Kotlety schabowe są twarde i kurczą się wam podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem
Adobe Stock
Newsy

Kotlety schabowe są twarde i kurczą się wam podczas smażenia? Sprawę rozwiąże ta sztuczka z nożem

Jaki powinien być kotlet schabowy? Na pewno chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Zwróćcie uwagę na ten szczegół przy ich przygotowywaniu!

Przygotowanie kotleta schabowego nie jest wbrew pozorom banalną i szybką czynnością. By "schaboszczak" wyszedł smacznie, trzeba przyłożyć się do każdej fazy działania. Pierwszym, niezwykle ważnym etapem gotowania schabowych jest odpowiedni wybór i przygotowanie mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak powinno się rozbijać kotlety schabowe?

Duża część Polaków uważa, że smaczniejszy schabowy to ten z kością. Doświadczeni kucharze twierdzą jednak, że nie ma ona żadnego wpływu na smak kotleta. Być może obecność kostki pod panierką to po prostu nostalgiczny powrót wspomnieniami do dawnej, wiejskiej wieprzowiny. Decyzja należy do was.

Kiedy już wybierzecie odpowiedni, zdrowy i świeży kawałek schabu, pokrójcie go na plastry o grubości od 1 do 2 cm. Jedni wolą grubsze, drudzy cieńsze kawałki mięsa. Schabowe mogą wyjść smaczne w jednym i drugim wydaniu.

Wiele zależy też od tego, jak cienko rozbijecie swoje kotlety. Na pewno znacie takie osoby, które wprost ubóstwiają cienkie placki na pół talerza!

Co zrobić, by kotlet schabowy się nie kurczył?

Zanim jednak przystąpicie do rozbijania mięsa schabowego, koniecznie musicie dobrze przyjrzeć się każdemu kawałkowi mięsa. Właśnie w tym momencie często rozstrzyga się to, czy kotlet będzie twardy czy też miękki po usmażeniu.

O co chodzi? Przed rozbiciem kotleta weźcie do ręki ostry nóż i sumiennie usuńcie wszelkie żyły, chrząstki i inne zbędne fragmenty mięsa. To właśnie one często decydują o tym, że kotlet często nie smakuje tak , jak powinien po usmażeniu.

Nie dość, że żyły i chrząstki są po prostu niesmaczne i twarde same w sobie, to dodatkowo wpływają na nadmierne kurczenie się mięsa podczas obróbki termicznej.

Z kolei biała otoczka wokół kawałka mięsa schabowego nie spowoduje kurczenia się kotleta podczas smażenia, jeśli ponacinacie ją ostrym nożem delikatnie na całej długości kotleta. I problem z głowy!

Zobacz także
Tak oszukują was na schabie. Katarzyna Bosacka odkryła szokującą prawdę

Tak oszukują was na schabie. Katarzyna Bosacka odkryła szokującą prawdę

Rewelacyjna sztuczka marynowania schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy przedtem

Rewelacyjna sztuczka marynowania schabowych. Wyjdą soczyste jak nigdy przedtem

Jak przygotować dobrą panierkę do kotletów schabowych?

Jeśli usuniecie je w porę, wasz kotlet powinien być po usmażeniu odpowiednio miękki. Oprócz tego musicie stosować się też do innych podstawowych zasad.

A jedną z nich jest także coraz bardziej popularne wśród pań domu moczenie mięsa schabowego na kotlety w mleku z cebulą.

Ważna jest również panierka. Kotlety muszą być starannie i dokładnie obtoczone w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Tylko tak przygotowana panierka ochroni delikatne i chude mięso przed całkowitym wysuszeniem na rozgrzanym oleju.

Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie przyprawy podbiją smak schabu
Gotujmy.pl/mela25
Newsy
Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie dodatki podbiją smak schabu
Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze w smaku, jeśli użyjecie odpowiednich przypraw. Przyprawy do schabowych to nie tylko sól i pieprz. Jakie są najlepsze przyprawy do kotletów schabowych? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule.

Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy  to podstawa.  Jaka przyprawa do kotleta schabowego? Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego. Jak przyprawić schabowe? Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab . Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej . Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy: śliwkowo-cynamonowa marynata do kotletów schabowych marynata z majonezu do kotletów schabowych marynata do schabowych po amerykańsku Przepis na klasyczne schabowe Składniki: 4 plastry kotleta schabowego jajko przyprawa do steków  bułka tarta mąka sól olej...

Panierka kotlet
Pixabay
Newsy
Chcecie zjeść naprawdę wyśmienite kotlety schabowe? Opanierujcie je w tej mące a nie w pszennej. Genialne
Myślicie, że kotlety schabowe was nie zaskoczą? Jesteście w błędzie! Takich jeszcze nie próbowaliście

