Kotleciki z kalafiorem
Flickr/mimiczoko
Newsy

Twoje dzieci nie lubią warzyw? Oto prosty sposób, by przemycić je w tradycyjnych kotlecikach

Warzywa powinniśmy jeść od najmłodszych lat. Jeśli wasze dzieci mają z tym problem, zróbcie danie, które z pewnością przypadnie im do gustu. Sami też będziecie się nim zajadać!
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Dziecięce podniebienie to prawdziwie wymagający konsument. Młodemu pokoleniu niełatwo dogodzić. Jest jednak kilka potraw, które maluchy zjedzą z przyjemnością. Przedstawiamy jedną z nich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Charakterystyczny zapach

O ile kalafior nie zachęca nas swoim zapachem podczas gotowania, to z pewnością do jedzenia zachęcą nas jest jego wyjątkowe właściwości i bogaty skład. To jedno z warzyw, którego nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy, nawet całkiem dorosły łakomczuch.

Kalafior ma silne działanie przeciwnowotworowe, co zostało niejednokrotnie udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i jest wskazany dla osób z reumatyzmem. Spożywanie kalafiora, a także brokułów, może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty.

Naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady przekonują do częstego jedzenia kalafiora. Ich zdaniem warzywo zawiera substancje, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ustalono, że dzienne spożycie 50 g kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani nawet o 28 procent!

Przepis na kotlety mielone z kalafiorem

Jeżeli jesteście fanami kalafiora i chcecie przekonać do jego smaku i zalet młodsze pokolenie, proponujemy wypróbowanie poniższego bardzo prostego przepisu. Wystarczy do tradycyjnych mielonych dodać pół małego kalafiora. Gwarantujemy, że wasze dzieci poproszą o dokładkę!

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • pół małego kalafiora,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • Olej do smażenia.

Sposób przygotowania

Płuczemy pod zimnym strumieniem kalafior. Dzielimy go na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości w garnku ze słoną wodą. Porządnie studzimy i kroimy na małe kawałki. Do mielonego mięsa wieprzowego dodajemy rozdrobniony kalafior, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy kuleczki wielkości większej mandarynki i obtaczamy je w bułce tartej. Kotleciki z kalafiorem smażymy na rozgrzanym oleju. Ich finalna wersja powinna mieć lekko złocisty kolor. Podajemy je jako drugie danie z ulubionymi dodatkami.

Szczególnie smacznie wypadną w połączeniu z kopytkami lub surówką z tartej marchewki.

Życzymy smacznego!

Komentarze
liście kalafiora
AdobeStock
Newsy Nie wiesz co tracisz, jeśli wyrzucasz liście z kalafiora. Zaskakujące
Wszyscy wiemy, że kalafior jest bardzo smaczny i zdrowy. A wiecie, że można też jeść liście kalafiora? To niesamowite, jak wiele tracimy wyrzucając je do kosza!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kalafiorów? Trudno znaleźć taką osobę! W końcu zupa kalafiorowa lub gotowane kalafiory z masłem i bułką tartą to przepyszne dania uwielbiane przez wszystkich. Te warzywa świetnie też nadają się do zapiekanek warzywnych lub wegetariańskich kotletów. Właściwości kalafiora Kwiat kalafiora to niezwykłe warzywo pełne cennych witamin. Zawiera ono m.in.: Witaminy z grupy B Witaminę C Kwas foliowy Żelazo Cynk Kwasy omega 3 Poza tym wykazano, że kalafior może działać przeciwnowotworowo. Obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy reumatyzmu i cukrzycy. Co ważne – kalafiory praktycznie nie uczulają, dlatego osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą spokojnie włączyć je do swojej diety. Do tego dzięki niskiej kaloryczności warzywa te są doskonałe dla osób dbających o swoją sylwetkę. Liście kalafiora Pewnie przyrządzając to warzywo jecie tylko kwiat, a liście wyrzucacie. Wielka szkoda! Można z nich wyczarować naprawdę smaczne dania, bowiem liście kalafiora są jadalne i bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy. Podsmażone smakują podobnie do młodej kapusty i można je wykorzystać zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich. Przepis na jarzynową przekąskę z liści kalafiora Z powodzeniem możecie wykorzystać liście do ciepłej, smacznej warzywnej przekąski. Potrzebujecie jedynie: Liście z kalafiora 1 porcję bulionu lub kostkę rosołową 15 g masła Świeży koperek Łyżeczkę cukru Łyżkę soku z cytryny Sól Przygotowanie Liście pokrój w wąskie paski, tak jak młodą kapustę. Włóż liście do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez pół godziny. Do odcedzonych i ugotowanych liści dodaj masło, koperek i cukier. Wlej łyżkę soku z cytryny i duś przez 5 minut. I gotowe! Tak przygotowane...

