Tych warzyw lepiej nie jedzcie na surowo. Polacy na potęgę dodają je do sałatek
Adobe Stock
Newsy

Tych warzyw lepiej nie jedzcie na surowo. Polacy na potęgę dodają je do sałatek

Te popularne warzywa często lądują w surówkach i sałatkach, ale okazuje się, że nie jest to najlepszy pomysł. Chrupanie ich na surowo może przynieść więcej szkody, niż pożytku.

Staracie się jeść dużo świeżych warzyw i owoców w trosce o swoje zdrowie? Choć to bardzo dobra praktyka, są pewne wyjątki, które nie służą naszym organizmom w surowej formie.

Oto kilka popularnych warzyw, które często pojawiają się w naszych surówkach, a zdecydowanie nie powinno się jeść ich na surowo. Zobaczcie, o czym mowa, zanim zabierzecie się za szykowanie dodatku do dzisiejszego obiadu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakich warzyw lepiej nie jeść na surowo?

Sałatki i surówki to jedne z najzdrowszych elementów naszych codziennych posiłków. Mieszanka surowych warzyw i liści to prawdziwa skarbnica zdrowia i bomba witaminowa. Okazuje się jednak, że pewien popularny składnik wielu przepisów wcale nie powinien być jedzony na surowo, gdyż może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. 

Chodzi o liście szpinaku, które zawierają dużą dawkę szczawianów, czyli związków chemicznych, niekorzystnie wpływających na nasze zdrowie. Dostarczanie ich regularnie do organizmu odbija się na kondycji nerek, stawów oraz pracy układu nerwowego. Co więcej, szczawiany utrudniają wchłanianie magnezu i mogą pogłębiać niedobór witaminy D, z którym i tak większość z nas walczy na przykład poprzez suplementację.

Nie musimy jednak odmawiać sobie jedzenia tych przysmaków. Wystarczy poddać je choćby krótkiej obróbce termicznej, a wtedy problem zniknie i będziemy mogli bez obaw dodawać je do codziennej diety.

Kolejny przysmak, którego lepiej nie serwować na surowo to szparagi. Nie warto ich jeść w takiej formie, gdyż zawierają one saponiny, mogące uszkadzać krwinki czerwone i powodować problemy żołądkowe. Co więcej szparagi słyną ze swoich twardych łodyg o grubych ścianach komórkowych, a to właśnie one utrudniają wchłanianie wszelkich dobroczynnych składników odżywczych.

Dopiero obróbka termiczna sprawia, że nasz organizm może wziąć z nich wszystko to, co najlepsze, dlatego warto zajadać je dopiero po wyciągnięciu z pieca, grilla, patelni lub wrzącej wody.

Zobacz także
Prosty i sprawdzony przepis na surówkę z marchewki. Posypcie ją tym, a będzie jeszcze bardziej wartościowa

Prosty i sprawdzony przepis na surówkę z marchewki. Posypcie ją tym, a będzie jeszcze wartościowsza

Robicie tak z czosnkiem przed jedzeniem? Większość Polaków przez całe życie popełnia ten błąd

Robicie tak z czosnkiem przed jedzeniem? Większość Polaków przez całe życie popełnia ten błąd

Inne produkty, których nie wolno jeść na surowo

Szpinak i szparagi pojawiają się w surowej postaci na naszych talerzach najczęściej , jednak to nie wszystkie produkty, których dotyczy ta zasada. Oprócz nich, na taką listę wpisują się również takie oczywiste pozycje:

  • rabarbar,
  • ziemniaki,
  • bakłażan,
  • dynia, 
  • niedojrzałe pomidory,
  • rośliny strączkowe.
Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedna metoda dostarcza więcej witamin, druga ułatwia trawienie.
Adobe Stock
Newsy
Co lepsze: surowe czy gotowane jedzenie? Jedno dostarcza więcej witamin, drugie ułatwia trawienie
Czasem łatwiej schrupać surową marchew niż ją ugotować. Wołowina ceniona jest zarówno jako pieczeń jak i tatar. Z kolei drobiu raczej nie zjecie bez gotowania. Co gotować, a czego nie warto?

