Tym zajmował się Karol Okrasa zanim został kucharzem. Zaskoczeni?
ONS
Newsy

Tym zajmował się Karol Okrasa zanim został kucharzem. Zaskoczeni?

Karol Okrasa to jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy. Nie wszyscy jednak wiedzą, co robił, zanim trafił do telewizji i kuchni luksusowych restauracji…

Karol Okrasa rozpoczął swoją karierę w Telewizji Polskiej na antenie programu „Kuchnia z Okrasą”. To właśnie wtedy kucharz zyskał rozpoznawalność, która dodała mu wiatru żagle i zapewniła pracę w luksusowych hotelach i restauracjach. 

Gwiazdor był niedawno gościem programu „Jestem z PGR”, w którym opowiedział o swojej przeszłości w państwowych gospodarstwach rolnych. Celem programu Joanny Warechy jest zmiana sposobu, w jaki myśli się o osobach mieszkających czy pracujących w PGR. Słynny kucharz podkreślił, że była to dla niego niezwykła szkoła życia. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Karol Okrasa mieszkał w PGR-ach

Kucharz miał okazję mieszkać w dwóch lokalizacjach: w PGR w Połoskach oraz w Pawłowicach. Wyznał jednak, że moment, w którym powiedział publicznie, że pochodzi z PGR, wcale nie był dla niego ciężki. Gwiazdor podkreśla, że było to normalne i nie uważał tego za coś, co odbije się negatywnie na jego wizerunku. 

„Pamiętam aromaty, smaki. Pamiętam smak mleka w proszku dla cieląt, które wykradaliśmy. Smak chleba skropionego wodą i posypanego cukrem. Paluszki maczane w maśle i obtaczane jeszcze w kryształowym cukrze. Ziemniaki parowane w parowniku. Pamiętam doskonale zapach świńskiej skóry opalanej między blokami. Odcinano nam kawałki skóry, które żuliśmy. Pamiętam zapach pierza, kiszenia kapusty. Absolutnie niesamowity aromat wędzenia. Wędziliśmy sami. My w jednym pokoju, kiełbasa w drugim i nie daj Boże post przed świętami” – wspominał melancholijnie Okrasa w wywiadzie.

Zobacz także
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki

bigos na szybko

Karol Okrasa robi bigos w zaledwie 25 min. Dodaje 3 wyjątkowe składniki, które podkręcają smak dania

Mistrz gastronomii z rozrzewnieniem opowiada o swoim dzieciństwie, które wspomina jako bardzo szczęśliwe. Zawdzięcza to przede wszystkim rodzicom.

Kucharskie początki Okrasy

Swoje pierwsze doświadczenia w gastronomii Okrasa zbierał w hotelu Jan III Sobieski, a następnie w Hotelu Bristol. To dwa bardzo prestiżowe warszawskie hotele wysokiej klasy. Wyznał jednak, że praca w takich miejscach pokazała mu, jak bardzo różnił się jego świat od tego „wielkomiejskiego”. Chociaż na początku było ciężko, kucharz podkreśla, że to właśnie doświadczenia z dzieciństwa czy młodych lat nauczyły go pozytywnie podchodzić do życia. 

„Ujawnił mi się za drzwiami chłodni. Otworzyłem je i myślałem, że mi się to śni albo zwariowałem i źle widzę. W lutym wchodzę do chłodni i widzę truskawki, winogrona, mandarynki, banany, kaki, karambole i wszystkie inne owoce i warzywa świata. Części w ogóle nie potrafiłem wtedy nazwać, bo widziałem je pierwszy raz w życiu” – opowiadał. 

Źródło: WP

Czytaj też:

Mateusz Z googlebox
instagram
Newsy
Mateusz Borkowski z „Gogglebox” schudł aż 160 kg. Wiemy jak wyglądała dieta, która mu w tym pomogła
Niesamowita przemiana! Znany z programu „Gogglebox” Mateusz Borkowski schudł aż 160 kg i pochwalił się zdjęciem – efekty są powalające

