czy woda z kranu jest zdrowa
AdobeStock
Newsy

Twarda czy miękka woda? Która jest zdrowsza? Jedna z nich ma wpływ na rozwój chorób miażdżycowych

Macie w domu twardą czy miękka wodę? Łatwo to sprawdzicie. Jeśli w czajniku zbiera się kamień to znaczy, że woda jest twarda.

Miękka woda, to między innymi woda deszczowa, czy ta, płynąca w górskich potokach. Jest zazwyczaj smaczna i dobrze wpływa na żołądek. Nie pozostawia osadu na urządzeniach, łatwo się w niej pierze.

Z kolei twarda woda, to woda pełna minerałów np. magnezu i wapnia. Nazywamy ją wodą mineralną i pijemy dla zdrowia. Kupujemy w butelkach, a nawet jeździmy po nią „do wód” czy do źródeł oligoceńskich. Składniki mineralne, które są w niej zawarte zależą od mineralizacji skał w jej rejonie. Czy twarda woda jest więc dobra dla zdrowia czy lepiej wybierać miękką?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wpływ twardej wody na zdrowie

Obserwując kamień tworzący się w naczyniach pod wpływem twardej wody, być może zastanawiacie się czy taką wodę można pić i czy jest zdrowa. Potocznie twierdzi się, że twarda woda jest niesmaczna i do tego ma niszczący wpływ na urządzenie domowe.

Badania naukowe potwierdzają jednak, że spożywanie tzw. „twardej wody”, to jest wody zawierającej większe ilości takich pierwiastków jak magnez i wapń, może być zdrowsze od picia miękkiej, ponieważ na terenie gdzie występuje, zaobserwowano niższą zapadalność mieszkańców na choroby układu krążenia.

Przykładem populacji spożywającej twardą wodę są między innymi Gruzini, którzy w mniejszym stopniu cierpią na choroby miażdżycowe od przedstawicieli innych narodów. Inaczej jest w Finlandii, w której obywatele korzystający z miękkiej wody polodowcowej, częściej zapadają na choroby serca i nawet w młodym wieku zdarzają się tam śmiertelne zawały.

W przypadku niedoborów magnezu i wapnia u osób, korzystających z ustandaryzowanej wody w naszych wodociągach, lekarze zalecają suplementowanie ich poprzez spożywanie specjalnie dobranych wód mineralnych z wysokim stężeniem minerałów.

Zobacz także
Czy warto pić wodę sodową? Zdziwicie się, jakie ma właściwości

Czy woda gazowana jest mniej zdrowa od niegazowanej? Sprawdzamy fakty o wodzie sodowej

Aquafaba: woda z ciecierzycy. Właściwości i zastosowanie

Aquafaba: woda z ciecierzycy. Właściwości i zastosowanie

Jaka woda płynie u nas w rurach?

Woda dostarczana wodociągami do naszych domów musi być stabilna chemicznie i mikrobiologicznie. Warunki jakie spełnia woda przeznaczona do użytku dla ludzi, a więc również ta dostarczana nam do domów, są określone w dyrektywie unijnej oraz w rozporządzeniu ministra „W sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi”.

Woda pitna powinna zawierać pewne minerały, które świadczą o jej twardości. Są nimi magnez i wapń, ale ich stężenie nie może być dowolne; ani zbyt niskie, ani zbyt wysokie. Bezpieczne i zdrowe stężenie minerałów w wodzie także określa rozporządzenie ministra. I bierze ono pod uwagę zarówno zdrowie ludzi, jak i warunki techniczne. 

Bo w wodociągach nie może płynąć twarda woda. Taki rodzaj wody powoduje wiele problemów np. tworzenie się osadów wapnia czyli tak zwanego ,,kamienia kotłowego”. Można go poznać po brązowej, białej lub szarej powłoce, jaka tworzy się na powierzchniach i która powoduje zarastanie rur i ich niszczenie.

Czy twarda woda wpływa na długowieczność?

Wcześniejsze badania pokazały na przykładzie Gruzji i Finlandii, że twardość wody z której korzystają mieszkańcy, ma wpływ na ich  zdrowie. Twarda woda ma też wpływ na długowieczność.

Są takie miejsca na naszej planecie, gdzie naturalna, dostępna woda pitna, jest bogata w duże ilości wapnia, a mieszkańcy nie tylko niezwykle rzadko zapadają na choroby serca i mają szczególnie mocne kości, ale też wyjątkowo dużo ludzi na tych terenach dożywa sędziwego wieku.

Jednym z nich jest Kostaryka, malutkie państwo w Ameryce Środkowej, wielkości dwóch naszych województw warmińsko-mazurskich, gdzie można spotkać szczególnie wielu pomarszczonych, ale dziarskich stulatków. 

