
Nie ma co ukrywać, że choć kapusta jest smaczna, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. W blokach mieszkalnych już na klatce można odgadnąć, że któryś z sąsiadów robi gołąbki lub bigos. Ale nie każda kapusta ma tak intensywny zapach - jedna z jej odmian jest dość łagodna pod tym względem, a do tego ma wiele zastosowań w kuchni.
Wartości odżywcze kapusty pekińskiej
Mowa tutaj oczywiście o kapuście pekińskiej która, w odróżnieniu od reszty odmian, ma stosunkowo lekki zapach uwalniany podczas gotowania lub smażenia. A do tego zawiera wiele witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które przydadzą się każdemu z nas. Na przykład:
-
witaminę C (tyle samo, co cytryna!)
-
witaminę a
-
witaminę B
-
beta-karoten
-
magnez
-
potas
-
żelazo
-
kwas foliowy
-
wapń
Co ciekawe, zawartość składników odżywczych różni się w zależności od części kapusty. Jej zewnętrzne liście zawierają najwięcej kwasu foliowego i żelaza, a wewnętrzne - witaminy C.
Właściwości zdrowotne kapusty pekińskiej
Ze względu na bogactwo składników odżywczych, kapusta pekińska ma dobroczynny wpływ na organizm. Pomaga zwalczać bakterie w organizmie - zarówno te wywołujące infekcje dróg oddechowych, jak i Helicobacter pyroli, bakterie odpowiedzialne za chorobę wrzodową żołądka.
Działa też łagodząco przy reumatoidalnym zapaleniu stawów i innych chorobach autoimmunologicznych, ze względu na jej właściwości przeciwzapalne.
Częste spożywanie kapusty pekińskiej może też zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca, a także nowotwory. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.
Jak wykorzystać kapustę pekińską w kuchni?
Kapustę pekińską, podobnie jak białą, można jeść zarówno na ciepło, jak i na surowo. To pozwala wykorzystać ją na wiele sposobów - smakuje genialnie jako główny składnik sałatki, ale nie tylko. Możecie dodać ją także do bigosu, zrobić z niej kotlety lub klasyczną kapustę zasmażaną.
Dzięki temu, że kapusta pekińska nie ma tak intensywnego zapachu jak biała, jest znacznie bardziej znośna w kuchni i nie uprzykrzy życia zarówno wam, jak i sąsiadom.
Źródło: zywienie.medonet.pl