Tych 2 rzeczy nie róbcie wstawiając zmywarkę. Strat już nie cofniecie
Adobe Stock
Newsy

Tych 2 rzeczy nie róbcie wstawiając zmywarkę. Strat już nie cofniecie

Najlepszym sposobem używania zmywarki jest zapełnianie jej naczyniami przez cały dzień i wstawienie po ostatnim posiłku, gdy urządzenie jest już pełne. Co jeszcze warto wiedzieć o zmywarkach?

Jeszcze nie tak dawno temu normą były sytuacje, gdy wstając od stołu ktoś z domowników rzucał: „kto dziś zmywa?” W coraz większej ilości polskich domów są już zmywarki, więc żmudne czynności zmywania talerzy, a następnie wycierania ich, przechodzą powoli do lamusa. Jednak korzystając z urządzeń gospodarstwa domowego warto znać ich tajemnice. Oto jak używać zmywarki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzystając ze zmywarki pamiętajcie o tych 2 zasadach

Mycie w zmywarce jest bardziej ekonomiczne niż mycie ręczne. Zużywana jest mniejsza ilość wody, mniejsza ilość detergentu. I nawet doliczając koszt energii elektrycznej, na koniec korzystniejsze okazuje się umycie całego kompletu naczyń w zmywarkach. Ale pod pewnym warunkiem.

Jeśli wkładając talerze do zmywarki płuczecie wcześniej każdy pod bieżącą wodą, to niepotrzebnie zwiększacie zużycie wody. W większości zmywarki poradzą sobie z zabrudzonym talerzem, wystarczy, że resztki jedzenie zetrzecie, a resztki płynów wylejecie. Nie zmywajcie jednak naczyń przed ich myciem. Nie odzyskacie już straconej w ten sposób wody, a naczynia i tak przejdą pełen cykl mycia.

Druga zasada pozwoli wam uchronić przed zniszczeniem noże kuchenne. Wysoka temperatura połączona z detergentami doprowadzają do uszkodzeń mechanicznych ostrych krawędzi noży. Dlatego nigdy nie myjcie noży w zmywarce. Zniszczycie je, stępicie i zwykłe ostrzenie nie przywróci im pierwotnej jakości.

Zobacz także
Zmywarka nie domywa naczyń? Co zrobić, gdy po wyjęciu ze zmywarki talerze nadal są brudne?

Zmywarka nie domywa naczyń? Co zrobić, gdy po wyjęciu ze zmywarki talerze nadal są brudne?

Tabletki do zmywarki domowej roboty. Składniki macie w swojej kuchni

Tabletki do zmywarki domowej roboty. Składniki macie w swojej kuchni

Jak oszczędnie myć w zmywarce?

Jest kilka zasad oprócz tych już opisanych, których trzymanie się spowoduje, że obniżycie koszty korzystania ze zmywarki. Oto one:

  • Ładujcie zmywarkę zgodnie z instrukcją producenta, przed włączeniem jeszcze raz sprawdźcie, czy naczynia nie zasłaniają się nawzajem przed strumieniem wody. Chodzi o to, żeby tak ja wypełnić, aby nie zaburzać cyrkulacji wody z detergentem. Tylko wtedy mycie będzie skuteczne i najbardziej efektywne.
  • Włączajcie tylko pełną zmywarkę. Pamiętajcie o tym, że zmywarka zużywa taką samą ilość wody niezależnie od tego, czy jest wypełniona w połowie, czy w całości. Dlatego nie marnujcie wody, detergentu i prądu na mycie niezapełnionej zmywarki.
  • Zmniejszcie temperaturę mycia. Większość zmywarek ma domyślnie ustawioną temperaturę mycia na 60 do 65 st. Celsjusza. Jeśli macie możliwość, niezależnie od ustawienia programu na obniżenie temperatury do 50 st. Celsjusza, zróbcie to. To wystarczająca temperatura do umycia naczyń.
  • Wybierajcie programy oszczędnościowe. Korzystajcie z programów eko, żeby skrócić czas i zmniejszyć temperaturę mycia. W nowoczesnych zmywarkach wybierajcie opcje suszenia zimnym powietrzem, w starszych możecie wyłączyć ją po ostatnim cyklu płukania i otworzyć drzwiczki, żeby naczynia same wyschły.

Źródło: Interia.pl

Jak wyczyścić zmywarkę bez użycia detergentów? Potrzebne składniki są w waszej kuchni
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić zmywarkę bez użycia detergentów? Potrzebne składniki są w waszej kuchni
Do wyczyszczenia brudnej zmywarki przyda się wam kilka produktów, które na pewno macie w kuchennej szafce!

