gotowanie ziemniaków
Flickr
Newsy

Tylko w takim garnku w mig ugotujecie ziemniaki. Czas gotowania zostanie skrócony o połowę!

Jak prawidłowo ugotować ziemniaki? Na pozór to pytanie może być nawet obraźliwe dla doświadczonych gospodyń domowych.

To, co dla niektórych jest jednak oczywiste i nie wymaga specjalnego komentarza, dla drugich może być czymś zupełnie nowym.

Inną sprawą jest to, że nawet pomimo dużego doświadczenia kulinarnego, wciąż można doskonalić swoje umiejętności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Krócej, szybciej, lepiej

W takim układzie nawet tak prosta czynność, jak gotowanie ziemniaków w garnku z osoloną wodą, może wejść na jeszcze wyższy, lepszy poziom.

Co to oznacza „lepszy poziom gotowania ziemniaków”? Pod tym hasłem może kryć się sposób na skrócenie czasu gotowania.

Nawet o połowę. Jak tego dokonać? Kluczem do tego będzie wybór odpowiedniego garnka. Jakie naczynie więc powinno się wybierać do gotowania kartofli?

Kwestia garnka

Eksperci wskazują, że garnek powinien być całkiem duży. Nie powinno się dopuszczać do sytuacji, w której garnek jest wypełniony wodą w całości.

Pomiędzy poziomem gotującej się z ziemniakami wody i pokrywką, powinna znajdować się niewielka przestrzeń.

Para wodna znajdująca się w tej przestrzeni pozwoli na krótsze gotowanie kartofli. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Garnek to jednak nie wszystko. Przecież w końcu czas gotowania nie jest ostatecznie najważniejszym aspektem gotowania kartofli.

Ocalić witaminy

Liczy się przecież także smak i wartości odżywcze. Jak znaleźć złoty środek między tymi dwoma czynnikami?

Standardem jest zalewanie obranych ziemniaków zimną wodą i wstawienie ich wtedy na kuchenkę gazową.

Lepiej ziemniakom pod każdym względem zrobi inne traktowanie. Zagotujcie wodę, lekko ją posólcie i dopiero wtedy ostrożnie włóżcie do środka ziemniaki.

Dzięki takiemu posunięciu, zapobiegniecie wypłukiwaniu się wartości odżywczych z waszych kartofli.

Zobacz także
Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Lepsze w mundurkach

Po ok. 20 min. gotowania sprawdźcie wasze ziemniaki widelcem, tak jak zwykle – pozostaje tylko odcedzić zawartość garnka i gotowe!

A co z obieraniem ziemniaków? Mówi się, że to pod skórką jest najwięcej witamin i cennych, wartościowych składników ziemniaka…

To prawda. Dlatego najlepiej gotować ziemniaki w mundurkach nawet na puree i dopiero po ich ugotowaniu obrać ziemniaki i rozgnieść.

Najlepsze efekty

Jednak jeżeli decydujecie się tak czy inaczej na obieranie przed gotowaniem, postarajcie się obrać kartofle ze skórki jak najcieniej.

Podsumujmy więc nasze dzisiejsze rozważania na temat gotowania ziemniaków. A więc: róbcie to w dużym garnku, nie nalewajcie do pełna wody.

Ziemniaki powinniście gotować pod przykryciem, najlepiej wcześniej nie obierać ich ze skórki i gotować je w mundurkach.

Solenie powinno odbywać się tuż przed wrzuceniem ziemniaków do gotującej się wody. Takie podejście zapewni wam najlepsze efekty.

Woda do gotowania ziemniaków
Newsy
Czy ziemniaki należy gotować w małej czy dużej ilości wody? Tylko wtedy wyjdą najsmaczniejsze
Nawet tak prosta czynność może robić dużą różnicę w smaku! Sprawdźcie jak prawidłowo gotować ziemniaki.