Przeczytaj
Pieczeń rzymska
Konczi/gotujmy.pl
Newsy Pyszna pieczeń rzymska, w której wnętrzu kryje się smakowity dodatek
Szykuje się wielka rodzinna gala, a nie macie pomysłu na odświętny obiad? W takich wypadkach egzamin zdadzą pieczenie. Na przykład pieczeń rzymska z naszego przepisu.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Pieczeń rzymska to świetna alternatywa dla pieczonych szynek, karkówek i schabów. Przygotowujemy ją z mielonego mięsa. Wcale nie oznacza to jednak, że musi być mniej smaczna czy skromniejsza. Wybierzmy nasz ulubiony gatunek mięsa, dodajmy do niego jajko – dzięki temu nasza pieczeń nie będzie za sucha. Sposobem na wzbogacenie pieczeni jest dodatek. Niektóre panie domu dodają do swoich pieczeni suszone śliwki, inne całe jajka, które efektownie prezentują się po przekrojeniu. My dziś proponujemy wam coś innego. Chodzi o pieczarki. Jednak, by taki dodatek sprawdził się w pieczeni, najpierw należy go odpowiednio przygotować. Warto poddusić więc pokrojone pieczarki z cebula. Koniecznie na maśle! Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaki – będzie to miła odmiana od najczęściej jedzonych przez nas tłuczonych kartofli. Wystarczy nieco soli i oleju i nie będziemy musieli się wstydzić naszych ziemniaków przed gośćmi. Całość warto zwieńczyć dodaniem na talerz zielonej fasolki. Kolorowe słupki pięknie będą prezentowały się na talerzu wraz z pieczenią i ziemniakami. Efektowny obiad gotowy! Przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami Składniki 50 dag mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól i pieprz 2 łyżeczki papryki słodkiej Czosnek w proszku – łyżeczka Majeranek – pół łyżeczki Kminek – pół łyżeczki 30 dag pieczarek Cebula Łyżka masła Natka pietruszki Musztarda (najlepsza będzie ostra, np. rosyjska) Przygotowanie Mielone mięso wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Pokrojone drobno pieczarki dusimy z cebulą na maśle do wyparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem i dodajemy nieco pietruszki pod koniec duszenia. Połowę mięsa wykładamy do formy. Wykładamy na...

Przeczytaj
owoce
unsplash.com/@clemono
Newsy Wyjątkowo niebezpieczny owoc, który dostępny jest w każdym sklepie. Lekarze ostrzegają
Modę na ten owoc zapoczątkowali weganie, czyli osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że może być bardzo niebezpieczny.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

„Roślinożercy” zajadają się tym właśnie zielonym owocem, gdyż jest on niespotykanie tłusty, jak na roślinę. To właśnie awokado jest dla wegan jednym z najważniejszych źródeł zdrowych tłuszczów nienasyconych. Awokado to owoc czy warzywo? Popyt na ten owoc wzrasta, dzięki czemu awokado przestaje być już bardzo drogie. W ten sposób coraz więcej z nas zaczyna się do niego przekonywać. Są tacy, którzy sądzą że awokado to jednak warzywo. Skąd takie pomysły? Chodzi o jego neutralny, niesłodki smak. Owoc czy warzywo? Właściwie jest to zupełnie nieistotne, bo można jeść je i na słodko i na słono. Najważniejsze, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Wydawałoby się, że jedzenie tych smakowitych owoców kształtem przypominających gruszkę, nie ma wad. Nie wszystko złoto, co się świeci! Nie spodziewalibyście się, jak awokado może zaszkodzić. Cały problem tkwi w jego pestce. Nie chodzi o jej przypadkowe spożywanie – to z racji jej dużych rozmiarów jest dość problematyczne. Właściwości awokado Ten owoc jest niezwykle bogaty w nienasycone tłuszcze, kwas foliowy, beta karoten czy substancje mineralne (potas, magnez, cynk, miedź, wapń). Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów, ma właściwości przeciwzapalne.   Niebezpieczna pestka awokado Zagrożenie spotyka nas podczas przygotowywania awokado do spożycia i wykrajaniu pestki. Holenderscy lekarze alarmują, że coraz więcej rani sobie ręce ostrymi nożami podczas rozcinania owocu. Do poradzenia sobie z awokado niezbędny jest ostry nóż. Za jego pomocą najpierw przecinamy owoc na pół, a następnie wbijamy go w dość twardą pestkę i wykręcamy ją niczym żarówkę. Sęk w tym, że holenderskim pacjentom zbyt często zdarza się sytuacja, w...

Przeczytaj
Zupa kalafiorowa
Gorujmy.pl/Di bloguje
Newsy Najpyszniejsza zupa kalafiorowa wyjdzie Ci, jeśli dodasz do niej jedną rzecz. Polacy ją uwielbiają
Krótko mówiąc, zupa kalafiorowa ma same plusy. Chcesz sprawdzić nasz przepis?
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Zupę kalafiorową można jeść przez cały rok. Jest delikatna, pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Prosto i tanio Przepis na tę białą i odżywczą zupę zapada w pamięć. Dlaczego? Bo zupa kalafiorowa, choć tak pyszna, jest wręcz banalna w przygotowaniu. Możecie ją podawać młodszym i dorosłym. Dobrze wygląda również na bardziej wykwintnych stołach. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Dziś na obiad? Zupa kalafiorowa Zupa kalafiorowa to nie tylko smak. Za cennymi właściwościami kalafiora przemawia cały szereg badań. Specjaliści są zdania, że kalafior to skuteczna broń w profilaktyce raka prostaty, zwłaszcza w połączeniu z curry. Kalafior może też zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka pęcherza. To zasługa przeciwutleniaczy z grupy izotiocyjanów, które neutralizują wolne rodniki, mogące przyczynić się do rozwoju nowotworów. Warto wiedzieć, że substancję tę zawierają także kapusta i inne spokrewnione z nią warzywa z rodziny krzyżowych, np. brukselka i rzodkiewka. Składniki na zupę kalafiorową z wędzonym kurczakiem: 1 litr wody, 1 sztuka wędzonego udka z kurczaka, 100 g mrożonego kalafiora, 1 duża marchewka, 1 pietruszka, korzeń selera, 1 liść laurowy, 5 sztuk ziela angielskiego, 1 kostka bulionu drobiowego, przyprawa do zup, pieprz czarny mielony, jogurt naturalny, koperek. Sposób przygotowania Najpierw umyte udka pozbawiamy skóry. Następnie zagotowujemy wodę z marchewką, pietruszką, selerem, liściem oraz zielem angielskim. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy je z wywaru i wkładamy do niego wcześniej przygotowane mięso. Gotujemy około 10 minut, wyjmujemy,...

Przeczytaj