Nie ma to jak galaretka z rosołu! Aromatyczna i rozpływająca się w ustach, smakuje doskonale podczas wszelkich przyjęć. Niestety, jej przygotowanie zajmuje trochę czasu. Ale przecież, jeśli macie wielką ochotę na galaretkę i mało czasu, to łatwo możecie przygotować szybkie „mini galaretki”!

Wystarczy ugotować trochę więcej rosołu niż zwykle i zrobić tymbaliki, czyli galaretki w kubeczkach. Większość składników jest już w rosole – będziecie potrzebowali między innymi ugotowanych marchewek, przynajmniej litr czystego, przecedzonego bulionu, kilka udek z kurczaka, a także kawałka golonki wieprzowej (trzeba ją oczywiście wcześniej ugotować).

Dodatek wieprzowiny wspaniale podkręci smak tymbalików i sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze! Podane z odrobiną soku z cytryny lub octu, smakują fenomenalnie. Zróbcie je sami z poniższego przepisu!

Przepis na tymbaliki drobiowo-wieprzowe

By zrobić smaczne galaretki z rosołu, czyli tymbaliki, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka z rosołu
  • 1 golonka wieprzowa
  • 2 marchewki z rosołu
  • Pół puszki kukurydzy
  • 1 litr bulionu
  • 50 g żelatyny
  • Sok z cytryny
  • 10 plastikowych kubeczków

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie golonkę wieprzową w osolonej wodzie.
  2. Odcedźcie dokładnie rosół za pomocą gęstego sitka tak, by zupa po odcedzeniu była zupełnie klarowna.
  3. Podgrzejcie rosół. Kiedy będzie już gorący, wsypcie do niego 10 łyżeczek żelatyny (około 50 g). Mieszajcie, aż się rozpuści i zostawcie do wystudzenia.
  4. Weźcie udka z rosołu i oddzielcie mięso od kości, a następnie pokrójcie je drobno. To samo zróbcie z ugotowaną golonką.
  5. Marchewkę z rosołu pokrójcie w drobną kostkę.
  6. Następnie do każdego kubeczka wsypcie po równo kukurydzy, pokrojonej marchewki i mięsa z kurczaka.
  7. Zalejcie wszystko rosołem z żelatyną i odstawcie do lodówki na minimum dwie godziny do stężenia. Podawajcie skropione sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Możecie też przyozdobić je świeżą pietruszką.