Odpowiednia dieta powinna służyć organizmowi, w skrócie - służyć zdrowiu. Bez wiedzy na temat, jak łączyć poszczególne produkty, możecie sobie poważnie zaszkodzić. 

Kombinacje żywności, które są niekorzystne dla zdrowia

Co najgorsze, niektóre z nich są naprawdę smaczne i z pewnością sięgacie po nie np. na śniadanie. Połączenie niewłaściwych pokarmów może prowadzić do wolniejszego trawienia, zmiany bakterii jelitowych, a nawet poważnych chorób. Nie musicie od razu rezygnować ze wszystkich podanych poniżej. Wystarczy, że będziecie się sobie przyglądać po jedzeniu. To jak się czujecie po ich zjedzeniu, będzie dla was najlepszą wskazówką.

Soda i pizza

Połączenie sody i pizzy jest bardzo szkodliwe, zwiększa bowiem fałszywe napady głodu i równocześnie zmniejsza poczucie sytości. Więc nawet, jeśli zjedliście ogromną porcję pizzy i cukru w napoju gazowanym, wcale nie oznacza to, że poczujecie się najedzeni. Chwilę po zjedzeniu podobnego posiłku, głód może wrócić ze zdwojoną siłą. Dla sylwetki to czerwony alarm!

Biały chleb z dżemem

Mogłoby się wydawać, że to nic szczególnego. Biały chleb z dżemem gości na stołach głównie na śniadaniach, ale także w szkolnych stołówkach. To połączenie, którym z pewnością się nie najecie, ani też nie dostarczycie organizmowi potrzebnych wartości odżywczych. Dzieje się tak, ponieważ posiłek w postaci chleba i dżemu to głównie białko. Śniadanie bez tłuszczu przypomni o sobie lada chwila. Spróbujcie zamiast dżemu, dodać do porannych kanapek masło orzechowe i zdrowy tłuszcz, taki jak np. awokado. 

Zobacz także:

Zboża i sok pomarańczowy

Nie ma łatwiejszego śniadania niż płatki zbożowe i sok pomarańczowy. Niestety, te dwa produkty spożywcze bardzo do siebie nie pasują. Kwasy w soku pomarańczowym lub jakichkolwiek kwaśnych owocach, niszczą enzym odpowiedzialny za trawienie skrobi obecnych w zbożach. Ponadto, kwaśne owoce lub soki, mogą zakwaszać mleko i przekształcić je w ciężką substancję tworzącą śluz. Aby całkowicie nie rezygnować z tego typu śniadania, wypijcie sok pomarańczowy na pół godziny przed zjedzeniem płatków owsianych.

Sałatka o niskiej zawartości tłuszczu

Warzywa lubią się z tłuszczem, szczególnie jeśli brać pod uwagę wątrobę i procesy trawienne. Sałatka i dressing o niskiej zawartości tłuszczu, wydają się niezwykle zdrowe. Jedynie pozornie. W takim połączeniu może zabraknąć ważnych składników odżywczych. Badania pokazują, że jedzenie warzyw bez tłuszczu, nie pozwala organizmowi skorzystać z całego bogactwa witamin i minerałów. Możecie się w ten sposób pozbawić karotenoidów, takich jak karoten alfa, beta-karoten lub likopen.