To, co dla niektórych jest jednak oczywiste i nie wymaga specjalnego komentarza, dla drugich może być czymś zupełnie nowym.

Inną sprawą jest to, że nawet pomimo dużego doświadczenia kulinarnego, wciąż można doskonalić swoje umiejętności.

Krócej, szybciej, lepiej

W takim układzie nawet tak prosta czynność, jak gotowanie ziemniaków w garnku z osoloną wodą, może wejść na jeszcze wyższy, lepszy poziom.

Co to oznacza „lepszy poziom gotowania ziemniaków”? Pod tym hasłem może kryć się sposób na skrócenie czasu gotowania.

Zobacz także:

Nawet o połowę. Jak tego dokonać? Kluczem do tego będzie wybór odpowiedniego garnka. Jakie naczynie więc powinno się wybierać do gotowania kartofli?

Kwestia garnka

Eksperci wskazują, że garnek powinien być całkiem duży. Nie powinno się dopuszczać do sytuacji, w której garnek jest wypełniony wodą w całości.

Pomiędzy poziomem gotującej się z ziemniakami wody i pokrywką, powinna znajdować się niewielka przestrzeń.

Para wodna znajdująca się w tej przestrzeni pozwoli na krótsze gotowanie kartofli. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Garnek to jednak nie wszystko. Przecież w końcu czas gotowania nie jest ostatecznie najważniejszym aspektem gotowania kartofli.

Ocalić witaminy

Liczy się przecież także smak i wartości odżywcze. Jak znaleźć złoty środek między tymi dwoma czynnikami?

Standardem jest zalewanie obranych ziemniaków zimną wodą i wstawienie ich wtedy na kuchenkę gazową.

Lepiej ziemniakom pod każdym względem zrobi inne traktowanie. Zagotujcie wodę, lekko ją posólcie i dopiero wtedy ostrożnie włóżcie do środka ziemniaki.

Dzięki takiemu posunięciu, zapobiegniecie wypłukiwaniu się wartości odżywczych z waszych kartofli.

Lepsze w mundurkach

Po ok. 20 min. gotowania sprawdźcie wasze ziemniaki widelcem, tak jak zwykle – pozostaje tylko odcedzić zawartość garnka i gotowe!

A co z obieraniem ziemniaków? Mówi się, że to pod skórką jest najwięcej witamin i cennych, wartościowych składników ziemniaka…

To prawda. Dlatego najlepiej gotować ziemniaki w mundurkach nawet na puree i dopiero po ich ugotowaniu obrać ziemniaki i rozgnieść.

Najlepsze efekty

Jednak jeżeli decydujecie się tak czy inaczej na obieranie przed gotowaniem, postarajcie się obrać kartofle ze skórki jak najcieniej.

Podsumujmy więc nasze dzisiejsze rozważania na temat gotowania ziemniaków. A więc: róbcie to w dużym garnku, nie nalewajcie do pełna wody.

Ziemniaki powinniście gotować pod przykryciem, najlepiej wcześniej nie obierać ich ze skórki i gotować je w mundurkach.

Solenie powinno odbywać się tuż przed wrzuceniem ziemniaków do gotującej się wody. Takie podejście zapewni wam najlepsze efekty.