Po powrocie do domu pierwszą czynność, jaką wykonuje wiele Polaków to rozpakowanie zrobionych wcześniej zakupów. Niestety większość z nich nie robi tego prawidłowo. Znaczna część zakupionych produktów trafia do lodówki, aczkolwiek tego nie wymagają. W konsekwencji taki artykuły spożywcze zajmują miejsce, a dodatkowo mogą tracić swoje cenne właściwości czy smak. 

Lodówka w kuchni

W obecnych czasach nikt nie wyobraża sobie wyposażenia kuchennego bez lodówki. Jest wręcz to element obowiązkowy tego pomieszczenia. Pozwala ona schłodzić dane produkty, a także przedłuża ich świeżość, dzięki temu można się nimi cieszyć przez dłuższy czas. Aktualnie poprzez możliwości wyboru można zdecydować się na sprzęt o różnej pojemności, dodatkowych funkcjach czy ewentualnością jej zabudowy.

Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce

Aby lodówka jak najdłużej służyła, a przechowywane w niej produkty były świeże, należy pamiętać o kilku aspektach, które ułatwią codzienne funkcjonowanie. warto pamiętać o tym by:

  • artykuły z najkrótszą datą spożycia znajdowały się z przodu lodówki,
  • obok siebie na półce nie powinny znajdować się gotowe potrawy i surowe mięso,
  • do lodówki nie wolno wkładać gorących dań,
  • produkty o silnym zapachu powinny być szczelnie zapakowane,
  • w lodówce nie powinny znajdować się produkty w otwartych puszkach,
  • nie należy myć jaj przed włożeniem do lodówki,
  • a także na bieżąco kontrolować stan sprzętu i przechowywanych w niej artykułów.

Jakich produktów nie trzymać w lodówce?

Wiele ludzi błędnie ocenia artykuły spożywcze, przez co nieodpowiednio je rozlokowuje w kuchni. Szczególnie jest to widoczne, jeśli chodzi o lodówkę. Można w niej często znaleźć składniki, które zdecydowanie nie wymagają niskiej temperatury i spokojnie mogłyby leżeć w innym miejscu. Umieszczanie takich produktów prowadzi jedynie do zagracenia półek w lodówce, a jednoczesne doprowadzenie do braku cennego miejsca. Artykuły spożywcze, jakie nie wymagają mniejszej temperatury to:

Zobacz także:

  • cebula,
  • owoce z twardymi pestkami (brzoskwinie, nektarynki),
  • pikantne sosy,
  • świeża bazylia,
  • masło orzechowe,
  • dżemy, 
  • awokado,
  • ogórki konserwowe, 
  • ryż,
  • miód,
  • cytrusy,
  • papryka,
  • syrop klonowy, 
  • banany,
  • suszone owoce,
  • czosnek,
  • jabłka.

Czytaj także: