Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni!

Przepis na góralską kwaśnicę

Składniki

  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 500 gramów wędzonych żeberek baranich
  • 300 gramów kiełbasy
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziemniaków
  • Olej
  • Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą.
  2. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą.
  3. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty.
  4. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek.
  5. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości).
  6. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą.
  7. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą. 

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl