Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy

Tym zaskoczycie gości podczas świąt. Wyborna pieczeń z kaczki na rodzinny obiad

Kaczka to idealny pomysł na drugie, świąteczne danie. Możecie podać ją z buraczkami, zasmażaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami.

Świąteczne ucztowanie to nie tylko Wigilia. Pozostałe dni Bożego Narodzenia wymagają równie smacznej, kulinarnej oprawy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kaczka jest spożywana w wielu kuchniach na całym świecie

To wysokotłuszczowe i wysokobiałkowe mięso, będące bogatym źródłem żelaza. W menu wielu krajów znajdziemy kaczkę w roli głównej. To mało przeciętne mięso, które doskonale łączy się z żurawiną lub konfiturą z borówek. Pieczoną kaczkę można nadziać też owocami. W roli nadzienia sprawdzą się soczyste jabłka i gruszki. 

Gatunek kaczki słodkowodnej, krzyżówki, został udomowiony i jest powszechnym ptakiem hodowlanym w wielu kulturach. Mięso kaczki pochodzi głównie z piersi i nóg kaczek. Podobnie jak cały drób jest klasyfikowane jako białe mięso, mimo że kolor jest nieco ciemniejszy niż zwykły indyk czy kurczak. Dodatkowo, mięso z nóg kaczki jest nieco ciemniejsze i grubsze. 

Kaczka jako mięso dominujące w kuchni chińskiej

Narządy wewnętrzne, takie jak serce i nerki kaczki mogą być również spożywane. Chociażby wątroba służy jako główny składnik wykwintnego foie gras. Popularnym w Azji daniem jest także kaczka po pekińsku, która jest wykonana z jej specjalnej odmiany. Na pewno jedliście mięso kaczki z ogórkami, sosem musztardowym lub w wersji nietuzinkowej, podanej na przegrzebkach.

Niebezpieczeństwo związane z konsumpcją kaczek

Kaczkę należy piec tyle czasu, ile waży dana sztuka mięsa. Dzięki temu doprowadzicie do chrupkości jej skóry. Kaczka złowiona w środowisku naturalnym może jednak być narażona na chłonięcie zanieczyszczeń zbiorników wodnych, w których pływa. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, wybierajcie kaczki hodowlane.

Składniki:

  • 1 kaczka

  • pieprz świeżo mielony

  • 2 duże ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • tymianek

  • cebula

  • sól 

  • żółtko

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Z upieczonej kaczki zdejmujecie skórę i nacieracie zmiażdżonym czosnkiem. 

  2. Pozostałe mięso obieracie i mielicie razem z czosnkiem i cebulą. 

  3. Doprawiacie do smaku solą, pieprzem i posypujecie natką pietruszki.

  4. Dodajecie na koniec żółtko i po wymieszaniu składników zwijacie mięso w ciasną roladę.

  5. Owijacie całość z gazę, związujecie końce i gotujecie na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. 

  6. Po wyciągnięciu z wody pozostawiacie do ostygnięcia. Jeśli wolicie chrupiące rolady, wystarczy włożyć ją wysmarowaną olejem na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Palce lizać!

Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy
Kaczka po staropolsku. Soczyste, kruche mięso i farsz, który pokochasz. Cały sekret tkwi w...
Kiedyś gęsi, indyki i kaczki były stałym elementem krajobrazu polskiej wsi. Dzisiaj trudniej o taki widok. Kaczka jest jednak dostępna w sklepie i warto przygotować ją na jakąś ważną uroczystość.

