Nie używacie kapusty pekińskiej do ciepłych dań? To błąd. Tylko ona ma tę 1 cenną właściwość
Adobe Stock
Newsy

Nie używacie kapusty pekińskiej do ciepłych dań? To błąd. Tylko ona ma tę 1 cenną właściwość

Macie dość brzydkiego zapachu w kuchni po gotowaniu lub smażeniu kapusty? Nie musicie sobie jej odmawiać, jeśli wybierzecie taką odmianę, która ma najłagodniejszy zapach ze wszystkich. Chodzi o kapustę pekińską.

Nie ma co ukrywać, że choć kapusta jest smaczna, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. W blokach mieszkalnych już na klatce można odgadnąć, że któryś z sąsiadów robi gołąbki lub bigos. Ale nie każda kapusta ma tak intensywny zapach - jedna z jej odmian jest dość łagodna pod tym względem, a do tego ma wiele zastosowań w kuchni. 

Wartości odżywcze kapusty pekińskiej

Mowa tutaj oczywiście o kapuście pekińskiej która, w odróżnieniu od reszty odmian, ma stosunkowo lekki zapach uwalniany podczas gotowania lub smażenia. A do tego zawiera wiele witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które przydadzą się każdemu z nas. Na przykład:

  • witaminę C (tyle samo, co cytryna!)

  • witaminę a

  • witaminę B

  • beta-karoten

  • magnez

  • potas

  • żelazo

  • kwas foliowy

  • wapń

Co ciekawe, zawartość składników odżywczych różni się w zależności od części kapusty. Jej zewnętrzne liście zawierają najwięcej kwasu foliowego i żelaza, a wewnętrzne - witaminy C. 

Zobacz także
kapusta pekińska z patelni

Kapusta pekińska z patelni to pyszny dodatek do obiadu. Dodajcie łyżkę masła i 1 nietypowy składnik

golabki twarda kapusta

Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość o tym zapomina

Właściwości zdrowotne kapusty pekińskiej

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, kapusta pekińska ma dobroczynny wpływ na organizm. Pomaga zwalczać bakterie w organizmie - zarówno te wywołujące infekcje dróg oddechowych, jak i Helicobacter pyroli, bakterie odpowiedzialne za chorobę wrzodową żołądka.

Działa też łagodząco przy reumatoidalnym zapaleniu stawów i innych chorobach autoimmunologicznych, ze względu na jej właściwości przeciwzapalne. 

Częste spożywanie kapusty pekińskiej może też zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca, a także nowotwory. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.

Jak wykorzystać kapustę pekińską w kuchni?

Kapustę pekińską, podobnie jak białą, można jeść zarówno na ciepło, jak i na surowo. To pozwala wykorzystać ją na wiele sposobów - smakuje genialnie jako główny składnik sałatki, ale nie tylko. Możecie dodać ją także do bigosu, zrobić z niej kotlety lub klasyczną kapustę zasmażaną.

Dzięki temu, że kapusta pekińska nie ma tak intensywnego zapachu jak biała, jest znacznie bardziej znośna w kuchni i nie uprzykrzy życia zarówno wam, jak i sąsiadom. 

Źródło: zywienie.medonet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Elficzna/gotujmy.pl
Newsy
Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Błyskawiczna surówka do obiadu, której przygotowanie nie wymaga obierania żadnych warzyw!

