Sklepy prześcigają się w pomysłach jak zdobyć i utrzymać przy sobie klientów. Posuwają się do różnych taktyk, ale nie wszystkie z nich będą odpowiednie dla konsumentów. Sieci supermarketów oferują często w promocjach produkty o nienajlepszych składach. Są jednak kupowane jedynie przez wzgląd na niską cenę.

Chwyty marketingowe sklepów

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż wszystkie sklepy spożywcze stosują skrupulatnie przemyślane chwyty. Mają one za zadanie skłonić klientów do zakupu dodatkowych lub niekoniecznie potrzebnych produktów. Do najczęściej stosowanych trików zalicza się:

  • odpowiedni rozkład towarów na powierzchni sklepu (najczęściej kupowane znajdują się dalej od wejścia),
  • zasada środkowej półki (najdroższe produkty są układane bezpośrednio na wysokości wzroku),
  • produkty przykasowe (czekając na swoją kolej, często klient sięga po artykuł z danej grupy),
  • nie zawsze uczciwe przeceny,
  • czy przekonywujące hostessy.

To część działań, które skutecznie zachęcają do zakupów ponad miarę. 

Skuteczne promocje

Jednym z najpopularniejszych zarówno usprawnień, jak i chwytów marketingowych są promocje. Każda przecena produktów jest kusząca, niezależnie od tego, czy jest on potrzebny. Po prostu wówczas sięga się po niego bez większego namysłu, bo przecież jest taniej. Jednak oferowane rabaty nie zawsze są uczciwe w swojej mierze, a poza tym do tej grupy najczęściej trafiają artykuły niekoniecznie służące zdrowiu. Podczas zakupów warto zachować zdrowy rozsądek i nie dać się wszelkim chwytom czy słabym promocjom.

Zobacz także:

Niekorzystne produkty po obniżce cenowej 

Podczas zakupów w każdym sklepie spożywczym można spotkać się z różnymi promocjami. Jednak nie wszystkie z nich służą odpowiedniemu funkcjonowaniu organizmu. Wówczas należy unikać:

  • serki kremowe w plastrach (chemiczne dodatki w składzie, szereg barwników),
  • pieczywo pełnoziarniste (zdrowe jest tylko z nazwy, tak naprawdę jest zwykłym pieczywem),
  • musy owocowe (z reguły powinny być zrobione z owoców, ale nieraz w składzie mają sporą ilość dodatków w postaci cukru, ulepszaczy smaku czy barwników),
  • jogurty (większość tego typu produktów jest z dodatkiem cukru i zagęszczaczy),
  • gotowe mieszanki do pieczenia (oprócz właściwych składników, zawierają również barwniki, stabilizatory, środki aromatyzujące),
  • mieszanka studencka (bakalie zazwyczaj są niskiej jakości, bez właściwości zdrowotnych).

Podczas zakupów warto przyglądać się składom i nie ulegać kuszącym promocjom ze względu na niską cenę. Często takie działanie może być zgubne, a także doprowadzić do problemów zdrowotnych.

Czytaj także: