Tych produktów nie musicie trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce
Adobe Stock
Newsy

Tych produktów nie musicie trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce

Wiele Polaków większość produktów spożywczych trzyma w lodówce przed obawą popsucia. Jednak to błędne myślenie, nie wszystkie składniki tego wymagają, a niepotrzebnie zajmują miejsce na półkach.

Po powrocie do domu pierwszą czynność, jaką wykonuje wiele Polaków to rozpakowanie zrobionych wcześniej zakupów. Niestety większość z nich nie robi tego prawidłowo. Znaczna część zakupionych produktów trafia do lodówki, aczkolwiek tego nie wymagają. W konsekwencji taki artykuły spożywcze zajmują miejsce, a dodatkowo mogą tracić swoje cenne właściwości czy smak. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lodówka w kuchni

W obecnych czasach nikt nie wyobraża sobie wyposażenia kuchennego bez lodówki. Jest wręcz to element obowiązkowy tego pomieszczenia. Pozwala ona schłodzić dane produkty, a także przedłuża ich świeżość, dzięki temu można się nimi cieszyć przez dłuższy czas. Aktualnie poprzez możliwości wyboru można zdecydować się na sprzęt o różnej pojemności, dodatkowych funkcjach czy ewentualnością jej zabudowy.

Zobacz także
Jak kupić smaczne świeże ogórki? W sklepie zwróćcie uwagę na ich wygląd

Jak kupić smaczne świeże ogórki? Ich wygląd podpowie, czy nadadzą się i na kiszonki, i na mizerię

Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe

Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe

Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce

Aby lodówka jak najdłużej służyła, a przechowywane w niej produkty były świeże, należy pamiętać o kilku aspektach, które ułatwią codzienne funkcjonowanie. warto pamiętać o tym by:

  • artykuły z najkrótszą datą spożycia znajdowały się z przodu lodówki,
  • obok siebie na półce nie powinny znajdować się gotowe potrawy i surowe mięso,
  • do lodówki nie wolno wkładać gorących dań,
  • produkty o silnym zapachu powinny być szczelnie zapakowane,
  • w lodówce nie powinny znajdować się produkty w otwartych puszkach,
  • nie należy myć jaj przed włożeniem do lodówki,
  • a także na bieżąco kontrolować stan sprzętu i przechowywanych w niej artykułów.

Jakich produktów nie trzymać w lodówce?

Wiele ludzi błędnie ocenia artykuły spożywcze, przez co nieodpowiednio je rozlokowuje w kuchni. Szczególnie jest to widoczne, jeśli chodzi o lodówkę. Można w niej często znaleźć składniki, które zdecydowanie nie wymagają niskiej temperatury i spokojnie mogłyby leżeć w innym miejscu. Umieszczanie takich produktów prowadzi jedynie do zagracenia półek w lodówce, a jednoczesne doprowadzenie do braku cennego miejsca. Artykuły spożywcze, jakie nie wymagają mniejszej temperatury to:

  • cebula,
  • owoce z twardymi pestkami (brzoskwinie, nektarynki),
  • pikantne sosy,
  • świeża bazylia,
  • masło orzechowe,
  • dżemy, 
  • awokado,
  • ogórki konserwowe, 
  • ryż,
  • miód,
  • cytrusy,
  • papryka,
  • syrop klonowy, 
  • banany,
  • suszone owoce,
  • czosnek,
  • jabłka.

Czytaj także:

lodówka
Pixabay
Newsy
Aż włos się jeży na głowie, co może czaić się w lodowce. Uważajcie - to prosta droga do sepsy
Obecnie nikt nie wyobraża sobie życia bez lodówki. To urządzenie nie tylko chłodzi produkty, ale również przedłuża ich trwałość. Nieodpowiednie przechowywanie artykułów spożywczych, może jednak doprowadzić do rozwoju różnych bakterii, które w konsekwencji powodują szereg chorób.

W obecnych czasach lodówka jest już standardowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Ba! Nikt sobie nie wyobraża codziennego funkcjonowania bez tego sprzętu. Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, to lodówka nie tylko chłodzi, ale również przedłuża świeżość wielu produktów. Odpowiednia dbałość o chłodziarkę i jej regularne czyszczenie, wpływa na właściwe jej funkcjonowanie. Wyposażenie kuchni  Wśród wielu sprzętów z wyposażenia kuchennego, to lodówka jest jednym z tych, bez którego nie da się funkcjonować. Chłodziarka nie posiada wad, a jedynie zalety. Wśród nich można wyróżnić: przedłuża ważność artykułów spożywczych, stanowi swojego rodzaju przechowalnię wielu produktów, właściwa temperatura uniemożliwia psucie się pożywienia, jest energooszczędnym sprzętem, schładza napoje, które idealnie sprawdzają się w cieplejsze dni. Życie bez lodówki w obecnych czasach nie tylko się wydaje, ale też faktycznie jest niemożliwe. Zdecydowanie ułatwia codzienne funkcjonowanie, ale również dzięki niej, można zaoszczędzić sporo pieniędzy, gdyż zakupione jedzenie nie psuje się tak szybko. Bakterie w lodówce Niestety, niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż lodówka jest doskonałym miejscem do rozmrażania się bakterii. Wynika to z idealnego otoczenia, jakim jest nieraz wilgoć oraz chłodniejsze powietrze. Wiele przeprowadzonych badań pokazuje, że w chłodziarce mogą mieszkać tysiące bakterii, przykładowo Salmonella, bakterie E.coli czy listerii. Mogą one przyczyniać się do powstania wielu poważnych chorób, jak np. sepsa. Konsekwencją rozwoju tego schorzenia jest śmierć. Poza tym, po zjedzeniu produktu z takimi osobnikami, może również dojść do zapalenia opon...

Wkładacie te produkty do lodówki? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
AdobeStock
Newsy
Czego nie trzeba trzymać w lodówce? Lista produktów
Nie wkładajcie tych produktów do lodówki jeśli zależy wam na ich smaku i właściwościach zdrowotnych. Okazuje się także, że wiele produktów, które zwyczajowo chowacie do lodówki, ze względu na swój skład wcale nie muszą być tam trzymane. jaka oszczędność miejsca!

Pewnie wszyscy wiecie, że mięso i nabiał powinny być trzymane w lodówce. To prawda. Dzięki temu, że panuje tam niska temperatura, spowalnia się procesy psucia jedzenia i te produkty mogą wytrzymać dłużej. Często odruchowo po zrobieniu zakupów wrzucacie jednak wszystkie zakupy do lodówki? To błąd! Niektóre produkty nie powinny się w niej absolutnie znaleźć. Czego nie powinno się trzymać w lodówce? Nie wszystkie produkty spożywcze lubią przechowywanie w niskiej temperaturze. Jeśli zapobiegawczo wkładacie do niej wszystkie zakupy, możecie tracić niektóre cenne wartości odżywcze lub po prostu powodować, że będą mniej smaczne.  Te artykuły trzymane w lodówce są mniej smaczne Pomidory Awokado Czosnek Świeże zioła Dynia (chyba że jest już pokrojona) Cebula Ziemniaki Banany Szparagi ( nie przechowujcie ich tam przez dłuższy czas) Tym warzywom i owocom zdecydowanie wystarcza suche miejsce w temperaturze pokojowej. Nie bez powodu ziemniaki i cebule trzyma się na przykład w wielu domach w szafce pod zlewem. Jeśli chodzi o pomidory , te z supermarketu często nie są jeszcze zbyt smaczne i smakują jałowo. Ich trzymanie poza lodówką sprawia, że dojrzewają i mają więcej aromatu. Awokado prosto ze sklepu często jest jeszcze bardzo twarde i nie nadaje się do spożycia. Jeśli zależy wam na tym, żeby trochę zmiękło, nie trzymajcie go w lodówce. Jeśli jednak kupiliście za dużo awokado i chcecie, by zrobiły się miękkie w różnych momentach, możecie przechowywać kilka sztuk w zimniejszej temperaturze.  Czego nie trzeba trzymać w lodówce? Marnujecie też miejsce w lodówce, trzymając tam te artykuły: Artykuły puszkowane (przed otwarciem) Słodkie kremy do smarowania Masło orzechowe Ketchup (przed...

cebula
Newsy
Trzymacie cebulę w lodówce? To duży błąd. Jeśli jej użyjecie to zepsujecie danie
Czy lodówka to dobre miejsce do przechowywania cebuli? Niekoniecznie! Sprawdźcie, dlaczego.