Mateusz Borkowski, znany z emitowanego w TTV programu „Googlebox” zaszokował niedawno wszystkie osoby śledzące jego profil w mediach społecznościowych. Mężczyzna dotychczas był kojarzony z potężnej sylwetki – miał nawet ksywkę „Big Boy”. Dziś jednak jest nie do poznania! Gwiazdor telewizyjnego programu dokonał praktycznie niemożliwego. Po tym, gdy jego waga dobiła do 235 kilogramów stwierdził, że dalej już nie może tak żyć. Podjął poważną decyzję i poddał się operacji zmniejszenia żołądka. Dziś waży o 160 kilogramów mniej i wygląda jak zupełnie inny człowiek! Jak tego dokonał? Niedawno udzielił wywiadu, w którym zdradził kulisy swojej walki z otyłością. Dieta Mateusza Borkowskiego z „Googlebox”  po zmniejszeniu żołądka Mateusz wyznał, że nie lubi gdy ludzie operację zmniejszenia żołądka nazywają „pójściem na łatwiznę”. Podkreślił, że zabieg jest bardzo poważny i poprzedzony wieloma badaniami. Natomiast po operacji trzeba ściśle przestrzegać specjalnej diety i absolutnie nie wolno wracać do dawnych, złych nawyków żywieniowych. Kto tak zrobi, ten prawdopodobnie już nigdy nie uwolni się od otyłości, ponieważ taka operacja jest ostatnim rozwiązaniem. Dlatego Mateusz podkreśla, że po prostu przeszedł na dietę, a zmniejszenie żołądka mu w tym pomogło. W dodatku zdradził, jak wygląda jego przeciętny jadłospis w ciągu dnia: Śniadanie:  Sałatka z kurczakiem, serem feta i pomidorami Drugie śniadanie: Twaróg Obiad: Mięso z warzywami Podwieczorek: Jogurt Kolacja: Orzechy Choć rozpiska wygląda dość skromnie, gwiazdor powiedział, że je tak, jak każdy inny człowiek – po prostu zmniejsza porcje. Czy Mateusz z „Googlebox” ma kłopot z nadmiarem skóry po odchudzaniu? Mateusz odchudza się od...

Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Tak drogo nie jest nawet u Magdy Gessler
ONS.pl
Newsy
Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Tak drogo nie jest nawet u Magdy Gessler
Planujecie wybrać się do restauracji Karola Okrasy w Warszawie? Lepiej przygotujcie gruby portfel.

Ponad 10 lat temu Karol Okrasa założył swoją pierwszą restaurację „Platter" by Karol Okrasa. Lokal mieści się w Warszawie przy ul. Emilii Plater w Hotelu InterContinental. Ile trzeba zapłacić w nim za podstawowe dania? Możecie się dziwić. Ceny w restauracji Karola Okrasy Karol Okrasa jest jednym z najlepszych polskich kucharzy. Regularnie przemierza z kamerami kraj w poszukiwaniu nowych smaków. Jego program „Okrasa łamie przepisy" cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Karol ma też na swoim koncie kilka książek kucharskich. Nie wszyscy o tym wiedzą, że kucharz prowadzi również własną restaurację, która mieści się w samym centrum Warszawy - w Hotelu InterContinental. Ile trzeba zapłacić w niej za poszczególne dania?         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Platter by Karol Okrasa (@platterbykarolokrasa) W menu restauracji Karola Okrasy znajdziemy bardzo wykwintne dania. Ich ceny zwalają z nóg! I tak: Gołąb w sianie foie gras, z poziomką, paloną marchewką i sosen wiśniowym, kosztuje 135 zł Sola Dover (Sola zwyczajna) w cydrze z palonym masłem z kaparami i chrustem ziemniaczanym, kosztuje 195 zł Stek Rib Eye z wędzonymi, młodymi ziemniakami, tartym masłem kaparowym i czarnym czosnkiem, kosztuje 64 zł/100 g Pikantna zupa rybna z sashimi i oliwą szczypiorkową, kosztuje 38 zł Barszcz z kiszonych buraków z kokosem, marynowany Jasiem i pomoćką z fasoli, kosztuje 38 zł Łosoś z marynowaną kalarepą, pasternakiem i majonezem...

Karol Strasburger zdradził, ile dostaje emerytury. Głodowa kwota - czy to wystarcza na jedzenie?
ONS.pl/Pixabay
Newsy
Karol Strasburger zdradził, ile dostaje emerytury. Głodowa kwota - czy to wystarcza na jedzenie?
My jesteśmy w szoku! Czy realne jest utrzymanie dostając jedynie taką kwotę?

