Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni!
Przepis na góralską kwaśnicę
Składniki
- 1 kilogram kiszonej kapusty
- 500 gramów wędzonych żeberek baranich
- 300 gramów kiełbasy
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 6 ziemniaków
- Olej
- Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
Przygotowanie
- Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą.
- Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą.
- Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty.
- Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek.
- Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości).
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą.
- Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl