Chleb z dżemem
Pixabay/congerdesign
Newsy

Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie razem. Konsekwencje mogą być opłakane

Połączenia niektórych produktów mogą wam zaszkodzić. Choć wyglądają niepozornie, nie dajcie się zwieść. Sprawdźcie, czy nie jadacie ich na co dzień.

Odpowiednia dieta powinna służyć organizmowi, w skrócie - służyć zdrowiu. Bez wiedzy na temat, jak łączyć poszczególne produkty, możecie sobie poważnie zaszkodzić. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kombinacje żywności, które są niekorzystne dla zdrowia

Co najgorsze, niektóre z nich są naprawdę smaczne i z pewnością sięgacie po nie np. na śniadanie. Połączenie niewłaściwych pokarmów może prowadzić do wolniejszego trawienia, zmiany bakterii jelitowych, a nawet poważnych chorób. Nie musicie od razu rezygnować ze wszystkich podanych poniżej. Wystarczy, że będziecie się sobie przyglądać po jedzeniu. To jak się czujecie po ich zjedzeniu, będzie dla was najlepszą wskazówką.

Soda i pizza

Połączenie sody i pizzy jest bardzo szkodliwe, zwiększa bowiem fałszywe napady głodu i równocześnie zmniejsza poczucie sytości. Więc nawet, jeśli zjedliście ogromną porcję pizzy i cukru w napoju gazowanym, wcale nie oznacza to, że poczujecie się najedzeni. Chwilę po zjedzeniu podobnego posiłku, głód może wrócić ze zdwojoną siłą. Dla sylwetki to czerwony alarm!

Biały chleb z dżemem

Mogłoby się wydawać, że to nic szczególnego. Biały chleb z dżemem gości na stołach głównie na śniadaniach, ale także w szkolnych stołówkach. To połączenie, którym z pewnością się nie najecie, ani też nie dostarczycie organizmowi potrzebnych wartości odżywczych. Dzieje się tak, ponieważ posiłek w postaci chleba i dżemu to głównie białko. Śniadanie bez tłuszczu przypomni o sobie lada chwila. Spróbujcie zamiast dżemu, dodać do porannych kanapek masło orzechowe i zdrowy tłuszcz, taki jak np. awokado. 

Zboża i sok pomarańczowy

Nie ma łatwiejszego śniadania niż płatki zbożowe i sok pomarańczowy. Niestety, te dwa produkty spożywcze bardzo do siebie nie pasują. Kwasy w soku pomarańczowym lub jakichkolwiek kwaśnych owocach, niszczą enzym odpowiedzialny za trawienie skrobi obecnych w zbożach. Ponadto, kwaśne owoce lub soki, mogą zakwaszać mleko i przekształcić je w ciężką substancję tworzącą śluz. Aby całkowicie nie rezygnować z tego typu śniadania, wypijcie sok pomarańczowy na pół godziny przed zjedzeniem płatków owsianych.

Sałatka o niskiej zawartości tłuszczu

Warzywa lubią się z tłuszczem, szczególnie jeśli brać pod uwagę wątrobę i procesy trawienne. Sałatka i dressing o niskiej zawartości tłuszczu, wydają się niezwykle zdrowe. Jedynie pozornie. W takim połączeniu może zabraknąć ważnych składników odżywczych. Badania pokazują, że jedzenie warzyw bez tłuszczu, nie pozwala organizmowi skorzystać z całego bogactwa witamin i minerałów. Możecie się w ten sposób pozbawić karotenoidów, takich jak karoten alfa, beta-karoten lub likopen.

Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?
Adobe Stock
Newsy
Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Sugestia dietetyków, że warto jeść pizzę na pierwszy posiłek może was zdziwić. A jednak, według specjalistów to zdecydowanie lepszy wybór niż popularny produkt, który najczęściej pojawia się na talerzach.