Kto raz zdecydował się na zmywarkę do naczyń, ten nigdy nie wróci do tradycyjnego szorowania patelni i garnków za pomocą gąbek i szczotek. Wygoda i oszczędność czasu oraz wody to powody, dla których coraz więcej ludzi decyduje się zainwestować w zmywarkę. Jednak sprzęt ten, jak każdy inny, w końcu odmawia posłuszeństwa – często dzieje się tak dlatego, że zmywarka jest po prostu brudna w środku. Jak ją wyczyścić naturalnymi sposobami? Sprawdźcie! Jak wyczyścić zmywarkę octem? Najstarszym środkiem uniwersalnym do czyszczenia jest oczywiście ocet , który świetnie się sprawdzi również w przypadku zmywarki. Można ją umyć z pomocą octu na dwa sposoby. Pierwszy polega na zrobieniu roztworu z wody i octu w proporcji 5:1, czyli 500 ml wody na 100 ml octu. W tak przygotowanym roztworze należy zamoczyć gąbkę lub ściereczkę i przetrzeć nią wnętrze zmywarki, usuwając cały brud. Jeżeli przeszkadza wam intensywny zapach octu, to do roztworu możecie wlać kilka kropel olejku eterycznego. Korzystając z drugiego sposobu, należy postawić po prostu na dnie zmywarki kubek wypełniony octem i włączyć standardowy program mycia (temperatura powinna wynosić około 70 stopni Celsjusza). Nie wlewajcie octu prosto do zmywarki, ponieważ zostanie on wypompowany z urządzenia już na wstępnym etapie mycia. Czyszczenie zmywarki sodą Aby umyć zmywarkę z pomocą sody oczyszczonej wystarczy, że rozsypiecie ją po wnętrzu zmywarki i za pomocą mokrej gąbki wyszorujecie urządzenie w środku. Zalecamy założyć rękawice, ponieważ soda może zadziałać drażniąco na skórę! Jeżeli zmywarka nie jest mocno zabrudzona, wystarczy wsypać kilka łyżeczek sody do przegródki na tabletkę do zmywarki i ustawić program mycia o temperaturze od 70 do 90 stopni Celsjusza. Ważne, by nie rozsypywać sody po dnie zmywarki, ponieważ wówczas w...

Zmywark
Adobe Stock
Newsy
Tych rzeczy nigdy nie wkładajcie do zmywarki. Będą nadawały się tylko do wyrzucenia
Zmywarki są w naszych kuchniach coraz powszechniejsze. Mimo tego często popełniamy szkolne błędy przy myciu naczyń za ich pomocą.

Jeszcze kilkanaście lat temu zmywarka była dla polskich rodzin czymś w rodzaju niedoścignionego marzenia. Od pewnego czasu zmywarki stały się wręcz standardem w nowych kuchniach. Gospodynie domowe zyskują w ten sposób wiele cennych godzin, które dotąd traciły przy zlewozmywaku. Odpowiednie środki myjące i właściwa pielęgnacja – wydawałoby się, że to jedyne sprawy, jakimi powinniśmy martwić się po zakupie zmywarki. Program myjący w zmywarce Nie ulega wątpliwości, że ten drogi sprzęt wymaga specjalnego traktowania. Część z nas nie przekonało się jednak jeszcze, że nie wszystko złoto święci. Zmywarki to nie tylko błogosławieństwo. Jeżeli będziemy używać ich w nieodpowiedni sposób, nasze naczynia znacznie skrócą swój żywot. Przypomnijmy kilka żelaznych zasad obsługi tych maszyn do mycia naczyń. Podstawową sprawą będzie oczywiście nieprzepełnianie zmywarki przed wyborem programu myjącego – w ten sposób możemy sprawić, że nie wszystkie naczynia zostaną należycie umyte. Kolejna rzecz to narzędzia kuchenne i naczynia, które powinniśmy myć wyłącznie w zlewie, w tradycyjny sposób. Czego nie można myć w zmywarce? W pierwszej kolejności należy zaliczyć do nich plastikowe formy do pieczenia, łyżki, miski i inne naczynia wykonane z tego tworzywa. W zmywarce mogą łatwo ulec poważnemu uszkodzeniu. Podobnie rzecz ma się z drewnianymi akcesoriami. Deski do krojenia, łyżki itp. fatalnie znoszą wysoką temperaturę i intensywne mycie w zmywarce. Drewno traci swoje właściwości i po prostu niszczeje w czasie mycia w tych maszynach. Tradycyjną metodą mycia należy wybrać także w przypadku noży. Czasem nasze lenistwo prowadzi nas do tego, by włożyć je do zmywarki razem z innymi sztućcami. To zły wybór. Tak myte noże szybko się stępią. Na koniec jeszcze jedna bardzo...