Źródło: zmiękczanie.com.pl, silesion.pl , wsse.krakow.pl

Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?
Adobe Stock
Newsy
Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?
W czajniku zagotowuje się przeważnie wodę z kranu. Zawiera jednak kamień, który osadza się w czajniku. Czy jest to szkodliwe?

W wielu miastach, nawet tych dużych (jak np. Warszawa), władze zapewniają o dobrej jakości wody kranowej, która jest w pełni bezpieczna do spożycia. Jednak po zagotowaniu woda z kranu wytrąca kamień, który osadza się w czajniku. Czy jest on szkodliwy dla zdrowia? Wyjaśniła to chemiczka Sylwia Panek, która prowadzi w mediach społecznościowych profil o nazwie Mama Chemik. Czy kamień z czajnika szkodzi? „Wodę z wodociągów zazwyczaj można pić prosto z kranu, bo musi ona spełniać wymagania określone w rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia. Należy jednak pamiętać, że badania wody są wykonywane w zakładzie wodociągowym, z którego jest ona do Was doprowadzana, więc teoretycznie jej jakość po drodze do Waszego domu może ulec pogorszeniu. Wpłynąć może na to przede wszystkim kiepski stan instalacji wodociągowej i hydraulicznej. Niektórzy narzekają również na zapach chloru” – tłumaczy chemiczka.  Chociaż większość problemów z wodą kranową może rozwiązać dzbanek filtrujący, często nie usuwa on całego kamienia. Ekspertka uspokaja jednak, że nie będzie miało to niekorzystnych skutków dla zdrowia, a wręcz przeciwnie.  „Ale czym jest ten kamień? To nierozpuszczalne węglany wapnia i magnezu, które powstają między innymi w trakcie gotowania wody. Twarda woda to z kolei woda zawierająca duże ilości jonów magnezu i wapnia. Jonów, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Te dwa pierwiastki pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie: zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pracę serca, a także wzmacniają nasze kości. Co ciekawe, ich przyswajalność z wody jest dużo większa niż z pożywienia. Dlatego jeżeli macie w domu twardą wodę nie musicie się jej bać, możecie pić ją prosto z kranu, bez...

Herbata
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Na waszej herbacie pojawia się osad? Przeczytajcie, zanim ją wypijecie
Właściwości herbaty są właściwie niezliczone. Jeśli parzycie ją w odpowiedni sposób i zwracacie uwagę na szczegóły, zdrowie będzie miało dla was informację zwrotną w postaci długowieczności.

Herbata, którą pijacie na co dzień, zwiększa koncentrację, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, i reguluje poziom cholesterolu. Jej liczne właściwości zdrowotne są znany od tysięcy lat. Historia herbaty Można uznać, że herbata, jaką znacie, dotarła do nas różnymi drogami. Do zachodniej Europy dostała się przez tereny Indonezji. Właśnie stamtąd sprowadzano herbaciane liście chińskiego krzewu. Do Rosji przywędrowała natomiast przez stepy Mongolii i południową Syberię. Rozwój wielu krajów miał bezpośredni wpływ na dzieje herbaty. W wielu społecznościach picie herbaty wiąże się z codziennym ceremoniałem, który ma konkretne znaczenie. Kultury świata cenią sobie herbatę głównie za mnogość zdrowotnych właściwości, które możecie z niej bez limitu czerpać.  Jak mówi powiedzenie, co kraj to obyczaj. Anglicy mają five’o’clock, istota rosyjskiego rytuału przyrządzania herbaty tkwi w samowarze, a celem picia herbaty w Japonii jest wyciszenie i harmonia. Bawarka to także herbata, którą pije się z dodatkiem mleka.  Herbata ma liczne właściwości zdrowotne Herbata od wieków słynie jako eliksir młodości. Ma ogromny wpływ na wygląd skóry, gdyż zawarte w niej polifenole przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, które znacząco sprzyjają starzeniu. Regularne picie herbaty pomaga też oczyścić organizm z nadmiaru toksyn. Jak prawidłowo parzyć herbatę? By wydobyć z herbaty jej najlepsze właściwości i smak, powinniście spełnić odpowiednie warunki. Ważna jest woda i jej właściwe przygotowanie wody. Do tego, przyda się odpowiednie naczynie, dawkowanie herbaty np. sypanej i czas zaparzania. Niektóre herbaty parzone powyżej kilku minut doskonale was pobudzą! Dziwny osad, który pojawia się na powierzchni herbaty Nie...

