepeliny to przedwojenne sterowce…
Przepis na kartacze
Składniki:
- 1,5 kg mączystych ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól i pieprz
- Ok. 40 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
- Cebula
- Majeranek
- Skwarki
- Liść laurowy i ziele angielskie
- Śmietana
Przygotowanie:
- 1/3 ziemniaków obierzcie, ugotujcie w osolonej wodzie, utłuczcie na puree i ostudźcie.
- Pozostałe 2/3 kartofli zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
- Połączcie ziemniaki gotowane, przeciśnięte przez praskę i surowe, świeżo starte na tarce.
- Do masy ziemniaczanej dodajcie mąkę ziemniaczaną i trochę soli.
- Czas na farsz. Cebulę skrójcie drobno, dodajcie do mięsa, doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie dobrze farsz.
- Formujcie kartacze z ciasta wielkości jajka. Rozpłaszczcie ciasto i nadziewajcie je farszem, a następnie nadajcie ciastu podłużny kształt (długość ok. 8-10 cm).
- Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez nawet 20-30 min (w zależności od rozmiaru kartaczy).
- Kartacze podawajcie ze skwarkami, z boczkiem lub podsmażoną cebulką i z kleksem śmietany. Warto pokusić się o element zieleni w postaci koperku czy szczypiorku.
Smacznego!