Zlew
Adobe Stock
Newsy

Tych produktów nie należy myć przed spożyciem. Jeśli je myjecie robicie błąd

Rządzą nami nasze przyzwyczajenia. To właśnie nasze nawyki ukształtowane przez lata sprawiają, że wykonujemy nieraz zbędne czynności. Nie inaczej jest w kuchni.
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Większość z nas została wychowana w duchu czystości. W ten sposób nasze mamy i babcie pilnowały, byśmy nie jedli niczego z podłogi, żebyśmy dbali o higienę podczas gotowania.

Sztafeta pokoleń postępuje naprzód. Teraz to my przekazujemy dalej dawne wzorce zachowań. Tymczasem okazuje się, że niektóre z nich są zbędne, a nawet błędne!

Mycie warzyw, owoców i innych kulinarnych składników to abecadło, prawdziwy kuchenny elementarz.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Czy myć mięso przed smażeniem?

Wszyscy wiemy, by umyć truskawki przed przyrządzeniem ich z cukrem i ze śmietaną.
Podobnie w przypadku używania skórki pomarańczy czy cytryny – cytrusy bezwzględnie należy sparzyć przed dodaniem skórki do ciasta czy deseru.

Czasem z rozpędu myjemy także i inne produkty codziennego użytku. Weźmy na przykład mięso, które za chwilę obsmażamy czy pieczemy.

Kto z nas nie wkładał piersi z kurczaka pod bieżącą wodę, by pozbyć się bakterii i innych zanieczyszczeń? Zupełnie niepotrzebna strata czasu i energii!

Bakterie pozostające na powierzchni mięsa i tak „polegną” w starciu z wysoką temperaturą. Z kolei gorzej będzie z naszą glazurą wokół zlewu – na niej zbiorą się drobnoustroje usunięte wodą z mięsa.

Sami możemy sobie odpowiedzieć już na pytanie, czy należy myć mięso przeznaczone do obróbki termicznej.

Jajka i makaron

Dość podobnie wygląda sytuacja z jajkami. Nieco bardziej przewrażliwione gospodynie domowe myją nieraz jajka jeszcze w skorupkach, tuż przed zagotowaniem ich czy usmażeniem.

Czy ma to jakiś większy sens? Wydaje się, że odpowiedź może być tylko jedna: nie! Myjąc skorupkę jedynie osłabiamy jej właściwości.
To właśnie powłoka jajka chroni żółtko i białko przed zagrożeniami z zewnątrz.

Jeszcze dziwniejszym pomysłem jest mycie makaronu nie tylko po ugotowaniu, ale także i przed… Niektórzy lubią płukać ugotowane nitki przed dodaniem do rosołu czy sałatki .

Co prawda makaron będzie wtedy się mniej kleił i szybciej się ostudzi, ale zostanie pozbawiony swojego charakterystycznego smaku.

Z kolei mycie makaronu przed ugotowaniem mija się z celem.
Woda w garnku stanie się bardziej przejrzysta, ale za to odbierzemy w ten sposób naszej „paście” skrobię, a w ten sposób także i  cały smak.

Komentarze
najlepsze tabletki do zmywarki
AdobeStock
Triki kulinarne Czym najlepiej myć naczynia? Wielki test UOKiK! Wygrywa...
UOKiK przeprowadził test aż 60 różnych środków do mycia naczyń w zmywarce! Sprawdźcie, kto jest faworytem!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Gotowanie jest bardzo przyjemne. Smaki, zapachy, a na koniec pyszny, ugotowany samodzielnie posiłek – czy jest coś bardziej satysfakcjonującego? Niestety, po każdym gotowaniu trzeba posprzątać, a tego raczej nikt nie lubi. Szczególnie, gdy jesteśmy zmęczone po kilku godzinach stania nad garnkami. Dlatego wiele osób chętnie inwestuje w zmywarki, by oszczędzić sobie pracy i płacić niższe rachunki za wodę. A jakie środki najlepiej sprawdzają się do mycia w zmywarce? Sprawdzamy! Alternatywa dla ręcznego mycia Zmywarka to prawdziwe zbawienie w wielu domach. Jeżeli masz dużą rodzinę lub często wyprawiasz przyjęcia dla gości, to dobrze wiesz ile czasu i wysiłku zmywarka potrafi zaoszczędzić. Wystarczy po prostu opłukać brudne naczynia, włożyć do urządzenia, dodać tabletkę lub płyn i po dwóch godzinach wyjąć błyszczące, czyste naczynia! Jeśli zastanawiacie się, jakie tabletki do zmywarki sprawią, że garnki i talerze będą lśnić, to nie musicie dłużej szukać metodą prób i błędów – UOKiK stworzył ranking tabletek do zmywarek! Najlepsze tabletki do zmywarki UOKiK poważnie wziął się za testowanie domowych środków czystości. Niedawno opublikowali ranking proszków do prania, a teraz sprawdzali skuteczność dostępnych na rynku tabletek do zmywarki. Kto wygrał?   W teście udział wzięła większość popularnych tabletek do zmywarek – także marek własnych takich sklepów jak Lidl czy Lewiatan. UOKiK testował tabletki w kilku kategoriach. Oto wyniki! Najskuteczniejsze tabletki: Finish, a zaraz za nimi W5 (marka Lidl) Najgorsze tabletki: Kraft Najlepszy stosunek jakości do ceny: Filip i Big Efekt UOKiK zwrócił też uwagę na uczciwość producentów. Okazało się bowiem, że w opakowaniu tabletek marki Ludwik jest ich mniej, niż obiecuje producent! A czy wy...

