Po powrocie do domu pierwszą czynność, jaką wykonuje wiele Polaków to rozpakowanie zrobionych wcześniej zakupów. Niestety większość z nich nie robi tego prawidłowo. Znaczna część zakupionych produktów trafia do lodówki, aczkolwiek tego nie wymagają. W konsekwencji taki artykuły spożywcze zajmują miejsce, a dodatkowo mogą tracić swoje cenne właściwości czy smak.
Lodówka w kuchni
W obecnych czasach nikt nie wyobraża sobie wyposażenia kuchennego bez lodówki. Jest wręcz to element obowiązkowy tego pomieszczenia. Pozwala ona schłodzić dane produkty, a także przedłuża ich świeżość, dzięki temu można się nimi cieszyć przez dłuższy czas. Aktualnie poprzez możliwości wyboru można zdecydować się na sprzęt o różnej pojemności, dodatkowych funkcjach czy ewentualnością jej zabudowy.
Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce
Aby lodówka jak najdłużej służyła, a przechowywane w niej produkty były świeże, należy pamiętać o kilku aspektach, które ułatwią codzienne funkcjonowanie. warto pamiętać o tym by:
- artykuły z najkrótszą datą spożycia znajdowały się z przodu lodówki,
- obok siebie na półce nie powinny znajdować się gotowe potrawy i surowe mięso,
- do lodówki nie wolno wkładać gorących dań,
- produkty o silnym zapachu powinny być szczelnie zapakowane,
- w lodówce nie powinny znajdować się produkty w otwartych puszkach,
- nie należy myć jaj przed włożeniem do lodówki,
- a także na bieżąco kontrolować stan sprzętu i przechowywanych w niej artykułów.
Jakich produktów nie trzymać w lodówce?
Wiele ludzi błędnie ocenia artykuły spożywcze, przez co nieodpowiednio je rozlokowuje w kuchni. Szczególnie jest to widoczne, jeśli chodzi o lodówkę. Można w niej często znaleźć składniki, które zdecydowanie nie wymagają niskiej temperatury i spokojnie mogłyby leżeć w innym miejscu. Umieszczanie takich produktów prowadzi jedynie do zagracenia półek w lodówce, a jednoczesne doprowadzenie do braku cennego miejsca. Artykuły spożywcze, jakie nie wymagają mniejszej temperatury to:
Zobacz także:
- cebula,
- owoce z twardymi pestkami (brzoskwinie, nektarynki),
- pikantne sosy,
- świeża bazylia,
- masło orzechowe,
- dżemy,
- awokado,
- ogórki konserwowe,
- ryż,
- miód,
- cytrusy,
- papryka,
- syrop klonowy,
- banany,
- suszone owoce,
- czosnek,
- jabłka.
Czytaj także: