Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy

Tym zaskoczycie gości podczas świąt. Wyborna pieczeń z kaczki na rodzinny obiad

Kaczka to idealny pomysł na drugie, świąteczne danie. Możecie podać ją z buraczkami, zasmażaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Świąteczne ucztowanie to nie tylko Wigilia. Pozostałe dni Bożego Narodzenia wymagają równie smacznej, kulinarnej oprawy. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kaczka jest spożywana w wielu kuchniach na całym świecie

To wysokotłuszczowe i wysokobiałkowe mięso, będące bogatym źródłem żelaza. W menu wielu krajów znajdziemy kaczkę w roli głównej. To mało przeciętne mięso, które doskonale łączy się z żurawiną lub konfiturą z borówek. Pieczoną kaczkę można nadziać też owocami. W roli nadzienia sprawdzą się soczyste jabłka i gruszki. 

Gatunek kaczki słodkowodnej, krzyżówki, został udomowiony i jest powszechnym ptakiem hodowlanym w wielu kulturach. Mięso kaczki pochodzi głównie z piersi i nóg kaczek. Podobnie jak cały drób jest klasyfikowane jako białe mięso, mimo że kolor jest nieco ciemniejszy niż zwykły indyk czy kurczak. Dodatkowo, mięso z nóg kaczki jest nieco ciemniejsze i grubsze. 

Kaczka jako mięso dominujące w kuchni chińskiej

Narządy wewnętrzne, takie jak serce i nerki kaczki mogą być również spożywane. Chociażby wątroba służy jako główny składnik wykwintnego foie gras. Popularnym w Azji daniem jest także kaczka po pekińsku, która jest wykonana z jej specjalnej odmiany. Na pewno jedliście mięso kaczki z ogórkami, sosem musztardowym lub w wersji nietuzinkowej, podanej na przegrzebkach.

Niebezpieczeństwo związane z konsumpcją kaczek

Kaczkę należy piec tyle czasu, ile waży dana sztuka mięsa. Dzięki temu doprowadzicie do chrupkości jej skóry. Kaczka złowiona w środowisku naturalnym może jednak być narażona na chłonięcie zanieczyszczeń zbiorników wodnych, w których pływa. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, wybierajcie kaczki hodowlane.

Składniki:

  • 1 kaczka

  • pieprz świeżo mielony

  • 2 duże ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • tymianek

  • cebula

  • sól 

  • żółtko

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Z upieczonej kaczki zdejmujecie skórę i nacieracie zmiażdżonym czosnkiem. 

  2. Pozostałe mięso obieracie i mielicie razem z czosnkiem i cebulą. 

  3. Doprawiacie do smaku solą, pieprzem i posypujecie natką pietruszki.

  4. Dodajecie na koniec żółtko i po wymieszaniu składników zwijacie mięso w ciasną roladę.

  5. Owijacie całość z gazę, związujecie końce i gotujecie na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. 

  6. Po wyciągnięciu z wody pozostawiacie do ostygnięcia. Jeśli wolicie chrupiące rolady, wystarczy włożyć ją wysmarowaną olejem na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Palce lizać!

Komentarze
Pieczywo
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy Genialny trik na odświeżenie pieczywa. Będzie smakował jak prosto z piekarni
Pieczywo to nie tylko świetny komponent śniadania. To także dodatek do świątecznego bigosu, sałatki jarzynowej czy śledzi z cebulką.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Jeśli zrobiliście zapasy pieczywa, które mogą zostać niezjedzone w święta, podpowiadamy jak zaoszczędzić pieniądze i zjeść ten sam chleb chwilę później. Będzie się nadawał do jedzenia jak ten, dopiero co kupiony! Jak odzyskać czerstwe pieczywo? Kolejki w piekarniach to popularny, przedświąteczny widok. Polacy mają bowiem skłonność do zakupów na zapas. Pewnie też należycie do licznej grupy, która woli zamrozić niż wyrzucić. To bardzo dobre podejście, jednak nie wszystkie produkty nadają się do jedzenia po dłuższym czasie. Do odzyskania nadaje się m.in. chleb , którego z pewnością zostanie wam trochę po świętach. Czerstwy chleb, o ile nie macie na niego pomysłu, nie jest zbyt zachęcający do jedzenia. Najpopularniejszym sposobem na jego wykorzystanie jest dosuszenie go i przerobienie na bułkę tartą.  Innym, równie częstym pomysłem jest wykorzystanie go na grzanki, które mogą urozmaicić sałatkę lub zupę krem. Wystarczy uprażyć uprzednio pokrojony chleb na patelni z tłuszczem. Rumiany kolor wskaże wam czas, kiedy grzanki należy zdjąć z patelni.  Niezjedzony chleb można ponownie wykorzystać Nawet jeśli doszło do sytuacji, w której wilgoć zdążyła z niego wyparować i w ciągu dnia stał się twardy jak skała. Nic straconego! Taki chleb można jeszcze odświeżyć.  Warunkiem, który umożliwi wam decyzję będzie pleśń lub jej brak. Jeśli zauważacie choćby najmniejsze jej przejawy, chleb trzeba wyrzucić albo rozsypać w parku ptakom. Jak odświeżyć kilkudniowy  chleb? Potrzebujecie dwóch rzeczy, które macie z pewnością w domu. Przyda się bowiem woda i piekarnik rozgrzany do 150 stopni. Namoczony wodą chleb, np. przy pomocy spryskiwacza, należy umieścić na papierze do pieczenia i zostawić w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut. ...

Przeczytaj