Dyskusja na temat tego, które produkty pomagają zwalczać COVID-19, a które wręcz przeciwnie, wybuchła niemal równo z początkiem pandemii. O wpływie tego, czy innego produktu na rozwój lub zatrzymanie choroby dyskutuje się nie tylko w Polsce.

Jaki produkt reklamowano w Korei jako środek na COVID-19?

W dalekiej Korei Południowej tą sprawą zajęła się nawet policja. Poszło o niewinny jogurt. Właściciele jednej z mleczarni oferującej taki właśnie produkt chwalili się na forum publicznym pozytywnym wpływem, jaki niesie spożywanie ich właśnie jogurtu wobec wirusa grypy i Sars-Cov-19.

Na weryfikację tych rewelacji nie trzeba było długo czekać. Zgodnie z zapisem w koreańskim prawie, który zakazuje reklamowania produktów żywnościowym jako lekarstw na dane schorzenia i choroby, służby szybko zajęły się kontrolą firmy Namyang z miasta Sedżong.

Jaka kara grozi firmie reklamującej swoje produkty na koronawirusa?

Według ustaleń rządowych organizacji, firma nie przeprowadziła w tym zakresie żadnych badań, a przekonywania właścicieli mleczarni o zbawiennym wpływie ich nabiału na koronawirusa zostały oparte wyłącznie na ich własnych przypuszczeniach i domysłach.

Zobacz także:

Zgodnie z dalekowschodnimi standardami, właściciele mleczarni przeprosili za zaistniałą sytuację. Firma idzie jednak w zaparte, jeśli chodzi o przekonywanie opinii publicznej o zdrowotności ich produktów. Nic w tym dziwnego. Taka reklama przyniosła koreańskiej mleczarni olbrzymi wzrost cen akcji na giełdzie.

Gra idzie o dużą stawkę. Firmie grozi karne zamknięcie zakładów produkcyjnych nawet na dwa miesiące. Wyobrażacie sobie taką sytuację w naszym kraju?

Jakie produkty mogą wpływać na przebieg COVID-19?

Wcześniej opisywaliśmy już rzekome działanie antykoronwirusowe kilku produktów. W tym artykule sprawdzicie, czy cebula z solą może pomóc w wyleczeniu COVID-19. Podobno ten domowy sposób bije rekordy popularności.

Dużo mówiło się także o tym, że kapusta kiszona może chronić przed koronawirusem. Sprawdziliśmy to dokładnie i opisaliśmy w naszym artykule sprzed kilku tygodni. Wyniki badań na temat związków kapusty i COVID-19 zaskoczyły nawet naukowców.

Pisaliśmy także o pewnym pomysłowym człowieku, który postanowił pić dziennie 5 litrów wody, myśląc, że taka „kuracja” ochroni go przed zakażeniem Sars-COV-19. Jaki skutek przyniosło przyjmowanie tak dużych ilości wody? Tego dowiecie się, czytając nasz artykuł.

Czytaj także: