kwaśna kawa
Adobe Stock
Newsy

Twoja kawa ma kwaśny lub gorzki smak? Włóż do niej jedną rzecz, a problem zniknie w mgnieniu oka

Gorzki lub kwaśny smak kawy to nie koniec świata. Tak przyrządzonej nie musisz od razu wylewać do zlewu. W twojej kuchni z pewnością znajduje się produkt, który sprawi, że napój znowu nabierze smaku.

Bez względu na to czy pijesz kawę sypaną, rozpuszczalną czy prosto z ekspresu, po zaparzeniu każda z nich może okazać się gorzka lub kwaśna. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka. Niektóre z nich zależą bezpośrednio od ciebie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego twoja kawa jest gorzka lub kwaśna?

Ogromny wpływ na smak kawy ma sposób w jaki ją przechowujesz. Choć ta zasada może wydać ci się zbyt banalna, w rzeczywistości naprawdę ma znaczenie. Bowiem ziarna narażone na wilgoć, ciepło, bądź światło niesamowicie szybko tracą swoją jakość. Pamiętaj więc, by chronić kawę przed tymi czynnikami.

Kolejnym z powodów, dla których twoja kawa stała się kwaśna lub gorzka, może być również jej niska jakość. Niekiedy produkuje się ją bowiem z niedojrzałych, starych lub nadgnitych ziaren. Podczas wybierania kawy nie należy więc skupiać się na najtańszej opcji. Zawsze dokładnie przeczytaj etykietę i dopiero podejmij decyzję.

Jeśli jednak twoja kawa została wyprodukowana z wysokiej jakości ziaren i jest przechowywana prawidłowo, a jej smak mimo to wciąż jest gorzki lub kwaśny, być może wynika to z jej natury. Bowiem kawa kawie nierówna. 

Domowy sposób na zmianę smaku kawy

Wiadomo jednak, że produktu, na który trzeba przyznać, wydałaś trochę pieniędzy, nie wyrzucisz ot tak do kosza. Na szczęście taką kawę da się jeszcze uratować! Wystarczy, że wrzucisz do niej… skorupki jajek! 

Skorupki z jajek powszechnie uznawane są za niepotrzebne odpady, które należy wyrzucić do kosza. Nic bardziej mylnego. Można je przecież wykorzystać nie tylko do nawożenia roślin. Wspaniale sprawdzą się również jako produkt wchłaniający gorycz i kwas kawy. 

To banalnie prosty trik. Wystarczy, że umieścisz pokruszone skorupki jajka w filiżance, zasypiesz je kawą, a następnie całość zaparzysz. Po kilku minutach wyłów skorupki przy pomocy małej łyżeczki lub sitka. Tak przygotowany napój z powodzeniem serwuj swoim gościom. Już nie musisz się martwić, że smak przyprawi ich o mdłości.

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Adobe Stock
Newsy
Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Dla niektórych takie połączenie może brzmieć dość makabrycznie, ale apelujemy o zachowanie spokoju. Skorupki z jaj w kawie to wcale nie taki głupi pomysł!

To nie żart. Ktoś kiedyś dodał do parzonej kawy utłuczonych na sypką postać skorupek z jajka i osiągnął ciekawy efekt. Po co cały ten ambaras? Chodzi o próbę zwalczenia zbyt kwaśnego, lekko goryczkowatego smaku parzonej kawy. Niestety łatwo o osiągnięcie takiego oto właśnie posmaku podczas parzenia kawy w kawiarce z użyciem twardej wody. Co sprawia, że kawa jest kwaśna i gorzka? Bezpośrednią przyczyną kwasowości i goryczki w świeżo parzonej kawie jest zastosowanie twardej wody i zbyt wysoka temperatura parzenia kawy. To właśnie zbyt duże ciepło wydziela do kawy kwasy garbnikowe odpowiedzialne za dość nieprzyjemny dla niektórych smak. Jeśli chcecie więc delikatniejszej w smaku kawy prawie jak z włoskich kawiarni, trzeba ruszyć głową. Do tego nadadzą się skorupki z jajek. Ważne, by przed próbami ze skorupkami dobrze je oczyścić nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Nikt przecież nie życzyłby sobie jajecznego smaku swojej ulubionej małej czarnej. Po co tak właściwie dodawać do parzonej kawy skorupki? Wszystko przez zawarty w ich składzie wapń, a tak naprawdę węglan wapnia. Ten związek chemiczny wchodzi podczas parzenia kawy w reakcję z kwasami garbnikowymi odpowiedzialnymi za nieprzyjemny smak i zapach. Jak dodawać skorupki po jajkach do kawy? Działają tu proste chemiczne zasady – węglan wapnia jest bowiem alkaliczny, czyli zasadowy i w ten sposób może zneutralizować zbyt kwaśny odczyn kawowego napoju. Jak już wspominaliśmy przed chwilą, najlepsze efekty połączenia skorupek i kawy osiągnięcie, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy nasypać zmielonych skorupek do lejka ze zmielonymi ziarnami. Nie będą potrzebne jednak wielkie maszynerie rozmiarem przypominające lodówki. Takie ekspresy zostawmy kawiarniom. W domu najlepiej przyrządzać kawę z użyciem kawiarki,...

Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
Dodawaliście kiedyś do kawy sól? Jeśli nie to spróbujcie, bo ma to całkiem sporo zalet.

Kawę można pić na wiele różnych sposobów. Jedni piją ją z odrobiną mleka i cukru, drudzy tylko ją słodzą, a jeszcze inni dodają do niej tylko mleko. Są też tacy, którzy piją ją w najprostszej postaci i nie dodają do niej żadnych dodatków. A co z posmakiem goryczki? Albo się go lubi albo nie. Jeśli nie lubicie gorzkiego smaku kawy, ale nie chcecie do niej dodawać ani mleka ani cukru, spróbujcie dosypać do filiżanki... szczyptę soli. Tak, dobrze przeczytaliście! Powinniście dodać do kawy sól. Okazuje się, że dodanie soli do kawy eliminuje jej gorycz i dopełnia jej smak. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie bierze się gorycz w waszej kawie? Dlaczego kawa jest gorzka? Wbrew powszechnej opinii to nie kofeina sprawia, że nasza kawa ma gorzki smak. Według naukowców z Politechniki Monachijskiej w Niemczech, tylko około 15% goryczy kawy pochodzi z kofeiny. Większość goryczy kawy pochodzi z dwóch klas związków – laktonów kwasu chlorogenowego i fenylindanów. Oba te związki są przeciwutleniaczami znajdującymi się w palonych ziarnach kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym ostrzejsza i bardziej gorzka się robi w smaku. Dlaczego jeszcze kawa może być gorzka? Nieodpowiednie parzenie kawy również może sprawić, że nasza kawa stanie się gorzka - przesadne parzenie kawy lub zbyt długie parzenie powoduje gorycz. Używanie wrzącej wody do ekstrakcji kawy, także powoduje, że napar staje się gorzki. Używanie zbyt drobnego trybu mielenia kawy. Używanie zbyt dużej ilości kawy w stosunku do wody. Używanie nieświeżych lub złej jakości ziaren kawy. Używanie brudnego sprzętu do parzenia. W jaki sposób sól zwalcza gorycz w kawie? Na powierzchni naszego języka znajdują się tysiące kubków smakowych, z których każdy jest w...

jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne
Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy
To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...