dieta po 30
AdobeStock
Newsy

Tych 4 produktów lepiej nie jeść po 30. To cisi zabójcy. Uszkadzają narząd za narządem

Po 30 pojawiają się już pierwsze zmarszczki i oponka na brzuchu. Choć do emerytury jeszcze daleko, warto już teraz dokonać zmian w swojej diecie, by ustrzec się przed różnymi chorobami.

Często osoby po 30 roku życia w pewnym momencie spostrzegają, że ich ciało zaczyna się zmieniać. Skóra nie jest już tak jędrna jak wcześniej, a zmarszczki na twarzy pogłębiają się. Według naukowców, organizm człowieka rozwija się cały czas do 23 roku życia, a po tym czasie niestety zaczyna się nieubłagany proces starzenia. Nie widać tego od razu, ale właśnie około trzydziestki, zmiany w ciele zaczynają być dopiero bardziej zauważalne. Czy można im jakoś zapobiec?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta po trzydziestce

Wielu z was pewnie w młodości nie miało nadzwyczajnych problemów z wagą. Nic dziwnego, ponieważ gdy człowiek dorasta, to jego organizm zużywa mnóstwo energii. Ale w końcu nic nie trwa wiecznie i ten cudowny okres w życiu kiedyś się kończy. Około trzydziestego roku życia, metabolizm nieco spowalnia i wtedy właśnie pojawia się oponka, której tak trudno się pozbyć. Ale to nie jedyny powód, dla którego nabiera się wtedy ciałka. Większość ludzi w momencie, gdy już skończy trzydzieści lat, ma dość ustabilizowane życie. Rozwijająca się kariera zawodowa, wychowywanie dzieci, własny dom. Zaczyna brakować czasu na różne aktywności, a ludzie zmęczeni intensywnym życiem, w wolnych chwilach raczej relaksują się na kanapie podjadając słodkości zamiast spędzić weekend aktywnie. Wszystko to wpływa na dodatkowe kilogramy, które zaczynają zbierać się w pasie i innych częściach ciała! Aby temu zapobiec, trzeba wprowadzić kilka zmian w diecie.

Zobacz także
wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Czego lepiej nie jeść?

Poniższe produkty są odradzane nie tylko ze względu na to, że mogą przyczynić się do zwiększenia masy ciała. Są po prostu niezdrowe i dodatkowe kilogramy to najmniejszy z problemów, jakie powodują. Dowiedzcie się, czego nie powinno się jeść po trzydziestym roku życia:

  • Słodycze – już dzieci wiedzą, że od słodyczy psują się zęby. Ale to nie jedyny powód, dla którego należy je ograniczać! Ogromna ilość cukru zawarta w słodyczach sprawia, że o wiele szybciej się starzejecie, a twarz wygląda na zmęczoną. W dodatku spożywanie dużych ilości cukru prowadzi do rozwoju cukrzycy.
  • Tłuszcze trans – bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Powodują problemy z układem krążenia oraz są odpowiedzialne za podwyższony poziom cholesterolu. Znajdziecie je głównie w przetworzonej i taniej żywności.
  • Sól – nie należy oczywiście całkowicie z niej rezygnować, ale rozsądnie by było mocno ją ograniczyć. Wiecie, że dzienna dawka soli bezpieczna dla zdrowia to zaledwie pół łyżeczki? Do tego sól zatrzymuje wodę w organizmie, co przyczynia się do nieprzyjemnej opuchlizny dłoni i nóg.
  • Alkohol - chyba niczego nie trzeba dodawać. Alkohol spożywany regularnie, ma fatalny wpływ na wątrobę i cały organizm. Nie trzeba się upijać, by sobie zaszkodzić! Nawet codzienny, wieczorny drink jest bardzo niezdrowy. 
Niedoczynność tarczycy - czego unikać w diecie? Te warzywa szkodzą, chyba że zrobicie z nimi 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Niedoczynność tarczycy - czego unikać w diecie? Te warzywa szkodzą, chyba że zrobicie z nimi 1 rzecz
Niedoczynność tarczycy i choroba Hashimoto są wykrywane coraz częściej. Nawet 4% światowej populacji choruje na te schorzenia. W Polsce skarży się już na nie co piąta osoba. Jak powinna wyglądać dieta osób zmagających się z tymi chorobami?

