Nie ma co ukrywać, że choć kapusta jest smaczna, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. W blokach mieszkalnych już na klatce można odgadnąć, że któryś z sąsiadów robi gołąbki lub bigos. Ale nie każda kapusta ma tak intensywny zapach - jedna z jej odmian jest dość łagodna pod tym względem, a do tego ma wiele zastosowań w kuchni. 

Wartości odżywcze kapusty pekińskiej

Mowa tutaj oczywiście o kapuście pekińskiej która, w odróżnieniu od reszty odmian, ma stosunkowo lekki zapach uwalniany podczas gotowania lub smażenia. A do tego zawiera wiele witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które przydadzą się każdemu z nas. Na przykład:

  • witaminę C (tyle samo, co cytryna!)

  • witaminę a

  • witaminę B

  • beta-karoten

  • magnez

  • potas

  • żelazo

  • kwas foliowy

  • wapń

Co ciekawe, zawartość składników odżywczych różni się w zależności od części kapusty. Jej zewnętrzne liście zawierają najwięcej kwasu foliowego i żelaza, a wewnętrzne - witaminy C. 

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne kapusty pekińskiej

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, kapusta pekińska ma dobroczynny wpływ na organizm. Pomaga zwalczać bakterie w organizmie - zarówno te wywołujące infekcje dróg oddechowych, jak i Helicobacter pyroli, bakterie odpowiedzialne za chorobę wrzodową żołądka.

Działa też łagodząco przy reumatoidalnym zapaleniu stawów i innych chorobach autoimmunologicznych, ze względu na jej właściwości przeciwzapalne. 

Częste spożywanie kapusty pekińskiej może też zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca, a także nowotwory. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.

Jak wykorzystać kapustę pekińską w kuchni?

Kapustę pekińską, podobnie jak białą, można jeść zarówno na ciepło, jak i na surowo. To pozwala wykorzystać ją na wiele sposobów - smakuje genialnie jako główny składnik sałatki, ale nie tylko. Możecie dodać ją także do bigosu, zrobić z niej kotlety lub klasyczną kapustę zasmażaną.

Dzięki temu, że kapusta pekińska nie ma tak intensywnego zapachu jak biała, jest znacznie bardziej znośna w kuchni i nie uprzykrzy życia zarówno wam, jak i sąsiadom. 

Źródło: zywienie.medonet.pl