cukrzyca dieta
AdobeStock
Newsy

Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 

Profilaktyka jest bardzo ważna - szczególnie po pięćdziesiątym roku życia, gdy wiele chorób daje o sobie znać. Na szczęście niektórym można zapobiegać pilnując zdrowej diety.

Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cukrzyca typu LADA

Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby?

  • Objawia się u osób z prawidłową masą ciała
  • Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy
  • Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę
  • Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii
  • Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia

Jak zapobiegać cukrzycy?

Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy.

Zobacz także
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Warzywa

Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się:

  • Buraki
  • Szpinak
  • Rzodkiewka
  • Cebula i czosnek
  • Kapusta
  • Brokuły
  • Pomidory

Błonnik

Produkty bogate w błonnik zapewniają prawidłową przemianę materii oraz poziom tłuszczów w organizmie. Koniecznie spożywajcie:

  • Orzechy niesolone
  • Marchewki
  • Jabłka
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe
  • Łososia

Owoce a cukrzyca

Zawierają sporo cukru, ale pełne są także witamin! Dlatego każdy cukrzyk może jeść owoce, ale z umiarem, na przykład:

  • Gruszki
  • Mandarynki
  • Arbuzy
  • Truskawki

Czego nie jeść, gdy ma się cukrzycę?

Osoby cierpiące na cukrzycę doskonale wiedzą, że pewne produkty są dla nich całkowicie zakazane. Należą do nich:

  • Alkohol
  • Słodycze
  • Produkty wysoko przetworzone
  • Rozgotowane warzywa, makarony, ryż
  • Banany
  • Pszenne pieczywo

Źródło: wapteka.pl, doz.pl

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy
Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

Chorujecie na te przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Pixabay
Newsy
Chorujecie na tę przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić
Mimo iż owoce są uznawane za bardzo zdrowe, niektórzy powinni się ich wystrzegać. Chodzi o chorych na cukrzycę typu 2. Jakich konkretnie owoców powinni unikać?

Owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Nie tylko wspaniale smakują, ale też są pełne ważnych składników odżywczych. Jednak niektóre owoce mają wysoką zawartość cukru i nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę typu 2, ponieważ mogą one u nich powodować gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Czym jest cukrzyca typu 2? Cukrzyca typu 2 (inaczej cukrzyca insulinoniezależna) jest uznawana za chorobę cywilizacyjną - jak pokazują statystyki, dotyka już 2-3 milionów Polaków. Stan ten najczęściej wynika z otyłości i niezdrowej diety. Chorobę tę można również odziedziczyć, ponieważ jest ona uwarunkowana genetyczne. Stan ten najczęściej dotyka osoby dorosłe i charakteryzuje się występowaniem wysokiego poziomy glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i względnym jej niedoborem. Mimo iż ten typ cukrzycy jest łagodniejszy od cukrzycy typu 1, pod żadnym pozorem nie należy go bagatelizować. Głównym torem leczenia jest zmiana dotychczasowej diety i aktywność fizyczna. Wiele się mówi na temat tego, co powinna jeść osoba chora na ten typ cukrzycy i jakich powinna się wystrzegać owoców. Wyjaśniamy to w poniższym artykule. Jakich owoców nie można jeść przy cukrzycy typu 2? Osoby, które mają zdiagnozowaną cukrzycę typu 2, powinny unikać lub wyraźnie ograniczyć owoce, które są bogate w cukier. Przede wszystkim są to: banany śliwki czereśnie winogrona mandarynki Nie powinny one również spożywać suszonych i kandyzowanych owoców, które zawierają bardzo dużo cukru i są wysokokaloryczne oraz wszelkiego rodzaju dżemów, słodzonych syropów i soków owocowych. Jakie owoce można jeść przy cukrzycy typu 2? Cukrzycy mogą włączyć do...

Macie cukrzycę? Jedzcie te warzywa. Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają wzrok
AdobeStock
Newsy
Macie cukrzycę? Jedzcie te warzywa. Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają wzrok
Zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia. Przy różnych dolegliwościach ważne jest to, co jemy - zwłaszcza przy cukrzycy. A pewne warzywa mają pełno witamin i związków, które przydadzą się w tej chorobie.

Nie od dziś wiadomo, że w przypadku takich chorób przewlekłych jak cukrzyca, poza przyjmowaniem zaleconych przez lekarza lekarstw, należy zadbać o zdrowy tryb życia oraz dietę. Zwłaszcza to, co znajduje się w codziennym jadłospisie ma duży wpływ na ogólne samopoczucie przy tej chorobie. Jednym z zalecanych produktów w diecie cukrzyka są brokuły. Sprawdźcie, dlaczego.  Dlaczego warto jeść brokuły? Te zielone warzywa nierzadko wzbudzają kontrowersje i polaryzują społeczeństwo. Jedni uważają, że brokuły są bardzo zdrowe i należy ich jeść jak najwięcej, a inni wzdrygają się na samą myśl o tych warzywach. Z jakiegoś powodu dla części ludzi brokuły mają zapach i smak, które są dla nich nie do zniesienia. Warto jednak się przemóc, ponieważ rzeczywiście zawierają one mnóstwo witamin i składników odżywczych, na przykład: witaminę A witaminy z grupy B witaminę C witaminę K magnez potas cynk siarkę żelazo fosfor sód Ponadto, brokuły wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, jak zmniejszenie ryzyka chorób serca czy miażdżycy. Są doceniane również ze względu na ich pozytywny wpływ na sprawność widzenia i poziom cukru we krwi.  Brokuły na lepszy wzrok  W brokułach znajdziecie dużo luteiny oraz zeaksantyny - związków, które działają profilaktycznie na choroby oczu. Dzięki jedzeniu produktów bogatych w luteinę, takich jak brokuły, można zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na takie choroby jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, a także retinopatia cukrzycowa, czyli jedno z powikłań cukrzycy.  W 300 g brokułów znajduje się około 10 mg luteiny czyli tyle, ile potrzeba by poprawić ostrość widzenia.  Brokuły na obniżenie poziomu cukru we krwi Kolejną...