Mięso kaczki nie gości zbyt często na naszych stołach. A szkoda. To fakt, jest dość ciężkostrawna i tłusta, ale jej smak rekompensuje w pełni te wady. Nie jemy przecież kaczego mięsa co tydzień. Ponadto, można zbalansować nieco tłusty smak kaczki przez przygotowanie mięsnego farszu. Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Upieczmy więc ją w całości i przygotujmy do niej ciekawe wypełnienie z innych gatunków mięsa. Szlachetne dodatki, takie jak mocne wino, podkreślą jej smak i sprawią, że tak upieczony drób uświetni ważne przyjęcie okolicznościowe w waszym domu. Kaczka to dobry wybór W naszych marketach nietrudno obecnie o tuszkę kaczki. Do niedawna jej zakup wiązałby się z ryzykiem – mała ilość tego rodzaju drobiu na rynku robiła swoje. Obecnie polscy producenci stawiają na różnego rodzaju drób. Oprócz kaczek, polskie przedsiębiorstwa przodują także w hodowli gęsi. Co to dla nas oznacza? Produkt jest bezpieczny i zwykle dobrej jakości. Do naszego przepisu, oprócz rzecz jasna kaczki, będziemy potrzebowali jeszcze dwóch gatunków mięsa – po pierwsze łopatki wieprzowej, a po drugie wątróbek drobiowych. Najlepszym wyborem byłyby wątróbki kacze, ale łatwiej będzie nam o te kurze. Nie wpłynie to znacząco na smak potrawy. Oprócz mięs, kluczowym składnikiem będzie mocne, czerwone wino o wyrazistym smaku. Warto sięgnąć po porto. Portugalski trunek nie należy jednak do najtańszych, dlatego możemy śmiało wybrać także jakiś tańszy zamiennik. A teraz przejdźmy już do naszego przepisu na faszerowaną kaczkę po staropolsku. Składniki: 1 kaczka (najlepiej jeżeli kupimy od razu wyprawioną z kości sztukę, jeżeli nie, warto samemu spróbować luzować kaczkę) 40 dag łopatki...

pieczona kaczka
Adobe Stock
Newsy
Tego błędu bezwzględnie unikaj podczas pieczenia kaczki. Sprawdź, zanim zepsujesz swoje danie
Dawniej kaczki można było zobaczyć na prawie każdym wiejskim podwórzu. Dzisiaj kaczki powoli wracają do łask, a my przypominamy sobie jak gotowały je nasze babcie.

Mięso kaczki jest niezwykle smakowite, ale dość tłuste i ciężkostrawne. Mimo wszystko nie ma się czego obawiać. Nie jemy przecież kaczki co tydzień. Raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na kaczkę choćby ze względu na to, że jej mięso staje się coraz powszechniejsze w naszych sklepach. Wszystko to za sprawą rozwoju polskich hodowli kaczek, które zdobywają uznanie konsumentów w całej Europie. Wraz z większą ilością produktu na rynku poprawia się także jego jakość. Dlatego też możemy zaufać naszym hodowcom i wesprzeć polską branżę drobiową poprzez wybór kaczki. Cała czy tylko część? Na ten szlachetny, drobiowy rarytas decydujemy się zwłaszcza dla uświetnienia ważnego przyjęcia w naszym domu. Jaki sposób przygotowania wybrać? Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Ten sposób wybierzmy, gdy chcemy przygotować kaczkę w całości. Jeżeli dysponujemy piersią z kaczki wraz z tłustą, grubą skórką, warto pomyśleć o połączeniu smażenia z pieczeniem. O co chodzi? Układamy kaczkę skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Wytapiamy tłuszcz i jednocześnie uzyskujemy doskonały, piękny kolor podczas 10-minutowego smażenia. Następnie przekładamy pierś do żeliwnego naczynia i pieczemy przez pewien czas w piekarniku – to najlepszy sposób na tę część kaczego mięsa! Częstym błędem podczas przygotowania kaczki jest po prostu nieodpowiedni czas pieczenia. Zbyt krótkie pieczenie sprawi, że nasza kaczka będzie za twarda i niesmaczna. Kilka zasad Z kolei za długie pozostawienie mięsa w piekarniku w zbyt dużej temperaturze doprowadzi do wiadomych skutków... Co zatem powinniśmy zrobić? Przed gotowaniem kaczki należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu kaczki, a następnie o jej wysuszeniu. By gruba warstwa tłuszczu...

pieczone kacze udka
pixabay.com/RitaE
Przepisy
Poezja smaku. Łatwy przepis na soczyste i chrupiące kacze udka. Wyjątkowo prosty sposób na obiad!
Czy w waszym domu piekło się kaczkę z jabłkami? To danie na wyjątkowe okazje, najczęściej święta. Przedstawiamy o wiele łatwiejszy przepis. Chodzi o kacze udka. Pycha!

