Sałatka jarzynowa od lat gości na naszych stołach, nie tylko przy okazji świąt, ale również na co dzień. Jej prostoty i idealnego smaku nikt nie jest w stanie zakwestionować. Okazuje się jednak, że wielu Polaków popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Przyszedł więc czas na aktualizację tradycyjnego przepisu.

Jakie błędy najczęściej popełniamy przy robieniu sałatki jarzynowej?

Znana restauratorka przyznaje, że najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania sałatki jarzynowej jest… gotowanie warzyw w zwykłej wodzie. Według restauratorki powinna ona zostać zastąpiona przez rosół, ale nie byle jaki! Dokładnie chodzi tu o wywar z mięsa na pasztet.

Przepis na sałatkę jarzynową

Będziesz potrzebować:

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 puszkę groszku konserwowego
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Rosół z mięsa na pasztet (jeśli nie masz takiego, użyj zwykłego rosołu)
  • Przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie umieść w garnku z gorącym rosołem. Całość gotuj aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możesz przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują.
  2. Po 40 minutach wyjmij warzywa z wody i pozostaw do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmij z nich skórkę.
  3. Obrane warzywa pokrój w niewielką kostkę i umieść w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu).
  4. W rondelku pełnym zimnej wody umieść jajka i ugotuj je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć).
  5. Ugotowane jajka polej zimną wodą, a następnie obierz je ze skorupki. Kiedy trochę ostygną zacznij je kroić w drobną kostkę. Tak przygotowane dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
  6. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w niewielką kostkę i dodaj do ugotowanych warzyw.
  7. Ogórki kiszone również pokrój w kostkę i także zmieszaj z resztą pokrojonych składników.
  8. Z puszki z groszkiem konserwowym odcedź wodę, a następnie dodaj go do powstającej sałatki jarzynowej.
  9. Na koniec umieść w misce jogurt naturalny i majonez. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano sałatka będzie gotowa do jedzenia!