Dziecięce podniebienie to prawdziwie wymagający konsument. Młodemu pokoleniu niełatwo dogodzić. Jest jednak kilka potraw, które maluchy zjedzą z przyjemnością. Przedstawiamy jedną z nich.
Charakterystyczny zapach
O ile kalafior nie zachęca nas swoim zapachem podczas gotowania, to z pewnością do jedzenia zachęcą nas jest jego wyjątkowe właściwości i bogaty skład. To jedno z warzyw, którego nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy, nawet całkiem dorosły łakomczuch.
Kalafior ma silne działanie przeciwnowotworowe, co zostało niejednokrotnie udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i jest wskazany dla osób z reumatyzmem. Spożywanie kalafiora, a także brokułów, może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty.
Naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady przekonują do częstego jedzenia kalafiora. Ich zdaniem warzywo zawiera substancje, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ustalono, że dzienne spożycie 50 g kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani nawet o 28 procent!
Zobacz także:
Przepis na kotlety mielone z kalafiorem
Jeżeli jesteście fanami kalafiora i chcecie przekonać do jego smaku i zalet młodsze pokolenie, proponujemy wypróbowanie poniższego bardzo prostego przepisu. Wystarczy do tradycyjnych mielonych dodać pół małego kalafiora. Gwarantujemy, że wasze dzieci poproszą o dokładkę!
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- pół małego kalafiora,
- 2 jajka,
- 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Płuczemy pod zimnym strumieniem kalafior. Dzielimy go na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości w garnku ze słoną wodą. Porządnie studzimy i kroimy na małe kawałki. Do mielonego mięsa wieprzowego dodajemy rozdrobniony kalafior, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kuleczki wielkości większej mandarynki i obtaczamy je w bułce tartej. Kotleciki z kalafiorem smażymy na rozgrzanym oleju. Ich finalna wersja powinna mieć lekko złocisty kolor. Podajemy je jako drugie danie z ulubionymi dodatkami.
Szczególnie smacznie wypadną w połączeniu z kopytkami lub surówką z tartej marchewki.
Życzymy smacznego!