Nie wyobrażacie sobie wyjścia z domu bez śniadania? W ciągu tygodnia zazwyczaj sięgamy po szybkie dania jak kanapki czy płatki z mlekiem, zaś w weekendy celebrujemy śniadania, bo mamy więcej czasu na kucharzenie.  Klasyczne śniadania W dni powszednie jest zazwyczaj mniej czasu na przyrządzanie wykwintnych śniadań. Wtedy najczęściej na talerzu pojawiają się kanapki, owsianki , płatki z mlekiem czy koktajle owoce. Sobota czy niedziela to dni, kiedy można zaszaleć i przygotować bardziej czasochłonne posiłki, takie jak: omlet , naleśniki , placki ,  jajecznicę .  Pizza na śniadanie  Takie zalecenie dietetyków może sporo osób zdziwić. Eksperci uważają, że zjedzenie pizzy na śniadanie jest o wiele lepszym wyborem niż przykładowo płatki z mlekiem. Oba posiłki mają podobną ilość kalorii w jednej porcji, jednakże płatki śniadaniowe powodują nagły skok glukozy we krwi, która jednocześnie szybko spada. Można wtedy zauważyć, że po krótkim czasie znowu pojawia się głód. Pizza jest więc lepszym wyborem, bo zapewnia sytość na długi czas. Oczywiście nie warto się szczególnie przywiązywać, do tej konkretnej sugestii, są zdrowsze alternatywy do pizzy. Chodzi po prostu o to, by zrezygnować z jedzenia niezdrowych śniadań . Najważniejszy posiłek Specjaliści powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza on aż 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli go pomijacie, wasz organizm może mieć za mało energii, by funkcjonować prawidłowo. Ryzykujecie też niedoborem ważnych składników odżywczych. Niestety ze względu na szybkie tempo życia, wiele osób odpuszcza sobie jedzenie śniadań. Warto jednak poświęcić kilka minut, by przygotować szybki posiłek, nawet można zrobić to dzień wcześniej. Pora na...

sok pomaranczowy
unsplash.com/@greg_rosenke
Newsy
Niesamowite właściwości zdrowotne tego świeżo wyciśniętego owocu zaskakują
Nie ma to jak szklanka świeżego, wyciśniętego na śniadanie soku. Pewne owoce zaskakują szczególnie! Sięgaj po nie tak często ja tylko możesz.

Codzienna dawka witamin płynących z soku to nie tylko modne zalecenie dietetyczne, to także dbałość o swoje zdrowie i dostarczanie organizmowi pożywnych składników odżywczych. W owocach znajdziemy ich najwięcej. Szklanka soku z rana Dobre nawyki warto wprowadzać w życie każdego dnia. Jednym z nich jest szklanka soku pomarańczowego podawana do pierwszego posiłku. Ma słoneczny kolor, odświeża, budzi i nadaje rytm dalszej części codziennych działań. Ten z kartonu nie zastąpi świeżo wyciśniętego.  Oprócz efektów wizualnych szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy zaskakuje licznymi korzyściami dla zdrowia i urody, które zostają utracone w procesie pasteryzacji. Wystarczy kilogram owoców i poręczna wyciskarka, a twoje śniadanie znacząco zyska na wartości.  Wyciśnięty sok pomarańczowy jest bogaty w dobroczynne enzymy oraz substancje odżywcze. Zawiera polifenole o działaniu przeciwutleniającym, które są doskonałym wsparciem dla naszego zdrowia. Ludzie pijący komercyjnie produkowany sok są ich pozbawieni. Wybierając świeżo wyciśnięty sok masz pewność, że w twoim organizmie znajdą się tez dobre enzymy. Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy pobudza produkcję przeciwstarzeniowego kolagenu.  To naturalna walka z pierwszymi objawami starzenia. Witamina C jest bardzo ważna, jeśli chodzi o produkcję kolagenu. Bez odpowiedniej ilości witaminy C wyglądalibyśmy jak nasze starsze, poprzednie wcielenie. Sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy jest bogaty w tę witaminę, która pomaga przyswajać i produkować kolagen.  W soku z pomarańczy jest mnóstwo potasu . Powinieneś uwielbiać potas z całego serca, bo właśnie serce czerpie z jego bogactwa najszerzej. Ta substancja odżywcza niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Pomaga w...

mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy
Banalnie prosty przepis na pysznego mazurka bez pieczenia. Zrobicie go w 20 minut
Podczas przygotowywania świąt liczy się przede wszystkim czas, którego zawsze brakuje. Ten pyszny mazurek przygotujcie zaledwie w kilka chwil, a jego smak z pewnością zaskoczy bliskich. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Kruche ciasto z dodatkiem masy kajmakowej, dżemu oraz bogato zdobiony bakaliami to nieodzowny element świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami. Mazurek to jedno z obowiązkowych dań na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ekspresowy w wykonaniu i pyszny w smaku, z pewnością podbije kubki smakowe waszych gości. Tradycyjny mazurek Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez ciasta na stole w postaci klasycznego mazurka. To danie będące kwintesencją słodkości, kruchości i posmaku bakalii. Tradycyjnie jest przygotowywany na kruchym cieście, na które wykłada się różnego rodzaju masy, kremy, czekoladę, kajmak bądź dżem. Najważniejsze w całej tej istocie są dodatki w postaci rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów czy płatków migdałowych. Często wiele osób układa z nich różnego wzroki nawiązujące do obowiązującego święta.  Szybki mazurek w 20 minut  Wersja mazurka w ekspresowej wersji doskonale sprawdzi się dla osób nie mających zbyt dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni bądź dla tych, którzy wcześniej nie próbowali tego dania. Zamiast zagniatać kruche ciasto można je zastąpić waflami. Idealnie połączą się z wybranym nadzieniem, tudzież masą kajmakową i dżemem. Dodatek bakalii to przysłowiowa wisienka na torcie, a tu mazurka.  Składniki: ½ opakowania suchych wafli prostokątnych 400 g masy kajmakowej z puszki ½ szklanki orzechów laskowych ⅓ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki nasion słonecznika ¼ szklanki płatków migdałowych 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub truskawkowego Przygotowanie: Orzechy laskowe, nasiona słonecznika oraz kandyzowaną...

naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Przepis na naleśniki z kaszy manny bez mąki. Wyjdą tak puszyste, że nie uwierzycie
Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za naleśnikami. Są idealne na każdą porę dnia, zarówno z dodatkami jak i solo. Przygotowane z dodatkiem kaszy manny dosłownie zachwycą waszych bliskich i na dłużej zagoszczą w waszym menu.

Myśląc o udanym, weekendowym poranku to zazwyczaj na myśl nasuwa się coś dobrego do zjedzenia, na co nie ma czasu w tygodniowym rytmie. Wówczas można nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować coś wyjątkowego. Wiele osób nie wyobraża sobie sobotniego bądź niedzielnego śniadania bez tradycyjnych naleśników podanych z ulubionym dżemem. To po prostu definicja dobrze rozpoczętego dnia! Naleśniki w różnych wariantach Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je przygotować na wiele sposobów. Można je podać zarówno na słono, jak i na słodko, choć ta druga opcja najczęściej sprawdza się na śniadania. Najtrudniejszą czynnością jest przygotowanie samej masy, a smażenie to już czysta przyjemność. Gotowe naleśniki można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak słodki twarożek, dżem, krem czekoladowy, masło orzechowe czy świeże owoce. Jest tyle wersji do wyboru, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Naleśniki z kaszy manny bez mąki Tradycyjne naleśniki są przygotowywane z mąką, jednak te z kaszą manną są jeszcze lepsze! Dzięki niej usmażone naleśniki są niezwykle puszyste, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Są doskonałym pomysłem na leniwe śniadanie. Idealnie komponują się z dżemem truskawkowym. Przepis na naleśniki z kaszy manny Składniki: ¾ szklanki kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżeczki syropu z agawy szczypta soli odrobina ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Kaszę przesypcie do większego naczynia i zalejcie ją zimnym, nieprzygotowanym mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek. Miskę ze składnikami odstawcie na pół godziny. Po upływie danego czasu do składników dodajcie rozbite jajko, olej, syrop z agawy, szczyptę soli oraz...