dieta po 50
AdobeStock
Newsy

Tych popularnych produktów nie jedzcie po 50-tce. Podnoszą ciśnienie i źle wpływają na gospodarkę hormonalną

Jak powinna wyglądać dieta po 50 roku życia? Tych produktów lepiej unikać!

Dziś ludzie żyją zupełnie inaczej niż jeszcze pół wieku temu. Ponieważ większość młodzieży idzie na studia, to rozpoczynają dorosłość o wiele później. Dzieciństwo wydłuża się o dobre kilka lat i w praktyce młodzi ludzie często samodzielne życie zaczynają dopiero w okolicach 24 roku życia. Ale zmiany te nie dotyczą tylko młodych! Także starość rozpoczyna się o wiele później. Ludzie żyją dłużej i jeszcze sto lat temu osoba w wieku 50 lat mogła o sobie powiedzieć, że jest już w słusznym wieku. Dziś pięćdziesięciolatkowie wciąż pracują, uprawiają sport, podróżują i wcale nie czują się jak staruszkowie! Zgodzicie się z tym?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta po pięćdziesiątce

Niestety, choć długość życia się zwiększa i zmienia się styl życia ludzi, to biologia nie nadąża za tym tempem. Około 50 roku życia w ciele człowieka zachodzą zmiany związane z wiekiem, których nie należy lekceważyć. Dbanie o siebie jest gwarantem zachowania zdrowia i sprawności jak najdłużej! Warto przyjrzeć się swojej diecie i ograniczyć produkty, które źle wpływają na organizm w tym wieku. Niektóre z nich mogą bowiem przyczynić się do rozwoju chorób, na które narażeni są ludzie po 50 roku życia.

Zobacz także
Panierka na schabowe

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Najlepiej ograniczcie jedzenie tych produktów:

  • Korniszony – w Polsce jedzenie konserwowych ogórków i innych warzyw jest bardzo popularne. Trzeba jednak wiedzieć, że pełne są one soli. A sól bardzo wpływa na problemy z nadciśnieniem! Jeżeli więc bierzecie już leki z powodu podwyższonego ciśnienia, lepiej odstawcie korniszony.
  • Ziemniaki – te gotowane i podawane tylko z odrobią soli, nie są takie groźne. Lepiej jednak odstawić całkowicie frytki i ziemniaki pieczone w dużej ilości tłuszczu, oraz te podawane z tłustymi sosami! Jedzone w ten sposób, podwyższają cholesterol i prowadzą do problemów z nadwagą.
  • Bób gotowany – produkty o wysokim indeksie glikemicznym prowadzą do szybkiego wzrostu poziomu insuliny we krwi i prędkiego odczuwania głodu po jedzeniu. Bardzo wysoki indeks ma gotowany bób, dlatego lepiej go unikać.
diety 40 lat
Kayla Farmer/Unsplash
Zdrowie
Skończyłaś 40 lat? Wprowadź te zmiany w diecie, zanim będzie za późno!
Jesz tyle samo co wcześniej, a wszystkie twoje spodnie są za ciasne? To może oznaczać, że już czas na radykalne zmiany w diecie! Sprawdź, co powinna zawierać dieta 40-latki.

