W kulinarnych podróżach Biedronka przenosi się nas dziś do Na Półwysep Iberyjski. Na półkach znajdziecie mnóstwo przysmaków, z których jest znany ten nadmorski kraj. Sprawdzamy, co z portugalskiego bogactwa smaków do swojej oferty wybrała Biedronka.

Portugalskie ryby, sery i wędliny

Portugalia słynie z ryb i owoców morza, które w tym kraju jedzone są nawet codziennie. Nie ma w tym nic dziwnego, bo od zachodu i południa, Półwysep Iberyjski, na którym leży ten Portugalia, oblewają wody Oceanu Atlantyckiego, pełne najróżniejszych, morskich gatunków.

W tym tygodniu, do sklepów sieci Biedronka przywieziono:

  • Świeżą doradę patroszoną 100 g – 3,29 zł
  • Ośmiornicę całą, surową 100 g – 5,99 zł
  • Polędwicę z dorsza 450 g – 26,99 zł

A także konserwy:

Zobacz także:

  • Sardynki w pomidorach 90 g – 4,99 zł
  • Sardynki w sosie pomidorowym z piri piri 90 g – 4,99 zł
  • Dorsz w stylu portugalskim z oliwą i czosnkiem 120 g – 8,99 zł

Tych serów warto spróbować:

  • Ser dojrzewający Gourmes 550 g – 19,99 zł
  • Deska serów portugalskich 150 g – 12,99 zł
  • Ser z archipelagu Wysp Azorskich 400 g – 16,99 zł
  • Ser kozi dojrzewający 100 g – 6,49 zł
  • Ser dojrzewający z mleka krowiego, owczego i koziego 190 g – 8,99 zł

Wędliny portugalskie różnią się od znanej nam szynki gotowanej. Nie kładzie się ich też na kanapkach. Portugalczycy jedzą je z bułką i oliwkami lub dodają do sałatek i dań. Tych wędlin spróbujcie koniecznie:

  • Polędwica Porco Preto z wieprzowiny rasy iberyjskiej 60 g – 12,99 zł
  • Szynka wieprzowa Porco Preto z wieprzowiny rasy iberyjskiej 70 g – 15,99 zł
  • Zestaw wędlin z wieprzowiny rasy iberyjskiej 80 g – 9,99 zł

To warto wiedzieć o portugalskiej kuchni

Czy wiecie, że tempura, która kojarzona jest z kuchnią japońską, tak naprawdę pochodzi z Portugalii? Japończycy poznali ją dzięki portugalskim misjonarzom.

Z tym krajem wiąże się wiele ciekawostek kulinarnych, oto niektóre z nich:

  • Portugalscy winiarze nalezą do światowej czołówki. Produkują 8% wina na świecie, a najsłynniejsze portugalskie wina to Porto i Madera
  • Caldeirada to gulasz rybny, na spróbowanie którego warto wybrać się do Portugalii. Jest przyrządzany z kilku rodzajów ryb np. makreli, dorsza, flądry, tuńczyka, a czasem też krewetek i kalmarów. Dodaje się do niego ziemniaki, cebulę, pomidory i paprykę
  • W niemal każdej restauracji dostaniecie tradycyjna zieloną zupę — caldo verde. Jej głównym składnikiem jest kapusta lub jarmuż nadający zupie zieloną barwę

Sieć  sklepów Biedronka na tydzień portugalski przygotowała niespodziankę. Oto ona:

- Kup produkty Gourmês lub Gallo za minimum 20 zł i odbierz książkę kucharską za darmo* pełną przepisów na portugalskie przysmaki.

Źródło: Gazetka Biedronki, rzucijedz.pl