Kotlety schabowe goszczą na polskich stołach niezwykle często. Ten klasyk potrafi przygotować na pewno każdy kucharz – amator. Pewnie też macie swoje triki na to, by kotlety schabowe były pyszne, czyli soczyste w środku, a chrupiące na wierzchu. Wiele zależy od użytego mięsa, techniki kulinarnej, ale też składu panierki. Następnym razem nie panierujcie ich w mące pszennej, zamiast tego wykorzystajcie inny rodzaj mąki, a kotlety będą miały zupełnie nowy smak. Kotlety schabowe lubią wszyscy  Wydaje wam się, że kotlet schabowy zawsze wygląda tak samo i jest przygotowany w ten sam sposób? Mylicie się! Kotlet z panierowanego schabu przypomina bardzo sznycel wiedeński. Polacy zaadoptowali to danie i kotlet schabowy znajduje się w menu wielu polskich restauracji i jadłodajni. Przepis na kotlet schabowy można znaleźć nawet w książce z przepisami z XIX wieku! W jednym regionie Polski kotlet schabowy przygotowuje się w pewien wyjątkowy sposób… Kotlet schabowy na Lubelszczyźnie Kotlet schabowy po lubelsku smakuje trochę inaczej. Różni się on od tradycyjnego kotleta sposobem panierowania. Wykorzystuje się do niego inny rodzaj mąki! Mąka w kotlecie schabowym po lubelsku to mąka gryczana. Dzięki wykorzystaniu tego niebanalnego składnika kotlet schabowy nabiera zupełnie nowego smaku. Panierowanie kotleta schabowego Do panierowania kotletów schabowych używa się zazwyczaj: Jajka Mąki (pszennej, a w wersji z Lubelszczyzny gryczanej) Soli i pieprzu Bułki tartej By panierka była pyszna, upewnijcie się, że mąkę przesypiecie przez sito. Pozbędziecie się grudek i ewentualnych zanieczyszczeń. Wykorzystajcie wiejskie jajka dla najlepszego smaku, a bułkę tartą możecie zrobić samodzielnie ze starego pieczywa. Pamiętajcie, by wetrzeć w kotleta mąkę starannie i dokładnie, wtedy panierka będzie przylegać,...

kotlety schabowe smażenie
Adobe Stock
Newsy
Przykrywacie schabowe podczas smażenia czy nie? 1 z tych sposobów całkowicie rujnuje ich smak
Soczysty, a zarazem delikatny schabowy z chrupiącą skórką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Odpowiednia obróbka termiczna nie jest wyzwaniem, ale 1 błąd może całkowicie popsuć jego smak!

Idealnie przyprawiony, obtoczony w panierce i usmażony kotlet schabowy, to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy podczas weekendowego obiadu. Podany w zestawie z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką, smakuje wybornie. Jednak podczas przygotowywania należy pamiętać o kluczowej rzeczy, aby kotlety nie straciły na smaku. Schabowy brat bliźniak sznycla wiedeńskiego Część osób kojarzy tradycyjnego kotleta schabowego ze sznyclem wiedeńskim. Z pozoru wyglądają identycznie i niejedna osoba jest w stanie pomylić oba dania. Jednak wyróżnia je jeden kluczowych składnik, z którego są przygotowywane, a jest to rodzaj mięsa. Sznycel wiedeński przyrządza się z cielęciny, zaś schabowy z dobrego jakościowo schabu. To dla niektórych niewielka różnica, jednak jest bardzo wyczuwalna w smaku. Prawdziwi wielbiciele schabowego, od razu rozpoznają swojego ulubieńca! Niedzielna tradycja Kotlety schabowe są najczęściej serwowane na obiad podczas weekendu. Już przed południem często można usłyszeć sąsiadkę z góry, która klepie plastry schabu, a po wejściu na klatkę schodową bloku, najczęściej można wówczas wyczuć aromat smażonego mięsa. Dla wielu Polaków taki układ to wręcz tradycja i obowiązek. Nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez tej potrawy.  Przygotowanie kotletów schabowych Przyrządzenie schabowych, wbrew pozorom, nie należy do trudnych czynności. Należy jednak pamiętać o kilku kluczowych kwestiach, takich jak: klepanie plastrów schabu pod folią spożywczą, by mięso nie straciło swojej struktury, a w konsekwencji nie rozpadło się na patelni, przyprawianie tylko solą oraz pieprzem - przyprawy mają podkreślić smak mięsa a nie go zdominować, odpowiednia kolejność w panierowaniu, czyli mąka, jajko i bułka tarta, smażenie tylko na smalcu, dzięki czemu...

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Adobe Stock
Newsy
Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kotleta schabowego. To jedno z klasycznych, polskich dań. Przygotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez soczystego kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. To klasyczne połączenie, które pojawia się na stole zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Poza tym jest banalny w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim nawet laik kulinarny. Dobre mięso to podstawa Aby przygotować pysznego w smaku i soczystego schabowego, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Najlepiej jest kupić je bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż nie zawiera ono zbędnych dodatków. Kupując mięso na kotlety szczególną uwagę zwróćcie uwagę na kolor, gdyż schab powinien być różowo-czerwony. To oznaka zdrowego, bez ulepszaczy mięsa. Patent na idealnego schabowego Rozbite i przyprawione mięso, macza się w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wtedy nieraz po usmażeniu, panierka odpada i się kruszy. Aby zapobiec takiej wpadce, warto zastosować jeden trik, a mianowicie nie używać mąki. Wystarczy mięso dwukrotnie obtoczyć w bułce, pomiędzy jajkiem. To zapewni schabowemu idealnie trzymającą się panierką, a także chrupkość z zewnątrz i idealną soczystość mięsa w środku. Przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego Składniki: 5 plastrów schabu sól pieprz bułka tarta 1 jajko olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Następnie mięso umieśćcie pod folią spożywczą, za pomocą tłuczka rozbijcie je delikatnie na cienkie plastry. Schab oprószcie solą oraz pieprzem. Odstawcie go na 10 minut.  Na jeden talerz wsypcie bułkę tartą, zaś na drugi wbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie. Na patelnię wlejcie olej bądź...