Według lekarzy rośniemy i rozwijamy się do 25 roku życia. Po tym czasie nasz organizm zwalnia i przestaje tak intensywnie pracować. Skóra jest coraz mniej sprężysta i traci młodzieńczy blask, na głowie znajdujemy pierwsze siwe włosy, a nasze ciało może być mniej sprawne niż wtedy, gdy byliśmy nastolatkami. Natomiast czwarta dekada naszego życia wiąże się ze zmianami, które musimy wprowadzić, jeżeli chcemy zachować młodzieńczy wygląd. Co robić, gdy osiągniemy kolejny kamień milowy i skończymy 40 lat? Sprawdzamy! Wprowadź zmiany w swojej diecie Wiele kobiet, szczególnie tych, które późno zaszły w ciążę narzeka, że choć jedzą tyle samo albo nawet mniej niż wcześniej, nie są w stanie schudnąć. Czyżby nie mówiły całej prawdy? Niekoniecznie – to, że masz trudności z utratą wagi po 40. roku życia nie oznacza od razu, że lunatykujesz i w nocy wyjadasz resztki z lodówki. W tym wieku metabolizm zaczyna zauważalnie spowalniać. To oznacza, że potrzebujesz do funkcjonowania mniej kalorii niż wcześniej. Dlatego może się zdarzyć, jesz tyle samo co zwykle i tyjesz. Jak temu zapobiec?  Trzeba wprowadzić do swojej diety kilka zmian! Co powinna zawierać dieta 40-latki? Czterdziestolatki powinny szczególnie zadbać o to, by ich dieta była zbilansowana i bogata w pełnowartościowe produkty. To oznacza, że należy zrezygnować z tłustych mięs, dań mącznych i słodyczy na rzecz warzyw, ryb i chudego mięsa. Warto zrezygnować z wieprzowiny (która jest bardzo tłusta) i zastąpić ją drobiem i wołowiną. Uwaga na owoce! Kojarzymy je ze zdrowym odżywianiem, ale nie możemy zapominać, że owoce pełne są cukru i ich nadmierne spożycie będzie prowadziło do tycia. Jedzmy je, ale z rozwagą. Wpływ diety na przebieg menopauzy Jeśli perspektywa szczuplejszej sylwetki nie jest dla was wystarczającym...

pieniadze
Pixabay
Newsy
Ile wydamy w tym roku na święta? Znacznie mniej niż rok temu
Polacy zostali zapytani o to, ile planują w tym roku wydać pieniędzy na prezenty i organizację Świąt. Wyniki są naprawdę zaskakujące!

Tegoroczne święta będą naprawdę wyjątkowe. Planowane są kolejne obostrzenia związane z pandemią, w tym ograniczenia zgromadzeń – będą one dotyczyły także wigilii. Z tego powodu część Polaków prawdopodobnie zmieni swoje świąteczne plany i spędzą tegoroczne święta w gronie najbliższej rodziny. To oznacza też kupowanie mniejszej ilości prezentów niż rok temu. Do tego pandemia koronawirusa mocno nadszarpnęła domowe budżety, co stanowi kolejny powód oszczędzania w tym roku na świątecznych podarunkach. Skromne święta Przeprowadzono niedawno badanie, w którym zapytano Polaków o ich plany dotyczące tegorocznych świąt, a dokładniej tego ile zamierzają wydać na prezenty, czy się ich spodziewają i co chcieliby dostać. Co ciekawe, aż co 10. respondent przyznaje, że nie wie z czego w tym roku sfinansuje prezenty. Osoby w średnim wieku i starsze częściej kupują upominki z bieżących dochodów, natomiast młodzi ludzie zwykle korzystają ze zgromadzonych oszczędności, by kupić prezenty. Taka odpowiedź nie jest wielkim zaskoczeniem – młodzi zarabiają mniej, dlatego po pieniądze na święta sięgają do swoich skarbonek. Ile wydamy w tym roku? Zapytano Polaków o to, ile zamierzają wydać w tym roku pieniędzy na świąteczne prezenty. Z udzielonych odpowiedzi wynika, że przeciętny Polak wyda w tym roku około 700-750 złotych. Dla porównania, rok temu ta kwota wynosiła tysiąc złotych więcej! Widoczne są też różnice między płciami – kobiety deklarują, że wydadzą mniej pieniędzy niż panowie, średnio o 30 złotych. Tegoroczne zmiany wynikają najprawdopodobniej z tego, że przez pandemię sytuacja zawodowa wielu osób jest bardzo niepewna, dlatego ostrożnie planują swoje świąteczne wydatki. Co chcemy znaleźć pod choinką? Respondenci zostali także zapytani o to, co spodziewają się...

ptasie mleczko
AdobeStock
Triki kulinarne
To prawdziwy HIT czasów PRL! Kiedy jesz ptasie mleczko nie zapominaj o jednej rzeczy!
Ptasie mleczko - klasyka polskiego cukiernictwa! Czy wy też jedliście te słodycze w pewien charakterystyczny sposób?