100-letnia aktorka Betty White uwielbia hot dogi i wódkę: "Unikam wszystkiego co zielone i to działa" Lekarze się mylą?
ONS.pl
Newsy
100-letnia aktorka Betty White lubi hot dogi i wódkę: „Unikam wszystkiego, co zielone i to działa"
Uwierzycie, że ktoś, kto się tak odżywia dożył już prawie „setki”? Betty White jada niezdrowo, ale za to jest „zezowatą optymistką”.

Czasem zapytacie o coś i już po chwili żałujecie swojego pytania, bo odpowiedź burzy wasze wyobrażenie o świecie. Tak się stało, gdy zapytano aktorkę Betty White, która 17 stycznia 2022 r. skończy 100 lat, o jej przepis na długowieczność. Jej rady nie spodobałyby się lekarzom. „Smakuj każdą chwilę” – mówi Betty White Ta amerykańska aktorka znana jest przede wszystkim z ról w serialach i prowadzenia talk-show. Jest laureatką Nagrody Emmy. Jej kariera trwa już 60 lat. W swoim kraju jest nazywana „Pierwszą Damą Telewizji”. Przede wszystkim grała w filmach telewizyjnych, ale też kinowych, występowała w radiu i teatrze. Jej zbliżające się 100 urodziny były okazją do wywiadu przeprowadzonego przez magazyn „People”. Gwiazda telewizyjna zdradziła w nim, że najbardziej lubi hot dogi i wódkę. Jej ulubioną przekąską jest natomiast kanapka, którą dostawała w dzieciństwie. To kanapka z masłem orzechowym, kiełbasą bolońską i sałatą lodową, na białym chlebie: - Staram się unikać wszystkiego, co zielone. I to zdaje się działać – powiedziała dziennikarzom „People”. I dodała: - Myślę, że mam farta, będąc w dobrej formie. Czuję się świetnie. To niesamowite. Aktorka najchętniej układa puzzle, gra w gry i ogląda dokumenty o zwierzętach albo rozgrywki golfowe.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Betty White (@bettymwhite) Jak to możliwe, że ktoś, kto nie dba o zdrowie, tak długo żyje? Za długowieczność nie odpowiada wyłącznie dieta i tryb życia,...

Czy warto pić wodę sodową? Zdziwicie się, jakie ma właściwości
Pixabay
Newsy
Czy woda gazowana jest mniej zdrowa od niegazowanej? Sprawdzamy fakty o wodzie sodowej
Woda gazowana powstaje przez dodatek dwutlenku węgla. Jest tak samo zdrowa jak woda naturalna, ale są pewne grupy ludzi, które powinny jej unikać.

Macie problem z piciem wody? Nie działają na was sztuczki, które mają pomóc w piciu większej ilości wody ? Możecie z powodzeniem wybrać zamiast tego wodę gazowaną. Niektórzy przypisują jej nawet właściwości uzdrawiające. Sprawdźcie, czy warto pić wodę sodową i kto raczej powinien jej unikać. Woda gazowana – jak powstaje? Woda gazowana to nic innego, jak woda, do której został dodany dwutlenek węgla. Woda gazowana jest równie zdrowa, co zwykła woda mineralna. Woda sodowa, którą zazwyczaj kupujecie w sklepach, została sztucznie nasycona dwutlenkiem węgla. Istnieją jednak ody naturalnie bogate w ten gaz. Zazwyczaj są one jednocześnie bardzo zdrowe, bo zawierają też dużo wapnia, magnezu i innych minerałów. Od dawien dawna pija się wodę sodową, gdyż uważa się, ze lepiej gasi pragnienie niż zwykła woda. Naturalnie woda mineralna z zawartością dwutlenku węgla występuje w Polsce w: Beskidzie Sądeckim: w rejonach Piwnicznej i Muszyny Kotlinie Kłodzkiej Na Kujawach Jeśli chodzicie czasem na górskie wędrówki, możecie kojarzyć, że woda ze strumyków także ma posmak dwutlenku węgla. To dzięki temu, że strumyk płynąc, miesza się z dwutlenkiem węgla. Zyskuje wtedy ten charakterystyczny aromat. Czy woda sodowa jest zdrowa? Zdrowe osoby mogą z powodzeniem pijać wodę gazowaną. Ma ona bardzo podobny skład do wody bez gazu , a jeśli wybieracie wodę naturalnie gazowaną, ma też więcej minerałów, więc jest też trochę zdrowsza. Niektóre osoby muszą jej jednak unikać. Nie jest polecana dla: Osób z podrażnieniami żołądka Osób cierpiących na wrzody Tych, którzy skarżą się na gazy Cierpiących na refluks Z Zespołem Jelita Nadwrażliwego Woda sodowa a masa ciała Woda gazowana nie ma żadnych...