Mizeria, marchewka z jabłkiem lub czerwona kapusta już wam się przejadły? Możecie przygotować błyskawiczną surówkę z kapusty pekińskiej, która doskonale będzie pasować do klasycznych dań mięsnych takich jak kotlet schabowy , kotlet mielony  czy pieczony kurczak . Chrupka, zdrowa kapusta pekińska z polskim akcentem w postaci koperku świetnie orzeźwią o każdej porze roku: składniki dostaniecie w sklepach niezależnie od miesiąca. Mieszanka chrzanu i cukru sprawi, że surówka będzie mieć delikatny ostro-słodki smak - polecany zwłaszcza do drobiu czy kaczki. Przepis na ekspresową surówkę do obiadu Pełna smaku i bogata w składniki odżywcze surówka, którą przygotujecie w maksymalnie 3 minuty. Wystarczy pokroić składniki i schować surówkę do lodówki, aby warzywa i sos zdążyły się „przegryźć” i przeniknąć smakami. Składniki: pół kapusty pekińskiej koperek sól pieprz pół łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Kapustę pekińską szatkujecie na drobne półkola i wrzucacie do miski. Koperek myjecie, kroicie drobno i dorzucacie do kapusty. W osobnym naczyniu robicie sos do surówki: mieszacie majonez, jogurt, chrzan oraz wsypujecie cukier, sól, pieprz. Tak przygotowany sos wlewacie do miski z kapustą i mieszacie dokładnie. Wstawiacie na chwilę do lodówki (na 15-20 minut) i możecie podawać! Kapusta pekińska - właściwości dla zdrowia Kapusta pekińska to niezwykle cenne źródło witaminy C - w takim samym stopniu jak cytryna! Zawiera także bogactwo witamin A, B i K oraz beta-karoten, a oprócz tego spore ilości potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Częste spożywanie kapusty pekińskiej może korzystnie wpłynąć na...

kapusta pekińska z patelni
Gotujmy.pl
Newsy
Kapusta pekińska z patelni to pyszny dodatek do obiadu. Dodajcie łyżkę masła i 1 nietypowy składnik
Kapusta pekińska może służyć jako świetny dodatek do obiadu. Możecie z niej przygotować nie tylko surówkę, ale też danie na ciepło. Co powiecie na to, żeby usmażyć ją na maśle z warzywami?

Kapusta pekińska to bardzo popularne warzywo wśród Polaków. Zazwyczaj przygotowujemy z niej przepyszne surówki do obiadu. Czy wiecie, że jedzenie takiej kapusty jest dla was bardzo zdrowe? Warzywo to nie jest tylko bardzo niskokaloryczne – w 100g jest zaledwie 40 kalorii – ale też ma dużo witaminy C, witaminy A, witaminy B, beta-karotenu i rutyny. Kapusta pekińska zawiera także spore ilości żelaza, kwasu foliowego, soli potasowych oraz siarki. Nic dziwnego, że warzywo to jest zalecane przez dietetyków i lekarzy. Kapusta pekińska z patelni Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na kolację lub dodatek do obiadu, przygotujcie danie z naszego przepisu. To pyszna kapusta pekińska na ciepło – smażona na maśle z dodatkiem warzyw i przypraw. Dodajcie do niej ząbek czosnku, a będzie jeszcze bardziej aromatyczna i zdrowsza. Jak przygotować to przepyszne i kolorowe danie? Sprawdźcie! Składniki: 1/2 kg kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki 30-40 dag dyni 1/2 pora 5 dag masła 1 ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Kapustę pekińską drobno poszatkować. Z papryki i obranej dyni usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony por, paprykę i dynię i delikatnie podsmażyć. Pod koniec dodać posiekaną kapustę, wymieszać i dusić przez kilka minut. Danie przyprawić do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Smacznego!

Gołąbki
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków
Garść porad jak przygotować pyszne gołąbki. Jak sparzyć kapustę? A może gołąbki pieczone? Podpowiadamy.

