Tymi 2 przyprawami najlepiej doprawicie solonego śledzia. Tutaj nie ma miejsca na kombinacje
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy

Tymi 2 przyprawami najlepiej doprawicie śledzia. Tutaj nie ma miejsca na kombinacje

Jakie zioła pasują do śledzia najlepiej? Postawcie na te dwa, a zawsze wam wyjdzie.

W czym tkwi tajemnica idealnie przyrządzonego śledzia? Nie trzeba chyba przypominać, że podstawą jest naturalnie ryba dobrej jakości. Jeżeli zależy wam na dobrym śledziu, zaopatrzcie się w niego w sprawdzonym sklepie, gdzie ryby zawsze są świeże i pochodzą ze sprawdzonego źródła.

Drugą kwestią są przyprawy, bo to właśnie one nadają śledziom odpowiedniego smaku. Wybór jest bardzo duży, ale tylko te dwa zioła sprawdzą się najlepiej. 

Jakie przyprawy pasują do śledzia?

Niektórzy jedzą rybę tylko z dodatkiem soli, pieprzu, oleju, octu lub soku z cytryny. Nie jest to błąd - w ten sposób można się cieszyć naturalnym, tradycyjnym smakiem tego delikatnego mięsa. Jednak szybko może się on znudzić, dlatego warto odrobinę poeksperymentować i nie bać się doprawiania ryb. 

Jeżeli jesteście dość ortodoksyjni w tym temacie i lubicie śledzie z jak najmniejszą ilością przypraw, bezpiecznym wyborem będzie koperek. Doskonale komponuje się on z sokiem z cytryny i pieprzem, tworząc w ten sposób bardzo prostą i uniwersalną przyprawę do ryb. 

Drugim ziołem, które się sprawdza w przypadku śledzi jest majeranek. Świetnie wpływa na układ pokarmowy i wspomaga trawienie, dlatego warto dodawać go do tłustych ryb, jak śledź lub makrela. Oprócz tego świetnie podkreśla smak ryby, tworząc razem przyjemną dla kubków smakowych kombinację. Wypróbujcie nasz przepis na śledziki z tą właśnie przyprawą.

Zobacz także

Zamiast cebulki dodajcie do śledzi te 2 składniki. Dziadek robił je tylko w ten sposób

Czym się różni śledź od matiasa? Trzeba zwrócić uwagę na tę rzecz

Czym się różni śledź od matiasa? Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na tę rzecz

Przepis na śledzie z majerankiem

Składniki:

  • 4 płaty śledzia w oleju

  • 4 łyżeczki majeranku

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 średnia cebula

  • pół cytryny

  • 1 szklanka oleju

  • 4 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego 

Przygotowanie:

  1. Płaty śledziowe odsączcie na ręcznikach papierowych, a następnie pokrójcie na kawałki.

  2. W misce wymieszajcie śledzie z majerankiem, sokiem z połowy cytryny i pieprzem. Dodajcie jeszcze plasterki ząbków czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszajcie.

  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie w półplasterki.

  4. Włóżcie śledzie do słoika, przekładając je plastrami cebuli. Na wierzchu ułóżcie jeszcze trochę cebuli tak, by przykryła śledzie.

  5. Całość zalejcie olejem - powinna wystarczyć jedna szklanka. Cała zawartość słoika musi być zanurzona w oleju. 

  6. Zakręćcie mocno słoik i odstawcie do lodówki. Po 2 dniach śledzie są gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zróbcie na święta dorsza z tym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Adobe Stock
Newsy
Dorsz z 1 sekretnym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Świąteczna rybka to nie tylko karp! Dorsz również będzie się dobrze komponował z resztą potraw na wigilijnym stole - zwłaszcza zrobiony według tego przepisu Ewy Wachowicz.