Tarczyca produkuje hormony, które determinują prawidłowy przebieg większości procesów życiowych. Gdy choruje tarczyca, ma to więc wpływ na cały organizm. Wiele dolegliwości ze strony tarczycy, poza włączeniem odpowiedniego leczenia, wymaga dostosowania diety. Wyjaśniamy jak jeść, gdy cierpicie na zmniejszoną produkcję hormonów tarczycy. Na czym polega niedoczynność tarczycy? Niedoczynność to stan, w którym stężenie hormonów wytwarzanych przez tarczycę (a dokładniej mówiąc gruczoł tarczowy, położony u dołu szyi, przed tchawicą) jest niedostateczne. W wyniku tego organizm ma niewystarczająca ilość hormonów sterujących przemianą materii w tkankach i narządach. A to powoduje, że zaczynają one działać nieprawidłowo. Ponieważ hormony tarczycy wpływają na większość procesów życiowych, to objawy, jakie obserwują u siebie chorzy z niedoczynnością tarczycy, mogą być wiązane z wieloma różnymi chorobami. Z tego powodu w wywiadzie lekarskim należy podawać je wszystkie oraz poddać się szeregu badań, żeby potwierdzić diagnozę. Najczęstsze objawy mogące sugerować problemy z niedoczynnością tarczycy: Przyrost wagi Zaparcia Duszności Sztywność mięśni Obolałe stawy Obniżenie libido, a nawet impotencja Osłabiona pamięć, trudności z koncentracją Bóle głowy Uczucie przejmującego zimna nawet w upalne dni Przesuszona skóra, przede wszystkim na łokciach i kolanach Suche i łamliwe włosy Spuchnięta twarz, obrzęknięte powieki Dieta w niedoczynności tarczycy Gdy lekarz zaleca zastosować dietę, polecaną w niedoczynności tarczycy, nie ma co z nim dyskutować, trzeba od razu zajrzeć do lodówki i zaplanować, czego od dziś nie jecie. A są to: Warzywa kapustne: brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, kalarepa,...

cukrzyca dieta
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 
Profilaktyka jest bardzo ważna - szczególnie po pięćdziesiątym roku życia, gdy wiele chorób daje o sobie znać. Na szczęście niektórym można zapobiegać pilnując zdrowej diety.

Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać. Cukrzyca typu LADA Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby? Objawia się u osób z prawidłową masą ciała Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia Jak zapobiegać cukrzycy? Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy. Warzywa Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się: Buraki Szpinak Rzodkiewka Cebula i czosnek...

Puste półki w sklepach i coraz droższa żywność. Kryzys w Wielkiej Brytanii
AdobeStock
Newsy
Puste półki w sklepach i coraz droższa żywność. Kryzys w Wielkiej Brytanii?
Brytyjczycy zaczynają odczuwać skutki brexitu i pandemii koronawirusa. W sklepach już brakuje niektórych produktów.