Przeczytaj
jak poznac zepsute mieso
AdobeStock
Newsy Jak sprawdzić czy mięso w sklepie jest świeże? Wystarczy spojrzeć na jeden szczegół
By uniknąć wyrzucania pieniędzy w błoto i kupowania zepsutego mięsa, zwracajcie uwagę na jedną, ważną rzecz!
Katarzyna Wyborska
styczeń 04, 2021

Czy zdarzyło się wam kiedyś kupić w sklepie zepsute mięso? Pewnie nie raz! Każdy ma wtedy ochotę wrócić do sklepu i zrobić awanturę. W końcu nikt nie chce wyrzucać pieniędzy w błoto na produkty, które nie nadają się do zjedzenia! Czasami niestety pechowego odkrycia dokonuje się dzień po zakupie, przy okazji przyrządzania obiadu albo w momencie, gdy sklep jest już zamknięty. Czy może się przydarzyć coś gorszego? By uniknąć takich sytuacji w przyszłości, warto nauczyć się jak rozpoznać nieświeże mięso. Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? Choć jeszcze przed wojną jedzenie lekko zepsutego jedzenia było na porządku dziennym, a w książkach kucharskich ostrzegano, by nie jeść mięsa po którym pełzają larwy, to dziś już na szczęście nikt takiego zepsutego mięsa nie je. Ale czasami zdarzy się przez przypadek kupić nieświeżą szynkę lub psującego się kurczaka. Jak rozpoznać świeże mięso? Kolor – to pierwsze, na co powinniście zwrócić uwagę! Przyda się wam wiedza dotycząca tego jaki kolor powinny mieć poszczególne gatunki mięsa, gdy są świeże. Kurczak, jagnięcina oraz cielęcina powinny być jasnoróżowe. Gęsi i kaczki są brązowo-czerwone lub beżowe, a wołowina powinna mieć kolor bordowy lub czerwony. Jakiekolwiek odstępstwo od normy to znak, że mięso nie jest już pierwszej świeżości! Soczystość – przesuszone boki mięsa to znak, że leży już ono jakiś czas w lodówce. Świeże kawałki powinny być jędrne i soczyste. Błyszcząca powierzchnia – błyszczenie to oznaka świeżego mięsa. Jeśli jest matowe, to lepiej go nie kupujcie! Zapach – w ten sposób sprawdzicie świeżość w ułamku sekundy. Zapachu psującego się mięsa nie sposób pomylić z żadnym innym i zapewniamy was – jeśli mięso, które wąchacie jest zepsute, to na pewno będziecie o...

Przeczytaj
pieczeń przepis
Pixabay
Newsy Kroicie mięso od razu po upieczeniu? To duży błąd. Ile należy odczekać?
W sztuce gotowania każda zasada ma swoje uzasadnienie. Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się kroić mięsa zaraz po wyjęciu go z piekarnika!
Katarzyna Wyborska
styczeń 02, 2021

Pieczenie mięsa nie wydaje się być dużym wyzwaniem. Najczęściej wystarczy doprawić mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do rozgrzanego piekarnika i poczekać. Obiad sam się robi! A jednak, łatwo w tym przypadku popełnić kilka błędów. Dowiedzcie się, co zrobić by upieczone mięso było idealne oraz dlaczego nie można go pokroić od razu po wyjęciu z pieca! Jak piec mięso? Sztuka pieczenia mięsa rządzi się swoimi prawami. Jeżeli chcecie, by wasza pieczeń była odpowiednio soczysta, aromatyczna i wszystkim smakowała, musicie pamiętać o podstawowych krokach: Marynowanie – najlepsza pieczeń to taka, która marynowała się co najmniej dobę przed upieczeniem! Nacieranie jej przyprawami, a jeszcze lepiej zamoczenie w płynnej marynacie sprawi, że mięso będzie o wiele smaczniejsze i bardziej soczyste po przygotowaniu. Ważne, by marynata zawierała w sobie kwas. To może być sok z cytryny, ocet albo nawet piwo czy wino. Obsmażanie – ten zabieg ma na celu „zamknięcie” mięsa przed upieczeniem. Gdy jeszcze jest surowe, należy wrzucić je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i na dużym ogniu szybko obsmażyć je z każdej strony, tak by skórka była podpieczona. Tak przygotowane mięso wstawia się następnie do piekarnika i piecze, aż pieczeń stanie się miękka w środku. Solanka – to alternatywa dla osób, które cenią sobie charakterystyczne smaki każdego z mięs i nie lubią, gdy są one zakłócone różnymi dodatkami i przyprawami. Przygotowywanie pieczeni tylko z pomocą soli pozwala wydobyć smak wyjątkowy dla każdego rodzaju mięsa! W dodatku dzięki moczeniu w solance mięso jest niezwykle soczyste. Dlaczego nie należy kroić mięsa zaraz po upieczeniu? Każdy poradnik i książka kucharska zalecają, by po upieczeniu odstawić mięso na około 15 minut i dopiero po tym czasie rozpocząć...

Przeczytaj