Powszechnie wiadomo, że gotowanie i poddawanie obróbce cieplnej pokarmów pozbawia je witamin i części wartości odżywczych. Czy zatem surowa żywność jest zdrowsza? I czy naprawdę zdrowe jest jedzenie wyłącznie surowizny? Wyjaśniamy też co lepiej jeść na surowo, a co po ugotowaniu. Zalety i wady surowej żywności To prawda, że obróbka termiczna niszczy bezpowrotnie wiele witamin, np. witaminę C, czy witaminy z grupy B. Poza tym w surowych produktach znajduje się więcej aktywnych enzymów trawiennych, które wspierają i przyspieszają trawienie pokarmów. Jedząc surowe owoce i warzywa możecie zjeść ich mniej i dostarczyć sobie odpowiednich ilości witamin. Także surowe mięso i ryby mają kilkakrotnie więcej substancji odżywczych, w tym kwasów omega-3 niż te, które zostały ugotowanie, usmażone czy upieczone. W związku z wartościami, jakie dla organizmu niesie spożywanie surowego jedzenia, powstał nawet skrajny odłam wegetarianizmu – witarianizm, którego zwolennicy jedzą wyłącznie surową, roślinną żywność. Spożywanie jedynie surowej żywności ma jednak także wiele wad. Należą do nich: Ryzyko zatrucia. Zakażenie mikrobiologiczne, a nawet pasożytnicze wzrasta, jeśli produkty nie są poddane obróbce cieplnej. Nawet jajka pochodzące z bezpiecznej hodowli mogą być zarażone bakteriami salmonelli. Reżim sanitarny. Z powyższych powodów każdy produkt powinien być starannie umyty. Bakterie nie zostaną przecież usunięte pod wpływem wysokiej temperatury Wysoki koszt. Produkty, np. mięso i ryby przeznaczone do spożycia na surowo muszą być znacznie wyższej jakości, a więc dużo droższe od tych zwykłych Trudniejsze żucie i trawienie. Produkty surowe są znacznie trudniejsze do przetworzenia i strawienia przez nasz układ pokarmowy Jakie są wartości ugotowania...

Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Pixabay
Newsy
Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Sałatka to jedno z chętniej wybieranych dań. Dobrze zbilansowana jest wartościowa i pełna witamin. Jednak dodatek jednego sosu może zniszczyć całą kompozycję.

Osoby dbające o sylwetkę, chcące zgubić zbędne kilogramy bądź po prostu zwiększyć ilość cennych składników w diecie, starają się jeść każdego dnia jak największą ilość warzyw. Najlepiej przemyca się je w postaci różnych sałatek. Należy jednak uważać, gdyż jeden sos może zniszczyć jej walory zdrowotne.  Wartości odżywcze warzyw Aby żywienie składało się z odpowiedniej ilości dobrych składników, należy wzbogacić je w warzywa. Są one podstawą każdej diety i im ich więcej tym lepiej, a z jedzeniem nie powinno się ograniczać, gdyż zawierają niewielką ilość kilokalorii. Największą zaletą warzyw są witaminy oraz mikroelementy. To skarbnica wartościowych składników, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Poza tym, warzywa zawierają również minerały czy błonnik. Podział warzyw Warzywa dzieli się ze względu na podział kolorystyczny na: zielone, czerwone, fioletowe. Każda z tych grup ma swoje odpowiednie składniki odżywcze, które wspomagają funkcjonowanie poszczególnych układów. Pierwsza grupa warzyw jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, oczyszcza organizm, poprawia wzrok, zmniejsza stany zapalne, przeciwdziała anemii czy pomaga radzić sobie ze stresem. To grupa najbardziej polecanych warzyw przez dietetyków. Są one najmniej kaloryczne, a zarazem najbardziej wartościowe. Wśród nich można wyróżnić wszelkiego rodzaju sałaty, szpinak, brokuły, por, brukselkę, ogórki czy szparagi. Druga grupa czerwonych warzyw ochrania skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, wzmacnia paznokcie i odbudowuje naskórek czy obniżają poziom złego cholesterolu. Do tych warzyw zalicza się pomidory czy czerwoną paprykę. Ostatnią...