Jeżeli aż wzdrygacie się na myśl o wigilijnym karpiu, przyrządźcie w tym roku inną rybę na święta - na przykład dorsza. Jest pozbawiony charakterystycznego zapachu (określanego jako „mulisty”), a do tego tańszy od karpia, którego ceny są w tym roku naprawdę rekordowe. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na dorsza z warzywami oraz ananasem - przykryty jarzynową pierzynką smakuje wprost doskonale i może być ciekawym zamiennikiem tradycyjnego karpia.  Przepis na dorsza z warzywami od Ewy Wachowicz Składniki: 2 filety z dorsza 1 szklanka przecieru pomidorowego pół litra wywaru z jarzyn ananas z puszki (krążki) 2 duże marchewki ćwiartka selera Papryka zielona 1 pietruszka 1 duża duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu ziołowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego masło klarowane do smażenia mąka do obtoczenia sól pieprz Przygotowanie: Pokrójcie filety z dorsza na równe kawałki. Posypcie solą oraz pieprzem, a na koniec pokropcie sokiem z cytryny i odłóżcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, a czosnek posiekajcie. Paprykę zieloną pokrójcie w paski. Obraną marchew, pietruszkę oraz selera zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Roztopcie masło na patelni i podsmażcie wszystkie warzywa. Kiedy już się nieco podpieką, wlejcie wywar z jarzyn. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, curry, pieprz ziołowy oraz sól i wymieszajcie. Duście, aż część wywaru odparuje. Następnie wlejcie na patelnię przecier pomidorowy i wymieszajcie. Obtoczcie w mące dorsza i usmażcie na...

śledź w oleju przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Genialny śledź w oleju na Wigilię. Zdrowy dla organizmu. Niezapomniany smak
Wszyscy uwielbiają śledzie na święta - wypróbujcie ten przepis na filety śledziowe w oleju. Pycha!

Śledź to druga (zaraz po karpiu) najważniejsza ryba na wigilijnym stole! Nie może jej tam zabraknąć, a śledzie chętnie jedzą wszyscy. W śmietanie, oleju czy musztardzie są przepyszne. Jeżeli i wy jesteście wielkimi miłośnikami tych ryb, to wypróbujcie ten przepis na śledzia w oleju – smakuje jak u babci i będzie niezapomnianym daniem podczas tegorocznej Wigilii. Tradycyjne ryby Choć dziś królem wigilijnej wieczerzy jest karp, to nie zawsze tak było. Dawniej, przed wojną w Polsce tradycyjnie w Wigilię jadło się wiele różnych ryb, a karp był kojarzony głównie z kuchnią żydowską. W Święta przygotowywano wówczas szczupaki, sandacze, leszcza i stynki. Natomiast w nieco zamożniejszych domach, na wigilijnym stole można było znaleźć węgorza, sardynki, łososia i śledzie. Zwyczaj przetrwał do dziś i wiele rodzin na Gwiazdkę przyrządza dania z różnych ryb. Przepis na śledzia w oleju Jednym z pysznych, wigilijnych sposobów na przygotowanie śledzia jest przyrządzenie go w oleju. Najlepsze będą do tego duże, mięsiste filety z matiasów. Potrzebne wam będą poniższe składniki: 6 dużych śledzi matias 2 cebule Ocet winny Olej Cukier Pieprz Przygotowanie Śledzie włóż do miski z zimną wodą i odstaw na 40 minut. Po tym czasie wylej wodę, dokładnie wypłucz filety. Powtórz czynność jeszcze dwa razy i na koniec osusz śledzie papierowym ręcznikiem. Posiekaj drobno cebulę, a filety pokrój w paski. Do dużego, litrowego słoika wkładaj śledzie na przemian z cebulą, dodaj pieprz, ocet winny i odrobinę cukru. Na koniec całość zalej olejem. Zakręcony słoik odstaw do lodówki na około dwie doby. Smacznego! Śledzie najlepiej podawać z dodatkiem świeżo posiekanej cebuli posypanej solą i okraszonej sokiem z cytryny.

Tomasz Strzelczyk  z "Oddasz fartucha" robi śledzie. "Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze" - poleca swój przepis
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Tomasz Strzelczyk z kanału „Oddasz fartucha” robi śledzie: „Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze”
Przygotujcie zapas klasycznego śledzika z cebulą w oleju. Jak go przyrządzić podpowiada uczestnik programu „MasterChef”.