Przegrany mecz finałowy piłkarskich mistrzostw  Euro 2020  to nie jedyny powód do zmartwień dla mieszkańców Wielkiej Brytanii! Wyspiarze skarżą się na opóźnione dostawy w sklepach i braki niektórych towarów oraz na coraz wyższe ceny. Niestety, może być coraz gorzej. Kryzys w dostawach żywności w Wielkiej Brytanii Brak towarów na półkach w sklepach to widok, do którego Brytyjczycy raczej nie przywykli. Na samym początku pandemii koronawirusa nikogo to jeszcze nie dziwiło – wielu ludzi w panice zaczęło wykupywać wiele produktów spożywczych, co miało miejsce także w Polsce. Jednak teraz powód jest zupełnie inny. Jak podaje „The Guardian”, w Wielkiej Brytanii brakuje obecnie aż 100 tysięcy pracowników niezbędnych w pracy przy tzw. łańcuchu dostaw, zwłaszcza kierowców ciężarówek oraz osób pracujących sezonowo w rolnictwie. Zbyt niska ilość pracowników jest odczuwalna zwłaszcza w sektorach, w których dotychczas pracowali głównie imigranci. Ci w trakcie pandemii w dużej mierze wrócili bowiem do swoich ojczystych krajów. Portal money.pl cytuje Shane’a Brennana, dyrektora generalnego federacji zrzeszającej firmy transportowe w Wielkiej Brytanii: Prawdziwy kryzys w dostawach żywności dopiero się zaczyna. Ten kryzys bardzo różni się od poprzednich, przez które przeszliśmy. Zamknięcie kraju z powodu brexitu, a później z powodu COVID-19 powoduje, że musimy wykonać pracę bez fachowej siły roboczej, co jest już zupełnie innym wyzwaniem. Puste półki w sklepach w Wielkiej Brytanii Towarem, którego brakuje teraz w Wielkiej Brytanii najbardziej, jest woda butelkowana . Może to mieć związek z faktem, że pracowników brakuje najbardziej w zakładach produkujących opakowania –...

Wystarczy plaster tego produktu dziennie. Nabawicie się demencji na własne życzenie
AdobeStock
Newsy
Wystarczy plaster tego produktu dziennie. Nabawicie się demencji na własne życzenie
Demencja dotyka coraz więcej osób w podeszłym wieku. Przeprowadzone przez naukowców badanie wykazało, że regularne spożywanie popularnych wędlin, może zwiększyć ryzyko zachorowania na demencję.

Większość ludzi szuka sposobów na to, by zapobiec demencji lub ją spowolnić. A czy wiedzieliście, że istnieją produkty spożywcze, które przyśpieszają ten proces? Sprawdźcie, czego powinno się unikać w diecie. Czym jest demencja? Choć demencja kojarzy się z podeszłym wiekiem, może ona dopaść każdego nawet przed 50. rokiem życia! Takie przypadki nie są jednak dość częste, a demencja zwykle ujawnia się po 65. roku życia. Część ludzi mylnie utożsamia demencję z naturalnym procesem starzenia się. To grupa chorób mózgu, która objawia się u części ludzi w starszym wieku. Objawy demencji Do typowych objawów demencji zalicza się: Zapominanie imion i nazwisk Gubienie przedmiotów Zaburzenie orientacji przestrzennej Problemy ze zrozumieniem różnych rzeczy Utrudniona prawidłowa ocena sytuacji i myślenie przyczynowo-skutkowe Zaburzenia mowy Problemy z rozpoznawaniem mowy, włączaniem się do rozmowy Trudności z artykułowaniem myśli Zaburzenia snu Apatia Drażliwość Przebieg demencji Demencję dzieli się na etapy ze względu na jej przebieg. Choroba może postępować latami, a pogorszenie może nastąpić w każdym momencie. Należy pamiętać, że u każdego chorego demencja będzie przebiegała w innym tempie. 1 etap: chory zaczyna mieć problemy z pamięcią. Myli nazwiska, nazwy codziennych przedmiotów, gubi różne drobiazgi, zapomina numerów telefonów. Może się zacząć izolować od najbliższych i stracić zainteresowanie dotychczasowymi aktywnościami. 2 etap: problemy chorego zaczynają już być widoczne dla otoczenia. Osoba z demencją ma już duże trudności z przyswojeniem nowych informacji, nie rozpoznaje swojego otoczenia (może mieć problem z samodzielnym powrotem do domu), zaczyna mieć problemy w wykonywaniu codziennych...