Większość z was gotuje pewnie ziemniaki praktycznie codziennie. Na pewno macie swój sprawdzony sposób gotowania ziemniaków. Jesteście pewni, że gotujecie je tak, by zachować najwięcej wartości odżywczych i smaku w tych bulwach? Pomagamy w uzyskaniu odpowiedzi na to pytanie. Ziemniaki Ziemniaki nieodłącznie kojarzą się z polską kuchnią. Choć znane i kochane na całym świecie, my mamy do nich wyjątkowy sentyment. Niezależnie od tego, czy najbardziej lubicie je w formie prostej: ugotowane w kawałkach, posypane koperkiem i ewentualnie masłem, czy wolicie zrobić z nich puree lub inne przetwory: kluski, czy kopytka, ziemniaki - muszą być dobrze ugotowane. Przeczytajcie co to dokładnie znaczy. Jak gotować ziemniaki by traciły mniej wartości odżywczych? Gotujcie ziemniaki w mundurkach lub jeśli je obieracie, róbcie to tak, by obierki były jak najcieńsze. To pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych w ziemniaku. Im krótsze gotowanie, tym mniejsza utrata wartości odżywczych. Gotujcie wiec ziemniaki pod przykrywką, by były gotowe szybciej. Jeśli macie taką możliwość, zastosujcie szybkowar, który przyśpieszy proces gotowania pyr. Ziemniaki zawsze wrzucajcie do gotującej się wody. Dzięki temu, że bulwy będą miały styczność z wodą przez krótszy czas, zostanie z nich wymytych mniej cennych składników odżywczych. Woda do gotowania ziemniaków Na pewno macie swój sprawdzony garnek do gotowania ziemniaków. Czy jednak jest on wystarczająco duży i zapewnia właściwe proporcje ziemniaków do wody przy ich gotowaniu? Właściwa proporcja wody do ziemniaków to około 3 litrów wody na 1 kg ziemniaków . Ziemniaki powinno się gotować w dużej ilości wody, by ciepło dostarczane było do nich równomiernie. Jeśli ziemniaki w...

Ziemniaki gotujące się
Adobe Stock
Newsy
Czym grozi zjedzenie niedogotowanych ziemniaków? Uważajcie na tę substancję
Każda doświadczona gospodyni śmiało powie, że na gotowaniu ziemniaków zjadła zęby. Co, jeśli młodszym adeptom sztuki kulinariów zdarzy się błąd?

W teorii gotowanie ziemniaka jest proste jak drut. To przecież elementarz sztuki przygotowywania potraw. Staramy się cienko obrać kartofle, tak by ocalić choć trochę cennych wartości odżywczych spod ich skórki. Oczywiście najzdrowsze będą gotowane w mundurkach. Wkładamy ziemniaki bardzo ostrożnie do gotującej się już wody. Solimy albo pod koniec gotowania, albo najlepiej już po ugotowaniu ziemniaków. Czym jest solanina w ziemniakach? Gdzie można się więc wyłożyć? Właśnie zmierzamy do tego momentu. Mianowicie chodzi nam o długość gotowania kartofli. Początkujący, a także ci, którzy się mocno spieszą, mogą czasem nie dogotować bulw wystarczająco długo. Być może taki kartofel przejdzie nam przez gardło, ale skutki jedzenia takiego obiadu mogą być niewesołe. Wszyscy wiemy o tym, że jedzenie surowych ziemniaków jest groźne. Taka „degustacja” może wywołać gorączkę, ból brzucha i niestrawność. Także te już nieco podgotowane zawierają w sobie niebezpieczną solaninę. To właśnie ta substancja odpowiada za niechciane kłopoty zdrowotne. Toksyczna substancja występuje w większych ilościach także w bulwach, które zaczynają już kiełkować. Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Jedyną opcją, by uniknąć tego problemu jest dokładne ugotowanie ziemniaków. Przy tym działaniu musimy uważać, by jednocześnie nie rozgotować materiału na puree. Takie kartofle będą może bezpieczne, ale za to okropne w smaku! Łatwym sposobem na przyspieszenie gotowania ziemniaków jest po prostu pokrojenie ich w drobną kostkę. Taką metodę warto stosować zwłaszcza przy przygotowywaniu puree. Kiedy więc zniecierpliwione dzieciaki znowu zapytają was  „kiedy będzie obiad?”, po raz kolejny uczciwie i z pełnym przekonaniem będziecie mogli odpowiedzieć im:...

jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Banalny trik! Wystarczy, że dodacie do nich 1 rzecz
Wydaje się, że nie ma bardziej banalnego przepisu niż gotowane ziemniaki. Jednak i w tym przypadku można wykorzystać ciekawy trik, który ułatwi ci gotowanie!

Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować, rzucając na nie okiem, co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni. Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Doskonale wie o tym każda, osoba, która chociaż raz miała taki wypadek w kuchni. Dużo łatwiej jest na kuchence gazowej, dużo trudniejsze zadanie mają osoby, które gotują na kuchenkach elektrycznych lub indukcyjnych. Co zrobić, żeby ziemniaki już nie kipiały? Sprawdźcie. Sposób na kipiące ziemniaki Mamy dla was 3 banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków! Podnieś pokrywkę Chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchyl pokrywkę i zmniejsz ogień. Jeżeli możesz, to najzwyczajniej nie gotuj ziemniaków pod przykryciem. To znacznie łatwiejsze rozwiązanie niż ciągłe zaglądanie i pilnowanie garnka, w którym gotują się pyry. Nie lej za dużo wody do garnka To rozwiązanie również wydaje się oczywiste, ale niestety wiele osób zapomina o tej podstawowej zasadzie. Nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia. Ważna jest odpowiednia ilość wody do gotowania ziemniaków . Dodaj tłuszczu do gotujących się ziemniaków Olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody. Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodaj łyżkę jednego z tych tłuszczów i zapomnij o kłopocie. To wydaje się mało prawdopodobne, ale działa. Wystarczy tylko tyle. Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Wydawałoby się, że gotowanie...

jak gotować warzywa na sałatkę jarzynow
Adobe Stock
Newsy
Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Wypróbujcie te metody, a zrobicie najlepszą sałatkę w życiu
Sałatka jarzynowa to stała pozycja w menu na uroczystości rodzinne. Jak sprawić, by nabrała jeszcze lepszego smaku? Sekret tkwi w gotowaniu warzyw.

Mniej doświadczonym gospodyniom domowym przy przygotowywaniu sałatki jarzynowej zdarzają się błędy. Wiele z nich ma kłopot z odpowiednim zbalansowaniem smaku. Często problemem może być dodana zbyt duża ilość ziemniaków. Więcej pisaliśmy o tym w tym miejscu:  Sałatka jarzynowa zrobiła się "papkowata"? To wina 1 warzywa. Więcej go nie dodawajcie Jak gotować ziemniaki do sałatki jarzynowej? Ziemniaki to dla wielu osób zbyt ważny składnik, by się ich jednak w zupełności pozbywać. Lepiej zadbać o odpowiednie ugotowanie wszystkich warzyw. Zacznijmy od wspomnianych kartofli. Zachowają zdecydowanie więcej smaku w sałatce jarzynowej, jeżeli ugotujecie je w mniejszej ilości wody. Nie musimy wspominać oczywiście, o innej elementarnej zasadzie związanej z gotowaniem ziemniaków na „jarzynówkę” – powinno się to robić oczywiście w mundurkach. Nie inaczej należy postępować z innymi warzywami. Także seler, marchewka i pietruszka, które potem trafią do sałatki, powinny ugotować się w skórce. Jak gotować warzywa do sałatki jarzynowej? I tak samo jak w przypadku ziemniaków, te warzywa nie powinno gotować się w wielkim garze, do pełna zalanym wodą. Wystarczy niewielki garnek. Zaoszczędzicie nie tylko czas, ale i masę smaku i składników odżywczych, które warzywa oddają podczas gotowania. Smak sałatki jarzynowej jeszcze mocniej podkręci użycie warzyw ugotowanych w rasowym bulionie. Dlatego następnym razem nie wyrzucajcie ich, ale wykorzystajcie w sałatce jarzynowej. Mają one mocniejszy smak. Wszystko to jest oczywiście zasługą mięsa, na którym gotowaliście wcześniej swój rosół. Przetestujcie tę metodę we własnej kuchni. Jakie dodatki poprawią smak sałatki jarzynowej? Kiedy warzywa już macie ugotowane, pora...