W dawnej Polsce ryby morskie były rzadko jedzone. Wyjątek stanowił śledź. Już na przedwojennych stołach królował jako ryba postna. Przyrządzamy go na różne sposoby. Lubimy śledzie korzenne, po kaszubsku, po żydowsku. Jednak najprostsze i najbardziej sprawdzone są klasyczne śledzie w oleju z cebulką. Jak je przygotować, jakich przypraw użyć i jak długo gotowe danie można przechowywać, podpowiada Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha”. Czym się różni śledź zwykły od matiasa i co oznacza określenie à la matias? Matias to po prostu młody śledź. Ma wyjątkowy, delikatny smak, różniący się od smaku dorosłej ryby. W sklepach śledzie matiasy powinny być wyraźnie oznaczane, żeby klienci nie mieli wątpliwości, że kupują rybę wyższej jakości. Ceny matiasów są też odpowiednio wyższe od cen pozostałych śledzi. Wyroby rybne opisywane jako à la matias to nic innego jak handlowy trik mający zwrócić uwagę na rybę, sugerując, że jest młoda, a więc ma delikatniejsze mięso. W opakowaniu jednak często znajduje się zwykły śledź. Przepis na klasyczne śledzie w oleju Przed przygotowaniem śledzi płaty ryby należy moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godziny. Dzięki temu pozbawicie płaty mięsa nadmiaru soli, którą zostały zakonserwowane. Podczas moczenia trzykrotnie wymieńcie wodę, żeby ryba leżała wciąż w czystej wodzie, a nie zasolonej. Przed użyciem, wymoczone śledzie spróbujcie, żeby ocenić czy są już dobre. Składniki: 1,5 kg płatów śledziowych typu matias 4 cebule 2 łyżeczki czarnego pieprzu sok z dwóch cytryn 350 ml oleju słonecznikowego 3 liście laurowe 4 szt. ziela angielskiego 4 ziarna kolendry Przygotowanie: Śledzie pokrójcie w kawałki i przełóżcie do większej miski....

Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
anullka7/Gotujmy.pl
Newsy
Gdy dziadek robił śledzie w oleju, zawsze dodawał do nich ten składnik. To gwarancja dobrego smaku
Najlepsze śledzie w oleju nie mogą się obyć tego składnika - to on gwarantuje ich wyjątkowy smak i sprawia, że ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem całego słoika.

Śledzie w zalewie z oleju, z dodatkiem cebuli to jeden z tych przysmaków, które nigdy się nie nudzą. Choć można bez żadnego problemu kupić takie śledzie w każdym sklepie, to zachęcamy was do przygotowania ich samodzielnie - nie jest to wcale takie trudne, a ryba smakuje znacznie lepiej. Zwłaszcza, gdy dodacie do niej składnik, który nada jej wspaniałego smaku.  Jak zrobić dobre śledzie w oleju? Ta potrawa nie składa się z wielu składników, dlatego tak ważne jest, by były one dobrej jakości. Polecamy wam użyć śledzi solonych „z beczki”, koniecznie o jasnej barwie - odrzućcie lekko zażółcone egzemplarze. Możecie też kupić śledzie, które już są w oleju, jednak nikt nie da wam gwarancji, że tłuszcz, w którym są zanurzone, jest dobrej jakości.  Kolejną ważną sprawą są przyprawy. Niektórzy do śledzi dają tylko cebulę, ocet i na tym doprawianie się kończy. Warto jednak dodać do nich parę ziarenek ziela angielskiego - ryba od razu nabierze głębszego smaku. Możecie też, poza zielem angielskim, dorzucić do słoików po jednym liściu laurowym. Zobaczcie, jak zrobić klasyczne śledzie w oleju z poniższego przepisu. Przepis na śledzie w oleju Składniki: 5 solonych filetów śledziowych 1,5 szklanki oleju 2 cebule 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu pół łyżeczki pieprzu ziarnistego 2 liście laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia śledzi. Jeżeli kupujecie solone filety śledziowe solone (czasami nazywane tradycyjnie śledziami z beczki), trzeba je wcześniej wymoczyć, by usunąć z nich nadmiar soli. Należy włożyć rybę do zimnej wody, a po 20 minutach wypłukać i wymienić wodę. Czynność powtarzajcie kilka razy, a przy każdej wymianie wody próbujcie śledzi, by ocenić ich...