Gołąbki to jedno z wyjątkowych, a jednocześnie tradycyjnych dań kuchni polskiej, które niemal każdego z nas zabiera w przyjemną podróż do dzieciństwa. Jeśli z zamkniętymi oczami potraficie przypomnieć sobie ich smak, może to najlepszy czas na eksperymenty?  Prosty przepis Szczególnie znany przepis na gołąbki jest prosty i nie wymaga większego wysiłku. Jego podstawą jest biała kapusta, świeża, chrupiąca z liśćmi ściśle przylegającymi do główki. Taka kapusta to nasz narodowy, gołąbkowy schemat. Możemy jednak wybrać zupełnie coś innego, a smak zaskoczy wszystkich, którym gołąbki podamy. Chodzi  o wybór kapusty. Młoda jest o wiele bardziej delikatna.  Włoska ma charakterystyczną strukturę. Do gołąbków przyda się również kapusta czerwona, kapusta pekińska czy nawet sałata. Jak sparzyć kapustę? Zwyczajowo kapustę z wydrążonym głąbem wkładamy do słonej, wrzącej wody i parzymy kilkanaście minut. Możemy ją wyciągać z garnka liść po liściu, zaczynając od tych, które już zmiękły i oddzieliły się od główki. Chwilę po lekkim ostygnięciu liści usuwamy mały trójkąt z twardym fragmentem. Kapustę włoską lub młodą kapustę parzymy znacznie krócej – liście będą mięknąć już po kilku minutach. Pekińską gotujemy najkrócej, dlatego, że może ona pozostać lekko chrupka po przygotowaniu potrawy. Każda z odmian wpłynie na lekką zmianę smaku finalnego gołąbków.  Grubo nadziane Na środek liścia nakładamy ulubiony farsz. Może być to mięso mielone wieprzowe z dodatkiem przypraw oraz ugotowanego ryżu i cebuli. Składamy brzegi liścia wraz z jego najgrubszą częścią do wewnątrz, a następnie zwijamy ciasny rulon. Gołąbek za gołąbkiem układamy ciasno obok siebie. W garnku...

kapusta kiszona
Newsy
Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach
Kapusta kiszona i kwaszona to jedno i to samo? Może być to zaskoczeniem dla wielu osób, ale to dwa różne produkty. I tylko jeden z nich jest tak naprawdę zdrowy!

Choć nazwy są łudząco podobne, kapusta kiszona i kwaszona to nie jest ten sam produkt. Według niektórych osób kwaszona kapusta to marna podróbka kapusty kiszonej. Z pewnością zdarzyło wam się nieraz pomylić się w sklepie i kupić tą niewłaściwą. Przychodzimy z pomocą – znamy jeden drobny szczegół, który z łatwością zauważycie już na etapie zakupów. Sprawdźcie, jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej. Kapusta kiszona - właściwości Podczas jej fermentacji z udziałem bakterii mlekowych dochodzi do przekształcenia cukrów prostych w kwas mlekowy. Jest bogata m.in. w witaminę C i E, probiotyki, wapń i fosfor oraz naturalne przeciwutleniacze. Ze względu na wysoką zawartość probiotyków kapusta kiszona jest, podobnie jak ogórki kiszone, polecana jako bardzo zdrowy produkt. Doskonale wpływa na funkcjonowanie mikroflory jelit i usprawnia pracę układu pokarmowego. Kapusta kwaszona - czym się różni od kiszonej? Z kapustą kiszoną łączy ją praktycznie tylko nazwa. Poszatkowane warzywo zalewane jest mieszanką octu, cukru oraz przypraw i składników odpowiedzialnych za konserwację. Niestety, brak w niej cennych probiotyków, z których słynie kapusta kiszona, ponieważ podczas jej produkcji nie zachodzi fermentacja. To sprawia, że kapusta ma głównie walory smakowe, natomiast jeśli zależy wam na właściwościach prozdrowotnych, wybierzcie produkty kiszone . Kapusta kiszona a kwaszona: po tym je odróżnisz od siebie Rozpoznanie produktów, które zapakowane są w folię czy wiaderko jest bardzo łatwe. W końcu na opakowaniu z pewnością znajdziecie i nazwę, i skład. Ale co zrobić, gdy kapustę kupujecie na pobliskim bazarze i nie wiecie, czy sprzedawca nie wprowadza was w błąd? To, czym należy się kierować podczas zakupów, jest kolor...