Chleb z dżemem
Pixabay/congerdesign
Newsy

Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie razem. Konsekwencje mogą być opłakane

Połączenia niektórych produktów mogą wam zaszkodzić. Choć wyglądają niepozornie, nie dajcie się zwieść. Sprawdźcie, czy nie jadacie ich na co dzień.

Odpowiednia dieta powinna służyć organizmowi, w skrócie - służyć zdrowiu. Bez wiedzy na temat, jak łączyć poszczególne produkty, możecie sobie poważnie zaszkodzić. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kombinacje żywności, które są niekorzystne dla zdrowia

Co najgorsze, niektóre z nich są naprawdę smaczne i z pewnością sięgacie po nie np. na śniadanie. Połączenie niewłaściwych pokarmów może prowadzić do wolniejszego trawienia, zmiany bakterii jelitowych, a nawet poważnych chorób. Nie musicie od razu rezygnować ze wszystkich podanych poniżej. Wystarczy, że będziecie się sobie przyglądać po jedzeniu. To jak się czujecie po ich zjedzeniu, będzie dla was najlepszą wskazówką.

Soda i pizza

Połączenie sody i pizzy jest bardzo szkodliwe, zwiększa bowiem fałszywe napady głodu i równocześnie zmniejsza poczucie sytości. Więc nawet, jeśli zjedliście ogromną porcję pizzy i cukru w napoju gazowanym, wcale nie oznacza to, że poczujecie się najedzeni. Chwilę po zjedzeniu podobnego posiłku, głód może wrócić ze zdwojoną siłą. Dla sylwetki to czerwony alarm!

Biały chleb z dżemem

Mogłoby się wydawać, że to nic szczególnego. Biały chleb z dżemem gości na stołach głównie na śniadaniach, ale także w szkolnych stołówkach. To połączenie, którym z pewnością się nie najecie, ani też nie dostarczycie organizmowi potrzebnych wartości odżywczych. Dzieje się tak, ponieważ posiłek w postaci chleba i dżemu to głównie białko. Śniadanie bez tłuszczu przypomni o sobie lada chwila. Spróbujcie zamiast dżemu, dodać do porannych kanapek masło orzechowe i zdrowy tłuszcz, taki jak np. awokado. 

Zboża i sok pomarańczowy

Nie ma łatwiejszego śniadania niż płatki zbożowe i sok pomarańczowy. Niestety, te dwa produkty spożywcze bardzo do siebie nie pasują. Kwasy w soku pomarańczowym lub jakichkolwiek kwaśnych owocach, niszczą enzym odpowiedzialny za trawienie skrobi obecnych w zbożach. Ponadto, kwaśne owoce lub soki, mogą zakwaszać mleko i przekształcić je w ciężką substancję tworzącą śluz. Aby całkowicie nie rezygnować z tego typu śniadania, wypijcie sok pomarańczowy na pół godziny przed zjedzeniem płatków owsianych.

Sałatka o niskiej zawartości tłuszczu

Warzywa lubią się z tłuszczem, szczególnie jeśli brać pod uwagę wątrobę i procesy trawienne. Sałatka i dressing o niskiej zawartości tłuszczu, wydają się niezwykle zdrowe. Jedynie pozornie. W takim połączeniu może zabraknąć ważnych składników odżywczych. Badania pokazują, że jedzenie warzyw bez tłuszczu, nie pozwala organizmowi skorzystać z całego bogactwa witamin i minerałów. Możecie się w ten sposób pozbawić karotenoidów, takich jak karoten alfa, beta-karoten lub likopen.

sok pomaranczowy
unsplash.com/@greg_rosenke
Newsy
Niesamowite właściwości zdrowotne tego świeżo wyciśniętego owocu zaskakują
Nie ma to jak szklanka świeżego, wyciśniętego na śniadanie soku. Pewne owoce zaskakują szczególnie! Sięgaj po nie tak często ja tylko możesz.

Codzienna dawka witamin płynących z soku to nie tylko modne zalecenie dietetyczne, to także dbałość o swoje zdrowie i dostarczanie organizmowi pożywnych składników odżywczych. W owocach znajdziemy ich najwięcej. Szklanka soku z rana Dobre nawyki warto wprowadzać w życie każdego dnia. Jednym z nich jest szklanka soku pomarańczowego podawana do pierwszego posiłku. Ma słoneczny kolor, odświeża, budzi i nadaje rytm dalszej części codziennych działań. Ten z kartonu nie zastąpi świeżo wyciśniętego.  Oprócz efektów wizualnych szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy zaskakuje licznymi korzyściami dla zdrowia i urody, które zostają utracone w procesie pasteryzacji. Wystarczy kilogram owoców i poręczna wyciskarka, a twoje śniadanie znacząco zyska na wartości.  Wyciśnięty sok pomarańczowy jest bogaty w dobroczynne enzymy oraz substancje odżywcze. Zawiera polifenole o działaniu przeciwutleniającym, które są doskonałym wsparciem dla naszego zdrowia. Ludzie pijący komercyjnie produkowany sok są ich pozbawieni. Wybierając świeżo wyciśnięty sok masz pewność, że w twoim organizmie znajdą się tez dobre enzymy. Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy pobudza produkcję przeciwstarzeniowego kolagenu.  To naturalna walka z pierwszymi objawami starzenia. Witamina C jest bardzo ważna, jeśli chodzi o produkcję kolagenu. Bez odpowiedniej ilości witaminy C wyglądalibyśmy jak nasze starsze, poprzednie wcielenie. Sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy jest bogaty w tę witaminę, która pomaga przyswajać i produkować kolagen.  W soku z pomarańczy jest mnóstwo potasu . Powinieneś uwielbiać potas z całego serca, bo właśnie serce czerpie z jego bogactwa najszerzej. Ta substancja odżywcza niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Pomaga w...