Karol Strasburger to jeden z bardziej znanych polskich prezenterów telewizyjnych. Najbardziej kojarzony jest z teleturniejem „Familiada”, który prowadzi aż od 1994 roku. Karol Strasburger pochodzi z Warszawy i to tutaj się kształcił. Niewielu wie, że w 1991 roku Karol znajdował się na liście kandydatów do Sejmu z listy Polskiej Partii Przyjaciół Piwa. Karol Strasburger był trzykrotnie żonaty. Jego pierwszą zoną był aktorka Barbara Burska, jego druga żona Irena Morcińczyk niestety zmarła w 2013 roku. W 2019 roku Karol postanowił jeszcze raz poszukać szczęścia w małżeństwie i ożenił się z młodszą od siebie znacznie Małgorzatą Weremczuk. Para doczekała się dziecka i w 2019 roku urodziła się ich córka Laura. Karol Strasburger znany jest ze swojego poczucia humoru i charakterystycznych żartów, które opowiada zawsze na początku programu „Familiada”. Zaciekawi was pewnie to, że Karol jest prywatnie ogromnym fanem gotowania. W 2008 roku wydał nawet własną książkę kulinarną „Apetyt na życie”. Emerytura Karola Strasburgera Karol Strasburger ma już 74 lata, od lat przysługuje mu więc emerytura. Aktor wyznał niedawno o jakiej kwocie mowa. Podał on wprost, że wysokość jego emerytury to od 1000 do 2000 złotych. Dla wielu kwota ta jest wprost szokująca! Jak wiadomo, w Polsce jedzenie nieustannie drożeje. Waloryzacja emerytur nie daje jednak rady. Za te pieniądze można kupić po prostu coraz mniej jedzenia. Na pewno nie jest to kwota dzięki której można żyć swobodnie, bez liczenia każdej złotówki. Najtańsze potrawy Przy tak niskiej kwocie emerytury nie można pozwolić sobie na pewno na luksusy w kuchni. Nie oznacza to jednak, że trzeba jeść jałowe i nieciekawe jedzenie. Jest wiele tanich potraw, które można przygotować małym kosztem. Są to między innymi:...

Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka
ONS.pl/Pixabay
Newsy
Schabowe inaczej z przepisu Karola Okrasy. Smaku nadaje wyjątkowa panierka
Kotlety schabowe to absolutnie kultowe danie kuchni polskiej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować je w najlepszy sposób.

Kotlety schabowe w wielu domach serwowane są nawet co tydzień. Warto więc dowiedzieć się jak przygotować je tak, aby były naprawdę niesamowite i zachwyciły zarówno gości, jak i domowników. Cały sekret polega na doskonałym rozbiciu schabu, aby był jak najcieńszy oraz chrupiącej, pełnej smaku panierce. Swój patent na schabowe zdradza Karol Okrasa. Karol Okrasa i jego trik na pyszne schabowe Jeden z najsłynniejszych polskich kucharzy, który zaskarbił sobie miłość widzów w programie „Kuchnia z Okrasą”. Mistrz gastronomii pracował w licznych luksusowych hotelach pod okiem prawdziwych ekspertów z dziedziny gastronomii. Jest też autorem kilku książek kulinarnych w tym także publikacji, które powstały we współpracy z marką supermarketów Lidl. Nic dziwnego, że kuchnia, zwłaszcza ta polska, nie ma przed nim żadnych tajemnic! Przepis na kotlety schabowe Karola Okrasy Składniki: 5 plastrów schabu 2-3 jajka panierka panko lub płatki kukurydziane mąka uniwersalna sól i pieprz smalec do smażeni Przygotowanie: Zacznijcie od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka. Włóżcie je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i zacznijcie delikatnie uderzać, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Dzięki temu staną się wyjątkowo delikatne. Idealna grubość zostanie osiągnięta, gdy najgrubsza część kotleta nie będzie przekraczała 1,5 cm. Jajka roztrzepcie na gładką masę, doprawcie je solą i pieprzem. Bardzo ważnym krokiem jest wprowadzenie do nich sporej ilości powietrza, dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca. Na dwóch osobnych talerzach rozsypcie mąkę oraz wybraną przez siebie panierkę (w przypadku płatków, należy najpierw rozdrobnić ją w moździerzu lub szmatce). Mięso obtoczcie w mące,...