Galaretki, wuzetka i ptasie mleczko to niekwestionowane hity PRLu. W tamtym czasie trudno było dostać jakiekolwiek słodycze, dlatego kupno jednego z tych klasyków było niesamowitym szczęściem! Zwłaszcza ptasie mleczko jest uwielbiane przez wszystkie pokolenia Polaków. Delikatna, piankowa masa oblana pyszną, mleczną czekoladą. Palce lizać! Każdy miał swój sposób jedzenia tych łakoci – jaki był wasz? Ptasie mleczko – król polskich słodyczy Historia tych wyjątkowych łakoci sięga lat 30. ubiegłego wieku. W 1936 roku Jan Wedel opatentował nowy rodzaj czekoladek pod nazwą „Ptasie Mleko”, który powszechnie przyjął się jako ptasie mleczko. Po dwudziestu latach patent wygasł i wielu cukierników produkowało własne rodzaje ptasiego mleczka, a nazwa ta na stałe weszła do branżowej nomenklatury. W końcu kilka lat temu nazwę ponownie zastrzeżono i jedynie firma Wedel może nazywać swoje produkty „Ptasie mleczko”. Jednak nie zmienia to faktu, że te słodycze są tak popularne, że właśnie w ten sposób określamy wszystkie czekoladki w postaci miękkiej pianki oblanej czekoladą. A jak ty jesz ptasie mleczko? Chyba większość z nas jako dzieci miała własne sposoby jedzenia różnych słodyczy. Rodzice pozwalali nam jeść je od czasu do czasu, więc każdy starał się delektować nimi jak najdłużej. Dlatego niektórym do dziś został zwyczaj jedzenia ptasiego mleczka, który może i nie jest zbyt elegancki, ale pozwala cieszyć się jedzeniem czekoladek jak najdłużej! Mianowicie sporo dzieci (i dorosłych) je ptasie mleczko obgryzając najpierw cienką warstwę czekolady, a dopiero na końcu zjadają waniliową piankę. Czy tak wypada? Nie! A czy dzięki temu ptasie mleczko smakuje lepiej? Jeszcze jak!

Puree serowe, puree z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Sekret wyśmienitych tłuczonych ziemniaków. W życiu nie wpadniesz, co można do nich dodać. Masz to w lodówce
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Możecie zrobić z niego rozmaite dania! Ziemniaki pasują również do wigilijnego śledzia. Jak zrobić z nich coś ponadprzeciętnego?

Gotowane, pieczone, smażone, w formie purée, frytek albo chipsów. Każdy z was ma z pewnością swój ulubiony wariant ziemniaków. Tak naprawdę mają mało kalorii. Grunt to wiedzieć, jak je przyrządzić! Ziemniaki na obiad W karcie menu ziemniaka znajdziemy pod nazwą dodatki. To roślina z rodziny psiankowatych. Na polskich stołach obecny jest dopiero od XVII wieku. Do Europy trafił w XVI wieku za sprawą Hiszpanów. Obecnie jest uprawiany na szeroką skalę i szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg ziemniaków! Wiele potraw kuchni polskiej bazuje właśnie na tym warzywie. Odmiany ziemniaków Na świecie istnieje ponad 10 tys. odmian ziemniaków. W Polsce występuje ponad 100 różnych odmian, a do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Przed zakupem ziemniaka, warto też wiedzieć o ich klasie. Każdą z nich charakteryzuje coś innego. Będą pasować do zupełnie innych dań. A – odmiany sałatkowe, po ugotowaniu nie rozpadają się B – można je gotować, piec, smażyć, używać do zup czy farszów C – polecane zwłaszcza do pieczenia, placków ziemniaczanych, pyz i kopytek D – bardzo mączyste, sucha konsystencja Ziemniaki uważane są za jedno z najbardziej tuczących warzyw Ten mit krąży nie tylko w sieci od dawna. Tak naprawdę wcale nie są kaloryczne. Ziemniak ponadprogramowe kalorie zawdzięcza temu, co do niego dodacie. W 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko 75 kcal. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by spożywać je w różnej formie, nawet codziennie.  Ziemniaki są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też cenny błonnik...