Tych produktów nie musicie trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce
Adobe Stock
Newsy

Tych produktów nie musicie trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce

Wiele Polaków większość produktów spożywczych trzyma w lodówce przed obawą popsucia. Jednak to błędne myślenie, nie wszystkie składniki tego wymagają, a niepotrzebnie zajmują miejsce na półkach.

Po powrocie do domu pierwszą czynność, jaką wykonuje wiele Polaków to rozpakowanie zrobionych wcześniej zakupów. Niestety większość z nich nie robi tego prawidłowo. Znaczna część zakupionych produktów trafia do lodówki, aczkolwiek tego nie wymagają. W konsekwencji taki artykuły spożywcze zajmują miejsce, a dodatkowo mogą tracić swoje cenne właściwości czy smak. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lodówka w kuchni

W obecnych czasach nikt nie wyobraża sobie wyposażenia kuchennego bez lodówki. Jest wręcz to element obowiązkowy tego pomieszczenia. Pozwala ona schłodzić dane produkty, a także przedłuża ich świeżość, dzięki temu można się nimi cieszyć przez dłuższy czas. Aktualnie poprzez możliwości wyboru można zdecydować się na sprzęt o różnej pojemności, dodatkowych funkcjach czy ewentualnością jej zabudowy.

Zobacz także
Jak kupić smaczne świeże ogórki? W sklepie zwróćcie uwagę na ich wygląd

Jak kupić smaczne świeże ogórki? Ich wygląd podpowie, czy nadadzą się i na kiszonki, i na mizerię

Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe

Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe

Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce

Aby lodówka jak najdłużej służyła, a przechowywane w niej produkty były świeże, należy pamiętać o kilku aspektach, które ułatwią codzienne funkcjonowanie. warto pamiętać o tym by:

  • artykuły z najkrótszą datą spożycia znajdowały się z przodu lodówki,
  • obok siebie na półce nie powinny znajdować się gotowe potrawy i surowe mięso,
  • do lodówki nie wolno wkładać gorących dań,
  • produkty o silnym zapachu powinny być szczelnie zapakowane,
  • w lodówce nie powinny znajdować się produkty w otwartych puszkach,
  • nie należy myć jaj przed włożeniem do lodówki,
  • a także na bieżąco kontrolować stan sprzętu i przechowywanych w niej artykułów.

Jakich produktów nie trzymać w lodówce?

Wiele ludzi błędnie ocenia artykuły spożywcze, przez co nieodpowiednio je rozlokowuje w kuchni. Szczególnie jest to widoczne, jeśli chodzi o lodówkę. Można w niej często znaleźć składniki, które zdecydowanie nie wymagają niskiej temperatury i spokojnie mogłyby leżeć w innym miejscu. Umieszczanie takich produktów prowadzi jedynie do zagracenia półek w lodówce, a jednoczesne doprowadzenie do braku cennego miejsca. Artykuły spożywcze, jakie nie wymagają mniejszej temperatury to:

  • cebula,
  • owoce z twardymi pestkami (brzoskwinie, nektarynki),
  • pikantne sosy,
  • świeża bazylia,
  • masło orzechowe,
  • dżemy, 
  • awokado,
  • ogórki konserwowe, 
  • ryż,
  • miód,
  • cytrusy,
  • papryka,
  • syrop klonowy, 
  • banany,
  • suszone owoce,
  • czosnek,
  • jabłka.

Czytaj także:

przechowywanie warzyw i owoców
Pixabay
Newsy
Trzymacie warzywa i owoce w ten sposób? Ten błąd sprawia, że są niesmaczne i szybciej się psują
Choć w sklepach warzywa i owoce nie leżą w lodówce, nie wiedzieć czemu wiele osób umieszcza je tam zaraz po przyjściu z zakupów. Okazuje się jednak, że nie wszystkie tego typu produkty powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Poznajcie kilka zasad, które pozwolą wam zrozumieć dlaczego.

Częstym grzechem wielu Polaków jest umieszczanie w lodówce wszystkiego, co przynieśli ze sklepu, łącznie z warzywami i owocami. Te lądują w niskiej temperaturze bez namysłu, niemal automatycznie. Okazuje się jednak, że to naprawdę duży błąd. Zanim postąpicie podobnie poznajcie kilka zasad dotyczących przechowywania tego typu produktów. Inaczej staną się niesmaczne i zbyt szybko przejrzeją.  Jakich warzyw i owoców nie można wkładać do lodówki? Przede wszystkim - pod żadnym pozorem nie wkładajcie do lodówki owoców egzotycznych, takich jak pomarańcze, banany, mango, papaja czy arbuz. Te z natury nie tolerują niskich temperatur. Z dala od chłodziarki powinny się również znaleźć produkty, które w momencie zakupu nie są jeszcze dojrzałe, na przykład jabłka czy awokado. Zimno nie sprzyja także cukinii, świeżym ogórkom, pomidorom, bakłażanom, szparagom oraz dyni. Schowane w lodówce tracą jędrność, miękną, zdecydowanie szybciej się psują, ale również zostają pozbawione aromatu i wszelkich substancji bioaktywnych. Więc co właściwie można przechowywać w lodówce i w jaki sposób? Co można przechowywać w lodówce? Do lodówki możecie wkładać tylko w pełni dojrzałe produkty. Niska temperatura spowolni proces ich przejrzewania i psucia. Najlepiej jednak kupować tylko tyle warzyw i owoców, ile jesteście w stanie zjeść „od razu”. Lodówka to ostateczność. W końcu lepsze to niż wyrzucanie do kosza. Miejsce malin, truskawek, sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i innych tak zwanych produktów nietrwałych również jest w lodówce. Co ciekawe, te nie przetrwają w niej dłużej niż 2 dni. Dlatego w tej kwestii nie należy robić zbyt dużych zapasów. W lodówce można także przechowywać warzywa...

Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne
6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....

Domowa karkówka
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Przepisy
Domowe pieczone mięso na kanapki. Przygotowanie jest banalnie proste, a jakie pyszne!
Upieczona w piekarniku, wcześniej zamarynowana w przyprawach. Idealna na kanapki! Zdradzamy przepis na pyszną, domową wędlinę.

Karkówka to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Może posłużyć jako danie obiadowe lub dodatek do kanapki na kolację. Przyrządzona  w domu będzie aromatyczna i krucha. Chcecie spróbować? Na kanapki można wrzucić dosłownie wszystko. Jajko, szczypior, dojrzewający żółty ser, czy wędlinę. Ogromne znaczenie ma jednak dobór produktów. Kupne nie zawsze spełniają oczekiwania i bywają nasycone dużą ilością sztucznych substancji. Nic nie zastąpi domowej wędliny, np. karkówki. Tylko naturalnie Produkty naturalne zyskują ostatnimi czasy na popularności. Dzięki dostępności rozmaitych diet i programów fitness, coraz częściej sięgamy po artykuły spożywcze ze sprawdzonego źródła. Coraz bardziej częste staje się także gotowanie w domu. Dzięki niemu mamy pewność, co tak naprawdę jemy. Składniki na pieczoną karkówkę do kanapek: sól pieprz czosnek papryka słodka ostry sos chili w butelce dobrej jakości olej ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej Jak się zabrać za karkówkę? Gotowanie domowej wędliny dzielimy na dwa etapy. W pierwszym przygotujemy mięso do macerowania. W drugim pieczemy i podajemy gościom. Na początek karkówkę wieprzową myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na większym talerzu lub misce i smarujemy obficie olejem. Obsypujemy z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smarujemy słodką papryką. Po dodaniu wszystkim przypraw wcieramy je lekko w mięso. Karkówka powinna być nimi obtoczona z każdej strony. Na sam koniec wlewamy na mięso ostry sos chili. Tak przygotowaną karkówkę w marynacie wstawiamy do lodówki na całą noc. To czas, w którym różne smaki połączą się z mięsem. Następnego dnia mięso jest gotowe...

Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Własne
Triki kulinarne
Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Banany… jak tu ich nie kochać? Te niepozornie wyglądające słodziutkie i pożywne owoce tropikalne to w końcu istna skarbnica witamin. Jedyną ich wadą jest zbyt szybkie dojrzewanie, ale i temu można zaradzić!

Banan to z pewnością wyjątkowy owoc. Zerwany z drzewa przybiera aż trzy różne barwy. Kolor zielony oznacza, że jest on jeszcze całkowicie niedojrzały i nie należy go spożywać. Kolor żółty z brązowymi plamkami świadczy z kolei o tym, że banan nabrał już słodziutkiego smaku i jest gotowy do jedzenia. Kiedy jednak jego skórka całkowicie zbrązowieje, owoc może już tylko stanowić dodatek do pieczenia chleba , placuszków , zrobienia ulubionego koktajlu lub lodów. Prawda jest jednak taka, że niewiele osób zjada więcej niż jednego banana dziennie, a ciągłe chodzenie po niego do sklepu mija się z celem. Najczęściej więc robiąc zakupy wkładamy do koszyka całą kiść tych tropikalnych owoców, nie zastanawiając się nad tym, jak szybko dojrzeją. Po zaledwie kilku dniach banany zaczynają brązowieć, a my jesteśmy źli, że znowu nie zjedliśmy ich „normalnie”, tylko musimy kombinować w kuchni. Istnieje jednak prosty sposób, by temu zaradzić. Jak właściwie przechowywać banany? Przede wszystkim banany powinno się przechowywać w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu z dostępem do powietrza. Nie należy chować ich do lodówki. Niedotrzymanie któregokolwiek z warunków może sprawić, że owoce zaczną dojrzewać o wiele szybciej niż powinny. Jeśli znacie już podstawy, to czas przejść do konkretów. Dojrzewanie bananów można dodatkowo spowolnić poprzez… owinięcie ich końcówek folią spożywczą! W jaki sposób można spowolnić dojrzewanie bananów? Dojrzewanie bananów powoduje wytwarzany w ich końcówkach związek zwany etylenem. Dlatego też, jeśli nie chcecie, by kupione przez was owoce po chwili zbrązowiały, odseparujcie je od kiści. Końcówkę każdego z bananów szczelnie owińcie zwykłą folią spożywczą. Ten prosty trik...