Dzięki lodówce wiele produktów można przechowywać o wiele dłużej, ponieważ się tak szybko nie zepsują. Ale nie wszystko można w niej przechowywać. Zasada ta dotyczy między innymi cebuli. Dowiedzcie się, jak należy prawidłowo się z nią obchodzić. Jakich produktów nie powinno się trzymać w lodówce? Lodówka jest doskonałym urządzeniem do przechowywania żywności. Sprawia, że jedzenie dłużej pozostaje świeże. Dodatkowo niska temperatura wydłuża czas przydatności do spożycia tych produktów, które szybko się psują – dotyczy to mięsa, jajek i warzyw. Jednak nie wszystko można trzymać w lodówce. Nigdy nie wkładajcie do lodówki poniższych produktów: Świeże zioła – w lodówce szybko stracą zapach i zwiędną. Olej – niska temperatura sprawi, że olej przyjmie formę stałą. Pomidory – trzymane w lodówce natychmiast stają się mdłe w smaku, a ich zapach jest bardzo delikatny. Banany – dojrzewają tylko w temperaturze pokojowej, więc jeśli schowacie banany do lodówki, to będą niesmaczne. Kawa – nagła zmiana temperatury bardzo szkodzi kawie, która traci wówczas aromat. Miód – lodówka to złe miejsce do trzymania miodu, który trzymany w zimnie staje się niesmaczny. Chleb – jeśli zostało wam dużo chleba, znacznie lepiej jest go zamrozić niż włożyć do lodówki, w której zrobi się gumowaty. Dlaczego cebuli nie powinno się trzymać w lodówce? Czy po zakupach od razu wrzucacie cebulę do dolnej szuflady lodówki? A może odkładacie do niej przekrojoną cebulę, która wam została po gotowaniu? To wielki błąd. Nigdy nie powinno się przechowywać cebuli w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury skrobia zawarta w cebuli zaczyna prędko...

przechowywanie mleka w lodówce
Adobe Stock
Newsy
Trzymacie mleko w drzwiach lodówki? Czym prędzej przełóżcie je w inne miejsce
Jesteście pewni, że mleko powinno stać w drzwiach lodówki? Wyjaśniamy, dlaczego warto przeorganizować lodówkę i mleko trzymać głębiej.

Większość osób rozpakowując torby przyniesione ze sklepu, machinalnie i często bez zastanowienia wykłada zakupy do lodówki. Butelki z mlekiem czy napoje, ze względu na wygodne wysokie półeczki, ustawiają w drzwiach lodówki. Jednak nie bez znaczenia jest to, jaka temperatura panuje w różnych częściach lodówki i jakiej temperatury przechowywania wymagają poszczególne produkty. Temperatura panująca w drzwiach lodówki to najwyższa temperatura w tym urządzeniu i wynosi ok. 10 st. Celsjusza. Do tego ta temperatura waha się, przy częstym otwieraniu lodówki, do tego latem, może tam panować nawet 15 st. Celsjusza. Tymczasem najlepsza temperatura do przechowywania świeżego mleka, to 2-4 st. Celsjusza. Gdzie najlepiej przechowywać mleko? Mleko to jeden z tych produktów spożywczych, które szybko się psują. Jeśli zostawicie otwartą butelkę z napojem na blacie kuchennym, po kilku godzinach prawdopodobnie nie będzie już nadawać się do spożycia. Dlatego powinniście pamiętać, by zawsze po skorzystaniu z produktu wstawiać go do lodówki. Jednak, wbrew temu, co sądzi większość Polaków, najlepsze miejsce nie znajduje się na drzwiach chłodziarki. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w lodówce panują różne temperatury, wahają się one od 0 do nawet 10 st. C. Najcieplejszym miejscemw chłodziarce, jak już wspomnieliśmy, są właśnie drzwiczki. Dlatego też nie powinniście trzymać na nich mleka. Ten napój potrzebuje o wiele niższej temperatury. Idealnym miejscem do jego przechowywania będą środkowe półki. Oczywiście zasady te dotyczą również innych produktów spożywczych. Sprawdźcie, czy prawidłowo je przechowujecie. Co i gdzie trzymać w lodówce? Dolne szuflady lodówki. W dolnych szufladach temperatura wynosi ok. 10...