Czy można jeść surowe pieczarki? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
Pixabay
Newsy
Czy można jeść surowe pieczarki? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
Zastanawialiście się kiedyś, czy można jeść na surowo pieczarki? Przeczytajcie!

Zwykle dodajemy je do pizzy i zapiekanek, ale świetnie też pasują do sosów, zup, sałatek i wielu innych dań. Mowa o pieczarkach. Czy próbowaliście kiedyś jeść te grzyby na surowo? Czy można jeść surowe pieczarki? Pieczarka jest jednym z niewielu grzybów, które można jeść na surowo bez obawy o swoje zdrowie. Na pewno zdarzyło wam się kiedyś spróbować kawałek surowej pieczarki, podczas przygotowywania jakiegoś dania. To zupełnie bezpieczne i nieszkodliwe dla waszego zdrowia, o ile oczywiście nie spożywacie tych grzybów w nadmiarze. Pieczarki zawierają chitynę Chityna to organiczny związek chemiczny, z którego są zbudowane ściany komórkowe grzybów. Jest to związek o charakterze błonnika pokarmowego, który nie ulega trawieniu, przez co może zalegać przez dłuższy czas w przewodzie pokarmowym. To dlatego osoby z wrażliwym żołądkiem, nie powinny spożywać dużej ilości surowych pieczarek, ponieważ mogą później odczuwać dyskomfort. W ich przypadku lepiej jest zjeść pieczarki poddane obróbki cieplnej - usmażone lub upieczone. Rakotwórczy związek w pieczarkach Liczne badania potwierdziły również, że pieczarki zawierają agarytynę - związek o charakterze rakotwórczym. Musimy was jednak uspokoić. Pieczarki zawierają jedynie niewielką ilość tego związku i ich spożywanie jest dla was w pełni bezpieczne. Zawartość agarytyny różni się w zależności od grzyba i gatunku. Na przykład zawartość agarytyny w surowej pieczarce, wynosi od 0,033% do 0,173%. Na szczęście, agarytyna bardzo łatwo utlenia się podczas przechowywania i ulega całkowitemu rozkładowi po 48 godzinach w roztworze wodnym z wystawieniem na ekstrakcję wodą. Związek ten szybko rozkłada się również podczas gotowania (redukcja do 90%) oraz podczas...

Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
AdobeStock
Newsy
Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
Kupiliście szparagi i aż kusi was, żeby schrupać je na surowo? Lepiej sprawdźcie czy to zdrowe.

W sklepach i warzywniakach pojawiły się już szparagi. Te zdrowe i smaczne warzywa z roku na rok zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Czy można jednak jeść je na surowo? Sprawdźcie, zanim to zrobicie. Czy można jeść surowe szparagi? Większość miłośników szparagów spożywa je w postaci smażonej, gotowanej lub pieczonej, ale czy można jeść te warzywa również na surowo? Gotowanie szparagów zmiękcza ich twarde włókna roślinne, dzięki czemu warzywo to jest łatwiejsze do przeżucia i strawienia, ale szparagi rzeczywiście mogą też być jedzone bez konieczności gotowania. Jeżeli chcecie zjeść szparagi na surowo: na początku usuńcie zdrewniałe końce następnie użyjcie obieraczki do warzyw, tarki lub ostrego noża, aby obrać szparagi ze skórki a następnie pokroić lub posiekać je na drobne kawałki (im cieńsze będą kawałki, tym łatwiej będzie wam je przeżuć) możecie podać szparagi w towarzystwie prostego dressingu z oliwy z oliwek i soku z cytryny lub octu, co dodatkowo zmiękczy twardsze części łodygi i nada im ciekawego, głębszego smaku Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe. zawierają dużo cennych związków chemicznych znanych jako polifenole , które są dobrze znane ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych pomagają zmniejszyć stres, stany zapalne i ryzyko kilku chorób, w tym chorób serca i cukrzycy wspomagają zdrowie jelit, ponieważ działają jak prebiotyki, odżywiając pożyteczne bakterie żyjące w naszym układzie pokarmowym gotowane szparagi mogą być przydatne w schorzeniach przewodu pokarmowego, ponieważ pomagają regulować układ trawienny, zmniejszając w ten sposób stan zapalny są dobrym źródłem potasu, dzięki czemu obniżają...