Niezdrowe śniadania
Adobe Stock
Zdrowie
Najgorsze możliwe typy śniadań! Numer trzy jest uwielbiany przez Polaków! Mają za nic zdrowie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być syty, bogaty w wartości odżywcze i zdrowy. Okazuje się jednak, że produkty, które najczęściej wybieramy na pierwszy posiłek często nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem.

Śniadanie to posiłek, na który zazwyczaj w ciągu tygodnia nie mamy zbyt wiele czasu, a nawet ochoty. Dlatego rano najczęściej wyciągamy z lodówki cokolwiek, co zaspokoi nasz głód na co najmniej kilka następnych godzin. Okazuje się jednak, że nasze ulubione szybkie śniadanie nie zawsze jest zdrowe. Wręcz przeciwnie. Jest bogate w chemikalia i ogromną ilość cukru! 1. Tosty Chrupiące tosty to dla wielu osób idealne śniadanie, bez którego nie wyobrażają sobie poranka. Najczęściej spotykamy je w towarzystwie rozmaitych słodkich smarowideł, na przykład dżemu, ale też margaryny. Ta, w przeciwieństwie do dobrej jakości masła, zawiera najgorszego rodzaju tłuszcze, które mogą przyczynić się do rozwoju wielu groźnych dla życia chorób! Mało wartościowy okazuje się również sam chleb do tostów, po którym szybko będziesz znowu głodny! 2. Płatki śniadaniowe Czekoladowe, miodowe, karmelowe, truskawkowe – do wyboru do koloru. Ich producenci kuszą opakowaniami i zdrowo brzmiącymi sloganami. Tymczasem niewinnie wyglądające płatki w rzeczywistości mają w składzie ogromną ilość chemikaliów i cukru . Istnieje ryzyko, że po ich regularnym spożywaniu zaczniemy świecić jak tablica Mendelejewa! 3. Naleśniki Pyszne, chrupiące i puszyste zarazem naleśniki to śniadaniowe marzenie. Wiele osób jada je regularnie. Skład samych naleśników wydaje się przecież brzmieć sensownie. W czym więc tkwi problem? W mące ! Mąka pszenna jadana zbyt często i w dużych ilościach może prowadzić do różnych powikłań zdrowotnych , na przykład otyłości, ale również wywołać odporność na insulinę. 4. Soki Czym byłoby śniadanie bez owocowego soku! Pamiętaj jednak, że każdy sok, nawet ten składający się w 100 proc. z owoców, zawiera ogromne ilości...

Jak zabarwić lukier do pierników?
Adobe Stock
Newsy
Czym zabarwić lukier do pierniczków? Te naturalne barwniki każdy ma w kuchni
Boże Narodzenie to wspaniała okazja, by wspólnie z rodziną upiec świąteczne ciasteczka. Dekorowanie pierniczków to ogromna frajda dla najmłodszych - sprawdźcie, jak można zrobić naturalne i zdrowe barwniki do lukru!

Święta to czas, gdy pieczemy mnóstwo ciast i ciasteczek, a przede wszystkim – pierników. Zapach korzennych ciastek jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia i w tym szczególnym okresie nie ma co ich sobie żałować. Dlatego warto upiec ich jak najwięcej i bez wyrzutów sumienia zajadać się pierniczkami przed nadejściem Nowego Roku. Pierniczki nie tylko wspaniale smakują, ale także stanowią doskonałą dekorację choinki i świątecznych stroików. Wystarczy ozdobić je wzorkami z lukru, a będą wyglądać przepięknie na choince w towarzystwie bombek i światełek. Większość pewnie skorzysta z tradycyjnego przepisu na biały lukier (pisaliśmy o nim tutaj ). Warto jednak wypróbować różne barwniki do pierniczków, dzięki czemu będą wyglądały bardzo efektownie. Kolorowy lukier do pierników Być może krzywicie się na myśl o barwnikach do lukru. Wiele osób stara się odżywiać zdrowo, a to oznacza jedzenie żywności bez sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Z tego powodu część osób pewnie rezygnuje z kolorowych dekoracji do ciast. Zupełnie niepotrzebnie. Można bowiem bardzo łatwo stworzyć naturalne i bezpieczne dla zdrowia barwniki do żywności . Z ich pomocą można wyczarować piękne dekoracje do świątecznych pierniczków. Jeżeli odżywiacie się zdrowo, a do tego macie dzieci, to nie musicie rezygnować ze wspólnej zabawy w pieczenie i dekorowanie świątecznych ciastek. Dzięki naturalnym barwnikom z łatwością stworzycie kolorowe ludziki z piernika, choinki i bałwanki. Sprawdźcie poniżej, jak uzyskać poszczególne kolory lukru. Czerwony W czasie przygotowywania lukru do cukru (zamiast wody) dodaj sok z żurawiny albo porzeczek . Zielony Wystarczy wycisnąć liście szpinaku . Powstały sok wymieszany z cukrem pudrem...

Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...