Zmywarka nie domywa naczyń? Co zrobić, gdy po wyjęciu ze zmywarki talerze nadal są brudne?
Pixabay
Newsy
Zmywarka nie domywa naczyń? Co zrobić, gdy po wyjęciu ze zmywarki talerze nadal są brudne?
Zmywarka to skuteczna metoda na oczyszczanie naczyń. Zdarza się jednak, że sprzęt ten przysparza znacznie większej ilości kłopotów…

Zmywarka nie domywa naczyń z różnych powodów. Chociaż na ogół naczynia wyjęte ze zmywarki są lśniące i precyzyjnie doczyszczone, niektóre drobne usterki bądź nieprawidłowa konserwacja sprzętu mogą osłabić wydajność zmywarki. Woda w zmywarce, wzbogacona o silnie działające detergenty, a także myjąca naczynia w wyjątkowo wysokiej temperaturze, oczyszcza nawet przypalone i mocno zatłuszczone powierzchnie. Zmywarka nie domywa naczyń - przyczyny Zauważyliście, że niektóre naczynia są niedomyte i znajdują się na nich zaschnięte resztki? Poniżej znajdziecie możliwe przyczyny takiej sytuacji: Zapchane spryskiwacze – spryskiwacze, które mają za zadanie równomiernie rozprowadzać wodę po naczyniach, mogą zapchać się resztkami pożywienia. W takiej sytuacji należy skontaktować się ze specjalistą od zmywarek. Zapchany filtr – to bardzo częsta przyczyna niedomywania naczyń. Aby sprawdzić i oczyścić filtr, należy odnaleźć go na dnie sprzętu, zdemontować i umyć po bieżącą wodą. Można także oczyścić go w pojemniku z octem, który usunie kamień. Następna sesja mycia zmywarki powinna być nastawiona na najwyższą możliwą temperaturę, aby filtr dokładnie się opłukał. Uszkodzona grzałka – sprawia, że woda nie może nagrzać się do odpowiedniej temperatury, przez co bakterie i resztki jedzenia nie są dokładnie usuwane z talerzy czy garnków. Uszkodzona pompa – ciężko sprawdzić, czy pompa jest faktycznie przyczyną niedomywania naczyń, dlatego jeśli wszystkie inne powyższe przyczyny nie są źródłem kłopotów: sprawdźcie pompę z pomocą specjalisty. Jeśli pompa faktycznie okaże się być zepsuta, prawdopodobna będzie całkowita wymiana tej części.  Odpowiednia konserwacja jest szczególnie istotna dla zachowania długiej żywotności i...

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Deska do krojenia to podstawowy sprzęt kuchenny. Niewiele osób jednak wie, jak prawidłowo czyścić deskę, aby nie była źródłem bakterii i wylęgarnią nowych zarazków.

Deska do krojenia pochłania cząsteczki pożywienia, które (niedokładne wyczyszczone i usunięte) mogą gnić i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Najbardziej „chłonne” są deski drewniane, dlatego są one niewskazane do krojenia konkretnych typów żywności takich jak surowe mięso czy ryby.  Jak czyścić deskę do krojenia? Należy pamiętać, że czyszczenie i odkażanie (dezynfekowanie) to nie to samo. Czyszczenie to powierzchniowe mycie deski z zabrudzeń. Odkażanie wykorzystuje gorącą wodę lub detergenty, aby dogłębnie oczyścić powierzchnię deski nie tylko z resztek, ale także z rozwijających się bakterii. Chociaż deski przeważnie są czyszczone po każdym użyciu – powinny być również regularnie dezynfekowane, a o tym już zapomina wielu domowych kucharzy. Deski powinny być bezwzględnie dezynfekowane po krojeniu surowych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięsa albo ryby. Jak dokładnie wyczyścić deskę do krojenia [KROK PO KROKU] Zdrapcie resztki jedzenia Umyjcie ciepłą wodą z mydłem Wypłuczcie w czystej wodzie Zdezynfekujcie za pomocą gorącej wody lub specjalnego detergentu Wysuszcie na powietrzu lub osuszcie za pomocą czystej szmatki Wyjątkowo oporne resztki żywności można wyczyścić za pomocą octu, soku z cytryny i sody oczyszczonej. Pastę z tych składników należy nanieść na deskę i pozostawić na 15-30 minut.  Desce można wykonać także „peeling” przy użyciu gruboziarnistej soli i połówki cytryny – sposobu tego nie można jednak stosować do powierzchni z marmuru, drewna bądź stali nierdzewnej. Czyszczenie i dezynfekcja różnych rodzajów desek Szkło, plastik i stal nierdzewna Po ich wyczyszczeniu możecie użyć zmywarki. Skutecznie zdezynfekuje ona deski wykonane ze szkła, plastiku i stali nierdzewnej. Wysoka...