Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać.

Cukrzyca typu LADA

Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby?

  • Objawia się u osób z prawidłową masą ciała
  • Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy
  • Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę
  • Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii
  • Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia

Jak zapobiegać cukrzycy?

Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy.

Warzywa

Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się:

Zobacz także:

  • Buraki
  • Szpinak
  • Rzodkiewka
  • Cebula i czosnek
  • Kapusta
  • Brokuły
  • Pomidory

Błonnik

Produkty bogate w błonnik zapewniają prawidłową przemianę materii oraz poziom tłuszczów w organizmie. Koniecznie spożywajcie:

  • Orzechy niesolone
  • Marchewki
  • Jabłka
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe
  • Łososia

Owoce a cukrzyca

Zawierają sporo cukru, ale pełne są także witamin! Dlatego każdy cukrzyk może jeść owoce, ale z umiarem, na przykład:

  • Gruszki
  • Mandarynki
  • Arbuzy
  • Truskawki

Czego nie jeść, gdy ma się cukrzycę?

Osoby cierpiące na cukrzycę doskonale wiedzą, że pewne produkty są dla nich całkowicie zakazane. Należą do nich:

  • Alkohol
  • Słodycze
  • Produkty wysoko przetworzone
  • Rozgotowane warzywa, makarony, ryż
  • Banany
  • Pszenne pieczywo

Źródło: wapteka.pl, doz.pl