Całą kaczkę naciera się odpowiednio przygotowaną marynatą i odstawia na noc do lodówki, by mięso nabrało intensywnego aromatu. Następnego dnia kroi się jabłka, nadziewa nimi kaczkę, zaszywa. Układa w brytfance i rozpoczyna proces pieczenia. Proces na kilka godzin. Znamy znacznie łatwiejszy sposób na kaczkę! Tylko kacze udka Zamiast czasochłonnych przygotowań całej kaczki można wybrać równie pyszne, kacze udka. Szczególnie jeśli preferujecie przepisy szybkie, proste i tanie. Wystarczy dosłownie kilka składników i odrobina czasu. Mięso z rodziny ptaków W kuchni i gastronomii znaleźć można zarówno w słodkiej i słonej wodzie. Kaczka jest spożywana w wielu kuchniach na całym świecie. Jest to wysokotłuszczowe, wysokobiałkowe mięso bogate w żelazo.  Gatunek kaczki słodkowodnej, krzyżówki, został udomowiony i jest powszechnym ptakiem hodowlanym w wielu kulturach. Kaczkę spożywamy podczas większych i ważniejszych uroczystości. Jeśli jednak nie w głowie wam wytrawne przyjęcia, a macie na myśli szybki i pyszny obiad, proponujemy kacze udka z przepisu poniżej. Palce lizać! Składniki na kacze udka z piekarnika:  4 udka z kaczki sól, pieprz, główka czosnku, kilka gałązek rozmarynu, garść świeżej żurawiny. Jak przyrządzić kaczkę wedle przepisu? Kacze udka myjemy i delikatnie ususzamy. Następnie nacieramy je dokładnie solą i pieprzem. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Po dobie przekładamy mięso do naczynia do zapiekania, dodajemy obrany czosnek, gałązki rozmarynu i żurawinę. Przykrywamy szczelnie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 75 minut. Po tym czasie kacze udka powinny być aromatyczne i chrupiące. Możemy je podać na puree ziemniaczanym lub z dodatkiem marynowanych, sezonowych...

Zalewa do ogórków
Flickr/berkgypsy
Newsy
Zalewy do ogórków możesz użyć do marynowania mięsa. Niesamowite, jakie wychodzi pyszne
Alternatywne wykorzystanie zalewy do ogórków? Marynata do mięsa. Będziecie się nim zajadać.

Ciepła woda na zalewę ma trzy zalety - szybciej rozpuszcza sól stosowaną do solanki, przyśpiesza nieco start fermentacji i co najważniejsze, taka temperatura nie niszczy cennych składników, witamin i bakterii mlekowych w kiszonych jarzynach lub owocach. Wrzątek do kiszonek Niektórzy zalewają kiszonki wrzątkiem. Nie jest to najlepszy pomysł! Unikajcie gorącej wody, ponieważ tylko w ten sposób zachowamy maksimum składników odżywczych oraz mikroflorę zawartą w produktach do kiszenia. Gorąca woda niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Oczywiście można zagotować wodę razem z przyprawami aby wydobyć z nich aromat, ale przed zalaniem produktów do kiszenia należy ją ostudzić.  Kaczka marynowana w zalewie Nie trzeba kisić ogórków, żeby z zalewy do ich kiszenia zrobić pyszne danie. Będzie świetna do gęsiny i drobiu. Pełna składników odżywczych woda do ogórków przyda się jako marynata do mięsa. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy kilka prostych produktów. Składniki:    kaczka 2 kg Marynata: 3l wody 6 łyżek soli morskiej  8 ząbków czosnku wędzonego kawałek korzenia chrzanu liść chrzanu 2 gałązki kopru z nasionami  Dodatkowo:   1 łyżka oliwa czosnkowej suszony majeranek otarty szałwia suszona świeżo mielony pieprz czarny Na początek dokładnie oczyszczamy kaczkę, płuczemy ją i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego  wystudzenia. Kaczkę wkładamy do garnka do pieczenia (gęsiarki), dodajemy opłukane i pokrojone gałązki kopru, pokrojone...